به غیر از مهریه چه چیزی به زن تعلق میگیرد ⚖️【سال1402】
قانون موقعیتی را فراهم کرده است که چه زمانی که زن برای طلاق پیش قدم می شود و چه زمانی که مرد تصمیم به طلاق دادن همسر خود می گیرد، حقوق خاصی برای زن در نظر گرفته می شود. البته حقوق در نظر گرفته شده برای زن در قانون ممکن است تحت شرایط خاصی دچار تغییرات شود. قوانین و شرع زن را دارای حقوق بسیاری در نظر گرفته گرفته اند که آگاهی از آن ها می تواند باعث شود تا زن از پایمال شدن حقوق خود جلوگیری کند. باید دقت داشته باشیم که مهریه تنها یک مورد از حقوقی است که قانون برای زن در نظر گرفته است. در این مقاله سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم که به غیر از مهریه چه چیزی به زن تعلق میگیرد پس لطفا تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
زن در چه شرایطی می تواند حق خود از مهریه را دریافت نماید؟
مهریه نوعی تعهد مالی از سوی مرد به زن در هنگام نکاح می باشد. در حالت عادی لازم است که مرد در زمان تقاضای زن و مطالبه مهریه خود تمام حقوق او را پرداخت نماید. زن می تواند با مراجعه به محاکم قضایی برای مطالبه حقوق خود از مهریه تعیین شده اقدام کند. تمامی این مسائل مربوط به شرایط عادی می باشد. اما در این بین شرایطی نیز وجود دارد که ممکن است در صورت وقوع آن ها مرد بتواند از پرداخت مهریه امتناع کرده و زن در نهایت نتواند به حقوق خود از مهریه دسترسی پیدا کند.
یکی از مواردی که زن نمی تواند به حق خود از مهریه دست پیدا کند مربوط به راضی نبودن مرد از مبلغ مهریه می شود. باید دقت داشته باشیم که مبلغ مهریه به صورت توافقی میان زن و مرد تعیین می شود. در صورتی که مبلغ مورد نظر به عنوان مهریه با توافق خانواده ها تعیین شده باشد و مرد از آن رضایت نداشته باشد می تواند از پرداخت مهریه مورد نظر امتناع کند. یکی دیگر از مواردی که باعث می شود زن نتواند به مهریه خود دسترسی داشته باشد، بخشیدن آن توسط خود زن پیش از ادعای مطالبه مهریه است.
در پاسخ به این سوال که به غیر از مهریه چه چیزی به زن تعلق میگیرد باید توضیح داده شود که دعاوی مربوط به طلاق و مهریه از پیچیدگی و حساسیت های بالایی برخوردار است. لازم به ذکر می باشد که اگر زن مدت زمان زیادی با مرد خود رابطه زناشویی نداشته باشد و نیز خیانت او در دادگاه اثبات شود و یا هر گونه رفتار دیگری از زن سر زده باشد که در طی آن شئونات ازدواج خدشه دار شده باشد، مهریه به زن تعلق نخواهد گرفت و او نمی تواند به حقوق قانونی خود دست پیدا کند.
قانون برای زن بعد از طلاق چه حقوقی را در نظر گرفته است؟
اکنون این سوال پیش می آید که در زمان طلاق به غیر از مهریه چه چیزی به زن تعلق میگیرد؟ باید اشاره داشته باشیم که زن زمانی می تواند بعد از جدایی از همسر خود با آرامش خیال ادامه زندگی خود را سپری نماید که به کلیه حقوق خود دسترسی داشته باشد. در واقع قانون و شرع حقوقی را برای زن در نظر گرفته است که لازمه زندگی او پس از طلاق می باشد. اما همان طور که در بالا نیز به آن اشاره نمودیم ممکن است برخی از افعال از سوی زن باعث از دست رفتن حقوق قانونی وی شود.
در ادامه سعی داریم به مهم ترین حقوق زن که قانون برای او در نظر گرفته است اشاره کنیم. البته باید دقت داشته باشید که هر یک از موارد نام برده شده در ادامه مقاله با جزئیاتی همراه است که تشریح آن ها تنها می تواند با مراجعه به وکیل ممکن باشد. چرا که قانون شرایطی را در نظر گرفته است که بر اساس آن ها زن نمی تواند به حقوق خود دسترسی پیدا کند. بهترین وکیل خانواده در تهران می تواند با بررسی شرایط هر یک از افراد، آن ها را از حقوق قانونی شان مطلع کرده و از پایمال شدن حقوق قانونی زن جلوگیری نماید.
نفقه
در زندگی نیازهایی وجود دارد که تامین آن ها از نظر قانونی به مرد سپرده شده است. لازم است تمامی نیازهای زن توسط مرد برآورده شود تا زن قادر باشد با آرامش و امنیت کامل به ادامه زندگی مشترک خود بپردازد. برآورده کردن اینگونه نیازها را در اصطلاحات شرعی و قانونی نفقه می گویند. مرد ملزم است تا مبلغ مورد نظر به عنوان نفقه را در اختیار زن قرار دهد و یا اینکه کلیه نیازهای او را برآورده سازد. قانون به صراحت درباهر نفقه و الزام مرد به پرداخت آن صحبت به میان آورده است.
نفقه به عنوان یک مفهوم حقوقی، زنان را از نگرانی های مالی در شرایط خانوادگی دور می کند. این اصل به تضمین حقوق اقتصادی و معیشت مناسب افراد، به ویژه زنان و کودکان می پردازد. از طریق تخصیص نفقه، معضلات اجتماعی ناشی از عدم تأمین نیازهای اساسی در خانواده ها به حداقل می رسد و این امر می تواند به تقویت وحدت خانواده و جامعه منجر شود. در شراط عادی مرد ملزم به پرداخت نفقه برای تامین نیازهای زن می باشد اما در برخی از موارد نفقه به زن تعلق نمی گیرد.
حضانت فرزند
قانون حساسیت های ویژه ای بر روی حضانت فرزندان دارد. پس از طلاق ممکن است به پرورش و رشد فرزندان از سوی والدین توجه خاصی نشود و از این رو، قانون در نظر دارد تا این نقص را پوشش دهد. قانون در نظر دارد تا در ابتدا حق حضانت فرزندان در بین والدین به صورت توافقی حل شود و دو طرف بر سر این موضوع به تفاهم برسند. اما اگر تفاهمی حاصل نشود، ماده های قانونی تکلیف حضانت فرزندان را مشخص کرده اند و برای آن شرایط خاصی را در نظر گرفته اند.
در پاسخ به این سوال که به غیر از مهریه چه چیزی به زن تعلق میگیرد باید گفت یکی دیگر از حقوق قانونی زن، حضانت از فرزندان تا سن هفت سالگی می باشد. در واقع تا رسیدن فرزندان تا این سن در صورت طلاق والدین، حضانت آن ها به مادر سپرده می شود. البته ممکن است تحت شرایطی خاص این حق از مادر سلب شود و به پدر و یا شخص دیگری سپرده شود. اما در شرایط عادی زن می تواند به سادگی به این حقوق خود دست پیدا کند.
اجرت المثل
ممکن است زن در زندگی مشترک به انچام خدماتی برای مرد بپردازد که آن ها خارج از شئونات ازدواج در نظر گرفته می شود. مرد ملزم به پرداخت هزینه های مربوط به اینگونه خدمات می باشد که در اصطلاح حقوقی آن را اجرت المثل می نامند. در واقع پس از شروع زندگی مشترک، قانون و شرع وظایفی را بر عهده مرد و زن قرار می دهد و طرفین ملزم به انجام وظایفی هستند که قانون برای آن ها در نظر گرفته است. تنها وظیفه ای که قانون بر عهده زن گذاشته است، تمکین می باشد.
در واقع قانون تنها زن را ملزم به انجام وظایف قانونی خود کرده است و در بالا اشاره کردیم که تنها وظیفه قانونی زن تمکین از شوهر است. در پاسخ به این سوال که به غیر از مهریه چه چیزی به زن تعلق میگیرد باید اشاره داشته باشیم که زن برای انجام هر گونه عمل خارج از وظایف خود می تواند از شوهر اجرت المثل دریافت نماید. این بدان معنا است که زن می تواند برای آشپزی، نگهداری از فرزندان، شیر دادن نوزاد، تمیز کردن خانه، شستن ظرف و مواردی از این جنس از مرد دستمزد طلب کند.
اگر زن مایل به دریافت اجرت المثل در زندگی مشترک باشد می بایست به صراحت میزان آن را در شروط ضمن عقد ذکر نماید. در غیر این صورت در شرایط مطالبه اجرت المثل توسط زن، کارشناسان بر اساس اوضاع و احوالی که زن در خانه شوهر دارد، توانایی مالی مرد، کارهایی که زن در خانه انجام داده است، شان و منزلت زن و… برای او اجرت المثل تعیین می نمایند. پس می توان چنین گفت که اجرت المثل از جمله حقوق قانونی است که به غیر از مهریه به زن تعلق می گیرد.
جهیزیه
باید دشت داشته باشیم که در قوانین و شرع، وظیفه تهیه جهیزیه بر عهده مرد است. این موضوع در ماده ۱۱۰۶ قانون مدنی ذکر شده است. این قانون به صراحت تشریح می کند که «نفقه زن به عهده شوهر است.» نفقه شامل همه نیازهای ضروری زن از جمله مسکن، لباس، غذا و سایر ملزومات زندگی است. جهیزیه نیز بخشی از نیازهای ضروری زن محسوب می شود و بنابراین تهیه آن بر عهده مرد است. این موضوع با توجه به رسم و رسومی که در کشور حکم فرماست قدری عجیب به نظر می رسد.
شاید این سوال نیز برای شما پیش آمده باشد که به غیر از مهریه چه چیزی به زن تعلق میگیرد؟ در پاسخ باید گفت که برخلاف تصور عموم مردم جامعه، جهیزیه نیز از جمله حقوقی است که به غیر از مهریه، زن حق برخورداری از آن ها را دارد. دقت داشته باشید که اگر مرد از تامین جهیزیه برخلاف توافقات انجام شده خودداری نماید، زن می تواند با مراجعه به محاکم قضایی از او شکایت کرده و هزینه های مربوط به آن را دریافت نماید. همچنین مرد نمی تواند به زور جهیزیه را از تعلق زن خارج سازد.
تقسیم اموال بعد از طلاق به چه صورت است؟
در بالا به این سوال پاسخ دادیم که به غیر از مهریه چه چیزی به زن تعلق میگیرد؟ اکنون وقت آن فرا رسیده است تا اشاره کنیم که دعاوی مربوط به مهریه با پیچیدگی های بالایی همراه است و هر زوج برای اطلاع از حقوقی که قانون برای آنان در نظر گرفته است می بایست با یک وکیل با تجربه و مجرب مشورت کنند. یکی دیگر از حقوقی که برای زن بعد از طلاق در نظر گرفته می شود بخشی از اموالی است که برای گذران زندگی مشترک خریداری شده است.
دقت داشته باشید که زن تنها در صورتی می تواند نیمی از اموال مرد را از آن خود کند و به حقوق خود در این زمینه دست پیدا کند که دو شرط را رعایت کرده باشد. شرط اول برای تعلق گرفتن نیمی از اموال مرد به زن این است که مرد در زمان نکاح حق برخورداری زن از نیمی از اموال را قبول کرده و به امضا رسانده باشد. شرط دوم این است که زن کلیه وظایف قانونی زناشویی که قانون برای او در نظر گرفته است را انجام داده باشد. چرا که در غیر این صورت به او حقی در این خصوص تعلق نمی گیرد.
دقت داشته باشید که تقسیم اموال بین زن و مرد از جمله مواردی است که بسته به شرایط مختلف می تواند به شیوه های مختلف انجام شود. از سوی دیگر نوع طلاق صورت گرفته نیز می تواند در این زمینه تاثیر گذار باشد. علاوه بر این توافقات انجام شده بین زن و مرد نیز می تواند کیفیت انجام تقسیم اموال بعد از طلاق را تعیین کند. بنابراین بهتر است در این زمینه به یک وکیل متخصص در زمینه دعاوی خانواده مراجعه کرده و نیازهای خود را با استفاده از تجربیات و تخصص او برطرف نمایید.
لزوم مراجعه به وکیل برای کسب اطلاع از حقوق قانونی زن
در بالا اشاره داشتیم که قانون و شرع اسلام حقوق بسیاری را برای زن در نظر گرفته است. هر گونه بی اطلاعی از حقوق در نظر گرفته شده می تواند خسارت هایی را برای زن به همراه داشته باشد و او را از دستیابی به حقوق قانونی اش باز دارد. از این رو، زن می بایست با دریافت مشاوره حقوقی از یک وکیل مجرب و متخصص در زمینه دعاوی خانواده، حقوق خود را بشناسد و در جهت تامین و حفظ آن ها تلاش نماید. این امر به حفظ شان و منزلت زن در زندگی مشترک کمک خواهد کرد.
در بالا تلاش کردیم به این سوال پاسخ دهیم که به غیر از مهریه چه چیزی به زن تعلق میگیرد و برای جواب به این سوال به برخی از مهم ترین حقوق زن اشاره داشتیم. اما باید دقت داشته باشید که هر یک از موارد ذکر شده با جزئیاتی همراه است که برای کسب اطلاع از آن ها تنها بهره مندی از دانش حقوقی می تواند راهگشا باشد. گذشته از این در صورتی که در زندگی مشترک خود با چالش هایی رو به رو شده اید، بهتر است با دریافت مشاوره از بهترین وکیل مهریه در تهران اولین قدم را برای حل و فصل اختلافات بردارید.
کلام آخر
از اینکه صبوری به خرج دادید و تا انتهای مقاله در کنار ما بودید از شما همراهان عزیز تشکر می کنیم! در این مقاله سعی کردیم نکات بسیاری مهمی را در این خصوص به شما ارائه دهیم که به غیر از مهریه چه چیزی به زن تعلق میگیرد. در ابتدا اشاره داشتیم که برخورداری از مهریه به عنوان یکی از مهم ترین حقوق قانونی زن تنها در شرایط عادی امکان پذیر است و در صورت تخطی زن از وظایف قانونی اش که تمکین در نظر گرفته شده است این حق و سایر حقوق از او سلب خواهد شد. پس از این به تشریح سایر حقوق زن نظیر نفقه، اجرت المثل، حضانت از فرزندان و… پرداختیم. اکنون از شما درخواست می کنیم که اگر تجربه و یا نظری در خصوص مطالب ذکر شده دارید آن را در قسمت دیدگاه با مخاطبان برترین وکیل به اشتراک بگذارید.