شروط طلاق چیست؟ 📝 +【بررسی شروط 12 گانه ضمن عقدنامه】
در واقع ممکن است هر یک از زوجین پیش از جاری شدن عقد نکاح شرایطی را برای ازدواج داشته باشند که بر روی آنها پافشاری کرده و معتقدند که باید در سند ازدواج قید شود. همچنین باید اشاره داشته باشیم که در عقدنامه به صورت پیش فرض ۱۲ شرط وجود دارد که زوجین میتوانند با توافق با یکدیگر هر یک از آنها را بپذیرند و مرد در خصوص آنها تعهد بدهد. شروط مذکور از سال ۶۰ به بعد در سند ازدواج اضافه شده است که شامل موارد متنوعی نیز میشود. در واقع از نظر قانونی سردفتر موظف است که این شروط را برای مرد و زن در زمان ازدواج تشریح کرده تا آنها از مفاد آن اطلاعات کاملی را به دست آورده و با چشمانی باز این موارد را به امضا برساند. برای اینکه اطلاعات شما در این زمینه افزایش پیدا کند سعی داریم در ادامه مقاله به بررسی شروط طلاق بپردازیم پس خواهشمندیم تا انتهای مطلب در کنار ما بمانید.
آیا حق طلاق زن جزو شروط طلاق است؟
قبل از اینکه درباره ۱۲ مورد از شروط طلاق اطلاعات جامعی را به شما منتقل کنیم لازم است به این سوال پرتکرار پاسخ دهیم که آیا واگذاری حق طلاق به زن که از سوی مرد صورت میپذیرد جزو شروط مندرج در عقدنامه است؟
دقت داشته باشید که حق طلاق بر اساس ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی به مرد داده شده است یعنی مرد است که میتواند حتی بدون در اختیار داشتن دلایل موجه و تنها با پرداخت کردن حقوق مالی زن به مانند مهریه و نفقه از همسرش جدا شود. در هیچ کدام از شروط مندرج در عقدنامه اشارهای به حق طلاق و واگذاری آن به زن نشده است و تنها زن میتواند از شروط ۱۲ گانه عقدنامه در جهت اثبات عسر و حرج و پیش قدم شدن برای طلاق استفاده کند.
در نظر داشته باشید که یکی از شروط ضمن عقدنامه این است که مرد اگر به مدت ۶ ماه نفقه زن را پرداخت نکند زن میتواند با استناد به همین شرط از دادگاه درخواست طلاق کند. در چنین شرایطی است که زندگی زن با عسر و حرج و نوعی سختی بیحد و مرز روبرو شده و در نهایت قاضی پرونده با اتکا به شروط طلاق به زن اجازه پایان دادن به رابطه زوجیت را خواهد داد.
بنابراین باید به این نکته اشاره داشته باشیم که هیچ کدام از شروط مندرج در عقدنامه به زن حق طلاق را نمیدهد. بلکه زن میتواند با استفاده از شروط ذکر شده برای اثبات سختی زندگی خود در دادگاه اقدام کرده و در صورت اثبات آنها از مرد جدا شود. البته اگر اطلاعات کمی در این خصوص دارید بهتر است با یک وکیل متخصص در این زمینه مشورت کنید.
درخواست طلاق با استناد به شروط ۱۲ گانه ضمن عقدنامه
پیش از اینکه درباره شروط طلاق اطلاعات جامعی را به شما منتقل کنیم لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که اگرچه در قانون مدنی اشاره شده است که حق طلاق با مرد میباشد اما چنین نیست که تصور کنید زن تحت هیچ شرایطی نمیتواند از همسرش جدا شود.
در واقع زن اگر بتواند دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن را به دادگاه ارائه کند و آنها را به اثبات برساند میتواند حتی بدون رضایت شوهرش از او طلاق بگیرد. در واقع لازم است زن دلایلی را به دادگاه ارائه کند که با استفاده از آنها بتواند مشقت و عسر و حرج خود در زندگی مشترک را اثبات نماید.
اگر مرد شروط ۱۲ گانه عقدنامه را به طور کامل پذیرفته باشد زن میتواند با استناد به هر یک از آنها وجود مشقت در زندگی خود را به اثبات رسانده و از همسرش جدا شود. برای مثال ممکن است مرد سوء رفتار مداوم با همسر خود داشته باشد که در این صورت زن میتواند به دادگاه درخواست طلاق داده و در صورتی که این مسئله را به اثبات برساند به زندگی مشترک پایان دهد.
برای مشاوره با بهترین وکیل طلاق در تهران کلیک کنید!
مهمترین شروط طلاق چیست؟
در نظر داشته باشید که شروط طلاق در واقع شامل آن دسته از شروطی میشوند که در عقدنامه به آنها اشاره شده است. این شروط که ۱۲ مورد نیز هستند در شرایط مختلف به زن این حق را میدهد که اگر این مسائل محقق شده و زن بتواند آنها را در دادگاه به اثبات برساند میتواند از همسرش جدا شده و به رابطه زوجیت پایان دهد.
البته باید اشاره داشته باشیم که اثبات دلایل محکم پسند برای طلاق از طرف زن قدری دشوار و پیچیده است و بهتر این میباشد که افراد از یک وکیل مجرب و خبره برای دستیابی به اهداف خود در این زمینه کمک دریافت کنند. در ادامه به برخی از مهمترین شروط لازم برای طلاق اشاره خواهیم کرد:
- اشاره کردیم که مرد موظف است از نظر قانونی نیازهای اولیه زندگی همسرش را تامین نماید. تامین نیازهای اولیه زندگی زن توسط مرد را نفقه مینامند. اگر مرد توانایی مالی لازم برای پرداخت نفقه همسرش به مدت ۶ ماه را نداشته باشد و یا اینکه به عمد از انجام وظایف خود کوتاهی کند این مورد میتواند از مهمترین شروط طلاق به شمار بیاید.
- در صورتی که سوء رفتار یا سوء معاشرات مرد به گونهای باشد که زندگی برای زن در عسر و حرج قرار بگیرد زن میتواند با استناد به همین شرط از همسرش جدا شود.
- در شرایطی ممکن است مرد به بیماریهایی مبتلا شود که زندگی را برای زن سخت و مشقت بار نماید. این مسئله نیز از مهمترین شروط لازم برای پایان دادن به زندگی مشترک به شمار میرود که در عقدنامه نیز به آن اشاره شده است. از جمله مهمترین این بیماریها میتوانیم به زگیل تناسلی، بیماریهای مقاربتی، افسردگی حاد و مواردی از این جنس اشاره داشته باشیم.
- در شرایطی نیز ممکن است مرد به جنون مبتلا شده باشد در چنین شرایطی امکان طلاق شرعی زن وجود ندارد و در اینجا است که زن زندگیش با سختی مواجه شده و میتواند به دادگاه درخواست طلاق بدهد. در واقع میتوان گفت که جنون مرد نیز از انواع شروط ضمن عقد ازدواج به شمار میرود.
- در صورتی که مرد به شغلی اشتغال داشته باشد که باعث حیثیت زدایی از زن شده و برخلاف مصلحت خانوادگیش باشد این مسئله نیز میتواند یکی از شروط مهم برای گرفتن طلاق به شمار بیاید.
- اگر مرد ب ۵ سال حبس یا بیشتر از آن محکوم شود نیز زن میتواند به دادگاه درخواست طلاق بدهد و این مسئله در عقدنامه نیز ذکر شده است. در واقع میدانیم که اگر مرد به حبس طولانی مدت محکوم شود زن برای تامین منافع زندگی خود با مشکلات جدی روبرو خواهد شد و اینجاست که در عقدنامه به او این اجازه داده میشود که از همسرش جدا شده و زندگی خود را به صورت جداگانه ادامه دهد.
- اعتیاد مرد به مواد مخدر و مشروبات الکلی و مشاهده فیلمهای مستهجن نیز میتواند از مهمترین شروط طلاق به شمار بیاید.
- اگر مرد به مدت ۶ ماه بدون هیچگونه عذر موجهی زندگی خود را ترک کرده و هیچ اطلاعی از او نباشد زن میتواند درخواست طلاق بدهد.
- در مواقعی نیز شاهد این هستیم که مرد محکوم به ارتکاب جرمی میشود که باعث رفتن حیثیت و شرافت زن میگردد. در چنین شرایطی است که این مسئله نیز به عنوان یکی از مهمترین شروط برای پایان دادن به رابطه زوجیت در نظر گرفته شده است.
- یکی دیگر از مهمترین شروط ۱۲ گانه طلاق این است که مرد عقیم و نابارور باشد؛ یعنی اگر مرد نتواند ۵ سال پس از شروع زندگی مشترک همسرش را بارور کرده و به او فرزندی را هدیه دهد از نظر قانونی زن میتواند به دادگاه درخواست طلاق ارائه کند. در چنین شرایطی است که پزشکی قانونی موظف است تا ادعای زن را مورد بررسی قرار داده تا اگر مشکل ناباروری از مرد دانسته شود به او اجازه حق طلاق بدهد.
- اگر مرد مفقودالاثر شده و ۴ سال از او هیچ اطلاعی در دسترس نباشد زن میتواند به دادگاه مراجعه کرده و درخواست طلاق خود را ثبت کند. در این صورت است که دادگاه ۶ ماه مجدداً به دنبال مرد خواهد گشت و اگر همچنان از او خبری نباشد اجازه طلاق به زن میدهد.
- میدانیم که ازدواج مجدد مرد همواره باید با کسب رضایت از همسر سابق خود باشد اما در شرایطی که مرد مجدداً ازدواج کرده و رضایت زن رو جلب نکرده و همچنین عدالت را بین دو همسر خود رعایت ننماید زن میتواند درخواست طلاق بدهد و دادگاه با درخواست او موافقت خواهد کرد.
زن چگونه از شروط طلاق استفاده میکند؟
میدانیم که در ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی اشاره شده است که حق طلاق با مرد است یعنی او هر زمان که اراده کند میتواند حتی بدون در اختیار داشتن دلایل محکمه پسند همسرش را طلاق بدهد و از او جدا شود؛ اما لازم است توضیح دهیم که زن نیز اگر شرایط ۱۲ گانه ضمن عقدنامه برای او محقق شود میتواند به دادگاه درخواست طلاق خود را ارائه کند.
اما سوالی که در اینجا با آن روبرو هستیم این است که آیا هر یک از شروط طلاق برای پایان دادن به رابطه زوجیت کفایت میکند؟ نکتهای که لازم است در اینجا به آن اشاره داشته باشیم این است که هر یک از شروط بالا که درباره آنها توضیحاتی را ارائه دادیم دارای قواعد و شرایط خاص به خود هستند.
به عنوان نمونه در بالا اشاره نمودیم که اگر مرد عقیم باشد و نتواند از راههای طبیعی دارای فرزند گردد زن میتواند به دادگاه دادخواست طلاق ارائه کند. اولین شرط برای استفاده از این مسئله این است که ۵ سال از رابطه زوجیت گذشته باشد و در این مدت مرد نتواند زن را بارور کند و شرط دوم این است که امروزه علم پیشرفت کرده است و بسیاری از زوجین نابارور توانستند با استفاده از روشهای علمی دارای فرزند شوند.
در واقع سوال مهمی که در اینجا مطرح میشود این است که اگر مرد عقیم باشد اما بتواند از روشهای علمی برای بارور کردن زن استفاده نماید آیا باز هم دادگاه به زن حق طلاق را خواهد داد؟ در خصوص شروط طلاق درباره عقیم بودن مرد باید به این نکته اشاره داشته باشیم که هر یک از دادگاهها در این خصوص نظرات متفاوتی را داشته و حکم متفاوت از یکدیگر را صادر مینمایند.
در اینجا لازم است زن نیز به استفاده از روشهای غیرطبیعی رضایت داشته باشد چرا که اگر مرد عقیم باشد و این موضوع برای پزشکی قانونی به اثبات برسد اما زن راضی به استفاده از روشهای غیرطبیعی برای بارداری نشود دادگاه حکم طلاق را در نهایت صادر خواهد کرد؛ اما لازم است در این خصوص با یک وکیل مجرب که به مسائل مربوط به ازدواج و طلاق آگاه است مشورت کرده و راهکار مناسبی را در پیش بگیرید
آیا تنها راه طلاق از طرف زن استفاده از شروط طلاق است؟
در قسمتهای قبل اشاره کردیم که بهترین شرایط ضمن عقد برای خانمها آن دسته از شروطی است که مرد آنها را در زمان نکاح پذیرفته و اکنون این موارد تحقق پیدا کردهاند. نکته قابل توجه این است که محقق شدن هر یک از شروط ذکر شده باعث میشود که زن در زندگی خود نوعی مشقت و سختی را تجربه کند و در اصطلاحات حقوقی زندگی او به عسر و حرج برسد.
میدانیم که در قانون مدنی اشاره شده که حق طلاق در اختیار مرد است و او میباشد که میتواند حتی بدون دلایل محکمه پسند همسر خود را طلاق دهد؛ اما در صورتی دادگاه با طلاق از طرف مرد موافقت خواهد کرد که تمام حقوقی مالی زن به مانند مهریه و نفقه پرداخت شود؛ اما راههای دیگری نیز وجود دارد که زن هم میتواند با استفاده از آنها به دادگاه درخواست طلاق خود را ارائه کند که از جمله مهمترین آنها به تحقق شروط ۱۲ گانه ضمن عقدنامه اشاره نمودیم.
اما باید اشاره داشته باشیم که علاوه بر شروط طلاق و تحقق آنها روشهای دیگری نیز برای طلاق از طرف زن وجود دارد. از جمله مهمترین این موارد میتوان به دریافت وکالت در طلاق اشاره نمود. در این روش زن از مرد برای گرفتن طلاق وکالت بلاعزل دریافت مینماید و میتواند هر زمان که اراده کرد به دادگاه مراجعه نموده و از مرد جدا شود.
نکته قابل ذکر این است که دریافت وکالت در طلاق از مرد هرگز نمیتواند حق خود زوج برای طلاق دادن زن را از بین ببرد؛ یعنی حتی اگر مرد وکالت در طلاق را به زن واگذار کرده باشد باز هم خودش میتواند برای طلاق اقدام کند و این موضوع منافی حق طلاق مرد نیست.
همچنین اگر زن بتواند دلایل محکمه پسندی را به دادگاه ارائه کرده و با استفاده از آنها عسر و حرج خود را به اثبات برساند میتواند درخواست طلاق کند. در واقع زن ملزم است آن دسته از دلایلی را به دادگاه ارائه کند که برای قاضی پرونده این موضوع را به اثبات برساند که زندگی زن در سختی و مشقت بیپایانی قرار گرفته است که در این صورت دادگاه به زن برای طلاق گرفتن مجوز خواهد داد.
ارائه دادخواست طلاق از طرف زن
در واقع زن برای اقامه دعاوی طلاق ملزم است به دادگاه دادخواست طلاق از طرف زن را ارائه کند. او میبایست در متن دادخواست به طور کامل ذکر کند که کدام یک از شروط ۱۲ گانه عقدنامه محقق شده و با استناد به آنها قصد جدا شدن از همسرش را دارد.
این نکته را در نظر بگیرید که طلاق از طرف زن جزو پیچیدهترین انواع طلاق به شمار میرود و فرد بهتر است از همان ابتدای طرح دعوی از یک وکیل مجرب و خبره در این خصوص کمک دریافت کند. وکیل به دلیل آگاهی کامل که از قوانین و مقررات دارد میتواند در تنظیم دادخواست طلاق از طرف زن راهکارهای مناسبی را ارائه داده و همچنین با استفاده از اصول نگارشی زبان فارسی آن را با لحنی صحیح تهیه و ارائه نماید.
در این شرایط است که زن میبایست به دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضاییه مراجعه کرده و پس از تنظیم دادخواست آن را در اختیار مقامات مسئول قرار دهد. همچنین زن باید شروط طلاق را در متن دادخواست خود ذکر کند تا قاضی پرونده بداند که بر اساس کدام یک از آنها زن قصد جدایی از همسرش را دارد. در نهایت دادخواست زن در دفاتر قضایی به ثبت خواهد رسید.
سپس پرونده به دادگاه خانواده ارسال خواهد شد چرا که مرجع صالح برای رسیدگی به دعاوی طلاق از طرف زن دادگاه خانواده محل زندگی زوجه میباشد. در این صورت است که محل برگزاری دادگاه و همچنین ساعات برگزاری جلسات از طریق پیامک به زن و مرد ارائه خواهد شد. دو طرف در دادگاه ملزم هستند دلایل خود را برای طلاق دادن یا ندادن همسر ارائه کنند.
زن لازم است آن دسته از شروط طلاق چه بر اساس آنها زندگی او به سختی و مشقت افتاده است را برای قاضی پرونده به اثبات برسانند تا قاضی آنها را مورد بررسی قرار داده و حکم عادلانهای را صادر نماید. اگر زن بتواند دلایل محکمه پسند خود را برای قاضی پرونده به اثبات برساند به او اجازه طلاق گرفتن ارائه خواهد شد و حکم در این خصوص صادر میگردد.
پس از صدور حکم دادگاه است که به زن و مرد سه ماه فرصت داده میشود تا دفاتر ثبت ازدواج بر طلاق مراجعه کرده و طلاق خود را به صورت شرعی نیز انجام دهند.
البته لازم است مجدداً به این نکته اشاره داشته باشیم که طلاق از طرف زن پیچیدگیهای خاص خود را دارد و بهتر است برای تکمیل مراحل دادرسی در خصوص پروندههای طلا از یک وکیل مجرب و خبره مشاوره حقوقی دریافت کنید.
لزوم مراجعه به وکیل برای طلاق
باید بدانید که طلاق از طرف زن به همین سادگی هم نیست و باید برای آن مراحل قانونی بسیاری را پشت سر گذاشته و با ارائه مدارک و مستنداتی ادعای خود را در دادگاه به اثبات برسانید. در واقع باید دلایل محکمه پسند به دادگاه ارائه کرده و آنها را در محضر قاضی اثبات کنید چرا که در غیر این صورت به زن حقی برای طلاق داده نمیشود و او نمیتواند به رابطه زوجیت خود پایان دهد.
این مسئله را در نظر بگیرید که شما بدون استفاده از یک وکیل شانس بالایی برای کسب موفقیت نخواهید داشت. علاوه بر این وکیل میتواند در زمان و هزینهای که صرف پرونده طلاق کردهاید به میزان قابل توجهی صرفهجویی کند. وکیل دانش حقوقی لازم برای پیگیری پرونده را در اختیار دارد و میتواند منافع شما را در مدت زمان کمی با پیگیریهای خود تامین نماید.
به هر حال اگر به دنبال راهی برای طلاق گرفتن از همسرتان هستید و دیگر امیدی به سازش ندارید لازم است در ابتدا با یک وکیل مجرب و خبره مشورت کرده و سپس شروط عقدنامه و دلایل طلاق خود را با وکیل در میان بگذارید. وکیل در چنین شرایطی است که بهترین راهکار را برای جدایی از همسرتان به شما ارائه خواهد کرد و سعی میکند در تمامی مراحل دادرسی مانند یک حاوی مطمئن در کنار شما باشد.
کلام آخر
امیدواریم که با مطالعه این مطلب حقوقی در مجله برترین وکلا توانسته باشید بسیاری از مشکلات قضایی خود را برطرف کرده و اطلاعات خود در این زمینه را نیز افزایش دهید. در این مطلب کوشیدیم تا شما را با شروط طلاق آشنا کنیم همچنین به بیان ۱۲ مورد از مهمترین شروطی که در عقدنامه ذکر شده است پرداختیم. از سوی دیگر مراحل ارسال دادخواست و پیگیری پروندههای طلاق در محاکم قضایی به طور کامل برای مخاطبان شرح داده شد تا با پیچیدگیهای مسیر طلاق از طرف زن به طور کامل آشنا شوند. از شما مخاطب عزیز دعوت میکنیم که نظر خود را در قسمت دیدگاه بنویسید.