نحوه گرفتن پاسپورت✔️【شرایط، مراحل و مدارک لازم در سال1403】
همانطور که می دانید تمامی ساکنان هر کشور، برای خارج شدن از کشور خود و ورود به کشور دیگر نیازمند پاسپورت یا گذرنامه هستند. به عبارتی بهتر، پاسپورت همانند شناسنامه برای افراد در خارج از کشور عمل می کند. اگر شما هم به هر دلیلی قصد خروج از کشور را دارید، باید با در دست داشتن برخی مدارک، نسبت به دریافت گذرنامه اقدام نمایید. در این مقاله قصد داریم صفر تا صد نحوه گرفتن پاسپورت را برایتان شرح دهیم. همچنین نکاتی مهمی را در این خصوص نیز ارائه دهیم. از این رو، حتما تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
دریافت سریع پاسپورت به کمک بهترین وکیل مهاجرت در تهران!
آشنایی با انواع پاسپورت ایرانی
باتوجه به قانون، گذرنامه های ایران به طور کلی به سه دسته تقسیم می شوند. آیا به انواع پاسپورت های ایرانی آشنایی دارید؟ اگر پاسخ خیر است، در ادامه با ما همراه باشید به معرفی کامل این سه نوع خواهیم پرداخت.
گذرنامه توریستی یا گردشگری
حتما همه شما با این نوع پاسپورت آشنایی دارید. چنین پاسپورتی برای همه افراد و شهروندان عادی هر کشوری صادر میگردد. اگر قصد گردش، تحصیل، زیارت و... را دارید، باید نسبت به گرفتن این نوع گذرنامه اقدام کنید. در ادامه توضيحات کاملی در خصوص نحوه گرفتن پاسپورت به شما مخاطبین عزیز ارائه خواهیم داد.
گذرنامه خدمت برای کارمندان
در واقع این نوع گذرنامه برای کارکنان دولت صادر میگردد تا آن ها بتوانند به راحتی به ماموریت و سفرهای کاری خود بروند. در خصوص شرایط اخذ این نوع پاسپورت ها نیز باید بگوییم که شرایط و قوانینی مشابه با گذرنامه سیاسی دارند. همچنین این نوع گذرنامه ویژگی هایی شبیه به پاسپورت دیپلماتیک دارد که در. ادامه بیشتز توضیح خواهیم داد.
پاسپورت دیپلماتیک برای مقامات سیاسی
همانطور که از اسم این گذرنامه مشخص است، این نوع پاسپورت مربوط به مسئولان سیاسی و دیپلمات های هر کشور است. برای صدور این نوع گذرنامه، یک سری شرایط خاص وجود دارد و اندکی متفاوت تر از نوع های دیگر است.
نحوه گرفتن پاسپورت
همانطور که متوجه شدید، گذرنامه نقش بسیار مهمی برای خروج از کشور دارد و وجود آن الزامی است. اگر برای اولین باز درخواست کننده پاسپورت هستید یا با فرایند آن آشنایی نداشته باشید، ممکن است کار سختی برایتان به نظر برسد. اما نگران نباشید، در این قسمت به بررسی کامل این موضوع خواهیم پرداخت.
گرفتن عکس 6*4
اولین قدمی که باید برای گرفتن این کار بردارید، این است که عکس 6*4 تهیه کنید. در حال حاضر این عکس در مراکز پلیس +10 گرفته می شود. نکته حائز اهمیت این است عکس پاسپورت برای آقایان باید زمینه سفید، ریش و موی سر بدون مدل باشد و پیشانی وگوش ها کاملا مشخص باشد. همچنین روتوش سنگین مجاز نیست. عکس گذرنامه برای خانم ها نیز باید با حجاب کامل باشد و به دور از هرگونه زیوآلات و آرایش سنگین باشد.
مراجعه کردن به نزدیک ترین پلیس +10
یکی از راه های ساده برای پیدا کردن نشانی نزدیک ترین دفتر پلیس +10 به محل سکونت شما، مراجعه به سایت epolice.ir است. در صفحه تماس با ما این سایت، امکان جست و جوی نزدیک ترین دفتر به شما وجود دارد.
نکته قابل اهمیت در اینجا این است که خانم ها برای دریافت گذرنامه، نیاز به اجازه نامه رسمی پدر یا همسر دارند. آن ها ابتدا باید به دفترخانه های اسناد رسمی مراجعه نمایند و یک اجازه محضری از پدر یا همسرشان کسب کنند. خانم های مقیم خارج، احتیاجی به اجازه محضری پدر یا همسر ندارند. از این رو با در دست داشتن مدارک کامل و مراجعه به یکی از دفاتر پلیس +10 درخواست دریافت گذرنامه را می توانید ارائه بدهید.
پرداختن هزینه گذرنامه
قدم بعدی، پس از مراجعه به مرکز پلیس +10، پرداخت هزینه پاسپورت است. معمولا هزینه گذرنامه هر ساله یکسان نیست و تغییر می کند. از این رو، در اینجا نمی توان هزینه دقیقی را تعیین نمود. البته بخشی از هزینه ها مربوط به عوارض نیروی انتظامی و شهرداری و بخشی هم مربوط به خود هزینه دفاتر پلیس +10 و هزینه های پستی و غیره است.
صرفا نکته مهمی که در اینجا این است که بخش واریزی به حساب شهرداری و نیروی انتظامی را به هیچ وجه نباید از طریق همراه بانک یا عابر بانک پرداخت نمایید. بلکه باید از طریق دستگاه های کارتخوان موجود در دفاتر پلیس +10 اقدام به پرداخت نمایید.
در انتظار پست بمانید!
گام آخر، منتظر ماندن برای دریافت گذرنامه است. در این مرحله پاسپورت شما به نشانی ای که اعلام کرده اید، ارسال خواهد شد. به طور معمول، حدود یک هفته زمان لازم است تا گذرنامه به شما تحویل داده شود. البته ممکن است این زمان به شرایطی کمتر یا بیشتر شود. اما نگران نباشید، زیرا پاسپورت شما در زمان مورد نظر به به دستتان خواهد رسید.
همچنین ممکن است که استعلام هایی که اداره گذرنامه برای شما می گیرد، در برخی موارد با مشکل مواجه شود که در هر صورت، این مشکلات به شما اطلاع داده خواهد شد. این نکته را هم فراموش نکنید که همه افراد بالای 6 سال برای گرفتن گذرنامه باید به دفاتر پلیس +10 بروند و در پایان کار، رسیدی دریافت نمایند. این رسید رهگیری را باید در زمان آمدن پستچی درب منزل، به او تحویل دهید تا گذرنامه خود را تحویل بگیرید.
چه کسانی شرایط دریافت پاسپورت را ندارند؟
در بخش قبل در خصوص نحوه گرفتن پاسپورت توضیحات کاملی را ارائه دادیم. شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد که اصلا چه افرادی شرایط دریافت گذرنامه را دارند و چه کسانی ندارند، که در این قسمت قصد داریم به بررسی این سوال بپردازیم. گرفتن گذرنامه به قوانین مربوطه بستگی دارد. ولی به طور کلی، صدور آن به شرایطی وابسته است. به همین دلیل افرادی که در ادامه ذکر می کنیم، شرایط گرفتن پاسپورت را ندارند:
- کسانی که سوء پیشینه داشته باشند، شرایط دریافت پاسپورت را ندارند.
- افرادی که خروجشان از کشور بنا بر نظر مسئولین به حکومت آسیب میرساند.
- برخی افراد که طبق دستور کتبی مسئولین قضایی، اجازه ندارند از ایران خارج شوند.
- افراد بدهکار مالیاتی و افرادی که مبالغی را به دادگستری و ثبت اسناد بدهکار باشند.
البته همه افرادی که مشکلات بالا را نداشته باشند، میتوانند با ارائه مدارک لازم برای دریافت گذرنامه به دفاتر پلیس+۱۰ مراجعه نمایند. علاوه بر این موارد، صدور گذرنامه برای کودکان زیر سن قانونی با اجازه ولی یا قیم کودک بلامانع است. همچنین افرادی که مشمول خدمت سربازی هستند، تنها در صورت داشتن دستور کتبی از اداره وظیفه عمومی میتوانند از کشور خارج شوند.
نکته قابل توجه این است که بانوان متاهل اجازه رسمی و کتبی همسرشان برای خروج از کشور الزامی است. البته بهتر است این موضوع را نیز متذکر شویم که افراد در شرایط حاد و بحرانی می توانند با گرفتن مجوز از دادگستری شهر خود، اقدام به خروج از کشور کنند.
نحوه گرفتن پاسپورت و مدارک لازم برای دریافت پاسپورت
برای گذراندن مراحل دریافت گذرنامه که در قسمت قبل به طور کامل توضیح دادیم، لازم است یک سری مدارک به دفاتر پلیس 10+ ارائه گردد که باتوجه به جنسیت، وضعیت تاهل فرد و شرایط سنی، این مدارک کمی متفاوت هستند. تمامی مدارک مورد نیاز برای دریافت گذرنامه، به شرح زیر می باشند.
- اصل مدارک هویتی نظیر شناسنامه، کارت ملی و در صورت در دسترس نبودن کارت ملی، داشتن تاییدیه ثبت احوال برای متقاضی
- یک قطعه عکس بیومتریک مخصوص گذرنامه (عکس 6*4)
- در دست داشتن اصل آخرین گذرنامه در صورتی که هنوز معتبر است.
- اصل کارت پایان خدمت یا معافیت یا ارائه موافقت نامه سازمان وظیفه عمومی (مختص متقاضیان آقا)
- خانم های متقاضی گذرنامه، علاوه بر مدارک فوق، باید مدارکی نظیر اجازه خروج همسر در صورت متاهل بودن و رائه اصل گواهی فوت و یا اصل شناسنامه باطل شده همسر برای افرادی که همسر خود را از دست داده اند، را نیز به همراه داشته باشند.
عکس پاسپورت چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
برای عکس گذرنامه، یک سری ویژگی ها تعریف شده است که متقاضیان ملزم به گرفتن عکسی با شرایط مذکور هستند. اگر برای شما هم سوال شده است که این عکس چه ویژگی هایی باید داشته باشد، باید بگوییم که این ویژگی ها برای بانوان و آقایان به طور جداگانه تعریف شده است که در ادامه تمامی این ویژگی ها را ذکر خواهیم کرد.
ویژگی های عکس گذرنامه آقایان
- رنگ پس زمینه عکس باید سفید باشد .
- ریش ها و موی متقاضی مرد، آرایش خاصی نباید داشته باشد .
- تمامی اجزای صورت نظیر لب ها، پیشانی، دو گوش و دیگر اجزا باید به طور کامل در عکس مشخص باشند.
- از لباس های یقه باز، دارای طرح یا یقه بلند و غیر متعارف نباید استفاده شده باشد.
- فرد مجاز به پوشیدن لباس سفید یا سبز در حین عکس گرفتن نیست. زیرا رنگ پس زمینه با رنگ باید مجزا از رنگ لباس فرد باشد.
- فرد مجاز به پوشیدن وسایلی مانند عینک، کلاه، کراوات گردنبند، گوشواره و سایر وسایلی از این دست در عکس نیست.
ویژگی های عکس گذرنامه بانوان
- داشتن حجاب کامل بدون
- استفاده نکردن از لباس های با رنگ سفید و سبز
- نداشتن آرایش غلیظ و بیش از حد متعارف
- فرد مجاز به استفاده از وسایلی مانند عینک یا سایر وسایل تزئینی بر روی صورت نیست.
- استفاده از مقنعه و یا روسری ساده و بدون طرح
- رنگ پس زمینه عکس باید سفید باشد.
مدت اعتبار پاسپورت چقدر است؟
همانطور که می دانید، تمامی مدارکی که نشان دهنده هویت ما هستند، یک مدت اعتبار و تاریخ انقضا دارند. از این رو، گذرنامه نیز از این قاعده مستثنی نیست. بر اساسی قوانینی که مربوط به گذرنامه است، هر گذرنامه تا پنج سال معتبر است. بعد از اتمام این دوره مشخص شده، شخص باید با توجه به شرایط تمدید پاسپورت و همچنین با ارائه مدارک مورد نیاز، نسبت به تمدید گذرنامه خود اقدام کند. با این که میتوانید با در دست داشتن گذرنامه، به هر کشوری که تمایل دارید سفر کنید؛ اما در صورت عدم اجازه ورود به برخی از کشورها از طرف دولت، سفر شما امکان پذیر نخواهد بود.
کلام آخر
در این مقاله تمام سعی ما بر این بود که همه نکات مربوط به شرایط و نحوه گرفتن پاسپورت را خدمتتان ارائه دهیم. امیدواریم این مقاله برایتان مفید واقع شده باشد. اگر برای دریافت گذرنامه با مشکل خاصی رو به رو شدهاید و یا سوال خاصی برایتان پیش آمده است که هنوز پاسخ آن را دریافت نکردید، می توانید آن را با ما مطرح کنید.