مسائل حقوقی

وکالت در طلاق ⚖️【قوانین و نکات مهم حق طلاق به زن】✔️

در واقع می‌دانیم که یکی از متداول‌ترین پرونده‌هایی که به دادگاه‌ها ارجاع داده می‌شود پرونده‌های مربوط به دعاوی طلاق است. در واقع طلاق راهی قانونی برای پایان دادن به رابطه زوجیت به شمار می‌رود که از نظر حقوقی دنبال می‌شود. طلاق را از نظر قانون مدنی می‌توان به دو دسته طلاق یک طرفه و طلاق توافقی تقسیم بندی کرد که خود طلاق یک طرفه به طلاق از طرف مرد و طلاق از طرف زن قابل دسته‌بندی می‌باشد. بر اساس قانون حق طلاق با مرد است و او می‌تواند هر زمان که اراده کرد زن را طلاق دهد اما زن نیز می‌تواند وکالت در طلاق را از مرد دریافت نموده و به این شیوه هر زمان که خواست به دادگاه مراجعه کرده و از مرد جدا شود. البته این موضوع دارای قوانین و مقررات خاص به خود می‌باشد که در ادامه این مقاله سعی داریم آنها را به دقت مورد بررسی قرار دهیم.

حق طلاق با کیست؟

پیش از اینکه توضیحات جامعی را درباره وکالت در طلاق ارائه کنیم و قواعد و شرایط آن را نیز برشماریم لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که حق طلاق یکی از مهم‌ترین حقوق مرد در دعاوی طلاق به شمار می‌رود. 

اشاره داشتیم که قانون معدنی حق طلاق را به مرد داده است یعنی او می‌تواند بر اساس خواست خود و تنها با پرداخت کردن دیون به زن از او جدا شود؛ یعنی مرد برای طلاق گرفتن نیاز به عذر موجهی ندارد و همین که بتواند مهریه و نفقه و سایر حقوق زن را تعیین و تکلیف کند برای جدایی او کفایت خواهد کرد.

اما شاید این سوال نیز برای شما پیش آمده باشد که پس زن نمی‌تواند تحت هیچ شرایطی طلاق بگیرد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که در گذشته اینطور بود که مرد تنها حق طلاق را در اختیار داشت و زن در عوض می‌توانست حق برخورداری از مهریه و نفقه و مسائلی از این جنس را داشته باشد اما اکنون قوانین جدید به طور کامل تغییر کرده است.

حق طلاق با کیست

طلاق از طرف زن چگونه امکان‌پذیر است؟

در تیتر قبلی مقاله درباره وکالت در طلاق اشاره نمودیم که حق طلاق بر اساس قانون مدنی با مرد است اما قانون جدید طلاق دچار تغییرات جدی شده است و این تغییرات در قانون حمایت از خانواده قابل مشاهده می‌باشد.

در حال حاضر روال قانونی رسیدگی به پرونده‌های طلاق به این صورت است که اگر زن بتواند دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن را به دادگاه ارائه کند و آنها را به اثبات برساند می‌تواند حتی بدون رضایت مرد نیز از او طلاق بگیرد. در واقع زن برای جدایی از همسرش لازم است که عسر و حرج خود در زندگی مشترک را برای قاضی پرونده ثابت کند.

گاهی طلاق از طرف زن با محقق شدن شروط ضمن عقدنامه امکان‌پذیر است یعنی مرد در زمان نکاح به برخی از شروط پایبند بوده و آنها را به امضا می‌رساند. حال اگر این شروط محقق شوند زن می‌تواند با استناد و اتکا به آنها از دادگاه خانواده درخواست طلاق داشته باشد. یکی دیگر از روش‌های مرسوم برای طلاق از طرف زن دریافت وکالت در طلاق از مرد می‌باشد که در ادامه آن را بیشتر توضیح خواهیم داد.

منظور از وکالت در طلاق چیست؟

این نکته را ذکر کردیم که بر اساس قوانین مدنی و قانون حمایت از خانواده این مرد است که حق طلاق را در اختیار دارد و می‌تواند برای جدا شدن از زن هر زمان که اراده کرد اقدامات لازم را به انجام برساند؛ اما ذکر این نکته نیز ضروری است که مرد تنها در صورتی می‌تواند از همسرش جدا شود که دیون او در خصوص مهریه و نفقه و اجرت المثل و مواردی از این جنس را به زوجه پرداخت کرده باشد یا اینکه آنها را در دادگاه تعیین و تکلیف کند.

اما گاهی نیز شاهد این هستیم که مرد و زن در خصوص حق طلاق به توافقات کاملی می‌رسند و مرد در واقع به زن نیز در اصطلاحات عامیانه حق طلاق می‌دهد. در واقع در این صورت است که زن مرد را راضی به اعطای وکالت در طلاق می‌کند.

دقت داشته باشید که تفاوت‌های زیادی بین حق طلاق و وکالت در طلاق وجود دارد اما امروزه بسیاری از افراد این دو را در اصطلاحات عامیانه به جای یکدیگر به کار می‌برند. باید چنین بگوییم که حق طلاق جزو حقوق اصلی مرد است و او نمی‌تواند آن را به زن منتقل کند بلکه مرد می‌تواند به زن وکالت بلاعزل بدهد تا به جای او در دادگاه حاضر شده و درخواست طلاق کند.

البته نکته قابل ذکر این است که مرد می‌تواند وکالت بلاعزل در طلاق را علاوه بر زن به هر شخص دیگری که اراده کرد نیز اعطا کند. علاوه بر این باید اشاره کنیم که اگر زن وکالت داشته باشد می‌تواند بدون در اختیار داشتن هیچگونه دلیل موجهی به دادگاه درخواست طلاق بدهد. البته زن در این مسیر بهتر است از یک وکیل ماهر و متخصص در زمینه دعاوی طلاق کمک بگیرد.

چگونه وکالت در طلاق را باطل کنیم

چگونه وکالت در طلاق را باطل کنیم؟

در قسمت‌های قبل به این نکته متذکر شدیم که مرد می‌تواند وکالت در طلاق را به زن اعطا کرده تا او هر زمان که اراده کرد برای جدایی از همسر اقدامات قانونی را به انجام برساند و خود را به هر روش طلاقی که خواست مطلقه نماید.

اما اکنون این سوال پیش می‌آید که راه قانونی برای ابطال وکالت در طلاق چیست؟ به طور کلی باید بگوییم که اگر وکالت در طلاق در زمان عقد نکاح اتفاق افتاده باشد مرد می‌تواند از روش‌های قانونی در شرایطی خاص وکالت را باطل نماید.

از سوی دیگر باید متذکر شویم که در وکالت بلاعزل تقریباً هیچ راهی برای باطل نمودن وکالت وجود ندارد و تنها راه آن این است که زن خودش وکالت را باطل نماید؛ اما اگر وکالت اعطا شده از نوع بلاعزل نباشد مرد می‌تواند اقدامات قانونی و حقوقی برای باطل کردن قرارداد را به انجام رسانده و در این راه نیز از یک وکیل مجرب و متخصص کمک و مشاوره دریافت کند.

اگر مرد تمایل به باطل کردن وکالت در طلاق داشته باشد لازم است در ابتدا این موضوع را به زن اطلاع داده و سپس در دفترثبت اسناد رسمی مراجعه کرده و در این مکان اقدامات قانونی برای باطل کردن قرارداد را به انجام برساند.

چگونه وکالت در طلاق را به زن اعطا کنیم؟

در واقع روش‌های مختلفی برای اعطای حق طلاق به زن وجود دارد که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توانیم به دو روش خیلی مهم اشاره داشته باشیم.

  • استفاده از شروط ضمن عقدنامه برای اعطای وکالت در طلاق: اشاره داشتیم که زن و مرد می‌توانند بر سر شروط مختلفی در زمان عقد نکاح به توافقات کامل رسیده و آن را بپذیرند. یکی از شروط مهم ضمن عقدنامه می‌تواند اعطای وکالت بلاعزل برای گرفتن طلاق به زن باشد.
  • از طریق وکالت نامه طلاق: در این صورت مدتی از زمان عقد نکاح بین دو طرف گذشته و اگر زن تمایل به دریافت حق طلاق داشته باشد و مرد نیز به این امر رضایت پیدا کند لازم است به یکی از دفاتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کرده و قراردادی را در این خصوص به انجام برسانند.

البته لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که ضمن اعطای وکالت در طلاق به زن در خلال شروط ضمن عقدنامه به هیچ عنوان کفایت نمی‌کند چرا که در این روش مرد می‌تواند هر زمان که اراده کرد این وکالت را از زن پس گرفته و آن را باطل کند. به هر حال زن باید وکالت اعطا شده را در دفاتر اسناد رسمی به صورت یک قرارداد مکتوب درآورده و مرد را ملزم به پذیرش آن کند.

همچنین باید اشاره داشته باشیم که اگر وکالت اعطا شده از نوع وکالت بلاعزل باشد تقریباً مرد تحت هیچ شرایطی نمی‌تواند آن را باطل کند؛ بنابراین به شما توصیه می‌کنیم که اگر قصد اعطای وکالت برای طلاق به همسر خود را دارید حتماً برای آن زمانی را تعیین کنید. همزمان با پایان یافتن زمان اعطای وکالت این قرارداد دیگر اعتباری نخواهد داشت و زن نمی‌تواند از آن برای گرفتن طلاق استفاده کند.

قانون جدید حق طلاق

آیا با اعطای وکالت در طلاق به زن مرد دیگر حق طلاق ندارد؟

دقت داشته باشید که اعطای حق طلاق به زن یا اعطای وکالت در طلاق به این معنا نیست که مرد دیگر حقی برای طلاق دادن همسرش ندارد. در واقع تحت هیچ شرایطی نمی‌توان حق طلاق مرد را از او گرفت و این حق را از او سلب کرد. منظور این است که پس از اعطای وکالت زن نیز به مانند مرد می‌تواند هر زمان که اراده کرد به دادگاه مراجعه کرده و خود را مطلقه نماید.

در واقع اگر مرد وکالت بلاعزل برای طلاق به همسرش داده باشد هم خود او می‌تواند هر زمان که اراده کرد به دادگاه مراجعه کرده و رابطه زوجیت را پایان بدهد و هم زن چنین اختیاراتی را خواهد داشت.

فرق طلاق توافقی و وکالت در طلاق چیست؟

در نظام حقوقی ایران، طلاق به انواع مختلفی تقسیم می‌شود که دو نوع رایج آن، طلاق توافقی و وکالت در طلاق هستند.

طلاق توافقی، نوعی از طلاق است که در آن زوجین بر تمامی مسائل مربوط به جدایی، از جمله حضانت فرزندان، مهریه، نفقه و تقسیم اموال، با یکدیگر به توافق می‌رسند. در این روش، نیازی به طرح دعوا در دادگاه و اثبات عسر و حرج یا تقصیر طرف مقابل نیست.

در مقابل، وکالت در طلاق به نوعی از طلاق گفته می‌شود که در آن یکی از زوجین (وکیل طلاق) به دیگری وکالت می‌دهد تا در مورد طلاق و مسائل مربوط به آن، از جمله حضانت فرزندان، مهریه، نفقه و تقسیم اموال، به تنهایی تصمیم‌گیری کند.

به هر حال این نکته را در نظر بگیرید که طلاق توافقی نوعی از طلاق به شمار می‌رود که در آن زن مرد در خصوص تمامی حقوق و تعهدات خود به توافقات کامل دست پیدا می‌کنند اما وکالت برای طلاق در واقع حقی است که به زن این امکان را می‌دهد که با استفاده از آن به دادگاه مراجعه کرده و حتی بدون رضایت مرد از او طلاق بگیرد.

در واقع در طلاق توافقی مرد در صورتی راضی به طلاق دادن همسرش می‌شود که او مهریه یا قسمتی از آن را به مرد ببخشد اما در وکالت بلاعزل برای طلاق ممکن است حتی بدون رضایت مرد، در نهایت زن موفق به گرفتن طلاق شود؛ یعنی در طلاق توافقی حتماً به رضایت مرد نیاز است اما اگر زن وکالت داشته باشد می‌تواند حتی بدون رضایت شوهرش نیز از او جدا شود.

قانون جدید حق طلاق درباره جدایی زوجین چه می‌گوید؟

باید اشاره داشته باشیم که تا پیش از این اشاره می‌شد که این مرد است که تنها می‌تواند همسرش را طلاق بدهد. در قانون مدنی اشاره شده است که مرد حق طلاق را در اختیار دارد و می‌تواند حتی بدون ارائه دلایل محکمه پسند به دادگاه و تنها به شرط پرداخت تمامی دیون مالی زن از او جدا شود. حتی در گذشته روال کار به این صورت بود که نیازی به حضور در دادگاه توسط زوجین نبود.

یعنی مرد می‌توانست با حضور در دفترخانه همسر خود را طلاق داده و از او جدا شود؛ اما تغییرات قانون به گونه‌ای پیش رفته است که زن نیز در شرایطی می‌تواند حق طلاق را دریافت نماید. در واقع اگر زن بتواند عسر و حرج خود را در دادگاه به اثبات برساند یعنی اگر بتواند این موضوع را ثابت کند که زندگی مشترک برای او با مشقت و سختی بیش از حد روبرو شده است می‌تواند از دادگاه حق طلاق بگیرد.

علاوه بر این باید اشاره داشته باشیم که زن می‌تواند از مرد وکالت در طلاق دریافت کرده و به این شیوه نیز از همسرش جدا شود. به هر حال اشاره کردیم که برای اثبات عسر و حرج لازم است که زن دلایل محکمه پسندی را به دادگاه ارائه کند اما اگر زن دارای حق طلاق و وکالت باشد دیگر نیازی به ارائه عذر موجه به دادگاه نیست. به هر حال زن در شرایطی خاص می‌تواند حتی بدون رضایت شوهر از او جدا شود.

تفاوت حق طلاق و وکالت طلاق

اگر زن وکالت در طلاق داشته باشد تکلیف مهریه چه خواهد شد؟

به هر حال اعطای حق طلاق یا وکالت در طلاق به زن به هیچ عنوان نمی‌تواند مهریه زن را تهدید کند؛ یعنی روال کار به این صورت نیست که اگر زن وکالت بلاعزل دریافت کرده باشد دیگر نتواند مهریه خود را از مرد مطالبه کند. حتی اگر زن وکالت برای جدا شدن از همسرش داشته باشد باز هم می‌تواند مهریه خود را از او مطالبه نموده و به تمام آن دسترسی پیدا کند.

سبب مهریه نکاح است یعنی اگر عقد نکاح بین زن و مردی صورت گرفته باشد مرد ملزم است پس از مطالبه آن توسط زوجه مهریه را در اختیارش قرار دهد و هیچگونه راه فراری در این خصوص وجود ندارد. حتی مواردی مانند خیانت زن نیز نمی‌تواند او را از دریافت مهریه محروم کند. همچنین باید متذکر شویم که در صورت اثبات عدم تمکین زن باز هم او می‌تواند مهریه خود را از مرد درخواست نماید.

اما در شرایطی ممکن است مرد در صورتی راضی به اعطای وکالت در طلاق شود که زن نیز مهریه یا قسمتی از آن را به مرد ببخشد. در چنین شرایطی مرد به صورت شفاف و صریح اعلام می‌کند که در صورتی به زن حق طلاق می‌دهد که او نیز مهریه خود را مطالبه نکرده و آن را به صورت تمام و کمال به مرد ببخشد. این موضوع می‌تواند به عنوان یک شرط مهم در وکالت نامه ذکر شود.

بنابراین به طور عادی زن می‌تواند حتی پس از دریافت طلاق و جدا شدن از همسرش مهریه را نیز به طور تمام و کمال دریافت نماید؛ اما اگر شرط اعطای وکالت از سوی مرد این باشد که زن نیز مهریه خود را به طور کامل ببخشد دیگر زن نمی‌تواند به حقوق مالی خود در این خصوص دسترسی داشته باشد.

اگر حق طلاق با زن باشد طلاق چقدر طول می‌کشد؟

حال در شرایطی ممکن است زن موفق به دریافت وکالت بلاعزل برای طلاق شده باشد در چنین شرایطی سوالی که پیش می‌آید این است که اگر حق طلاق با زن باشد طلاق چقدر طول می‌کشد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که مدت زمان طلاق از طرف زن با در اختیار داشتن حق طلاق به عوامل بسیار زیادی بستگی خواهد داشت که از جمله مهم‌ترین آنها شلوغی دادگاه رسیدگی کننده به پرونده است.

از سوی دیگر در اختیار داشتن یک وکیل مجرب و خبره می‌تواند مدت زمان رسیدگی به پرونده و صدور حکم طلاق را تسریع کند. چرا که وکیل با قوانین و مقررات حاکم بر دعاوی طلاق آشنایی کامل داشته و می‌تواند خواسته‌های حقوقی شما را در مدت زمان کمتری به سرانجام برساند.

اما به طور کلی باید بگوییم که اگر زن وکالت در طلاق را از مرد دریافت کرده باشد می‌تواند در مدت تقریبی یک ماه حکم دادگاه را در خصوص طلاق دریافت نماید. پس از صدور حکم دادگاه زن به مدت سه ماه فرصت دارد تا در یکی از دفاتر ثبت ازدواج و طلاق حاضر شده و به این شکل مطلقه شدن خود را به ثبت برساند.

معایب دادن حق طلاق به زن

معایب دادن حق طلاق به زن چیست؟

اشاره داشتیم که دادن حق طلاق به زن می‌تواند مزیت‌های بسیار زیادی را برای او به همراه داشته باشد اما باید اشاره کنیم که این امر می‌تواند معایب بسیاری را برای مرد به جای بگذارد. از جمله مهم‌ترین معایب دادن حق طلاق به زن این است که زوجه می‌تواند هر زمان که اراده کرد حتی بدون رضایت شوهرش نیز از او جدا شود.

می‌دانیم که در قانون مدنی یکی از مهم‌ترین حقوق مرد در زمان طلاق بهره‌مندی از حق طلاق می‌باشد. وقتی مردی حق طلاق را به دیگری واگذار می‌کند او می‌تواند حتی بدون رضایت مرد نیز طلاق بگیرد و این موضوع می‌تواند خسارت‌های جبران ناپذیری را برای زوج به همراه داشته باشد. چرا که در شرایطی ممکن است مرد راضی به طلاق نبوده و بخواهد زندگی مشترک خود را ادامه دهد.

از سوی دیگر در شرایطی ممکن است که شرط اخذ مهریه در ازای اعطای حق وکالت در طلاق را در قرارداد ذکر نکرده باشید. در این صورت است که زن علاوه بر اینکه می‌تواند بدون رضایت شما طلاق بگیرد در عین حال می‌تواند مهریه خود را نیز از شما مطالبه کند. این مسئله را نیز می‌توان یکی دیگر از معایب اعطای وکالت به شمار آورد.

هرگاه زن با در اختیار داشتن وکالت بلاعزل برای جدا شدن از همسرش به دادگاه مراجعه کند تقریباً زوجین بر سر هیچ مسئله‌ای به توافق نرسیدند. در واقع عدم توافق زوجین بر سر مسائلی مانند مهریه و نفقه و اجرت المثل و حضانت فرزندان می‌تواند آشفتگی‌ها و پیچیدگی‌های بسیاری را در زندگی مرد و زن به جایی بگذارد و این مسئله نیز از جمله معایب مهم به شمار خواهد آمد.

به هر حال پیش از اقدام برای هرگونه امور حقوقی لازم است با یک وکیل متخصص در زمینه مورد نظرتان مشورت کنید. مشاوره حقوقی با وکیل شما را از هرگونه تصمیم شتاب زده و عجولانه به دور نگه می‌دارد.

کلام آخر

از این که تا پایان مقاله در کنار ما بودید و ما را در مجله حقوقی برترین وکلا همراهی کردید از شما تشکر و قدردانی می‌کنیم و امیدواریم که بتوانید با مطالب مندرج در این سایت مشکلات حقوقی خود را در زمانی کم برطرف نمایید. ما در این مطلب به وکالت در طلاق و قوانین و مقرراتی که در این خصوص وجود دارد اشاره مختصری کردیم. همچنین تکلیف مهریه زن در صورت در اختیار داشتن حق طلاق را ارزیابی نمودیم. حالا از شما می‌خواهیم که به عنوان یکی از مخاطبان این سایت نظر خود را برای ما به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

میثم امینی

من عاشق دنیای کتاب و نویسندگی هستم و نمیدونم دست سرنوشت چجوری من رو به سمت تهیه متون حقوقی هل داد. خیلی خوشحالم بابت جایگاهی که دارم. چون حس میکنم جایی قرار گرفتم که هم بهش علاقه دارم و هم راهی برای خدمت به شما عزیزانه!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × چهار =

دکمه بازگشت به بالا