مسائل حقوقی

صدور شناسنامه ایرانی برای اتباع افغانستانی ⚖️【سال1403】

به دلیل شرایط امنیتی و اقتصادی کشور افغانستان امروزه شاهد این هستیم که تعداد زیادی از مهاجران افغانستانی وارد کشور ایران شده و در ایران زندگی خود را به نوعی دنبال می‌کنند. این افراد برای اینکه بتوانند زندگی بهتری را در ایران تجربه کنند به دنبال این هستند تا شناسنامه ایرانی و سایر اوراق مربوطه را دریافت نمایند. شناسنامه جزو مهم‌ترین اوراق هویتی در ایران به شمار می‌رود که دولت اداره ثبت احوال را موظف به صدور آن برای اتباع ایرانی کرده است. ممکن است فرد در اصل اتباع ایرانی بوده یا اینکه پس از طی نمودن پروسه مشخصی موفق به دریافت تابعیت ایران شده باشد؛ اما باید اشاره کنیم که صدور شناسنامه ایرانی برای اتباع افغانستانی یک فرایند پیچیده است که باید درباره آن اطلاعات حقوقی جامعی را به دست آورید. برای تکمیل اطلاعات خود در این زمینه از شما درخواست می‌کنیم تا انتهای مطلب در کنار ما باشید.

صدور شناسنامه ایرانی برای اتباع افغانستانی

شرایط دریافت شناسنامه ایرانی برای اتباع افغانی

اشاره داشتیم که تعداد زیادی از مهاجران افغانستانی امروزه به ایران مهاجرت کرده و ادامه زندگی خود را در ایران دنبال می‌نمایند از این رو ممکن است این افراد پس از مدتی زندگی در ایران متقاضی صدور شناسنامه ایرانی برای اتباع افغانستانی باشند. 

دقت کنید که ایران نیز به مانند سایر کشورها برای صدور اوراق هویتی خود ضوابط و قوانین سختگیرانه‌ای را به تصویب رسانده است که باید اطلاعات کاملی در خصوص آنها داشته باشید تا بتوانید اقدامات موثری را در این حوزه انجام دهید. اکثر افراد با شرایط دریافت شناسنامه در ایران آشنایی ندارند بنابراین سعی داریم در ادامه مقاله توضیحاتی در این خصوص ارائه کنیم:

  • در قانون اشاره شده است که تنها افرادی می‌توانند شناسنامه ایرانی دریافت کنند که تبعیت ایران را داشته باشند یعنی شناسنامه تنها مخصوص افرادی است که موفق به دریافت تابعیت ایران شده‌اند یا اینکه در اصل ایرانی هستند؛ بنابراین اگر افغانستانی هستید در ابتدا باید از طریق مراحل قانونی تابعیت ایرانی را کسب کنید.
  • فردی که قصد دریافت شناسنامه ایرانی را دارد ملزم می‌شود تمامی مدارک خواسته شده را به طور کامل تهیه نموده و در اختیار مسئولان این امر قرار دهد.
  • ناقص بودن مدارک و مستندات باعث می‌شود تا درخواست فرد برای اخذ تابعیت ایرانی و همچنین دریافت شناسنامه به طور کامل از سوی مقامات وزارت امور خارجه و اداره ثبت احوال رد شود
  • برای دریافت شناسنامه فرد ملزم است تا هزینه‌های مربوط به صدور آن را به طور کامل پرداخت نماید.

شرایط دریافت تابعیت ایرانی بر اساس قانون مدنی

در قسمت قبل درباره صدور شناسنامه ایرانی برای اتباع افغانستانی را به طور کامل شرح دادیم و شما را با شرایط اخذ آن آشنا کردیم. بیان نمودیم که اتباع افغانی در صورتی که متمایل به دریافت اوراق هویتی در ایران هستند حتماً باید در گام نخست تابعیت ایرانی را از روش‌های مرسوم کسب کنند. در ادامه سعی داریم شرایط دریافت تابعیت ایرانی را شرح دهیم:

  • فردی که متقاضی دریافت تابعیت ایرانی است حتماً باید به سن قانونی یعنی ۱۸ سالگی رسیده باشد. چرا که اگر فردی زیر سن قانونی باشد نمی‌تواند موفق به دریافت تابعیت ایرانی شود.
  • یکی دیگر از شرایط اخذ تابعیت این است که فرد ۵ سال در ایران زندگی کرده باشد سکونت او در ایران می‌تواند به صورت متوالی یا متناوب باشد. برای مثال فرد می‌تواند ۵ سال پشت سر هم در ایران زندگی کند یا اینکه مجموع سکونت او در ایران به ۵ سال برسد.
  • شرط اقامت برای افرادی که به صورت عام المنفعه در ایران پرداخته باشند نیز از ضوابط مرسوم برای اخذ تابعیت است.
  • آن دسته از افغانستانی‌هایی که دارای زن ایرانی هستند و از او صاحب فرزند شده‌اند بدون شرط اقامت می‌توانند تابعیت ایرانی دریافت کنند. از سوی دیگر چنین شرایطی برای نخبگان علمی نیز معتبر خواهد بود.
  • فرار نکردن از خدمت سربازی نیز از جمله شرایطی است که در قانون مدنی برای صدور شناسنامه ایرانی برای اتباع افغانستانی و اخذ تابعیت ایران بیان شده است.
  • اگر فردی متقاضی دریافت شناسنامه و اخذ تابعیت ایرانی باشد نباید جرم سیاسی در هیچ کدام از کشورهای جهان انجام داده باشد. وقوع سوء پیشینه‌هایی از این جنس می‌تواند شما را از دریافت تابعیت ایرانی دور کند.
  • از سوی دیگر لازم است فرد متقاضی اخذ تابعیت دارای توانایی مالی و شغل مناسبی در ایران باشد تا بتواند به این طریق استطاعت مالی خود را به اثبات رسانده و در نهایت موفق به اخذ شناسنامه شود.
  • از فرد متقاضی در این مرحله آزمون قانون اساسی گرفته می‌شود که فرد باید در آن نمره قبولی را کسب کند. همچنین سوگند و تایید هیئت وزیران نیز از شرایط مهم در این خصوص بهشمار می‌رود.

مدارک لازم برای صدور شناسنامه ایرانی برای اتباع افغان

در قسمت‌های قبل از مقاله درباره صدور شناسنامه ایرانی برای اتباع افغانستانی توضیحات کاملی را ارائه کردیم و اشاره نمودیم که فرد متقاضی در صورتی می‌تواند اوراق هویتی خود را از جمهوری اسلامی ایران دریافت کند که موفق شود در گام نخست تابعیت ایرانی را تحصیل نماید.

همچنین ذکر نمودیم که فرد برای دریافت شناسنامه ایرانی ملزم می‌باشد تا مدارک و مستنداتی را جمع آوری کرده و آن را در اختیار مقامات ذی صلاح قرار دهد. در ادامه سعی داریم برخی از مدارک مهم که از فرد متقاضی درخواست خواهد شد را بیان نماییم. دقت داشته باشید که ناقص بودن مدارک می‌تواند منجر به رد درخواست شما در این زمینه شود:

  • نخستین مدرکی که فرد باید در اختیار مراجع مربوطه قرار دهد سند اخذ تابعیت ایرانی از وزارت امور خارجه است. همانطور که اشاره کردیم شناسنامه مخصوص آن دسته از افرادی است که تبعه ایرانی به شمار می‌روند بنابراین طی نمودن این مرحله و دریافت مدارک مربوطه الزامی می‌باشد.
  • همچنین اتباع خارجی باید گواهی ولادت خود را به مراجع مربوطه ارائه کنند.
  • از اتباع افغانی چند قطعه عکس سه در چهار درخواست خواهد شد.
  • معرفی‌نامه صادر شده از سوی مقامات انتظامی برای دریافت شناسنامه جزو مهم‌ترین مدارک است.
  • در شرایطی که فرد پس از ازدواج متقاضی دریافت شناسنامه در ایران باشد می‌بایست عقدنامه الکترونیکی یا کاغذی خود را نیز ارائه کند. این در شرایطی است که مرد ایرانی با زنی تبعه افغانستان ازدواج کرده باشد که در این صورت مرد باید شناسنامه خود را نیز به همراه داشته باشد.
  • اصل مدارک هویتی پدر و مادر شخص متقاضی، سند تابعیت و معرفی نامه اداره تابعیت و امور پناهندگان وزارت امور خارجه. جمع آوری این مدارک مخصوص آن دسته از متقاضیان افغانستانی است که همسر ایرانی دارند و از او صاحب فرزند شده‌اند.
  • کلاسه مربوط به اثر انگشت فرد متقاضی در مراجع مربوط گرفته خواهد شد.
  • نامه اداره تابعیت وزارت امور خارجه مبنی بر مشمول بودن فرد متقاضی دریافت شناسنامه بر اساس بند ۵ ماده ۹۷۶ قانون مدنی
  • علاوه بر تمامی مدارکی که در بالا به آنها اشاره نمودیم فرد باید تمامی اوراق هویتی خود را نیز ارائه کند این مدارک می‌تواند شامل گذرنامه معتبر، تکمیل نمودن فرم درخواست تابعیت ایران و رسید پرداخت هزینه‌های مربوط باشد.
مدارک لازم برای صدور شناسنامه ایرانی برای اتباع افغانی

سایت ثبت نام شناسنامه اتباع خارجی

در بخش‌های قبلی مقاله شرایط لازم برای صدور شناسنامه ایرانی برای اتباع خارجی به طور کامل مورد بررسی قرار گرفت؛ اما لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که بسیاری از اتباع خارجی با این سوال روبرو هستند که آیا سامانه و سایتی برای تسهیل در امور قانونی صدور شناسنامه راه اندازی شده است یا خیر؟

در پاسخ به سوال بالا باید بگوییم که تا این زمان هیچ سایت ثبت نام شناسنامه اتباع در ایران راه اندازی نشده است. توضیحات کاملی در سایت ثبت احوال در خصوص شرایط و پروسه دریافت شناسنامه ایرانی بیان شده است که افراد می‌توانند با مطالعه آن اطلاعات کاملی در این خصوص به دست آورده و سپس اقدامات قانونی در این زمینه را انجام دهند.

اما لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که فرایند صدور شناسنامه برای فرزندان اتباع خارجی و خود آنها به صورت کاملاً حضوری انجام می‌شود. این افراد باید به اداره کل استان‌ها و سازمان ثبت احوال کشور مراجعه کرده و فعالیت‌های مورد نظر را در آن به انجام برساند. 

مراحل دریافت شناسنامه ایرانی برای اتباع افغان

این مسئله را در نظر بگیرید که هنوز سایت و سامانه مشخصی برای صدور شناسنامه ایرانی برای اتباع افغان راه اندازی نشده است بنابراین متقاضیان لازم است که به صورت حضوری مراحل دریافت شناسنامه و اخذ تابعیت را طی نمایند. در ادامه سعی داریم به مهم‌ترین این مراحل اشاره داشته باشیم: 

  • در گام نخست فرد باید به استانداری‌های محل اقامت خود مراجعه کرده تا در آنجا مراحل مربوط به تشکیل پرونده به طور کامل انجام شود. برای این کار فرد باید به دفتر امور اتباع و مهاجران خارجی مراجعه نمایند. از سوی دیگر فرد متقاضی می‌تواند به جای حضور در دفتر فوق به اداره تابعیت امور پناهندگان و مهاجرین مراجعه نماید.
  • در این مرحله فرد باید در کمیسیون ماده ۳ نظام‌نامه تابعیت طرح درخواست نماید. 
  • در صورتی که کمیسیون ماده ۳ نظام نامه با درخواست فرد موافقت کند او باید از پلیس ناجا استعلام بگیرد.
  • از طرفی دیگر درخواست فرد در هیئت وزیران نیز مورد بررسی قرار می‌گیرد تا موافقت یا عدم موافقت با آن مورد بررسی قرار گرفته و نتیجه اعلام شود.
  • پس از رسیدن به این مرحله فرد برای صدور شناسنامه ایرانی برای اتباع خارجی لازم است که در آزمون قانون اساسی شرکت کرده و سوگند نامه‌ای را یاد نماید.
  • اشاره داشت اینکه فرد باید تمامی مدارک و مستنداتی که از او خواسته می‌شود را به طور دقیق تنظیم نماید و آن را در این مرحله در اختیار وزارت امور خارجه قرار دهد.
  • در این مرحله فرد باید پس از دریافت سند مربوطه به اداره ثبت احوال مراجعه کرده و برای دریافت شناسنامه اقدامات لازم را به انجام برساند.
  • در چنین شرایطی است که فرد باید تمامی مدارک خود را به اداره ثبت احوال تحویل دهد تا کارشناسان مربوط صحت آنها را مورد بررسی قرار دهند همچنین در اداره ثبت احوال از تمامی انگشتان فرد اثر انگشت دریافت خواهد شد.
  • اگر در تمامی مراحل قبل فرد بتواند با موفقیت عبور کند تاییدیه نهایی صادر خواهد شد و او می‌تواند اوراق هویتی خود مانند شناسنامه را دریافت کند.
  • بنابراین باید توجه داشته باشید که کلیه متقاضیان دریافت شناسنامه ایرانی از جمله فرزندانی که حاصل ازدواج مردان خارجی با زنان ایرانی هستند، یعنی فرزندان متولد شده بالای ۱۸ سال و همچنین مشمولین بند ۵ ماده ۹۷۶ باید برای دریافت شناسنامه باید تمامی مراحل ذکر شده را به صورت کاملاً حضوری از طریق ادارات ثبت احوال استان پیگیری نموده و در نهایت به اهداف خود در این زمینه دست پیدا کنند.
صدور شناسنامه ایرانی برای فرزندان اتباع خارجی

قانون جدید صدور شناسنامه برای اتباع سال ۱۴۰۳

در قسمت‌های قبل به این نکته اشاره داشتیم که یکی از شرایط مهم برای دریافت شناسنامه ایرانی توسط اتباع افغانی دریافت و اخذ تابعیت ایرانی می‌باشد. بر طبق اعلام سازمان ملی مهاجرت شرکت در طرح‌های تعیین شده توسط این نهاد شامل طرح مدیریت منابع مالی و سرمایه‌گذاری اتباع و مهاجرین خارجی در زنجیره تولید باعث صدور شناسنامه برای اتباع نمی‌شود

باید دقت داشته باشیم که قانون جدید صدور شناسنامه برای اتباع در سال ۱۴۰۳ دچار تغییرات جدی شده است و نهادهای قانونگذار قوانین متعدد و مختلفی را در این زمینه به تصویب رساندند. در متن قانون جدید به شرایط اخذ تابعیت برای دریافت نهایی شناسنامه ایرانی اشارات مهمی شده است. در مجموع باید بیان کنیم که قانون جدید برای دریافت شناسنامه شامل موارد زیر خواهد شد:

  • قانون تعیین و تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی مصوبه سال ۱۳۸۵ در مجلس شورای اسلامی و اصلاحیه‌های مربوط به آن در سال ۱۳۹۹
  • قانون ثبت احوال و مصوبه‌های مربوط به آن در سال ۱۳۵۵
  • ماده‌های ۹۷۶ تا ۹۹۱ قانون مدنی که به اخذ تابعیت ایرانی و دریافت شناسنامه ایرانی اشاره دارند
  • آیین نامه‌های اعطای تابعیت ایرانی به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی مصوب سال ۱۳۹۹

بنابراین می‌توانیم بگوییم که قانون جدید شامل موارد بالا می‌شود چرا که در طی سال‌های متمادی قانون جدیدی در این خصوص به تصویب رسیده و مواد آن مورد تایید نهادهای مربوطه قرار گرفته است. پس از سال ۱۳۹۹ هیچگونه قانون جدید دیگری در این حوزه به تصویب نرسیده است.

صدور شناسنامه ایرانی برای فرزندان اتباع خارجی

بر اساس مفاد قانون ایران فرزندانی که حاصل ازدواج زنان ایرانی با اتباع خارجی هستند و همچنین فرزندان اتباع خارجی در صورتی که سن بالای ۱۸ سال داشته باشند می‌توانند تابعیت ایران را در گام نخست دریافت نموده و سپس برای صدور شناسنامه ایرانی برای فرزندان اتباع خارجی اقدامات لازم را به انجام برسانند.

بنابراین در این قسمت از مقاله می‌توانید مراحل پیگیری و صدور شناسنامه برای فرزندانی که حاصل ازدواج با اتباع خارجی هستند را به طور کامل مطالعه نمایید چرا که قوانین سختگیرانه‌ای در این خصوص به تصویب رسیده است که تنها با درک و آگاهی از آنها می‌توانید خواسته‌های حقوقی خود در این زمینه را دنبال کنید.

در واقع فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با اتباع خارجی می‌توانند با ارائه مدارکی مانند سند اخذ تابعیت و معرفی نامه از اداره مربوطه و امور پناهندگان وزارت خارجه و همچنین ارائه سه عدد عکس و سایر مدارک مربوطه به اداره ثبت احوال استان محله اقامت خود مراجعه نمایند و مراحل تکمیلی برای صدور شناسنامه برای اتباع افغانی را طی نمایند.

مدارک لازم برای درخواست صدور شناسنامه برای فرزندان اتباع افغانی بالای ۱۸ سال شامل سند اخذ تابعیت ایران صادره از وزارت امور خارجه، عکس فرزند متقاضی دریافت شناسنامه، ارائه اثر انگشت از کلیه انگشتان می‌شوند.

پس از اینکه فرد تمامی مدارک مربوطه را به طور کامل تهیه کرد و آن را در اختیار اداره ثبت احوال قرار داد لازم است تا صحت این مدارک توسط کارشناسان مربوط مورد بررسی قرار بگیرد. پس از صحیح نمودن این مرحله لازم است اثر انگشت فرد در اداره ثبت احوال تایید گردد.

در این مرحله است که اگر فرد بتواند تمامی شرایط را با موفقیت پشت سر بگذارد برای اوراق هویتی به مانند شناسنامه صادر خواهد شد. به هر حال شما برای دریافت شناسنامه لازم است مراحل مختلفی را پشت سر بگذارید که بهتر است طبق نظر یک وکیل متخصص در این زمینه به پیش بروید.

وکیل می‌تواند در تمامی مراحل مانند یک حامی در کنار شما باشد و امورات قانونی مربوط به دریافت شناسنامه را به طور کامل انجام دهد. اگر طبق مشورت‌های یک وکیل متخصص پیش بروید می‌توانید به میزان زیادی در وقت و هزینه خود صرفه‌جویی کنید؛ اما بهتر است در این مرحله از وکلای متخصص و دارای سابقه طولانی مدت کمک بگیرید.

چرا باید برای دریافت شناسنامه از وکیل کمک گرفت؟

چرا باید برای دریافت شناسنامه از وکیل کمک گرفت؟

استفاده از یک وکیل متخصص برای دریافت شناسنامه ایرانی این مزیت را به دنبال دارد که شما مراحل پیچیده قانونی را بدون دردسر پشت سر گذاشته و در مدت زمان کمتری به نتیجه برسید. در واقع وکیل با تمامی ساز و کارهای قانونی برای اخذ تابعیت و دریافت شناسنامه ایرانی آشنایی کامل دارد و می‌تواند امورات حقوقی و قانونی این مسئله را به خوبی دنبال کرده و در نهایت موفقیت را حاصل کند.

ذکر این نکته ضروری است که وکیل می‌تواند به نیابت از شما در مراجع قانونی و اداری حاضر شده و درخواست صدور شناسنامه کند. از سوی دیگر وکیل می‌تواند در جمع آوری مدارک و مستندات مربوط به درخواست شناسنامه به شما کمک کرده و در نهایت تمامی مدارک تنظیم و تهیه شده را به اداره ثبت احوال ارائه نماید. او ریسک نقص در مدارک را برای شما به میزان قابل توجهی کاهش خواهد داد.

اما لازم است در انتخاب وکیل نهایت دقت را به خرج بدهید چرا که تنها وکلایی می‌توانند به شما در این زمینه کمک کنند که زبده بوده و از اعتبار بالایی برخوردار باشند. وکلای شاخص و برجسته دارای تجربه بیشتری در این زمینه هستند و بارها با پرونده‌های صدور شناسنامه مواجه بوده‌اند. همین مسئله کلید کسب موفقیت در مراجع قانونی و اداره ثبت احوال به شمار می‌آید. پس لازم است با دیدی جامع وکیل انتخاب کنید.

کلام آخر

از همراهی شما مخاطبان عزیز با مجله حقوقی برترین وکلا نهایت تشکر را داریم و آرزومند هستیم که با استفاده از مطالب مندرج در این سایت توانسته باشیم گرهی را از پرونده‌های شما باز کنیم. ما کوشیدیم تا مطالب جامعی را در خصوص صدور شناسنامه ایرانی برای اتباع افغانستانی به شما ارائه کنیم تا با استفاده از آنها بتوانید خواسته‌های خود را از لحاظ قانونی مورد بررسی قرار داده و اقدامات لازم را در اداره ثبت احوال به انجام برسانید. همچنین به مهم‌ترین مدارک مورد نیاز برای صدور شناسنامه اشاره داشتیم و سپس مراحل قانونی برای پیگیری آن را نیز بیان کردیم. اگر احساس می‌کنید نکته‌ای از قلم افتاده است خواهشمندیم آن را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فاطمه محسنی

فاطمه محسنی هستم 20 ساله، علاقه مند به نویسندگی و تولید محتوای حقوقی، خوشحال میشم اگر نظری در رابطه با مقاله های من دارید در بخش دیدگاه های محتوا ارسال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج + سیزده =

دکمه بازگشت به بالا