مسائل حقوقی

نمونه نوشتن لایحه به دادگاه ✔️+ نحوه ارسال لایحه قضایی

ممکن است مدعی باشید که دیگری حق و حقوقی را از شما ضایع کرده و به این شکل اقدام به اقامه دعاوی حقوقی و کیفری در محاکم قضایی نمایید. از سوی دیگر ممکن است دعوایی علیه شما در محاکم قضایی اقامه شده باشد که در هر دو صورت لازم است دفاعیات موثری از خود داشته و به این شکل بتوانید به خواسته‌های حقوقی خود دست پیدا کنید. در صورت تهیه دفاعیه موثر است که فرد می‌تواند در دادگاه به حقوق و منافع قانونی خود دست پیدا کرده و در نهایت شاهد صدور رای عادلانه از سوی قاضی پرونده باشد. تنها در جلسات رسیدگی به پرونده است که فرد به صورت کاملاً حضوری می‌تواند از حق و حقوق خود دفاع کند و در باقی مواقع لازم است تا فرد با تنظیم لایحه دفاعیه یا لایحه قضایی از منافع خود دفاع کند؛ اما شما در صورتی می‌توانید برای تنظیم لایحه دفاعی اقدام کنید که با نمونه نوشتن لایحه به دادگاه آشنایی داشته باشید پس از شما درخواست می‌کنیم که تا انتهای مطلب در کنار ما بمانید.

نحوه ارسال لایحه قضایی به دادگاه

منظور از لایحه دفاعیه چیست؟

در پاسخ به این سوال که لایحه چیست باید بگوییم که لایحه در واقع سندی مکتوب است که از سوی یکی از طرفین دعوی به مقصد دادگاه ارسال می‌شود و بسته به اینکه موضوع آنچه باشد می‌تواند از نوع لایحه قضایی یا لایحه دفاعیه محسوب شود.

باید اشاره داشته باشیم که هدف از ارسال لایحه قضایی استرداد اعتراض به نظر کارشناسان دادگاه، استرداد دعوای مطرح شده در دادگاه، اعلام پرداخت محکوم به اعلام پرداخت هزینه‌های قانونی و غیره می‌باشد. در واقع لایحه قضایی را می‌توان از طریق سامانه عدل ایران برای قاضی رسیدگی کننده به پرونده ارسال نمود.

همچنین باید اشاره داشته باشیم که لایحه دفاعیه در واقع یک سند حقوقی به شمار می‌رود که خواهان یا خوانده در دعوای حقوقی و شاکی و مشتکی در دعوای کیفری از آن برای دفاع در برابر ادعاهای طرف مقابل استفاده می‌نمایند. گاهی شرایط برای حضور افراد در دادگاه فراهم نیست در چنین شرایطی است که آنها باید لایحه تنظیم نموده و در اختیار قاضی پرونده قرار دهند تا به خواسته‌های آنها رسیدگی شود.

در واقع فرد با نمونه نوشتن لایحه به دادگاه سعی می‌کند تا از حقوق خود به صورت کاملاً مکتوب دفاع نماید در این شرایط است که قاضی پرونده سعی می‌کند به طور دقیق لایحه را مورد بررسی قرار داده و بر اساس آن حکم نهایی دادگاه را صادر نماید.

از منظر دیگر می‌توانیم چنین بگوییم که لایحه در واقع یک سند حقوقی است که تنظیم نمودن و پیوست آن به دادخواست می‌تواند الزامی به نظر برسد چرا که در این صورت فرد می‌تواند از حقوق قانونی خود در دادگاه بهره‌مند شده و شاهد صدور حکم عادلانه از سوی قاضی پرونده باشد.

نمونه نوشتن لایحه به دادگاه برای تجدید نظرخواهی و واخواهی

در قسمت‌های قبل به این نکته اشاره داشتیم که طرفین دعوی می‌توانند با نمونه نوشتن لایحه به دادگاه از حقوق قانونی خود به صورت کاملاً مکتوب دفاع نمایند. در این صورت است که فرد می‌بایست در لایحه تمامی ادله و مستندات خود را ارائه کند تا قاضی پرونده با مطالعه آن بتواند رای عادلانه‌تری را صادر کند.

از سوی دیگر اگر قصد تجدید نظرخواهی یا واخواهی در خصوص پرونده‌های حقوقی یا کیفری خود را دارید نیز می‌توانید لایحه تنظیم کرده و به مقصد قاضی پرونده ارسال کنید. در این شرایط است که لایحه می‌بایست توسط وکلای متخصص تنظیم شده و به دادخواست تجدید نظرخواهی و یا دادخواست واخواهی پیوست شود. 

دقت داشته باشید که اگر فرد قصد تنظیم لایحه دفاعیه در خصوص تجدید نظرخواهی و واخواهی را دارد می‌بایست تمامی ادله و جهات اعتراض به حکم دادگاه را در سند حقوقی مذکور قید نماید تا به این شکل به لایحه ترتیب اثر داده شده و قاضی آن را مورد بررسی قرار دهد. 

در این صورت است که فرد با تنظیم لایحه دفاعی می‌کوشد تا تمامی مدارک و مستندات خود برای اثبات ادعا را به قاضی پرونده ارائه کند و در پایان صدور حکم عادلانه را از قاضی پرونده خواستار شود. در واقع فرد با تنظیم لایحه دفاعیه می‌کوشد تا حکم دادگاه را به نفع خود صادر کرده و به این شکل منافع خود را تامین نماید.

نمونه نوشتن لایحه به دادگاه

نحوه ارسال لایحه قضایی به دادگاه

اکنون که با نمونه نوشتن لایحه به دادگاه و تعریف آن آشنایی مختصری را پیدا کردیم لازم است تا نکات جامعی را در خصوص طرز نوشتن لایحه دفاعی به شما ارائه کنیم. از سوی دیگر باید روش ارسال لایحه به دادگاه را به طور کامل بدانید و با روال قانونی که در این خصوص وجود دارد آشنایی پیدا کنید.

پیش از ارسال لایحه دفاعیه به مقصد دادگاه لازم است که در سامانه ثنا ثبت نام کرده باشید سپس شما می‌توانید با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضاییه لایحه مد نظرتان را به مقصد دادگاه رسیدگی کننده به پرونده ارسال نمایید. همچنین فرد می‌تواند لایحه را به صورت آنلاین از طریق سایت عدل ایران ارسال کند.

در واقع فرد باید از شرایط و قواعد نوشتن لایحه قضایی آشنایی کامل را داشته باشد تا به این شکل بتواند از حقوق و منافع خود به شیوه‌ای کاملاً اصولی دفاع کرده و خواسته‌های خود را به قاضی پرونده منتقل نماید. 

نکات مهم در نمونه نوشتن لایحه به دادگاه

در واقع نکات مهمی وجود دارد که افراد باید در نمونه نوشتن لایحه به دادگاه از آنها پیروی کرده و آنها را به طور کامل رعایت نمایند. در چنین شرایطی است که فرد می‌تواند به طور کامل خواسته‌های حقوقی خود را به قاضی پرونده منتقل کرده و امید به صدور رای دقیق و مطلوب از سوی قاضی پرونده داشته باشد. 

در این صورت است که فرد با مشکلات و اختلافات جدی در زمینه لایحه و تنظیم آن مواجه نشده و پس از بررسی آن از سوی مرجع صالح به حقوق و منافع قانونی خود خواهد رسید. در ادامه سعی داریم به برخی از مهم‌ترین نکاتی که باید در تنظیم لایحه توسط وکیل رعایت شود اشاره مختصری خواهیم داشت:

  • در صورتی که هدف شما از نوشتن لایحه قضایی تجدید نظرخواهی و واخواهی است حتماً باید شماره پرونده و شماره دادنامه را نیز در لایحه مورد نظر ذکر نمایید. همچنین لازم است مشخصات طرفین دعوا را به طور کامل در متن لایحه قید کنید. همچنین لازم است جهات تجدید نظرخواهی و واخواهی در لایحه به طور کامل مشخص و معین باشد.
  • فردی که برای تنظیم لایحه دفاعیه اقدام می‌کند لازم است تمامی مدارک و مستندات خود را به آن پیوست کند تا به این شکل به خواسته‌های او ترتیب اثر داده شده و تاثیر بسیار زیادی بر روی قاضی پرونده نیز داشته باشد. 
  • ادبیات نوشتاری و رعایت اصول نگارشی در تنظیم نمونه نوشتن لایحه به دادگاه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. جملات باید به شیوه‌ای صحیح و قاطع بیان شوند و در آنها به طور کامل اصول نوشتاری زبان فارسی مورد توجه قرار بگیرد.
  • در واقع باید لحن لایحه به گونه‌ای باشد که ادب و احترام آن مشهود بوده و حرمت هیچ یک از طرفین دعوی و قاضی پرونده شکسته نشود. در واقع شما ملزم هستید از لحنی مودبانه برای پیشبرد اهداف خود استفاده کنید.
  • دقت داشته باشید که ادعاهای مطرح شده در لایحه دفاعیه می‌تواند به نوعی اقرار از سوی شما محسوب شود بنابراین باید تمام دقت خود را به خرج دهید تا مطالبی را ذکر نکنید که بعداً بر علیه خود شما مورد استفاده قرار بگیرد. 
  • باید از تنظیم لایحه‌های طولانی بپرهیزید چرا که معمولاً شعبه‌های دادگاه با شلوغی و ازدحام بسیار زیادی همراه هستند و امکان اینکه قاضی بتواند تمام مطالب شما را مورد مطالعه قرار دهد وجود ندارد. لایحه تنظیم شده باید کاملاً مختصر و حاوی نکات فوق العاده مهم باشد تا قاضی به آن ترتیب اثر داده و در یک مطالعه اجمالی نیز متوجه منظور شما شود.
  • لازم است از به کار بردن هرگونه اصطلاحات عرفی و عامیانه در متن لایحه جدا خودداری کنید لحن شما باید کاملاً حقوقی باشد و اگر قصد به کار بردن اصطلاحی را نیز دارید باید متکی به قانون و مواد مختلف آن باشد.
  • از بیان کردن موضوعات حاشیه‌ای و غیر مرتبط با پرونده در تنظیم نمونه نوشتن لایحه غذایی به دادگاه جدا خودداری نمایید چرا که این مسئله نمی‌تواند در پیشبرد اهدافتان به شما کمک کند.
  • بهترین اقدام این است که برای تنظیم لایحه از وکلا و مشاورین حقوقی کمک بگیرید که در جهت تنظیم لایحه رایگان به شما خدمات متنوعی را ارائه می‌کنند. در واقع اگر لایحه زیر نظر وکیل تنظیم شود تاثیرگذاری بیشتری خواهد داشت و شما می‌توانید در مدت زمان کمتری به خواسته‌های خود در خصوص پرونده‌های حقوقی و کیفری دست پیدا کنید.
نمونه نوشتن لایحه به دادگاه

مدت زمان ارائه لایحه دفاعیه به دادگاه

یکی از مسائل مهم در خصوص نمونه نوشتن لایحه دفاعیه به دادگاه زمان ارسال آن می‌باشد؛ بنابراین ما در مجله حقوقی برترین وکلا سعی داریم تا اطلاعات جامعی را در خصوص مدت زمان ارسال لایحه به دادگاه را به شما ارائه داده و به این شکل به تمامی سوالات شما در این خصوص پاسخ بگوییم.

به این مسئله توجه داشته باشید که در بسیاری از موارد افراد به جای حضور در جلسات دادگاه سعی دارند به شیوه‌ای مکتوب از خود دفاع کنند در چنین شرایطی است که زمان ارسال لایحه به دادگاه تا پایان جلسات رسیدگی به پرونده می‌باشد و فرد تا این مدت فرصت دارد که به صورت کاملاً مکتوب و اصولی از خود دفاع نماید.

همچنین در خصوص نمونه نوشتن لایحه دفاعیه حقوقی باید به این نکته اشاره داشته باشیم که اگر فرد قصد اعتراض به رای دادگاه از طریق تجدید نظرخواهی و واخواهی را داشته باشد باید به این نکته توجه کند که اعتراض به رای دادگاه از طریق تجدید نظر و واخواهی در مدت زمان خاصی پذیرفته می‌شود. او باید در این مدت اقدامات لازم برای تنظیم لایحه را به انجام برساند.

دقت داشته باشید که مدت زمان لازم برای تنظیم لایحه در جهت تجدید نظرخواهی و واخواهی که به منظور اعتراض به رای دادگاه صورت می‌پذیرد مدت ۲۰ روز برای افراد مقیم ایران و مدت دو ماه برای افراد خارج از ایران است. این مدت زمان از هنگام ابلاغ حکم دادگاه برای طرفین دعوی محاسبه خواهد شد.

پیش از اینکه این مدت زمان به پایان برسد افراد ملزم هستند که لایحه تجدید نظرخواهی و واخواهی را تنظیم نموده و در اختیار دادگاه و مرجع صالح قرار دهند. مجدداً لازم است به این نکته تاکید داشته باشیم که هیچکس به اندازه یک وکیل نمی‌تواند در تنظیم لایحه قضایی و لایحه دفاعی به شما کمک کند چرا که وکیل دارای تخصص بالا در این زمینه می‌باشد.

طرز نوشتن لایحه قضایی

در خصوص طرز نوشتن لایحه به دادگاه باید به این نکته اشاره داشته باشیم که فرد باید در قسمت متن لایحه تمامی رویدادها و استدلال‌های خود را به طور کامل ذکر نماید. دقت داشته باشید که اگر متن لایحه به شیوه‌ای صحیح تنظیم شود ذهن قاضی به خواسته‌های شما نزدیک‌تر شده و زودتر می‌توانید به اهداف مد نظرتان دست پیدا کنید.

دقت داشته باشید که قاضی نیز به مانند شما یک انسان است بنابراین باید با لحنی محترمانه لایحه را تنظیم کرده و شیوه‌ای صحیح را برای تحریر آن برگزینید تا بیشترین اثر را در قاضی پرونده داشته باشد؛ بنابراین باید در تنظیم لایحه حتی به فونت نوشتار خود نیز توجه داشته و در آن به مواد قانونی مختلف استناد کنید.

دقت داشته باشید که وکیل با اصول نوشتن لایحه به دادگاه آشنایی کامل داشته و می‌تواند در این زمینه به شما راهنمایی‌های دقیقی را ارائه کند. فرد شاید نتواند به صورت شفاهی از حقوق خود در محیط دادگاه دفاع کند بنابراین وکیل به او کمک می‌کند تا لایحه دقیقی را تنظیم نموده و به صورت کتبی حافظ منافع خود باشد.

دقت داشته باشید که متن لایحه قضایی به صورت تایپی تنظیم شده و در یک فایل مجزا نگهداری می‌شود. فرد برای ارسال لایحه لازم است در دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضاییه حاضر شود و به این شکل آن را تقدیم مقامات مسئول کند. 

باید توجه داشته باشید که اطلاعات شما در نمونه نوشتن لایحه به دادگاه از اهمیت بالایی برخوردار است؛ بنابراین باید موضوع پرونده و شماره آن را به طور دقیق ذکر نمایید همچنین مشخصات طرفین دعوی باید به طور مطلوب و کامل ذکر شوند. از سوی دیگر فرد باید مدارک و مستندات خود را به لایحه پیوست نماید و در متن لایحه نیز به آنها استناد کند.

همچنین فرد باید خواسته‌های خود را در لایحه به طور شفاف و صریح بیان کند و از قاضی پرونده به صورت کاملاً محترمانه بخواهد که به آنها ترتیب اثر دهد. مجدداً لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که وکیل دارای تخصص‌های لازم برای تنظیم اسناد حقوقی می‌باشد و بهتر است برای پیشبرد اهداف خود از مشاورین حقوقی یا وکلای با تجربه کمک دریافت کنید.

نمونه نوشتن لایحه به دادگاه

نمونه نوشتن لایحه به دادگاه با موضوع اعتراض به رای بدوی

در این قسمت از مقاله سعی داریم نمونه لایحه دفاعیه به دادگاه را به شما ارائه کنیم تا به این شکل بتوانید با الگو گرفتن از آن خواسته های حقوقی خود را به صورت مکتوب در اختیار قاضی پرونده قرار دهید:

ریاست محترم دادگاه تجدیدنظر استان تهران

با سلام و احترام

احتراما به استحضار می رساند که در پی حکم صادره از دادگاه بدوی، دادنامه شماره……. از دادگاه بدوی……

در پی دادخواست خانم …. زوجه مبنی بر مطالبه نفقه دلایل خود را برای رد این ادعا بدین شرح محضرتان ارائه می گردد.

در دادنامه مذکور حکم به پرداخت نفقه زوجه خانم….. شده است، در حالی که ایشان مدت هاست نسبت به همسر خود تمکین نمی‌کنند و در خانه همسر خود هم‌ حضور ندارند. شرایط حضور ایشان و زندگی مشترک فراهم است با وجود خانه مناسب و اسباب و اثاثیه لازم که مدارک آن پیوست می شود.

لذا طبق قانون، زنی که ناشزه باشد مستحق نفقه نخواهد بود. دلیل بر این ادعا گفته های ضمنی خود ایشان در دادنامه و صورت جلسه و شهادت شهود است که ایشان با قهر منزل را به دلیل دعوایی لفظی ترک کرده و به آنجا بازنگشته اند.

لذا از دادگاه تجدید نظر تقاضای نقض دادنامه بدوی را دارم.

نمونه نوشتن لایحه به دادگاه

متن نمونه نوشتن لایحه به دادگاه با موضوع مطالبه وجه

در ادامه سعی داریم نمونه نوشتن لایحه به دادگاه با موضوع مطالبه وجه را به شما ارائه دهیم. دقت کنید که شما با الگو گرفتن از این متن حقوقی می توانید لایحه مخصوص به خود را تنظیم نمایید. اما به هر حال به شما توصیه می کنیم که حتما از یک وکیل برای تنظیم لایحه قضایی کمک بگیرید:

با سلام و عرض ادب

احتراما بوکالت از آقای …. و خانم …  در پرونده کلاسه …. با موضوع مطالبه وجه مطروح در آن شعبه که به تاریخ ….. ساعت … وقت رسیدگی تعیین شده دفاعیات خود را به شرح ذیل اعلام می کنم امید است بذل توجه و امعان نظر آن مقام محترم از تضییع حقوق موکلین جلوگیری نماید.

بدوا شرح مختصری از ماوقع :

موکلین با خواهان محترم نسبت خانوادگی (برادر و زن‌ برادر) دارند، آقای …. (موکل) که چهار سال از خواهان بزرگ‌تر بوده و قبل از برادرش (خواهان) به امر پیمانکاری ساختمان اشتغال داشته، از سال ۸۶ (در اصفهان) با برادر خود به‌صورت شراکت اقدام به ساخت‌وساز می‌کنند و تا سال ۸۹ پلاک اول ساخت و تکمیل و واحدها بفروش می‌رسد، ساختمان دوم سال ۸۹ شروع و تا سال ۹۰ تکمیل و تعدادی از واحدها بفروش می‌رسد. در همین اثنا با توجه به اختلافاتی که بین این دو برادر بوجود می آید در اواخر سال ۹۰ خواهان محترم تقاضای جدایی و انفصال شراکت می‌کند و نهایتاً پس از مشاجراتی که بین طرفین صورت می‌گیرد، در مورخ ۱/۱۲/۹۰ صلح‌نامه‌ای در قالب تقسیم‌نامه تنظیم و طی آن مقرر می‌شود واحد ۸ در طبقه چهارم (اصطلاحاً پنت هوس) ساختمان به خواهان و واحدهای ۴ و ۶ ( شمالی، پشت به آفتاب ) به موکل واگذار گردد، لازم به ذکر است ازآنجایی‌که در ابتدای امر طرفین به یکدیگر اطمینان کامل داشتند املاک موضوع ساختمان‌های مذکور بنام خانم … (موکل دیگر) خریداری‌شده و دارای سند مشاعی بوده است. هم‌زمان با تنظیم مصالحه و به جهت امکان انتقال و فروش واحد مورد مصالحه، به درخواست خواهان مبایعه‌نامه مستند دادخواست به‌صورت صوری تنظیم می‌شود. از آنجایی که موکل آقای … از همسرش وکالتنامه رسمی داشته مقرر می‌شود تا ایشان نسبت به تفکیک و انتقال سند همه واحدها اقدام و هزینه‌ها مشترک (توسط دو برادر به‌صورت مساوي) پرداخت گردد. پس از انجام اقدامات قانونی و تفکیک و انتقال اسناد که حدود ۴۸ ماه به طول می‌انجامد متأسفانه خواهان علی‌رغم مراجعات مکرر به تعهدات خود مبنی بر پرداخت هزینه‌های موکل اقدام نمی‌کند. موکل با خواهان در صنف وسایل … نیز شراکت داشته که حدود ده ماه بعد نیز طی صورت‌جلسه‌ای به شراکت خود پایان می‌دهند و در آن صورت‌جلسه بابت انتقال تمامی اسناد واحدها یک فقره چک ضمانت از ایشان به مبلغ ۶۵ میلیون تومان اخذ می‌شود. خواهان به جهت عدم تسویه ‌حساب خود با موکل طی مبایعه‌نامه عادی در مورخ ۲۵/۱۱/۹۱ ملک را به آقای گدازنده‌ها منتقل می‌کند و ایشان (آقای … با وکالت … وکیل دعوای حاضر) با طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی علیه موکل و خواهان در شعبه … حقوقی نهایتاً سند بنام ایشان منتقل می‌شود.

لزوم مراجعه به وکیل برای تنظیم لایحه قضایی

همان طور که حتما مطلع شده اید تنظیم لایحه دفاعیه و لایحه قضایی معمولا با دشواری هایی همراه است. بنابراین به شما توصیه می کنیم برای تحریر لایحه حتما از یک وکیل متخصص در این زمینه کمک دریافت کنید تا او با در نظر گرفتن جزئیات پرونده شما و همچنین مواد قانونی مختلف، سند حقوقی مورد نظر را تنظیم کند.

وکیلی که برای نمونه نوشتن لایحه به دادگاه از او استفاده می کنید می بایست دارای مهارت های نوشتاری و تسلط بر قوانین باشد. چرا که این دو مولفه باعث خواهد شد تا نتیجه کار مطلوب تر باشد.

کلام آخر

از همراهی شما مخاطبان گرامی با مطالب مجله حقوقی برترین وکلا تشکر و قدردانی می کنیم و امیدواریم که با استفاده از این مطالب بتوانید مشکلات حقوقی خود در تنظیم لوایح قضایی را برطرف کنید. در این مقاله کوشیدیم نمونه نوشتن لایحه به دادگاه را مورد بررسی قرار دهیم و دو نمونه از لایحه دفاعیه را نیز به شما ارائه کنیم. اکنون می توانید نظرات خود را در قسمت دیدگاه برای ما بنویسید.

3/5 - (2 امتیاز)

میثم امینی

من عاشق دنیای کتاب و نویسندگی هستم و نمیدونم دست سرنوشت چجوری من رو به سمت تهیه متون حقوقی هل داد. خیلی خوشحالم بابت جایگاهی که دارم. چون حس میکنم جایی قرار گرفتم که هم بهش علاقه دارم و هم راهی برای خدمت به شما عزیزانه!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

13 − 6 =

دکمه بازگشت به بالا