نحوه شکایت از وکیل ⚖️ مراحل و شرایط آن در سال جدید✔️
طبق تعریفی که از قوانین مدنی برداشت می شود، از وکالت به عنوان امری یاد می شود که طی آن فردی، شخص دیگری را به عنوان نایب خود انتخاب می کند. به بیان بهتر، وکیل برای انجام امور موکل نائب و نماینده اوست. از آنجایی که وکیل فردی امین تلقی می شود، نباید از دچار تعدی از وظایف خود شود. در صورتی که این مورد رخ بدهد، این امکان برای موکل فراهم است که از وکیل خود شکایت کند. در صورتی که به عنوان فرد موکل، قصد شکایت از وکیل خود را دارید، راه واضحی پیش روی شماست. شما عزیزان می توانید از طریق کانون وکلایی که پروانه وکالت فردی که به عنوان وکیل انتخاب کردید اقدام کنید. در ادامه به این سوال که نحوه شکایت از وکیل چگونه است؟ پاسخ کاملی خواهیم داد.
نحوه شکایت از وکیل!
در صورتی که به کانون وکلای مذکور مراجعه کنید و شکایت خود را مطرح کنید، تشخیص این که آیا شکایت شما به جاست یا نا به جا، با دادسرای انتظامی است. تخلفاتی که درباره وکیل ذکر می کنید، باید با دایره وظایف او ارتباط داشته باشد. اما بسیاری از افراد به دنبال دانستن مواد قانونی مربوط به شکایت از وکیل هستند. در ادامه این قوانین حقوقی را بررسی خواهیم کرد.
در واقع با استناد به آیین نامه لایحه قانونی استقلال کانون وکلا، می توان قوانین مربوط به طرح دادخواست از وکیل را کشف کرد. برای نمونه خوب است به ماده 61 و 67 مقررات شکایت از وکیل بپردازیم. طبق ماه 61 مقررات شکایت از وکیل:
- شکایتی که از وکیل مطرح می شود، می تواند هم به شکل کتبی و هم شفاهی مطرح شود. امکان ثبت و دریافت رسید درباره شکایت کتبی نیز وجود دارد. این شکایت نزد دادستان فرستاده شده و در صورتی که به شکل شفاهی باشد، در صورت مجلس درج شده و شاکی آن را امضا می کند. در این صورت شخص دادستان یا یکی از معاونانش به این شکایت شما رسیدگی می کنند.
اما ماده 62 این قانون نیز درباره این موضوع حرفی برای گفتن دارد. طبق این ماده قانونی:
- از هر راهی اطلاعی درباره تخلف، اخلاق بد یا رفتار نادرست وکیل به رئیس کانون برسد و این مورد قابل توجیه تلقی شود، دادسرا موظف به ورود به قضیه و اظهار نظر درباره آن را دارد.
طرح شکوائیه از وکلا و صدور قرار منع تعقیب
ماده 64 در خصوص قوانین مربوط به شکایت از وکلا توضیحات زیر را ارائه می دهد:
- در صورتی که دادستان به قضیه ورود کند، اگر عقیده بر تعقیب داشته باشد اقدام به صدور ادعانامه و ارسال آن به دادگاه می کند. چنانچه تصمیم به منع تعقیب بگیرد نیز اقدام به صدور قرار منع تعقیب می کند.
در این باره خوب است به توضیحات ماده 65 این قانون نیز توجه کنیم:
- قراری منع تعقیبی که از سوی دادستان صادر شده است، تا ده روز امکان مورد تجدید نظر قرار گرفتن دارد. چنانچه دادگاه انتظامی قرار منع تعقیب را درست بداند، اقدام به استوار کردن آن می نماید. چنانچه قضیه از سوی دادگاه قابل تعقیب تلقی کند، در این باره حکم مربوطه صادر می شود.
ماده 66 این قانون نیز توضیحات زیر را ارائه می کند :
- پس از آنکه رسیدگی های لازم ادعانامه یا تقاضانامه صورت گرفت، موضوع مربوطه به شخص مورد تعقیب ارسال می شود. او باید به نزدیک ترین مرکز در شعاع 60 کیلومتری (یا در بیرون از شهر شعاع 600) برای پاسخگویی به ادعا های مطرح شده برود.
جهت دریافت مشاوره از بهترین وکیل تهران کلیک کنید!
شکایت از وکیل و مراحل آن
در صورتی که قصد دارید از وکیل خود شکایت کنید، باید گام های مختلفی را در این مسیر بردارید.
برای نمونه به موارد ذکر شده در لیست زیر اشاره کنید:
- در صورتی که قصد شکایت از وکیلی که مرتکب تخلف شده است را دارید، باید ابتدا این شکایت را به شکل کتبی یا شفاهی مطرح کنید. این شکایت نامه باید در اختیار کانون وکلایی قرار گیرد که اقدام به صدور پروانه وکیل کرده است. البته که افراد مختلفی نیز می توانند این کار را انجام دهند. مهم ترین این موارد رئیس شعبه اول دادگاه تجدید نظر و دادستان هستند. در صورتی که شکایت کتبی باشد، در دفتر کانون ثبت می شود. اما در صورتی که شفاهی باشد باید به امضای شاکی برسد.
- دادسرای انتظامی رسیدگی به شکایت وکیل را آغاز می کند. در صورتی که دادسرا وکیل را بی گناه تلقی کند، اقدام به صدور قرار منع تعقیب می کند. به همین دلیل نمی توان انتظار این را داشت که شکایت فرد شاکی رد نشود. امکان اینکه قرار منع تعقیب مورد اعتراض قرار گیرد، تا ده روز فراهم است.
- دادگاهی که از آن به عنوان مرجع انتظامی یاد می شود، به هر روشی ممکن است روند رسیدگی به شکایت را آغاز کند. این مرجع قانونی به اقدام به ارائه رونوشتی از ادعانامه به وکیل تحت تعقیب می کند. در صورتی که نیازی به توضیح وکیل نباشد، حکم صادر می شود.
در چه صورت می توانم از وکیلم شکایت کنم؟
دلایل مختلفی سبب انتقاد موکل از وکلای خود شده و شکایت از وکیل را باعث می شود. چنانچه وکیل در مسیر انجام امور خود دچار تخلف شود، بستر برای شکایت موکل باز می شود. در این قسمت قصد داریم به چند مورد از مهم ترین این تخلفات اشاره کنیم. مهم ترین این موارد به شرح زیرند:
- وکیل در جلسات دادرسی حضور نیافته و موکل باید به تنهایی از حق خود دفاع کند.
- در صورتی که وکیل اقدام به فاش کردن اسرار جریان پرونده یا اسرار موکل کند جا برای شکایت وجود دارد.
- وکیل در زمانی که موظف به دفاع از موکل خود بوده استعفا می کند و شخص دیگری را معرفی می کند.
- وکیل اقدام به ارائه وکالت نامه به موکل خود نکرده است
- وکیل در حق موکل خود خیانت کرده است.
- وکیل اقدام به تبانی با طرف دیگر دعوا می کند.
- دریافت وجوه مازاد علاوه بر آنچه که تعرفه وکالت است.
- وکیل از راه های حیله گرانه و تقلب اقدام به گرفتن وکالت کرده است.
- فردی که از او به عنوان وکیل یاد می شود، در مسیر کار خود دلالی می کند.
- وکیل به بهانه داشتن نفوذ بالا در نهاد های بالادستی اقدام به دریافت رشوه می کند.
چگونه امکان پیگیری و رسیدگی به شکایت از وکیل فراهم است؟
هر وکیلی ممکن است در مسیر انجام امور وکالت خود دچار تخلف شود. این تخلف ها ممکن است به موکل آسیب بزند. در صورتی که به عنوان یک موکل قصد داشته باشید از وکیل خود شکایت کنید، ابتدا بهتر است بررسی کنید که آیا دلایل شما موجه هستند یا خیر؟ در صورتی که دلایل خود را موجه تلقی کردید، سپس می توانید اقدام به مطرح کردن شکایت کنید. برای این کار باید به کانون وکلا بروید و اقدام به شکایت از وکیل کنید.
به طور کلی، رفتار اهمال کارانه وکیل به احتمال نه چندان کم سبب این می شود که حق موکل ضایع شود. به همین دلیل حق قانونی برای موکل درنظر گرفته شده است که اقدام به شکایت از وکیل خود در این شرایط کند. ابتدا موکل باید به کانون وکلا برود و شکایت خود را ثبت کند. دادسرا شکایت موکل را دریافت کرده و نسبت به این که آیا این شکایت موجه است یا خیر اظهارنظر می کند. در صورتی که موجه نباشد قرار منع تعقیب صادر می شود. البته این را باید دانست هرگونه صدور کیفر خواست به معنای این نیست که به صورت قطعی وکیل محکوم می شود.
کدام نهاد به عنوان مرجع رسمی شکایت از وکیل تلقی می شود؟
حتما تا الان متوجه شده اید که مرجع رسمی شکایت به وکلا، نهاد کانون وکلا است. این نهاد پروانه وکیل را صادر کرده و به همین دلیل شکایت از این طریق به دادسرای انتظامی وکلا فرستاده می شود. البته نکته مهمی را در این باره نباید نادیده گرفت. آن هم این است که در صورتی از وکیل جرمی سر بزند، امکان رسیدگی و طرح دعوا در مراجع قضایی محلی که جرم رخ داده است فراهم می باشد.
لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب 1333 و قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت مصوب 1376 این موضع را مشخص می کند که دادسرا و دادگاه انتظامی وکلا در جایگاه رسیدگی به جرائم و تخلفات وکلا هستند.
کلام آخر
گرفتن وکیل به معنای سپردن مختلف به فردی قابل اطمینان و کاربلد است. وکیل به دلایل مختلفی ممکن است دچار خطا شود. چه بسا در بسیاری از مواقع این خطا به قیمت ضرر دیدن موکل تمام شود. ضرری که احتمالا نتیجه اش شکست در دادگاه های مختلف باشد. به همین دلیل قانون این حق را به موکلین داده است تا صحت و حسن عملکرد وکلای خود را بررسی کنند. موکلین در صورتی که شاهد خطا در عملکرد وکیل خود باشند، از طریق راه هایی که در این مطلب ذکر شد، می توانند اقدام به طرح دعوی کتبی یا شفاهی کنند. از اینکه ما را تا انتهای مقاله نحوه شکایت از وکیل همراهی کردید، از شما عزیزان ممنونیم.