مسائل حقوقی

لیست اموال قابل توقیف برای مهریه ✔️+ مدت زمان لازم

در واقع مرد با تعیین کردن مهریه برای زن در هنگام نکاح ملزم به انجام تعهدات مالی می‌شود. توقیف اموال توسط زن یکی از راه‌ها و ابزارهای فشار به مرد در جهت پرداخت کردن و تصفیه مهریه به طور کامل می‌باشد. بسته به تغییرات قانون در طول زمان مطالبه مهریه و توقیف اموال به شیوه‌های مختلفی انجام می‌شده است. بر اساس بخشنامه‌ای که در سال ۱۳۹۹ توسط رئیس قوه قضاییه صادر شده بانوانی که قصد توقیف اموال را دارند باید ابتدا از دفترخانه محل عقد خود تاییدیه دریافت کرده و سپس با مراجعه به دفاتر ثبت اسناد جهت توقیف اموال مرد اقدامات لازم را به انجام برسانند. در این مرحله اگر زن نتواند به اموالی دست پیدا کند لازم است پرونده‌های مربوط به مطالبه مهریه در دادگاه مطرح شوند. در این مقاله سعی داریم لیست اموال قابل توقیف برای مهریه را مورد بررسی قرار دهیم پس تا انتها در کنار ما باشید.

لیست اموال قابل توقیف برای مهریه شامل چه مواردی می‌شود؟

بسیاری از بانوانی که قصد مطالبه مهریه خود به روش‌های قانونی را دارند درصدد این هستند تا آگاهی کاملی در خصوص لیست اموال قابل توقیف برای مهریه به دست آورند. باید اشاره داشته باشیم که این لیست شامل هرگونه مال منقول یا غیرمنقول متعلق به مرد خواهد شد. از جمله مهم‌ترین اموالی که می‌توانید آنها را برای وصول مهریه توقیف نمایید می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سپرده بانکی متعلق به زوج
  • خانه ویلایی که دارای سند قولنامه‌ای یا سند ثبتی باشد
  • حقوق کارمندی فرد 
  • زمین شهری
  • خودرو
  • موتور سیکلت
  • سهام و انواع اوراق قرضه
  • آپارتمان مسکونی
  • اگر مرد مطالباتی از دیگران داشته باشد زن آن را نیز می‌توان مرد به عنوان اموال قابل توقیف به دادگاه معرفی کند
  • خط تلفن
  • وجه نقد
  • و غیره
 لیست اموال قابل توقیف برای مهریه

چه اموالی قابل توقیف نیست؟

در بالا لیست اموال قابل توقیف برای مهریه را مورد بررسی قرار دادیم اما لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که زن اگرچه می‌تواند تمامی اموال منقول و غیرمنقول مرز را به توقیف درآورد اما زوج نیز می‌تواند اموال ضروری برای زندگی و شغل خود را رفع توقیف کند. در اصطلاحات حقوقی به این اموال مستثنیات دین گفته می‌شود.

بر اساس ماده ۲۴ از قانون اجرای محکومیت‌های مالی اگر برای دادگاه اثبات شود که مرد برای زندگی خود نیاز به برخی از اموال توقیف شده دارد می‌تواند آنها را به عنوان مستثنیات دین در نظر گرفته و رفع توقیف نماید. در واقع اگر وجود اموالی برای زندگی مرد الزامی به نظر برسد امکان توقیف آنها وجود ندارد و اگر توقیف هم شوند مرد می‌تواند آنها را با اثبات مستثنیات دین رفع توقیف نماید.

در ادامه سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم که چه اموالی قابل توقیف نیست؟ در ادامه سعی داریم به برخی از مهم‌ترین این اموال اشاره داشته باشیم که در صورت ضروری بودن آنها برای زندگی مرد می‌توان در جهت رفع توقیف نمودن آنها اقدامات لازم را به انجام رساند:

  • خط تلفن همراه متعلق به مرد
  • مسکن مورد نیاز برای معاش و زندگی مرد
  • ودیعه و رهن منزلی که مرد در آن سکونت دارد
  • ابزار کار مرد که برای اشتغال و کسب درآمد به آنها نیاز مبرم دارد

مدت زمان توقیف اموال برای مهریه چقدر است؟

تنها با در نظر گرفتن جزئیات پرونده است که می‌توانیم درباره مدت زمان توقیف اموال برای مهریه سخن به میان آوریم. در واقع لازم است ابتدا زن تاییدیه و اجراییه‌های لازم جهت مطالبه مهریه را دریافت نماید تا از طریق سامانه ثنا پیامکی به او ارسال شود. در چنین شرایطی است که پیامکی نیز برای مرد ارسال می‌گردد و در آن به زوج اعلام می‌شود که مدت ۱۰ روز فرصت دارد تا مهریه زن را پرداخت کند.

اشاره داشتیم که زن پس از دریافت تاییدیه از دفترخانه محل عقد می‌تواند به اداره ثبت اسناد مراجعه کرده و جهت توقیف اموال مرد اقدامات قانونی را انجام دهد. در واقع مرد ۱۰ روز فرصت دارد تا مهریه زن را به او پرداخت کرده و یا اینکه آن را تعیین و تکلیف نماید اگر مرد در مدت زمان در نظر گرفته شده برای این کار اقدام نکند اموال او توقیف خواهد شد.

دقت داشته باشید که لیست اموال قابل توقیف برای مهریه شامل موارد گوناگونی می‌شود که تا زمان تعیین و تکلیف حق مالی زن در دادگاه در توقیف خواهند ماند. در صورتی که مرد دارای اموال قولنامه‌ای بوده که سند عادی دارند لازم است زن با کمک گرفتن از یک وکیل با تجربه لیست این اموال را نیز به اداره ثبت یا دادگاه مربوط اعلام کند تا توقیف در خصوص آنها نیز اجرایی شود.

در چنین شرایطی اداره ثبت اسناد و دادگاه وظیفه دارند تا مالکیت مرد بر اموال دارای قولنامه را نیز مورد بررسی قرار دهند و اگر مالکیت مرد بر آنها به اثبات برسد در مدت زمان کمی اقدامات قانونی برای توقیف این اموال نیز انجام خواهد شد. در چنین شرایطی مرد می‌تواند برای رفع توقیف مستثنیات دین یا اموال ضروری برای زندگی معمولی خود اعتراض نماید.

در شرایطی ممکن است که مرد کارمند باشد و اموالی از او برای توقیف در دسترس وجود نداشته باشد در چنین شرایطی زن می‌تواند از طریق مجامع قانونی و حقوقی یک سوم تا یک چهارم از حقوق مرد را توقیف نماید. از سوی دیگر باید به این نکته توجه داشته باشید که مهریه یک بدهکاری برای مرد به شمار می‌رود که در مقایسه با سایر بدهی‌ها در اولویت قرار دارد.

در واقع لازم است پس از دسترسی به اموالی از مرد در ابتدا مهریه زن پرداخت شود و سپس سایر بدهی‌های او تعیین و تکلیف شوند. باید اشاره داشته باشیم تا زمانی که تکلیف مهریه زن روشن نشود مدت زمان توقیف اموال نیز ادامه خواهد داشت. اگر مهریه تعیین و تکلیف نشود ممکن است لیست اموال قابل توقیف برای مهریه از سوی مراجع قضایی به حراج گذاشته شوند.

رفع توقیف اموال برای مهریه

رفع توقیف اموال برای مهریه چگونه خواهد بود؟

ممکن است پس از اقدامات قانونی زن در اداره ثبت اسناد و دادگاه لیست اموال قابل توقیف برای مهریه مشخص شده و تمامی آنها توقیف شوند. رفع توقیف از اموال مرد زمانی اتفاق می‌افتد که او در درجه اول مهریه زن را پرداخت کرده یا اینکه آنها را با مراجعه به دادگاه تعیین و تکلیف نماید و مشخص کند که به روش‌های مختلف مهریه زن را پرداخت خواهد کرد.

برای این کار لازم است مرد اعسار خود را به دادگاه ارائه کند. اعسار در پرداخت مهریه به این معنا است که مرد توانایی لازم برای پرداخت یک جای مهریه زن را نداشته و از دادگاه درخواست می‌نماید تا به او فرصتی داده شود تا به صورت اقساط مهریه زن و سایر حقوق مالی او را پرداخت نماید. 

اقدامات لازم برای رفع توقیف اموال برای مهریه ممکن است بسته به نوع مالی که مورد توقیف گرفته است متفاوت باشد. در برخی از شرایط ممکن است بیش از یک منزل مسکونی از مرد برای پرداخت مهریه توقیف شده باشد در این صورت لازم است که مرد با کمک گرفتن از یک وکیل توانا و معتبر منازل توقیف شده را ارزش گذاری کرده و اگر ارزش آنها بالاتر از مهریه باشد نسبت به رفع توقیف آنها اقدام کند.

زمانی که زن به اداره ثبت اسناد مراجعه کرده و لیست اموال قابل توقیف برای مهریه را مشخص می‌نماید این مسئله از طریق پیامک سامانه ثنا به مرد اطلاع داده خواهد شد. مرد در فرصت ۱۰ روزه مهلت دارد تا نسبت به پرداخت مهریه زن و یا تعیین و تکلیف نمودن آن در محاکم قضایی اقدامات قانونی انجام دهد در غیر این صورت اموال او توقیف خواهد شد.

  • باید اشاره داشته باشیم که بهترین روش برای رفع توقیف اموال برای مهریه این است که فرد از یک وکیل خبره و مجرب کمک گرفته و طبق راهنمایی‌های او به پیش برود.
  • نخستین روش برای رفع توقیف اموال این است که اموال توقیف شده به طور کامل ارزش گذاری شوند تا اگر مشخص شود مجموع اموال توقیف شده دارای ارزشی بیشتر از مهریه هستند برای رفع توقیف آنها اقداماتی صورت بپذیرد.
  • راه دیگری که پیش روی افراد است این می‌باشد که مستثنیات دین یا ضروری بودن اموال توقیف شده را برای مراجع قضایی به اثبات برسانند. در این صورت است که می‌توانند به صورت قانونی بخشی از اموال ضروری برای زندگی معمولی خود را رفع توقیف کنند.
  • اگر مرد تعیین و تکلیف دقیقی در خصوص شیوه پرداخت مهریه انجام نداده و یا اینکه مهریه زن را تسویه نکند اموال تا روشن شدن تکلیف حقوق مالی زن در توقیف باقی خواهد ماند و اگر به هر دلیلی مرد از پرداخت مهریه خودداری نماید این اموال برای وصول مطالبات زن به حراج گذاشته خواهند شد وی

ممکن است شخص ثالثی ادعای مالکیت بر اموال توقیف شده داشته باشد در چنین شرایطی لازم است مدارک و مستندات خود را به دادگاه ارائه کند از سوی دیگر این امکان وجود دارد که زن اموال شخص دیگری را به اشتباه به عنوان اموال مرد به دادگاه معرفی کرده باشد. در این صورت نیز اموال شخص ثالث رفع توقیف خواهد شد.

توقیف ماشین برای مهریه امکان‌پذیر است؟

توقیف ماشین برای مهریه امکان‌پذیر است؟

دقت داشته باشید که قوانین و مقررات مربوط به جرایم مالی در طی سال‌های متمادی دچار تغییرات جدی شده‌اند. امروزه لیست اموال قابل توقیف برای مهریه دچار تغییراتی شده است و برخی از اموال منقول و غیرمنقول به مانند سابق جزو مستثنیات دین محسوب نمی‌شوند. یکی از مهم‌ترین این اموال منقول خودرو یا ماشین شخصی متعلق به مرد است.

یعنی بر اساس قانون جدید توقیف اموال برای مهریه دیگر نمی‌توان خودرو را جزو اموال ضروری برای زندگی به شمار آورد و زن می‌تواند در صورت معرفی کردن آن به اداره ثبت اسناد جهت توقیف ماشین اقدامات قانونی را به انجام برساند. البته باید اشاره داشته باشیم که زن می‌تواند خودرو را تا سقف مهریه توقیف نماید.

در این مرحله شاهد همکاری‌های ایجاد شده بین اداره ثبت اسناد و پلیس راهور هستیم یعنی پلیس راهور پس از استعلام‌هایی که انجام می‌دهد جهت توقیف ماشین و خودروی متعلق به مرد قدام می‌کند. پس از اینکه مالکیت خودرو به اثبات رسید زن برای جلوگیری از فروش ماشین یا انتقال آن به غیر می‌بایست به دادگاه مراجعه کند.

در واقع می‌توان چنین گفت که خودرو نیز جزو لیست اموال قابل توقیف برای مهریه بر اساس قوانین جدید به شمار می‌رود و مرد نمی‌تواند آن را به عنوان مستثنیات دین رفع توقیف کند. در چنین شرایطی است که دادگاه سند خودرو را توقیف کرده و به این شکل جلوی نقل و انتقال آن و فروش به دیگری را می‌گیرد.

در این شرایط است که روند رسیدگی به پرونده از سوی اداره ثبت اسناد پیگیری خواهد شد. اگر مرد نتواند مهریه زن را پرداخت کرده و یا اینکه با ارسال دادخواست اعسار از پرداخت مهریه عدم توانمندی مالی خود را به اثبات برساند اموال در نهایت برای پرداخت مطالبات زن به حراج گذاشته خواهند شد که خودروی مرد نیز جزو این اموال به شمار خواهد رفت.

در صورتی که شخص ثالث با در دست داشتن سند واقعی مدعی شود که خودرو پیش از مراجعه زن به محاکم قضایی به او منتقل شده است می‌تواند برای رفع توقیف خودرو اقدامات لازم را انجام دهد؛ اما اگر مرد از طریق معامله سوری ماشین را به دیگری منتقل کرده باشد این مسئله جزو جرایم فرار از دین به شمار آمده و مجازات‌های سنگینی در انتظار مرد است.

فهرست اموال قابل تصرف در مهریه

آیا زن می‌تواند خانه مرد را به عنوان مهریه بگیرد؟

معمولاً خانم‌هایی که قصد مطالبه مهریه را دارند با این پرسش روبرو می‌شوند که آیا زن می‌تواند خانه مرد را به عنوان مهریه بگیرد؟ در پاسخ به این پرسش باید بگوییم که اگر خانه مرد دارای سند ثبتی باشد زن می‌تواند با مراجعه به اداره ثبت اسناد جهت توقیف کردن آن فعالیت‌های قانونی را تکمیل نموده و درخواست این کار را ارائه کند.

در واقع بر اساس قوانین می‌توان گفت که منزل مسکونی نیز جزو لیست اموال قابل توقیف برای مهریه به شمار می‌رود و توقیف نمودن آن در مرحله تامین خواسته بدون مانع در نظر گرفته شده است؛ اما در این خصوص شرایطی وجود دارد که در ادامه به برخی از مهم‌ترین آنها اشاره خواهیم نمود:

  • اگر مرد اثبات کند که منزل مسکونی متعلق به او جزو مستثنیات دین بوده و برای زندگی او الزامی به نظر می‌رسد می‌تواند جهت رفع توقیف آن اقدامات قانونی را انجام دهد تا رفع توقیف صورت بپذیرد.
  • اگر مرد دارای منازل مسکونی باشد زن می‌تواند لیست کاملی از آنها را به دادگاه ارائه کند و در این مرحله مرد می‌تواند مستثنیات دین بودن منزل مسکونی را برای دادگاه به اثبات برساند. در چنین شرایطی است که مرد برای اثبات ادعاهای خود به یک وکیل مجرب و خبره نیازمند خواهد بود.
  • در شرایطی ممکن است که منزل مسکونی دارای سند ثبتی نبوده و سند قولنامه‌ای داشته باشد. در این صورت است که اگر زن بتواند مالکیت مرد بر منزل مورد نظر را برای دادگاه به اثبات برساند می‌تواند آن را به طور کامل توقیف نماید؛ یعنی خانه قولنامه‌ای نیز جزو لیست اموال قابل توقیف برای مهریه به شمار می‌رود.
  • در صورتی که منزل مسکونی دارای سند قولنامه‌ای باشد زن ملزم است تا بنگاه معاملاتی را شناسایی کرده تا این بنگاه در جهت اثبات مالکیت مرد بر منزل مسکونی با دادگاه همکاری داشته باشد.
  • اگر چند منزل مسکونی توسط زن و اداره ثبت اسناد توقیف شده باشد در چنین شرایطی است که مرد باید به کمک وکیل خود در جهت ارزش گذاری منازل مسکونی اقدام کند. اگر مشخص شود که ارزش منازل مسکونی بیش از مهریه زن می‌باشد دادگاه جهت رفع توقیف آنها حکم خواهد داد.
فهرست اموال قابل تصرف در مهریه

هزینه توقیف اموال برای مهریه چقدر است؟

هزینه توقیف اموال برای مهریه در صورتی که زن از طریق اداره ثبت اسناد اقدام کرده باشد برابر با نیم عرش یا یک بیستم از مبلغ مهریه خواهد بود. روال جاری به این صورت است که هزینه‌های مربوط به مطالبه مهریه پیش از دریافت مهریه از زن مطالبه خواهد شد.

برای پیشگیری از بروز دعاوی در محاکم قضایی و تکمیل مراحل مربوط به آن لازم است هزینه‌ای به عنوان هزینه دادرسی به مجامع قانونی پرداخت شود. دعاوی مربوط به مهریه جزو دعاوی مالی به شمار می‌رود و می‌تواند هزینه‌های سنگینی را برای فرد خواهان به همراه داشته باشد معمولاً هزینه مربوط به مطالبه مهریه بیشتر از سایر دعاوی است.

در واقع زن پس از شناسایی لیست اموال قابل توقیف برای مهریه لازم است تا اقدامات قانونی لازم را از طریق اداره ثبت به انجام برساند و این خود مستلزم پرداخت هزینه‌های دادرسی است؛ اما در صورتی که زن بخواهد از طریق دادگاه به مهریه خود دست پیدا کند هزینه لازم برای مطالبه مهریه و توقیف اموال اگر ارزش مهریه کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد، دو و نیم درصد از میزان مهریه و برای بیشتر از ۲۰ میلیون تومان سه و نیم درصد به عنوان هزینه دادرسی خواهد بود. مطالبه مهریه و توقیف اموال در شورای حل اختلاف

در صورتی که میزان مهریه زن کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد مرجع صالح برای توقیف اموال و مطالبه مهریه زن شورای حل اختلاف خواهد بود؛ یعنی در چنین شرایطی شورای حل اختلاف موظف است تا به خواسته‌های زن برای توقیف اموال و مطالبه حقوق مالی در خصوص مهریه رسیدگی کند.

اگر دعوای مهریه در شورای حل اختلاف مطرح شود می‌توانیم بگوییم که بزرگترین مزیت آن این موضوع است که هزینه‌های کمتری را برای زن در تکمیل مراحل دادرسی به دنبال خواهد داشت. در واقع خواهان که در اینجا زن است می‌بایست برای پیگیری پرونده‌های مربوط به مطالبه مهریه در شورای حل اختلاف هزینه کمتری را پرداخت نماید و این می‌تواند یک مسئله مفید برای افرادی باشد که مهریه آنها زیر ۲۰ میلیون تومان است.

به طور معمول خواهان وظیفه شناسایی لیست اموال توقیف برای مهریه و پرداخت هزینه‌های جاری برای رسیدگی به آن را بر عهده دارد. در این صورت ممکن است که زن توانایی مالی لازم برای پرداخت هزینه‌های دادرسی را در اختیار نداشته باشد پس باید دادخواست اعسار از پرداخت هزینه‌های دادرسی را تحویل دادگاه دهد.

در این صورت زن باید عدم توانمندی مالی خود برای پرداخت هزینه‌های دادرسی را در دادگاه یا شورای حل اختلاف به اثبات برساند دادگاه می‌تواند در نهایت در این خصوص تصمیم گیری نهایی را به انجام برساند؛ اما در شرایطی ممکن است که توقیف اموال نیاز به کارشناسی مالی داشته باشد که در این صورت هزینه‌های زن برای مطالبه مهریه و توقیف اموال به میزان قابل توجهی افزایش پیدا خواهد کرد.

از سوی دیگر اگر مهریه زن از نوع وجه نقد یا سکه باشد لازم است یک بیستم از آن به عنوان مهریه به خزانه دولت پرداخت شود. به هر حال لازم است که برای توقیف اموال یا رفع مشکلات در این خصوص حتماً از یک وکیل توانمند و مجرب کمک دریافت کنید. در حال باید هزینه‌های مربوط برای استخدام وکیل را نیز در این خصوص به حساب آورید. به هر حال شانس کسب موفقیت با استفاده از وکلا برای شما افزایش پیدا خواهد کرد.

فهرست اموال قابل تصرف در مهریه

کلام آخر

از اینکه تا پایان مقاله در کنار ما بودید و ما را همراهی کردید از شما تشکر و قدردانی می‌کنیم و امیدواریم که با استفاده از مطالب بالا بتوانید مشکلات حقوقی خود را در مدت زمان کمی حل و فصل کنید. تیم مجرب برترین وکلا سعی داشت تا لیست اموال قابل توقیف برای مهریه را به طور کامل معرفی نماید تا شما بتوانید برای مطالبه حقوق مالی خود اقدامات قانونی قابل قبولی را به انجام برساند. از سوی دیگر هزینه‌های مربوط به توقیف اموال و نیز لیست اموالی که جزو مستثنیات دین محسوب می‌شوند را به طور کامل به شما معرفی کردیم. حالا شما می‌خواهیم که مهمترین نظرات خود درباره مهریه را با ما به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

میثم امینی

من عاشق دنیای کتاب و نویسندگی هستم و نمیدونم دست سرنوشت چجوری من رو به سمت تهیه متون حقوقی هل داد. خیلی خوشحالم بابت جایگاهی که دارم. چون حس میکنم جایی قرار گرفتم که هم بهش علاقه دارم و هم راهی برای خدمت به شما عزیزانه!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

14 − 13 =

دکمه بازگشت به بالا