چند بار میتوانم درخواست اعسار از مهریه به دادگاه بدهم؟ ⚖️
شمایی که محکوم به پرداخت مهریه هستین حتما سوال مهمی که فکرتان را درگیر میکند این است که چندبار میتوانم درخواست اعسار از مهریه به دادگاه بدهم؟ در صورتیکه فرد توانایی مالی کافی برای پرداخت آن ندارد، و بتواند این مسئله را در دادگاه به کمک بهترین وکیل مهریه در تهران اثبات کند، می تواند از شرایط اعسار یا تقسیط مهریه برخوردار شود. اعسار یعنی شخص هیچگونه اموالی ندارد بغیر از مستثنیات دین. مستثنیات دین به اموالی گفته می شود که غیر قابل فروش و توقیف می باشد و طلبکار نمی تواند آنرا به عنوان بدهی از بدهکار بگیرد یا آنرا توقیف کرده و یا بفروشد. ماده 277 قانون مدنی در این شرایط به کار گرفته می شود و طبق آن، به شخص امکان تقسیط مهریه یا مهلت داده می شود.
در چه صورتی تقاضای اعسار تایید می شود؟
در ابتدا باید ناتوانی مرد در پرداخت مهریه طبق شواهد و قراین و گاها استشهادهای ارائه شده به دادگاه توسط قاضی تایید شود. در صورت تایید حکم، مهلت یا تقسیط مهریه داده می شود که معمولا طبق تجربه ثابت شده قاضی حکم تقسیط مهریه صادر می کند و خیلی کم پیش می آید قاضی دادگاه بابت پرداخت مهریه مهلت بدهد.
هر دو طرف دعوا هم زوج و هم زوجه می توانند برای دعوای اعسار وکیل داشته باشند و این حق برای هر دو طرف محفوظ است. شرایط محکومیت به پرداخت مهریه مشابه سایر محکومیت های مالی است و این امکان را دارد که فرد به دادگاهی که رای صادر شده مراجعه کند و تقاضای اعسار یا تقسیط بکند. گاها اصطلاحات حقوقی بسیار شبیه هم هستند و تشخیص معنا و مفهوم آنها کمی پیچیده می باشد که ما سعی کردیم در ادامه این مطلب به شرح اصطلاحات حقوقی مربوط به اعسار بپردازیم.
اعسار و یا تقسیط دو اصطلاح مشابه و در واقع با معنای متفاوت است، کسی که تقاضای اعسار می دهد در واقع از پرداخت مهریه ابراز ناتوانی می کند و از دادگاه تقاضای مهلت دارد. ولی متقاضی که تقاضای تقسیط دارد از دادگاه می خواهد که در مهریه، حکم پرداخت قسطی را بگیرد و ماه به ماه مقداری از آن را تقبل کند. و حال اینکه مقدار تعیین شده برای پرداخت ماهیانه چقدر باشد به تشخیص دادگاه بستگی دارد ولی یک ملاک کلی، برای تعیین اقساط وجود دارد که آن برابر است با یک چهارم درآمد ماهیانه برای افراد متاهل، و یک سوم درآمد ماهیانه برای افراد مجرد.
اصطلاحات حقوقی مربوط به دعوای اعسار:
قبل از پرداختن به روند رسیدگی به این دست از پرونده ها، لازم دانستیم به شرح تعدادی از اصطلاحات مهم و کاربردی برای شما بپردازیم تا به راحتی از محتویات پرونده آگاه شوید و بتوانید تا حدودی اطلاعات آن را تجزیه تحلیل کنید.
تقسیط
تقسیط به معنای همان قسطی شدن مبلغ پرداختی می باشد. به عبارتی اگر قاضی پرونده تشخیص بدهد که فرد بدهکار توانایی مالی برای پرداخت مهریه بصورت یکجا را ندارد، طبق ماده 277 قانون مدنی حکم قرار اقساط یا مهلت از طرف قاضی صادر می شود. برای تعیین حدود اقساط، قانون کلی و مبلغ ثابتی وجود ندارد و کاملا به نظر قاضی بستگی دارد و معمولا قاضی بر اساس متاهل و یا مجرد بودن مرد، میزان آن را تعیین می کند. همانطور که قبلا نیز اشاره شد برای افراد متاهل حدود یک چهارم درآمد ماهیانه و برای افراد مجرد یک سوم درآمد ماهیانه در نظر گرفته می شود. اما در عمل همیشه این قاعده رعایت نمی شود و معمولا به عنوان پیش پرداخت مهریه، چیزی بین 10 تا 20 درصد از کل مبلغ و گاهی حتی بیشتر از این مقدار به تشخیص قاضی تعیین می شود.
مهلت
در قانون 277 قانون مدنی شخص می تواند به جای تقسیط مهریه، خواستار مهلت شود و بدین صورت به بدهکار مهلت داده می شود که بدهی خود را پرداخت کند.
معسر
معسر از ریشه ی عسر می باشد و به معنای کسی است که در شرایط سختی و تنگنا قرار دارد و مشکلات مالی نیز جزء این شرایط به شمار می رود و کسی که از لحاظ مالی در شرایط دشواری به سر می برد دچار عسر و حرج می باشد. بر اساس این عبارت در جریان پرونده، شخصی که شرایط مالی خوبی برای پرداخت مهریه ندارد معسر به حساب می رود.
اموال منقول و غیرمنقول
در کل اموال و دارایی ها به دو شاخه ی منقول و غیرمنقول دسته بندی می شوند. این دسته بندی بر اساس امکان یا عدم امکان جا به جایی اموال می باشد. اموال منقول به مالی گفته می شود که به راحتی قابلیت جا به جایی دارد این دست از اموال در جابه جایی ها آسیب نمی بینند در حالیکه اموال غیرمنقول قابلیت جا به جایی ندارند و نمی توان به راحتی آن ها را جا به جا کرد. برای مثال ماشین و تلویزیون از دسته اموال منقول و درخت و ساختمان از اموال غیرمنقول به شمار می رود. برای نمونه درب و پنجره تا زمانیکه بر روی ساختمان نصب است جزء اموال غیرمنقول، و زمانی که هنوز در مراحل ساخت و ساز نصب نشده، جزء اموال منقول به حساب می آید.
افلاس
افلاس در اوایل قانون گذاری وجود داشت و به معنای ورشکستگی می باشد و در حوزه ی کسبه ها و تجار استفاده می شد که بعدها با وضع قوانین ورشکستگی، دیگر افلاس عملا کاربردی ندارد.
ورشکستگی
ورشکسته به فردی در کسوت تاجر گفته می شود و فرد ورشکسته توانایی پرداخت بدهکاری های شخصی خود را نیز ندارد و در مورد مهریه نمی تواند خواستار اعمال تقسیط یا اعسار شود و باید تقاضای ورشکستگی دهد.
صورت اموال
صورت اموال به لیستی گفته می شود که فرد در آن تمامی اموالی که طی یکسال گذشته بدست آورده و همچنان در تسلط و مالکیت او قرار دارد شرح می دهد. هر کسی که تقاضای اعسار یا تقسیط در بدهی ها را دارد، ملزم به ارائه ی صورت اموال به دادگاه می باشد.
استشهادیه
شخصی که تقاضای اعسار یا تقسیط دارد باید برای ثبات ادعای خود یک استشهادیه ضمیمه درخواست خود کند. این استشهادیه باید به امضای حداقل دو شاهد برسد که از شرایط اقتصادی و میزان درآمد و بدهی فرد، اطلاعات کاملی دارد.
مراحل ارائه ی اعسار از پرداخت مهریه
برای پاسخ به جواب شما که چند بار میتوانم درخواست اعسار از مهریه به دادگاه بدهم؟ ابتدا باید از شروط و مدارک مورد نیاز آن به طور کامل اطلاع داشته باشید.
اولین قدم تنظیم دادخواست می باشد که امری کاملا تخصصی می باشد و انجام درست آن برای حصول نتیجه، امری مهم به حساب می آید و نیاز است برای تنظیم آن به بهترین وکیل تهران مراجعه کنید. ما در ادامه به بعضی از مدارک مورد نیاز میپردازیم:
- ارائه ی دادنامه محکومیت به حقوق مالی زوجه در مورد مهریه که این دادنامه از طرف دادگاه می باشد و ضمیمه آن برای تقاضای اعسار برای زوج الزامی می باشد.
- ارائه ی صورت اموال مرد که شامل تمامی موارد منقول و غیرمنقول است.
- ارائه ی گواهی نامه از سوی بانک برای تایید تمامی حساب هایی که مرد در کلیه بانک ها دارد.
- ارائه ی صورت کاملی از نقل و انتقال اموال طی یک سال گذشته.
- ارائه ی استشهادیه با امضای دو شهود عاقل و بالغ.
درخواست اعسار مهریه و صورت کامل نقل و انتقالات مورد نیاز برای ارائه جهت درخواست اعسار را می توانید از دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضائیه دریافت کنید و سپس به نگارش آن اقدام کنید. از آنجا که انجام این مراحل برای افراد غیرمتخصص پیچیده و دشوار بنظر می آید، توصیه می شود در انجام این امور از یک وکیل خبره کمک بگیرید.
چند بار می توانم درخواست اعسار از مهریه به دادگاه بدهم؟
در پاسخ به این مسئله باید اظهار کنیم در قانون مربوط به اعسار، علی الخصوص اعسار از مهریه به هیچ عنوان بر تعداد دفعات آن اشاره ای نشده است. و این نتیجه را در پی دارد که تعدیل مهریه چهارچوب ثابتی ندارد چون شرایط زندگی از فردی به فرد دیگر متفاوت است و قاضی بنابر شرایط مالی و اقتصادی هر شخصی حکم صادر می کند. به موجب همین امر هیچ محدودیتی برای درخواست اعسار از مهریه اعمال نشده و فرد چندین بار می تواند اقدام کند و قاضی پرونده مجددا شرایط او را مورد بررسی قرار می دهد.
در اجرای قانون پرونده های مالی، یک مورد با عنوان تبصره 11 وجود دارد که طبق آن تبصره، فرد به دلیل تغییر شرایط اعسار می تواند برای بار دیگر درخواست اعسار تنظیم کند. و همینطور تورم شرایطی را در جامعه ایجاد کرده که گاها فرد به دلیل نوسانات در ارز و طلا و … توانایی پرداخت اقساط به روال سابق را ندارد. در این صورت وی می تواند با تنظیم و ارائه ی درخواست اعسار، مجددا در نحوه ی پرداخت اقساط، درخواست تعدیل مهریه دهد. واژه تعدیل در لغت از عدل گرفته شده و به معنای هماهنگی بین حق و عدالت می باشد. و می توان گفت منظور از تعدیل مهریه، تنظیم مهریه براساس عدالت است.
براساس قانون، مهریه حق زوجه است و سخت گیری هایی برای این مسئله اعمال شده است طوری که در گذشته، قابلیت تعدیل برای مهریه وجود نداشت و اگر مرد توانایی پرداخت نداشت باید به زندان می رفت. اما قوانین مهریه امروزه به اقتضای زمان به روز شده و با تعدیل مهریه راه چاره ای اعمال شده تا با اعسار و تقسیط و تعدیل، پرداخت اقساط مهریه آسان شود.
موضوع قابل توجه این است که مرد در هر شرایطی ملزم به پرداخت مهریه زن می باشد و هیچ کدام از این قوانین و تبصره ها نمی تواند راهی برای شانه خالی کردن از این مسئولیت باشد، بلکه تنها این قوانین به منظور کمک به مرد برای پرداخت آسان مهریه بدون قرار گرفتن در سختی و تنگنا تنظیم شده است. یک وکیل مهریه و یا وکیل خانواده می تواند در روند پرونده هایی با این موضوع، و راهنمایی در جهت انجام درست مراحل کمک شایانی داشته باشد.
شرایط تقسیط مهریه در طلاق یک جانبه از سمت مرد چیست؟
از جمله سوالات تکراری که از سمت موکلین مطرح می شود این است که اگر درخواست طلاق از طرف مرد و یک طرفه باشد، آیا تقسیط مهریه شامل حال آنها می شود یا نه؟ بعد از درخواست طلاق از سوی مرد و صادر شدن رای طلاق، فرد می تواند در همان دادگاه مجددا درخواست اعسار از مهریه را ارائه دهد. دادگاه پس از رسیدگی به استشهادیه و شنیدن اظهارات زن، رای نهایی را به دو صورت ممکن است صادر کند:
اگر دادگاه اعسار را بپذیرد مرد بایستی پیش قسط تعیین شده و سایر حقوق شرح داده شده در دادنامه را بپردازد تا طلاق از جانب مرد ثبت شود، ولی اگر دادگاه اعسار را رد کرد مرد باید کلیه مهریه را پرداخت کند تا طلاق از جانب مرد ثبت شود.
مجازات عدم پرداخت اقساط مهریه چیست؟
اگر مرد پایبند به پرداخت مهریه مقرر شده از سمت دادگاه نباشد با درخواست زن، مرد بازداشت می شود. بنابراین مرد موظف می باشد تا بصورت منظم و دقیق و طبق تاریخ مشخص نسبت به پرداخت بدهی خود اقدام کند. در صورت تاخیر در پرداخت بدهی به مدت زمان 10 روز، حکم جلب صادر نمی شود ولی زن می تواند بابت تاخیر در پرداخت مخصوصا در مورد سکه، نسبت به قیمت روز سکه در همان مقطع، حدود یک بیستم مبلغ را از مرد جریمه بگیرد. ولی در صورت عدم پرداخت بعد از گذشت 10 روز مجدد، زن می تواند درخواست حکم جلب مرد را مطرح کند و بدین ترتیب با رسیدگی قاضی پرونده حکم جلب مرد برای بار دیگر صادر می شود.
تعدیل مهریه از طرف زن چگونه است؟
باید به این امر توجه کنید که مهریه حق زن می باشد و او می تواند در شرایط سخت زندگی آن را درخواست کند، اما گاهی پیش می آید که مقدار مهریه در زمان حال نسبت به سال ازدواج خیلی ناچیز می شود ، در چنین شرایطی زن درخواست تعدیل مهریه می دهد تا مهریه خود را به ارزش روز دریافت کند. این به روز رسانی مقدار مهریه یک فرمول ثابتی دارد که طبق آن، مبلغ نهایی مشخص می شود.
کلام آخر
در این مقاله ما سعی داشتیم پاسخ مفصلی به این سوال بدهیم که چند بار می توانم درخواست اعسار از مهریه به دادگاه بدهم؟ در ابتدای مقاله از مفهوم اعسار و آشنایی با اصطلاحات مورد استفاده در پرونده های این موضوع پرداختیم. سپس توضیح دادیم مرد تحت هر شرایطی باید مهریه را بپردازد ولی چنانچه توانایی مالی جهت پرداخت حق و حقوق زوجه را نداشت، می تواند با تنظیم درخواست به منظور تعدیل و تقسیط و اعسار اقدام به تسهیل پرداخت اقساط نماید و مراحل مورد نیاز برای این امر را بررسی کردیم. در ادامه نیز شما اطلاعات تکمیلی در رابطه با روند پرونده ی اعسار از مهریه، در پرونده ی طلاق یک جانبه از طرف مرد، و تبعات سرپیچی از پرداخت اقساط را دریافت کردید. شما می توانید نظرات و تجربیات ارزشمند خود را در این خصوص در بخش دیدگاه، با ما به اشتراک بگذاری