مسائل حقوقی

آیا در طلاق از طرف مرد مهریه قسط ‌بندی میشود؟ ⚖️【آپدیت 2024】

قانون مدنی این حق را در اختیار مرد قرار داده است تا در هر شرایطی برای طلاق پیش قدم شود. در واقع مرد برای جدایی از زن نیاز به دلیل محکمه پسند ندارد و تنها نیاز است حقوق مالی زن به مانند مهریه، نفقه، اجرت المثل، نحله و… را تعیین و تکلیف کند. بالا رفتن میزان مهریه به خصوص در سال های اخیر باعث شده است تا اکثر افراد توانایی مالی لازم برای پرداخت مهریه را نداشته باشند. از این رو، نیاز است فرد با درخواست اعسار در مهریه به دنبال تقسیط آن باشد. حال سوالی که مطرح می شود این که آیا در طلاق از طرف مرد مهریه قسط بندی میشود؟ در این مقاله به سوالاتی از این جنس پاسخ خواهیم داد.

قانون جدید تقسیط مهریه

باید به این موضوع اشاره داشته باشیم که در سال‌های اخیر میزان مهریه بانوان به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کرده است. همین موضوع باعث شده است تا بسیاری از مردان در سطح جامعه از پرداخت کامل مهریه عاجز بوده و به دنبال راهی برای جلوگیری از جلب و توقیف اموال باشند. در پاسخ به این سوال که آیا در طلاق از طرف مرد مهریه قسط بندی می‌شود؟ باید گفت که مهریه جزو اصلی‌ترین حقوق مالی زن در ازدواج به شمار می‌آید و همین موضوع سبب می‌شود تا مرد نتواند از پرداخت مهریه زن امتناع کند

در واقع قانون این حق را به زن داده است که هر وقت اراده کرد پس از نکاح بتواند مهریه خود را از مرد مطالبه کند و در صورتی که مرد از پرداخت حقوق مالی زن در خصوص مهریه کوتاهی کند زوجه می‌تواند با مراجعه به محاکم قضایی جهت مطالبه مهریه خود اقدامات لازم را به انجام برساند. در صورتی که مرد نخواهد و یا اینکه تماایلی به پرداخت نداشته باشد با مجازات‌های سنگینی از سوی مراجع قانونی روبرو می‌شود.

به هر حال قانونگذار به دنبال راه حلی بوده است تا زن در خلال آن بتواند به حقوق مالی خود دست پیدا کند و مرد نیز تمکن مالی لازم برای پرداخت مهریه را در اختیار داشته باشد. در گذشته روال بر این بود که اگر مرد نمی‌توانست مهریه زن را به صورت یکجا به او پرداخت کند از نظر قانونی تحت پیگرد قرار می‌گرفت و در بسیاری از موارد سهند می‌توانست حکم جلب شوهر را دریافت نموده و او را به زندان بیندازد.

در قانون جدید تقسیط مهریه موقعیتی در اختیار مرد قرار گرفته است تا اگر نتوانست مهریه زن را پرداخت کند این موضوع را به اطلاع محاکم قضایی برساند تا به این شکل مهریه زن قسط‌ بندی شده و در چند نوبت به زن پرداخت شود باید به این موضوع توجه داشته باشید که نوبت‌های قسط بندی و میزان مبلغی که لازم است در هر قسط از مهریه توسط مرد پرداخت شود از سوی دادگاه مشخص خواهد شد و توان مالی مرد در این خصوص تاثیرگذار می‌باشد.

قانون جدید قسط بندی مهریه در بیست و نهم اردیبهشت سال ۱۴۰۱ توسط مجلس به تصویب رسید و این قانون در تاریخ نوزدهم خرداد همان سال از سوی دولت ابلاغ شد. دو شرط مهم در این قانون برای قسط بندی مهریه لحاظ شده است. در شرط اول لازم است مرد به پرداخت مهریه محکوم شده باشد و شرط دوم این است که مرد توانایی مالی لازم برای پرداخت مهریه به صورت یکجا را در اختیار نداشته باشد. لازم به ذکر است که این قانون تنها در خصوص مهریه عندالمطالبه قابل پیگیری و اجرا می‌باشد. چرا که قوانین مربوط به مهریه عندالاستطاعه کاملاً متفاوت است.

آیا در طلاق از طرف مرد مهریه قسط بندی میشود

نحوه قسط بندی مهریه در طلاق از طرف مرد

در خصوص تقسیط مهریه در طلاق از طرف مرد اشاره داشتیم که مهریه یکی از اساسی‌ترین حقوق مالی زن در قانون مدنی به شمار می‌آید که تقریباً در هیچ شرایطی مرد نمی‌تواند از پرداخت آن فرار و امتناع کند؛ اما ممکن است مرد شرایط مناسب مالی در اختیار نداشته باشد و به همین سبب به دنبال راهی برای قسط بندی مهریه و پرداخت تدریجی آن باشد.

اشاره داشتیم که قانون جدید این حق را به مرد داده است تا مهریه را در چند قسط به زن پرداخت نماید. در واقع حتی در طلاق از طرف مرد نیز می‌توان مهریه را قسط بندی نمود اما لازم است در خلال آن مرد توانایی مالی نامناسب خود را در دادگاه به اثبات برساند چرا که در غیر این صورت این موضوع میسر نخواهد شد.

برای پرداخت قسطی مهریه در طلاق از طرف مرد لازم است تا زوج به دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه مراجعه کرده و دادخواستی مبنی بر اعثار در پرداخت مهریه تنظیم نماید. در واقع مرد با تنظیم این دادخواست به محاکم قضایی اعلام می‌دارد که توانایی مالی او برای پرداخت یکجا و کامل مهریه مناسب نیست و او به دنبال پرداخت حقوق مالی زن در چند قسط است. دادخواست مرد برای بررسی‌های بیشتر به شعبه دادگاه ارسال خواهد شد.

قاضی پرونده مسئولیت دارد تا با بررسی کامل شواهد و مستندات ارائه شده از سوی مرد این مسئله را مورد بررسی قرار دهد که آیا واقعاً مرد توانایی مالی پرداخت مهریه به صورت یکجا را ندارد. در صورتی که اعسار مرد از پرداخت مهریه برای قاضی پرونده به اثبات برسد او دستور به قسط بندی مهریه خواهد کرد. لازم به ذکر است که در چنین شرایطی میزان پرداختی مرد در اقساط مهریه و نیز تعداد قسط‌های آن بر اساس کارشناسان دادگاه ین و مشخص می‌شود و به زوجین اعلام می‌گردد.

آیا در طلاق از طرف مرد مهریه قسط بندی میشود

آیا در طلاق از طرف مرد مهریه قسط‌بندی می‌شود؟

اشاره داشتیم که قانون مدنی این حق را به مرد داده است که هر زمان که خواست حتی بدون در اختیار داشتن دلایل موجه طلاق زن را خواستار باشد؛ بنابراین می‌توان گفت مرد در طلاق می، تواند هر زمان که اراده کرد پیش قدم شود.

لازم به ذکر است که در گذشته مرد می‌توانست با حضور در دفاتر ثبت طلاق و ازدواج به ساده‌ترین شکل ممکن زن را طلاق بدهد بدون اینکه دغدغه‌ای در خصوص حقوق مالی زن در طلاق داشته باشد اما قانون جدید طلاق از طرف مرداین مسئله را به طور کامل اصلاح کرده و جلوی پایمال شدن حقوق زنان در زمان طلاق را گرفته است.

در قانون جدید زمانی که مرد مایل به طلاق دادن همسر خود باشد می‌بایست ابتدا به دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه مراجعه کرده و دادخواست خود مبنی بر طلاق از طرف مرد را تنظیم نماید تا پس از انجام مراحل حقوقی مربوط به آن درخواست مرد به دادگاه ارسال شود. در این صورت است که این دفاتر قضایی دادخواست مرد را به دادگاه ارائه می‌دهند تا در آنجا در خصوص حق طلاق مرد و نیز حقوق مالی زن مانند مهریه نفقه و اجرت المثل تعیین و تکلیف‌های لازم صورت بگیرد تا به این شکل حقوق هیچ کدام از زوجین پایمال نشود.

ذکر نمودیم که مرد پیش از طلاق ملزم از تمامی حقوق مالی زن را به او پرداخت کند حال این سوال پیش می‌آید که آیا در صورت طلاق از سوی مرد مهریه قسط بندی می‌شود؟ پاسخ کوتاه به این سوال بله است. در واقع حتی در صورتی که مرد برای طلاق پیش قدم شده باشد دادگاه می‌تواند دادخواست او برای اعسار را بپذیرد و آن را به طور دقیق مورد بررسی قرار دهد تا عدم تمکن مالی مرد برای پرداخت یکجای مهریه مشخص شود.

لازم به ذکر است در قبول درخواست مرد مبنی بر قسط‌بندی مهریه همواره مدارک و مستنداتی که زوج به دادگاه ارائه می‌دهد از اهمیت بالایی برخوردار است. در واقع قاضی پرونده با استناد به همین ادله و مستندات است که با درخواست مرد موافقت کرده قبول می‌کند که مهریه زن در اقساط تعیین شده و در مبالغ مشخص به او پرداخت شود. در غیر این صورت مرد ملزم خواهد شد تا پیش از طلاق تمامی حقوق مالی زن را به صورت یکجا به او پرداخت نماید.

در صورت عدم پرداخت اقساط مهریه چه مجازاتی در انتظار مرد است؟ 

اکنون که با قسط بندی مهریه در طلاق از سوی مرد آشنا شدیم وقت آن رسیده است تا در خصوص مجازات عدم پرداخت اقساط مهریه سخن به میان آوریم. بر اساس ماده 111 قانون آیین دادرسی مدنی، «هرگاه محکوم علیه، پس از ابلاغ اجراییه، از پرداخت محکوم به امتناع کند، دادگاه با صدور احضاریه، او را برای اخذ تأمین مناسب برای پرداخت محکوم به جلب می کند. در صورت امتناع از معرفی ضامن یا سپردن تأمین، دادگاه او را تا زمان اجرای حکم حبس می کند.»

بنابراین، اگر مرد در پرداخت اقساط مهریه تأخیر داشته باشد، دادگاه می تواند او را تا زمان پرداخت کامل مهریه، حبس کند. البته، این حبس فقط در صورتی اعمال می شود که مرد توانایی مالی پرداخت مهریه را داشته باشد، اما از پرداخت آن امتناع کند. از سوی دیگر باید در نظر داشته باشیم که در صورت امتناع مرد از پرداخت اقساط مهریه ممکن است زن بتواند حکم توقیف اموال او را از دادگاه دریافت نماید و به این شکل دسترسی مرد به اموال منقول و غیرمنقولش به کلی قطع شود.

برای مثال، اگر مرد صاحب یک خودرو باشد، دادگاه می تواند خودرو او را توقیف کند و به زوجه بدهد. همچنین، اگر مرد صاحب یک حساب بانکی باشد، دادگاه می تواند حساب بانکی او را مسدود کند و از آن برای پرداخت مهریه استفاده کند. البته ممکن است مرد بتواند برخی از اموالش را از توقیف بیرون آورد این در حالیست که باید بتواند در دادگاه اثبات کند که مال توقیف شده برای گذران امور زندگی او لازم می‌باشد و در واقع جزو ضروریات زندگی است که البته این موضوع با استخدام بهترین وکیل مهریه در تهران امکان‌پذیر می‌شود.

آیا در طلاق از طرف مرد مهریه قسط بندی میشود

چند بار می‌توان درخواست اعسار مهریه داد؟

مرد می تواند با ارائه دادخواست اعسار از پرداخت مهریه، از دادگاه بخواهد که حکم به اعسار او صادر کند. در صورتی که دادگاه مرد را معسر تشخیص دهد، او از پرداخت مهریه معاف می شود. برای اثبات اعسار، مرد باید مدارکی مانند صورتحساب درآمد و هزینه های خود را به دادگاه ارائه دهد. باید این موضوع را در نظر داشته باشیم که دادخواست اعسار زمانی مطرح می شود که فرد توانایی و استطاعت مالی لازم برای پرداخت هزینه های مورد نظر را در اختیار نداشته باشد.

در جواب این سوال که آیا می‌توان در طلاق توسط مرد مهریه را قسط بندی کرد؟ باید بگوییم که گاهی ممکن است قاضی پرونده به این نتیجه برسد که مرد در واقعیت توان مالی پرداخت مهریه را ندارد و به همین سبب با درخواست اعسار او موافقت کرده و از کارشناسان دادگاه بخواهد تا میزان پرداخت در هر قسط از مهریه و نیست تعداد اقساط آن را به طور دقیق مشخص نموده و به هر یک از زوجین اعلام دارند.

این قسط بندی بر اساس میزان توانایی مالی مرد تعیین می‌شود اما ممکن است مرد در زمان پرداخت اقساط با شرایط مالی بدتری روبرو شود و استطاعت لازم برای پرداخت اقساط را در اختیار نداشته باشد. حال سوال پیش می‌آید که در چنین شرایطی مرد باید چه کار کند و آیا می‌تواند دوباره درخواست اعسار در پرداخت مهریه را به محاکم قضایی ارائه دهد؟ علاوه بر این سوال پیش می‌آید که مرد چند بار می‌تواند درخواست اعسار در پرداخت مهریه را به دادگاه ارائه دهد و خواستار قسط بندی مجدد مهریه شود؟

در پاسخ سوالات بالا باید بگوییم که قانون تعداد مشخصی را برای ارسال درخواست اعسار در پرداخت مهریه مشخص نکرده است و مرد به هر تعداد که بخواهد می‌تواند درخواست بازنگری در خصوص اقساط مهریه بدهد. در این صورت است که دادگاه مجدداً به درخواست مرد رسیدگی می‌کند و در صورتی که صحت ادعای مرد مبنی بر عدم توانایی مالی برای پرداخت اقساط مهریه مشخص شود بار دیگر از کارشناسان دادگاه خواسته می‌شود تا در خصوص قسط بندی مهر زن و شیوه پرداخت آن از سوی مرد بازنگری صورت بگیرد و اقساط به نوعی تعدیل شود.

لازم به ذکر است که تعدیل مهریه در طلاق از طرف مرد ممکن است در میزان پرداخت ماهانه و یا در خصوص تعداد اقساط صورت بگیرد. البته لازم است به این موضوع اشاره داشته باشیم که برای درخواست تعدیل مهریه در طلاق از سوی مرد ی پرونده تمامی مدارک و مستندات را به طور دقیق مورد بررسی قرار می‌دهد و بهتر این می‌باشد که پیش از هرگونه اقدام برای بازنگری در قسط‌ بندی مهریه با یک وکیل توانا و کاربلد در ارتباط باشید و از تجربیات او استفاده کنید.

آیا در طلاق از طرف مرد مهریه قسط بندی میشود

حقوق مالی زن در طلاق از طرف مرد

در خصوص اقساط مهریه در طلاق از طرف مرد اشاره داشتیم که مرد در صورت عدم توانایی مالی می‌تواند درخواست اعسار داده و مهریه را قسط بندی کند؛ اما قانون مدنی به این موضوع اشاره دارد که مرد پیش از اقدام برای طلاق باید حقوق مالی زن در طلاق از طرف مرد را به طور کامل رعایت کند؛ اما سوالی که در اینجا پیش می‌آید این است که این حقوق زن شامل چه مواردی می‌شود و مرد متعهد به انجام دادن کدام یک از آنها است.

مهریه را می‌توان اصلی‌ترین حق زن در طلاق به شمار آورد به صورتی که مرد پیش از هرگونه اقدام برای جدایی از زن لازم است مهریه عندالمطالبه یا عندالاستطاعه زن را در اختیار او قرار داده و رضایت او را در این خصوص جلب نماید. در واقع سبب مهریه نکاح است و در صورت انعقاد نکاح لازم است مرد در صورت مطالبه زن مهر را در اختیار او قرار دهد. زن از نظر قانونی مالک مهریه محسوب می‌شود و می‌تواند هرگونه تصرفی در آن داشته باشد.

برای مثال می‌تواند آن را به مرد ببخشد و یا اینکه بلافاصله پس از نکاح یا در زمان طلاق از طرف مرد آن را مطالبه نماید و دسترسی کامل به آن را به دست آورد. همانطور که اشاره کردیم در صورتی که مرد حقوق زن در خصوص مهریه را به او پرداخت نکند با مجازات‌های سنگینی روبرو خواهد شد.

نفقه نیز یکی دیگر از حقوق مالی زن در طلاق از طرف مرد به شمار می‌آید. قانون مدنی مرد را ملزم کرده است تا نیازهای اولیه زندگی زن را تامین نموده هر آن چیزی که زن در خصوص خوراک پوشاک مسکن و هزینه‌های درمانی به آن نیاز دارد را در اختیار وی قرار دهد.

در صورتی که زن در زندگی مشترک نفقه دریافت نکرده باشد می‌تواند در زمان طلاق آن را مطالبه کند و دادگاه نیز به او کمک خواهد کرد تا به حقوق مالی خود دست پیدا کند. یکی دیگر از حقوق مالی زن اجرت المثل می‌باشد. دقت داشته باشید که تنها وظیفه زن در زندگی مشترک تمکین از مرد است و در ازای انجام وظایف دیگر می، تواند از مرد درخواست اجرت المثل کند. برای مثال زن می‌تواند در ازای شستن ظرف و جارو کردن خانه و حتی شیر دادن به فرزند از مرد دستمزد طلب کند.

آیا در طلاق از طرف مرد مهریه قسط بندی میشود

لزوم مراجعه به وکیل برای قسط بندی مهریه در طلاق از طرف مرد

دعاوی طلاق از طرف مرد را می‌توان  از پیچیده‌ترین و دشوارترین پرونده‌های مطرح شده در محاکم قضایی به شمار آورد. چرا که در این نوع از طلاق لازم است مرد تمامی حقوق مالی زن را در اختیار او قرار دهد و در صورت هرگونه تخلف از انجام این کار فرد با مجازات‌های سنگینی همچون توقیف اموال و حبس روبرو خواهد شد؛ اما شرایطی وجود دارد که مرد توانایی مالی لازم برای پرداخت یکجای مهریه را در اختیار ندارد.

در چنین شرایطی قانون به مرد این حق را داده است تا با مراجعه به محاکم قانونی درخواست اعسار از پرداخت مهریه داده و حقوق زن را قسط بندی نماید؛ اما لازم است مرد با ارائه مدارک و مستنداتی صحت ادعای خود در خصوص عدم توانایی مالی را به اثبات برساند که البته اینم بدون در اختیار داشتن تجربه و دانش حقوقی دشوار است. وکیل به واسطه سال‌ها تجربه‌ای که در این زمینه دارد به شما کمک خواهد کرد تا خواسته‌های خود را به شیوه‌ای عاقلانه و حقوقی در محاکم قضایی مطرح کنید.

از سوی دیگر اتکا به دانش حقوقی وکیل مهریه مطلوب‌ترین راه‌ها برای عبور از مشکلات را در اختیار شما قرار می دهد تا با به کارگیری آنها بتوانید از موانع موجود عبور کرده و مهریه را قسط‌بندی کنید. با تقسیط مهریه در طلاق از طرف مرد قادر خواهید بود که از مجازات‌های تعیین شده در قانون عبور کرده و مانع از جلب یا توقیف اموال خود شوید. به هر حال درد آبی مهریه مراجعه به بهترین وکیل خانواده در تهران الزامی است.

آیا در طلاق از طرف مرد مهریه قسط بندی میشود

کلام آخر

از اینکه تا پایان مقاله در کنار ما بودید از شما تشکر می کنیم. در این مقاله تلاش کردیم به این سوال پاسخ دهیم که آیا در طلاق از طرف مرد مهریه قسط بندی میشود؟ اعلام داشتیم که حتی در طلاق توسط مرد نیز می توان مهریه را تقسیط کرد. برای این کار مرد می تواند درخواست اعسار خود را به دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضائیه ارائه دهد تا به درخواست او رسیدگی شود. علاوه بر این، سعی کردیم به این سوال پاسخ دهیم که چند بار میتواند درخواست اعسار مهریه داد و در پایان نیز حقوق مالی زن در طلاق را مورد بررسی قرار دادیم. اکنون از شما دعوت می کنیم که نظرات خود را با مخاطبان برترین وکلا به اشتراک بگذارید.

لطفا به این مقاله امتیاز دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × پنج =

دکمه بازگشت به بالا