مسائل حقوقی

حقوق زن در طلاق از طرف مرد ⚖️【بررسی 4 حقوق مالی زنان】✅

طلاق از طرف مرد را می توان یکی از مهم ترین انواع طلاق به شمار آورد. در واقع مرد حق طلاق را دارد و قانون مدنی به او اجازه داده است تا هر زمان که اراده کرد بدون در اختیار داشتن دلایل محکمه پسند برای جدایی اقدامات لازم را به انجام برساند؛ اما در قانون حمایت از خانواده ذکر شده است که مرد جهت اقدام برای طلاق لازم است حقوق زن مانند، مهریه، نفقه، اجرت المثل و موارد دیگری را در اختیار او قرار بدهد. باید در نظر داشته باشید که تا زمانی که مرد حقوق زن را به طور کامل پرداخت نکند و تعهدات خود در زمان نکاح را به انجام نرساند نمی تواند طلاق بگیرد. در این مقاله قصد داریم شما را با مهم ترین حقوق زن در طلاق از طرف مرد آشنا کنیم و به سوالات حقوقی شما در این خصوص پاسخ دهیم. با ما همراه باشید.

حقوق زن در طلاق از طرف مرد

در صورتی که مرد قصد داشته باشد از همسر خود جدا شود، لازم است در ابتدا تشریفات قانونی در این خصوص را به انجام برساند. قانون گذار قوانینی را برای طلاق از طرف مرد به تصویب رسانده است. مرد با رعایت این قوانین است که می تواند تصمیم خود برای طلاق را به اجرا بگذارد. در واقع زوج نمی تواند بدون در نظر گرفتن حقوق قانونی زن در طلاق از طرف مرد برای جدایی از وی اقدام کند و منافع او را پایمال نماید. در این مقاله به تمامی حقوق تعیین شده زن در قانون اشاره خواهیم داشت.

باید در نظر داشته باشیم که حقوق مربوط به ازدواج و طلاق در بسیاری از موارد از شرع مقدس اسلام برداشت شده است. در واقع اسلام زن و مرد را در زمان ازدواج دارای حقوقی کرده است. مرد در ازدواج حق طلاق را در اختیار دارد و می تواند به شرط ادای حقوق زن برای طلاق از وی اقدام کند؛ اما سوال اینجاست که حقوق زن در طلاق از طرف مرد چیست؟ در ادامه مقاله سعی داریم حقوق زن در طلاق از طرف مرد را مورد بررسی قرار دهیم و به این سوال پاسخ دهیم.

حقوق زن در طلاق از طرف مرد

مهریه از حقوق زن در طلاق از طرف مرد

باید در نظر داشته باشید که مهریه یکی از مهم ترین حقوق زن در شرع و قانون به شمار می آید. در واقع در زمان نکاح از نوع موقت و دائم آن مرد ملزم است تا میزانی را به عنوان مهریه مشخص کند. در واقع در بسیاری از موارد مهریه با توافق زن و مرد و یا شخص ثالث به هر میزانی که اراده کنند تعیین می شود و زن هر زمان که اراده کند می تواند حقوق خود در خصوص مهریه را دریافت و مطالبه نماید؛ بنابراین می توان گفت مهریه از مهم ترین حقوق مالی زن در اسلام و قانون ایران به شمار می آید.

اشاره داشتیم که مهریه از مهم ترین حقوق زن در طلاق از طرف مرد است. در واقع مرد هر زمان که اراده کند می تواند برای طلاق اقدام نماید و بدون دلیل زن را مطلقه کند؛ اما لازم است پیش از اقدام حقوق زن در خصوص مهریه را به او پرداخت نماید. لازم به ذکر است که قانون میزان مشخصی را برای مهریه تعیین نکرده است و این موضوع را به توافق طرفین واگذار کرده است. طبق آن چیزی که از عرف به دست می آید تمایل افراد به دریافت سکه، زمین، منزل مسکونی و موارد دیگر به عنوان مهریه است.

باید اشاره داشته باشیم که مهریه را از نظر شیوه های مطالبه و درخواست آن می توان به دو گروه کلی مهریه عند المطالبه و مهریه عند الاستطاعه تقسیم بندی کرد که هر کدام از آن ها دارای شرایط و قواعد خاص خود است. ذکر نمودیم که طلاق از طرف مرد بدون رضایت زن نیز ممکن است و اما مرد ملزم است مهریه او را با در نظر گرفتن عند المطالبه یا عند الاستطاعه بودن در اختیار او قرار دهد. در صورتی که مهریه با توافق زوجین مشخص شود به آن مهر المسمی گفته می شود.

دقت داشته باشید که در تمامی شرایط مهریه به زن تعلق می گیرد. حتی در صورتی که زن از شوهر خود تمکین نداشته باشد و در اصطلاح ناشزه شناخته شود نیز مرد باید مهریه او را پرداخت کند. فقط در یک صورت است که مرد می تواند نصف مهریه را به زن پرداخت نماید. آن نیز در شرایطی است که در طلاق از طرف مرد، همسر او باکره باشد و هنوز رابطه زناشویی میان آن ها شکل نگرفته باشد. در این صورت است که زوج می تواند با پرداخت نصف مهریه حقوق زن در طلاق از سوی مرد را در اختیار او قرار دهد.

حقوق زن در طلاق از طرف مرد

نفقه از حقوق زن در طلاق از طرف مرد

علاوه بر مهریه، نفقه را نیز می توان از جمله مهم ترین حقوق زن در طلاق از طرف مرد به شمار آورد. در ماده 1107 قانون مدنی به صراحت اشاره شده است که مرد باید تمامی نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن مانند البسه، خوراک، پوشاک، مسکن، هزینه های درمانی و… را در اختیار او قرار دهد. در واقع تنها در صورتی به زن نفقه تعلق می گیرد و زن می تواند در طلاق از طرف مرد آن را مطالبه نماید که اولا عقد دائم بین زوجین منعقد شده باشد و دوما زن از شوهر خود تمکین داشته باشد.

در تعیین نفقه به شان و منزلت زن در جامعه، عرف و عادت، وضع مالی مرد و موارد دیگر توجه می شود. در طلاق از طرف مرد لازم است این حق زن نیز به او تحویل داده شود. در این صورت است که دادگاه از خود زوجین می خواهد تا در خصوص نفقه به توافق برسند و چنانچه توافقی بین زوجین در خصوص میزان نفقه شکل نگیرد، کارشناس هایی تعیین شده از سوی محاکم قضایی با در نظر گرفتن موارد موثر در میزان نفقه آن را مشخص می کنند.

به این موضوع توجه داشته باشید که نفقه به زن ناشزه تعلق نمی گیرد. اگرچه زن ناشزه در طلاق از طرف مرد می تواند به حقوق خود در خصوص مهریه دست پیدا کند؛ اما عدم تمکین زن را از دریافت نفقه محروم خواهد کرد. البته دادگاه این موضوع را نیز مورد بررسی قرار خواهد داد که دلیل زن برای عدم تمکین قانونی و موجه بوده است یا خیر. در صورتی که دلایل او برای نشوز موجه تشخیص داده شود، زوجه می تواند حقوق زن در طلاق از طرف مرد را نیز به عنوان نفقه مطالبه نماید.

در واقع مرد ملزم است در ایام ازدواج نفقه زن را در اختیار او قرار دهد تا زن از بابت تامنی نیازهای اولیه زندگی خود دغدغه ای نداشته باشد؛ اما باید در نظر داشته باشید که در صورت طلاق مرد هیچ گونه مسئولیتی در خصوص پرداخت نفقه ندارد مگر اینکه مطالبه ای از گذشته در خصوص نفقه باقی مانده باشد. در پاسخ به این سوال که در طلاق از طرف مرد به غیر از مهریه چه چیزی به زن تعلق می گیرد باید گفت که اگر طلاق از نوع رجعی باشد مرد مکلف به پرداخت نفقه به او تا پایان مهلت عده است.

حقوق زن در طلاق از طرف مرد

اجرت المثل از حقوق زن در طلاق از طرف مرد

یکی دیگر از حقوق مالی زن در طلاق از طرف مرد اجرت المثل می باشد. باید اشاره داشته باشیم که در قانون و شرع وظایفی بر عهده زن تعلق گرفته است که زن موظف به انجام آن ها است. در واقع مهم ترین این وظایف تمکین عام و خاص از شوهر است. به غیر از وظایف شرعی و قانونی، زن می تواند برای سایر زحماتی که در خانه مرد می کشد از او دستمزد مطالبه نماید. به طور معمول در طلاق از طرف مرد اجرت المثل مطرح می شود که مرد ملزم به پرداخت تمام و کمال آن است.

باید مبلغی را برای انجام کارهایی نظیر شستن ظرف، جارو کردن منزل، درست کردن غذا، شیر دادن به فرزند و… از سوی مرد به زن پرداخت شود که در اصطلاح آن را اجرت المثل می گویند. در نظر داشته باشید که اجرت المثل از جمله حقوق مالی زن به شمار می آید که پس از مرگ شوهر نیز قابل وصول است و از اموال به جای مانده از شوهر به عنوان دین پرداخت می شود. برای دریافت اجرت المثل در طلاق از طرف مرد باید با بهترین وکیل طلاق در تهران مشورت کنید.

تنصیف اموال از حقوق زن در طلاق از طرف مرد

در واقع تنصیف اموال یکی از حقوق زن در طلاق توسط مرد است که در واقع یکی از شروط ضمن عقد به شمار می آید. منظور از تنصیف در اموال این است که مرد در صورت پذیرش این شرط در عقدنامه ملزم می شود تا نصف دارایی های خود را در زمان طلاق به زن انتقال دهد و آن را در اختیار وی بگذارد. در چنین شرایطی زن ملزم است در دادگاه بررسی پرونده طلاق از طرف مرد، لیستی از اموال شوهر را در اختیار دادگاه قرار دهد تا در خصوص آن ها به طور کامل تعیین و تکلیف شود.

در این شرط عقدنامه ذکر شده است که اگر طلاق از طرف مرد باشد و طلاق به اخلاق و رفتار زن ارتباطی نداشته باشد مرد مکلف است نیمی از اموال خود را در اختیار زوجه قرار دهد. باید اشاره داشته باشیم که منظور اموالی است که مرد در طی زندگی مشترک خود به دست آورده است. دقت داشته باشیبد که هیچ گونه درخواستی مبنی بر اعسار و قسط بندی در این خصوص پذیرفته نمی شود. باید دقت داشته باشید که تنصیف اموال از احاکم قانون جدید طلاق از طرف مرد است.

باید این نکته را نیز مد نظر قرار دهید که تنصیف اموال تنها در زمان طلاق اعمال می شود و در زندگی مشترک زن حقی در خصوص مطالبه آن نخواهد داشت. لازم است زن لیستی از اموال مرد را به دادگاه ارائه دهد و آن را با مدارک و مستندات مورد نیاز به اثبات برساند چرا که قانون اثبات این موضوع را بر عهده خود زن گذاشته است. البته باید در نظر داشته باشیم که تنصیف در طلاق از طرف مرد قابل پیگیری است و شرط دریافت آن توسط زن این است که طلاق به دلیل سوء رفتار زن نبوده باشد.

نکته دیگری که لازم است در خصوص تنصیف اموال در طلاق از طرف مرد مورد بحث قرار بگیرد این است که تنها اموالی که مرد در سال های زندگی مشترک به دست آورده است مد نظر دادگاه قرار می گیرد. ممکن است مرد پیش از نکاح اموالی را در اختیار داشته باشد و به جمع آوری آن ها پرداخته باشد. زن نمی تواند ادعایی در این خصوص داشته باشد. به دلیل اینکه اثبات دارایی های مرد در دادگاه بر عهده زن است، بهتر این می باشد که در این مسیر از یک وکیل با تجربه و متخصص مشورت های لازم دریافت شود.

حقوق زن در طلاق از طرف مرد

نحله از حقوق زن در طلاق از طرف مرد

باید این موضوع را در نظر داشته باشیم که نحله در لغت به معنی بخشش است. در واقع این قانون از آیه چهارم سوره نساء برداشت شده است. باید در نظر داشته باشیم که بسیاری از حقوق خانواده از احکام شرع مستند شده اند و به شکل قانون درآمده اند که نحله نیز از جمله مهم ترین آن ها است. در واقع قانون گذار نیز به مسئله نحله وارد شده است و آن را از جمله مهم ترین حقوق مالی زن در طلاق از سوی مرد می داند. پرداخت نحله از جمله مهم ترین تعهدات مرد در زمان طلاق است.

در نظر داشته باشید که نحله تنها در شرایط خاصی به زن تعلق می گیرد و قاضی رسیدگی به پرونده طلاق میزان آن را مشخص خواهد کرد. دقت داشته باشید که نحله همان طور که از نام آن ینز پیدا است یک بخشش از سوی مرد به شمار می آید و لازم نیست که زن حتما در زمان زناشویی کاری برای دریافت آن انجام داده باشد. در واقع نحله یک بخشش بلا عوض است. قاضی با در نظر گرفتن وسع مالی و تمکنی که در این خصوص زوج در اختیار دارد میزان نحله را مشخص می کند و مرد را مکلف می دارد که آن را پرداخت کند.

دقت داشته باشید که اگر طلاق از طرف مرد باشد و مرد برای جدایی از زن هیچ دلیل محکمه پسندی در اختیار نداشته باشد، قاضی مقدر می دارد تا مرد مبلغی را به عنوان نحله در اختیار زن قرار دهد. در واقع در صورت وجود نداشتن دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف مرد، زوج ملزم می شود بخششی به زن با عنوان نحله انجام دهد که میزان آن را قاضی بسته به شرایط مالی مرد تعیین می کند.

دقت داشته باشید که نحله از جمله حقوق زن در طلاق از طرف مرد است که زوجه می تواند حتی قبل از اقدام برای طلاق یعنی در زندگی مشترک نیز برای دریافت آن اقدامات لازم را انجام دهد. در این صورت است که قاضی به درخواست زن در این خصوص رسیدگی کرده و نحله را از مرد مطالبه می نماید. دقت داشته باشید که سرپیچی مرد از پرداخت حقوق مالی زن در طلاق می تواند خسارت های جدی را برای او همراه داشته باشد و حتی حبس، ممنوع الخروجی و توقیف اموال را نیز به تحمیل کند.

حقوق زن در طلاق از طرف مرد

آیا در طلاق از طرف مرد، می توان مهریه را قسط بندی کرد؟

زن از زمان جاری شدن صیغه نکاح در عقد دائم و موقت می تواند مهریه خود را از مرد مطالبه نماید. ممکن است زندگی بنا به دلایلی با رضایت طرفین جلو نرود و کار به جایی برسد که مرد برای طلاق پیش قدم شود. در این صورت است که باید حق و حقوق زن در طلاق از طرف مرد که اصلی ترین آن مهریه است در اختیار او قرار بگیرد. در صورتی که مرد نتواند مهریه زن را پرداخت نماید، در صورت عند المطالبه بودن مهر، لازم است مرد درخواست اعسار بدهد و مهریه را قسط بندی کند.

مرد برای درخواست اعسار که به قسط بندی مهریه منجر خواهد شد، لازم است مدارک لازم برای اثبات اعسار را در اختیار داشته باشد. در واقع لازم است فرد برای قسط بندی مهریه علاوه بر مدارک مورد نیاز، سه شاهد را به دادگاه معرفی کند و استشهاد محلی نیز جمع آوری کند. در صورتی که دادگاه با مدارک و شهادت شهود موافقت نمود، مرد می تواند به صورت قسطی مهریه زن را پرداخت نماید؛ بنابراین می توان گفت که اگر مهریه عند المطالبه باشد و در طلاق از طرف مرد، زوج توانایی پرداخت مهریه را نداشته باشد می تواند حقوق زن را به صورت قسطی در اختیار او قرار دهد.

لزوم مراجعه به وکیل برای دریافت مهریه، نفقه، اجرت المثل و…

باید در نظر داشته باشید که حقوق زن در قانون و شرع به طور کامل شرح داده شده است و مرد همواره در زمان جدایی لازم است این حقوق را در اختیار زن قرار دهد. در غیر این صورت مرد هیچ گونه حق جدایی از زن را در اختیار نخواهد داشت؛ بنابراین در صورتی که مرد برای طلاق اقدام کرده است شما نیز با مطالبه مهریه، نفقه، اجرت المثل، نحله و… می توانید از بروز خسارت های احتمالی جلوگیری کرده و نوعی از بازدارندگی را بر سر راه او برای طلاق و ترک یک طرفه زندگی ایجاد کنید.

یک وکیل مجرب و متخصص در زمینه دعاوی طلاق و مهریه می تواند به شما در این مسیر کمک کند تا مطالبه حقوق خود را به مطلوب ترین شکل ممکن به انجام برسانید. در واقع وکیل از مهارت های بالایی برای حضور موفق در دادگاه برخوردار است و می تواند تمامی حقوق قانونی شما اعم از مهریه، اجرت المثل، نفقه و… را از مرد مطالبه نماید. کوچک ترین اقدام غلطی در دعاوی مربوط به مهریه و نفقه می تواند صدمات بزرگی را به دنبال داشته باشد. با استخدام وکیل می توان از بروز این خسارات جلوگیری کرد.

حقوق زن در طلاق از طرف مرد

کلام آخر

از اینکه تا پایان مقاله در کنار ما بودید و ما را صمیمانه همراهی کردید از شما تشکر و قدردانی می کنیم. در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با حقوق زن در طلاق از طرف مرد آشنا کنیم. در واقع ذکر نمودیم که طلاق از طرف مرد یکی از انواع طلاق است که مرد می تواند حتی بدون در اختیار داشتن هیچ گونه دلیل محکمه پسندی برای جدایی اقدام نماید؛ اما ذکر نمودیم که پیش از طلاق، مرد ملزم است تمامی حقوق زن در خصوص مهریه، اجرت المثل، نفقه، تنصیف اموال و… را در اختیار او قرار دهد. در ادامه به بررسی کامل این حقوق قانونی زن پرداختیم. اکنون از شما دعوت می کنیم که تجربیات خود را در قسمت دیدگاه با سایر مخاطبان برترین وکلا به اشتراک بگذارید.

4.7/5 - (3 امتیاز)

میثم امینی

من عاشق دنیای کتاب و نویسندگی هستم و نمیدونم دست سرنوشت چجوری من رو به سمت تهیه متون حقوقی هل داد. خیلی خوشحالم بابت جایگاهی که دارم. چون حس میکنم جایی قرار گرفتم که هم بهش علاقه دارم و هم راهی برای خدمت به شما عزیزانه!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا