مسائل حقوقی

زن ناشزه بعد از چند سال میتواند طلاق بگیرد؟⚖️【آپدیت 2024】

قانون وظایفی را برای مرد و زن در نظر گرفته است و حقوقی را برای آن ها در قبال یکدیگر تعیین کرده است؛ اما گاهی مشکلات زندگی به حدی است که زن تصمیم می گیرد زندگی مشترک را ترک کرده و وظایفی که بر عهده دارد را انجام ندهد. در این صورت است که قانون چنین زنی را که از مرد خود تمکین ندارد را ناشزه می خواند. اکنون سوالی که در این بین به وجود می آید این است که زن ناشزه بعد از چند سال میتواند طلاق بگیرد؟ ممکن است مرد دعوایی مبنی بر تمکین را علیه زن اقامه کرده باشد و در دادگاه توانسته باشد عدم تمکین زن را به اثبات برساند. در واقع در این مقاله سعی داریم این موضوع را بررسی کنیم که آیا در این شرایط زن ناشزه حق طلاق خواهد داشت یا خیر؟ با ما همراه باشید.

طلاق زن ناشزه چیست؟

در این مطلب سعی داریم قوانین و مقرراتی که در خصوص نشوز و عدم تمکین وجود دارد را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم تا اطلاعات حقوقی شما در این زمینه افزایش پیدا کند تا در نهایت به پاسخ این سوال برسید که زن ناشزه بعد از چند سال میتواند طلاق بگیرد؟ در صورتی می توانید به این سوال پاسخ دهید که مفهوم حقوقی ناشزه و عدم تمکین را بدانید؛ بنابراین در ادامه مطلب تمرکز خود را بر روی این مسئله قرار می دهیم و ناشزه بودن را از نظر قانون شرح خواهیم داد.

در قانون مدنی وظایف مشخصی برای زن برشمرده شده است که زن ناچار به رعایت آن ها است. در واقع تمکین را می توان یکی از مهم ترین وظایف زن در قانون دانست. این تعهد بر عهده زن است و او باید به صورت عام و خاص از شوهر خود تمکین نماید. در نظر داشته باشید که اگر از تمکین عام سخن به میان بیاید منظور زندگی زن در خانه ای است که مرد برای او در نظر گرفته است. او همچنین لازم است ریاست مرد بر کانون زندگی و خانئواده را بپذیرد و به نوعی در موضوعات متعارف از او تبعیت داشته باشد.

از سوی دیگر در خصوص تمکین خاص باید به این مسئله اشاره داشته باشیم که منظور از آن تبعیت زن از شوهر در مسائل مربوط به رابطه زناشویی و روابط جنسی است. البته تنها منظور شیوه های متعارف برای روابط زناشویی است. در واقع مرد ملزم است که مبلغی را برای تامین زندگی زن در اختیار او قرار دهد و تمامی نیازهای متعارف او در خصوص البسه، مسکن، خوراک و… را برطرف کند. تامین نیازهای اولیه زندگی زن توسط مرد را در اصطلاح نفقه می گویند که شرط آن تمکین زن از مرد است.

در واقع مرد زمانی ملزم به پرداخت نفقه می شود که زن از وی تمکین عام و خاص داشته باشد. در غیر این صورت نیازی نیست که مرد به زن نفقه پرداخت کند. البته می بایست این موضوع را نیز تشریح کنیم که زن می تواند برای عدم تمکین خود از شوهر دلایل موجهی داشته باشد. در صورتی که این دلایل محکمه پسند و موجه باشند، قانون این حق را در اختیار زن قرار می دهد که از مرد تمکین نداشته باشد. به هر حال در صورت عدم تمکین، دلیل زن از این کار مورد بررسی قرار می گیرد.

آیا زن تحت هر شرایطی ملزم به تمکین از مرد است؟

آیا زن تحت هر شرایطی ملزم به تمکین از مرد است؟

دقت داشته باشید که زن ملزم به تمکین خاص از مرد است؛ اما در خصوص طلاق زن ناشزه این موضوع را تصور کنید که اگر مرد به بیماری های مقاربتی مبتلا است. در این صورت زن می تواند با اثبات این مسئله در دادگاه، عدم تمکین خود از مرد را توجیه نموده و متوجه عواقب نشوز نشود. از سوی دیگر ممکن است این مرد باشد که زن را از خانه بیرون کرده و اجازه ورود به او را ندهد. در این صورت نیز زن می تواند به این مسئله در دادگاه اشاره کرده و برای عدم تمکین دلیل موجه پیدا کند.

دقت داشته باشید که حکم تمکین از مرد دستوری مطلق نیست؛ یعنی زن تحت هر شرایطی ملزم به تمکین از مرد نمی باشد. در واقع اگر زن برای عدم تبعیت از مرد دلیل قانونی و شرعی داشته باشد و بتواند این دلایل را در دادگاه به اثبات برساند، عدم تمکین او از نظر دادگاه موجه شناخته می شود و زن در این صورت می تواند نفقه خود را به صورت تمام و کمال از مرد ردیافت نماید؛ اما در شرایطی ممکن است زن بدون در اختیار داشتن دلایل قانونی از تمکین خودداری کند که در این صورت ناشزه شناخته می شود.

زن ناشزه بعد از چند سال میتواند طلاق بگیرد؟

در قسمت های قبل در خصوص مفهوم نشوز و عدم تمکین اطلاعاتی را ارائه دادیم و ارتباط نفقه با تمکین را مورد بررسی قرار دادیم. اکنون سعی داریم به این سوال مهم پاسخ دهیم که زن ناشزه بعد از چند سال میتواند طلاق بگیرد؟ در ابتدا لازم است مرد عدم تمکین زن را در دادگاه به اثبات برساند برای این کار لازم است دعوای حقوقی مبنی بر الزام به تمکین در دادگاه اقامه شده و در آن مرد نشوز زن را اثبات نماید. این نخستین گام برای الزام زن به تمکین از مرد است.

در این صورت است که قاضی پرونده ادعای مرد را مورد بررسی قرار می دهد و این موضوع را نیز از زن جویا می شود که آیا زوجه برای عدم تمکین و نشوز خود دلیل موجه قانونی و شرعی را به همراه داشته است و یا اینکه بدون دلیل از تمکین عام و خاص خودداری کرده است؟ بنابراین برای توضیح این موضوع که زن ناشزه بعد از چند سال میتواند طلاق بگیرد؟ باید بگوییم که اگر زن صرفا از روی خودخواهی یا لجباری از مرد تمکین نداشته باشد، حکم زن ناشزه برای او در نظر گرفته می شود.

اکنون فرض می کنیم که زن نتوانسته است دلیل موجه و قانونی را به دادگاه ارائه داده و نشوز او به اثبات رسیده است. اکنون این سوال مطرح است که آیا زن ناشزه امکان طلاق خواهد داشت یا خیر؟ در صورتی که زن بدون دلیل قانونی و شرعی از مرد تمکین نداشته باشد و به نوعی نشوز او به اثبات رسیده باشد، به هیچ عنوان نمی تواند درخواست طلاق بدهد. این موضوع به خودی خود امکان پذیر نیست؛ اما زن می تواند مرد را راضی به طلاق توافقی یا طلاق خلع نماید که آن بحثی کاملا جدا است.

البته این احتمال نیز وجود دارد که زن ناشزه وکالت بلاعزل در طلاق را از مرد دریافت کرده باشد. در این صورت او می تواند با استفاده از حق طلاقی که دریافت کرده است از مرد جدا شود. از سوی دیگر اگر زن بتواند یکی از شروط دوازده گانه ضمن عقدنامه را به اثبات برساند، به سادگی می تواند برای طلاق اقدام کند. تمامی مواردی که ذکر شد، مربوط به زمانی است که زن دلیل موجهی برای عدم تمکین خود از مرد نداشته باشد. اکنون طلاق زن ناشزه با داشتن دلیل موجه را مورد بررسی قرار می دهیم.

در توضیح این مسئله که زن ناشزه بعد از چند سال میتواند طلاق بگیرد؟ باید بگوییم که اگر زن بتواند دلایل موجه و قانونی خود برای نشوز را در دادگاه به اثبات برساند، دادگاه به او این حق را می دهد که با استناد به عسر و حرج به دادگاه درخواست طلاق بدهد. عسر و حرج به معنای سختی بیش از حد و غیر متعارف زن در زندگی مشترک است. برای مثال ممکن است عدم تمکین زن به دلیل بیماری مرد، عقیم بودن مرد، ضرب و جرح مداوم و… باشد. در این صورت زن می تواند عسر و حرج را به اثبات رسانده و طلاق بگیرد.

در خصوص مدت زمان طلاق زن ناشزه باید بگوییم که هرگز نمی توان زمان مشخصی را برای آن در نظر گرفت. به طور کلی طلاق از طرف زن در مقایسه با سایر انواع طلاق در مدت زمان طولانی تری انجام می شود. چرا که لازم است زن در آن به اثبات دلایل محکمه پسند بپردازد؛ اما به طور معمول می توان گفت که این نوع از طلاق ممکن است شش ماه تا یک سال به طول بیانجامد. البته باز هم تاکید می کنیم که عوامل مختلفی مانند اعتراض به حکم دادگاه می تواند این زمان را افزایش دهد.

شرایط طلاق از طرف زن ناشزه

شرایط طلاق از طرف زن ناشزه

در قسمت های قبل این موضوع را بررسی کردیم که اگر عدم تمکین زن بدون در اختیار داشتن دلیل قانونی و شرعی بوده باشد، امکان طلاق برای او فراهم نیست. مگر در شرایطی که بتواند مرد را راضی به طلاق توافقی کند. همچنین اشاره داشتیم که اگر زن برای عدم تمکین خود دلیل موجه و محکمه پسندی در اختیار داشته باشد، می تواند با استناد به همین دلیل قانونی، عسر و حرج خود را به کمک بهترین وکیل طلاق در تهران در دادگاه به اثبات رسانده و درخواست طلاق بدهد.

تا اینجای مقاله به توضیح این موضوع پرداختیم که زن ناشزه بعد از چند سال میتواند طلاق بگیرد؟ اکنون نیز سعی داریم شرایط طلاق از طرف زن ناشزه را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم. دقت داشته باشید که اگر زن بتواند دلیل موجهی برای عدم تمکین در اختیار داشته و با استناد به آن عسر و حرج خود را نیز به اثبات برساند، قاضی پرونده حکم طلاق خواهد داد و با درخواست زن برای جداییاز مرد موافقت خواهد کرد. البته این موضوع قدری پیچیده است.

لازم به ذکر است که قانون امکان طلاق به زنی که بدون دلیل قانونی و تنها از روی لجبازی از شوهر خود تمکین نمی کند را نمی دهد و او هرگز نمی تواند برای طلاق اقدام کند. البته ممکن است در برخی از شرایط خاص که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد، درخواست طلاق از طرف زن از سوی قاضی پرونده مورد قبول قرار بگیرد و به او اجازه طلاق داده شود. مهم ترین شرایط طلاق برای طلاق زن ناشزه ای که دلیل قانونی در اختیار ندارد عبارت است از:

  • یکی از مهم ترین شرایطی که با استناد به آن زن ناشزه بدون در اختیار داشتن دلیل موجه برای عدم تمکین می تواند از مرد طلاق بگیرد این است که خود زوج نیز رضایت به طلاق دادن همسرش داشته باشد. این نوع از طلاق در قانون مدنی تحت عنوان طلاق خلع شناخته می شود. در طلاق خلع معمولا زن مالی (در بسیاری از موارد مهریه) را به مرد می بخشد تا در عوض آن مرد را راضی به طلاق کند. از این نوع طلاق در اصطلاحات عامیانه با عنوان طلاق توافقی نیز یاد می شود.
  • در توضیح این موضوع که زن ناشزه بعد از چند سال میتواند طلاق بگیرد؟ باید بگوییم که حق طلاق در قانون مدنی با مرد است و زن بدون در اختیار داشتن دلایل محکمه پسند نمی تواند از مرد جدا شود. اگر زن دلیل موجهی برای تمکین یا درخواست برای طلاق نداشته باشد لازم است با بخشیدن مهریه یا قسمتی از آن، زوج را برای طلاق راضی کند. مال بخشیده شده را در قانون فدیه می نامند که حتی ممکن است از مهریه نیز بیشتر باشد.
  • در واقع در این نوع از طلاق، زوجین در خصوص حقوقی که در اختیار دارند به توافقات کامل دست پیدا می کنند. برای مثال مرد در صورتی راضی به طلاق زن ناشزه می شود که او نیز مهریه خود را ببخشد و ادعایی در این خصوص نداشته باشد.
  • در صورتی که زن برای عدم تمکین خود دلیل موجهی در اختیار داشته باشد و آن را در دعاوی الزام به تمکین مطرح کرده باشد، قاضی پرونده این موضوع را مد نظر قرار خواهد داد که آیا دلیل موجه زن ناشزه، زندگی او را با عسر و حرج رو به رو کرده است یا خیر.
  • اگر عسر و حرج زند در زندگی مشترک برای قاضی پرونده اثبات شود، دادگاه با درخواست طلاق زن ناشزه موافقت خواهد کرد. در این صورت است که دیگر نیازی به رضایت مرد نیست و زن می تواند حتی در صورت راضی نبودن زن نیز از او طلاق بگیرد.
مدارک لازم برای طلاق از طرف زن ناشزه

مدارک لازم برای طلاق از طرف زن ناشزه

در این مقاله این موضوع را بررسی کردیم که زن ناشزه بعد از چند سال میتواند طلاق بگیرد؟ اکنون سعی داریم این موضوع را بررسی کنیم که برای طلاق زن ناشزه چه مدارکی مورد نیاز است. این مدارک شامل آن دسته از اسنادی است که زن می تواند به دادگاه ارائه دهد تا به این شکل دلایل قانونی او برای عدم تمکین از مرد برای قاضی به اثبات برسد. مدارک هویتی مانند کارت ملی و شناسنامه از جمله مهم ترین مدارک لازم برای طلاق زن ناشزه است.

از طرف دیگر زن لازم است سند ازدواج را نیز در تمامی مراحل طلاق به همراه داشته باشد. این سند برای تنظیم دادخواست طلاق در دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضائیه مورد نیاز است. اشاره داشتیم که در بسیاری از موارد زن بدون در اختیار داشتن دلیل شرعی و قانونی از مرد تمکین ندارد. در این صورت است که باید هر دو طرف قبل از طلاق توافقی، در جلسات مشاورره نیز حاضر شوند و مدارک مربوط به آن را در اختیار دادگاه قرار دهند.

همچنین در صورتی که زن ناشزه از وکیل برای طی نمودن مراحل طلاق استفاده می کند، لازم است مدارک مربوط به وکالت نامه را نیز با خود به همراه داشته باشد. در صورتی که زن باکره باشد و یا اینکه ادعای بارداری داشته باشد، لازم است مدارک مربوط به پزشکی قانونی را نیز به پرونده پیوست نماید. علاوه بر این، اگر زن برای عدم تمکین و طلاق دلایل محکمه پسندی داشته باشد، لازم است مدارک مربوط به آن نیز که منجر به اثبات خواهد شد را نیز در پرونده ضمیمه نماید.

نفقه و مهریه زن ناشزه

در قانون مدنی ایران، زن ناشزه زنی است که از وظایف زناشویی خود مانند تمکین عام (اطاعت از شوهر در امورات زندگی) و تمکین خاص (رابطه جنسی با شوهر) خودداری می‌کند؛ اما سوالی که ممکن است در اینجا به وجود بیاید این است که مهریه زن ناشزه چه خواهد شد؟ و آیا زن ناشزه می تواند مهریه دریافت کند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که سبب مهریه نکاح است؛ یعنی پس از نکاح زن می تواند هر زمان که تمایل داشت مهریه ود را دریافت نماید و آن را از مرد مطالبه کند.

لازم است به این موضوع تاکید داشته باشیم که نشوز زن عاملی برای سلب اختیار او از دریافت حقوقش در خصوص مهریه نخواهد شد. حتی زن ناشزه نیز می تواند مهریه خود را از مرد دریافت کند. در نظر داشته باشید که ممکن است زن دلیل موجهی برای عدم تمکین از مرد در اختیار نداشته باشد. حتی ممکن است زن دلیل شرعی و قانونی برای عدم تمکین خود داشته باشد. به هر حال در همه صورت زن می تواند حقوق مالی اش در خصوص مهریه را از مرد درخواست و مطالبه کند.

ممکن است مرد برای طلاق دادن زن ناشزه اقدام نماید. از سوی دیگر ممکن است طلاق از طرف زن ناشزه با اتکا به عسر و حرج و اثبات آن در دادگاه باشد. در این صورت است که زن می تواند مهریه خود را از مرد دریافت کند؛ اما در صورتی که طلاق زن ناشزه از نوع طلاق خلع یا توافقی باشد، لازم است در خصوص مهریه با مرد به توافقات کامل برسد. در بسیاری از موارد در طلاق توافقی زن مقداری یا تمام مهریه خود را به مرد می بخشد تا او را راضی به طلاق کند.

در توضیح اینکه زن ناشره بعد از چه مدت میتواند طلاق بگیرد؟ باید بگوییم که نفقه نیز از جمله حقوق مالی زن به شمار می رود که به معنای تامین نیازهای اولیه و متعارف زن در زندگی مشترک است. به هر حال باید در نظر داشته باشید که نفقه شامل نیازهای زن به لباس، خوراک، پوشاک، درمان و غیره می شود. در صورتی که نشوز زن به اثبات برسد، از آن جایی که شرط دریافت نفقه، تمکین است، زن از دریافت نفقه به طور کامل محروم می شود.

لزوم مراجعه به وکیل برای طلاق زن ناشزه

ممکن است شما به عنوان یک مرد تمایل به طلاق دادن زن ناشزه خود داشته باشید. در چنین شرایطی لازم است از بهترین وکیل خانواده در تهران مشاوره حقوقی دریافت کنید تا شاید به این شکل بتوانید از حقوق قانونی خود اطلاع حاص کرده و اقدامات منجر به خسارتی از شما بروز پیدا نکند. از سوی دیگر لازم است برای اثبات نشوز زن در دادگاه از یک وکیل توانا و مجرب کمک بگیرید. چرا که این فرآیند قدری پیچیده است و اگر بدون استفاده از وکیل برای آن اقدام کنید ممکن است نتوانید به اهداف مطلوب خود برسید.

از سوی دیگر زن ناشزه نیز برای طلاق گرفتن لازم است دلایل موجه خود برای عدم تمکین را در دادگاه به اثبات برساند. برای این کار لازم است زن نیز از یک وکیل مجرب و خبره مشاوره دریافت کرده و اقدامات خود را با او هماهنگ کند. در صورتی که زن ناشزه بتواند عسر و حرج خود را در دادگاه به اثبات برساند، می تواند با دریافت حقوقش در خصوص مهریه از مرد طلاق بگیرد. به هر حال لازم است تلاش خود را به کار بگیرید تا از میان گزینه های موجود به سراغ بهترین ها بروید.

لزوم مراجعه به وکیل برای طلاق زن ناشزه

کلام آخر

تشکر می کنیم از بابت اینکه تا اینجای مقاله با صبر و حوصله ما را دنبال کردید. در این مقاله از سایت برترین وکلا این موضوع را بررسی کردیم که زن ناشزه بعد از چند سال میتواند طلاق بگیرد؟ بیان کردیم که این موضوع تا حد زیادی به در اختیار داشتن یا نداشتن دلایل موجه از سوی زوجه بستگی دارد. همچنین تشریح کردیم که زن ناشزه از دریافت نفقه محروم است اما می تواند مهریه خود را دریافت کند. اکنون از شما می خواهیم که نظرات شخصی خودتان را با ما و سایر مخاطبان سایت در میان بگذارید.

3.5/5 - (6 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ده − 4 =

دکمه بازگشت به بالا