طلاق از طرف مرد ⚖️【بررسی مراحل و شرایط طلاق از سمت مرد】✔️
در نظام حقوقی ایران این حق در اختیار مرد قرار گرفته است تا بتواند بدون در اختیار داشتن دلیل محکمه پسند برای طلاق دادن همسر خود اقدام نماید. تا پیش از این، مرد می توانست بدون قید و شرط همسر خود را طلاق دهد اما در قانون جدید اشاره شده است که مرد می بایست مراحل و روند قانونی را طی نماید تا دادگاه به او اجازه طلاق بدهد. در واقع قانون حقوقی را نیز برای زن در نظر گرفته است که مرد پیش از اقدام برای طلاق می بایست آن ها را به طور دقیق به انجام برساند. در واقع طلاق از طرف مرد یکی از انواع طلاق است که در ادامه مقاله سعی داریم در خصوص آن به بیان اطلاعات جامعی بپردازیم. پیشنهاد می دهیم تا پایان مقاله در کنار ما باشید.
طلاق از طرف مرد به چه صورت است؟
در قانون مدنی در گذشته این حق در اختیار مرد قرار گرفته بود تا بدون طی نمودن هیچ مرحله قانونی و تنها با مراجعه به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق برای جدایی از همسرش اقدامات لازم را به انجام برساند. در واقع قانون مدنی حق طلاق را به مرد داده بود و مرد می توانست بدون هیچ گونه دلیل محکمه پسندی برای طلاق از طرف مرد اقدام کرده و آن را به انجام برساند. در واقع تنها لازم بود مرد دو شاهد را در دفاتر ثبت طلاق با خود همراه می برد و زن هیچ گونه دخالتی در تصمیم مرد برای طلاق نداشت.
در واقع این مسائل نشان می دهد که تا پیش از این قانون کاملا یک طرفه حق را در اختیار مردان قرار می داد و در این بین ممکن بود که برخی از مردان از این مسئله سوء استفاده نمایند. این قانون باعث بروز برخی از مشکلات اجتماعی می شد. برای مثال ممکن بود که مرد از روی عصبانیت همسر خود را طلاق دهد و پس از آن با نوعی از پشیمانی رو به رو شود. گذشته از این تا پیش از این شاهد نوعی بی نظمی در دفاتر خدمات ازدواج و طلاق بودیم و به تبع آن نظام حقوقی کشور نیز تحت تاثیر قرار می گرفت.
در حال حاضر اقدام برای طلاق یک مقوله زمان بر است. همین زمان بر بودن طلاق جلوی بسیاری از اقدامات عجولانه را گرفته است. از این رو، قانون 1133 قانون مدنی با در نظر گرفتن برخی از مشکلات به طور کامل اصلاح گردید. در واقع در حال حاضر مرد می تواند با در نظر گرفتن برخی از شرایط خاص برای طلاق دادن زن اقدام نماید. در واقع در قانون جدید طلاق از طرف مرد و قانون حمایت از خانواده می توان مراحل اقدام برای طلاق از طرف مرد را به طور کامل مورد مطالعه قرار داد.
اگر در این زمینه به کمک نیاز دارید، توصیه می کنیم از افراد متخصص راهنمایی و مشاوره دریافت کنید. بهترین وکیل طلاق در تهران دقیقا همان فردی است که بهترین مسیر را به شما نشان خواهد داد.
مراحل قانونی طلاق از طرف مرد
در قسمت های قبل در خصوص طلاق از سوی مرد اشاره داشتیم که در قانون سابق مرد می توانست هر زمان که اراده کرد همسرش را طلاق دهد و از او جدا شود. در واقع این حق در اختیار مرد قرار گرفته بود که هر زمان تمایل داشته باشد برای مطلقه کردن زن اقدام نماید و درخواست خود را در دفاتر ثبت ازدواج و طلاق به سرانجام برساند. در این بین ممکن بود برخی از حقوق زن پایمال شود؛ اما طبق قانون جدید طلاق از سوی مرد، زوج لازم است مراحلی را طی نماید که به شرح زیر می باشد.
دادخواست صدور گواهی عدم امکان سازش: در گام نخست برای طلاق از طرف مرد لازم است زوج به یکی از دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضائیه مراجعه نماید. در این مراکز لازم است مرد دادخواست گواهی عدم امکان سازش را تکمیل نموده و به کارمندان دفاتر الکترونیکی قضایی تحویل دهد. البته باید دقت داشته باشید که تنظیم دادخواست طلاق از طرف مرد به دانش حقوقی در این زمینه نیازمند است و بهتر این می باشد که برای تکمیل فرم های مربوطه از یک وکیل مجرب استفاده کنید.
ارجاع به داوری: در این مرحله از مراحل طلاق از طرف مرد دادگاه زن و شوهر را به داوری می فرستد. در واقع لازم است زن و مرد شخصی از نزدیکان و اقوام خود را که متاهل و واجدالشرایط است را به محاکم قضایی برای انجام داوری معرفی نمایند.
پرداخت حقوق مالی زن: زن در هنگام نکاح دارای حقوقی می شود. پرداخت حقوق زن در طلاق از طرف مرد از الزامات جدایی است. در واقع مرد ملزم می شود پیش از اقدام برای طلاق تمامی حقوق زن مانند مهریه، نفقه، اجرت المثل، نحله، تنصیف اموال و… را در اختیار وی قرار دهد.
دریافت عدم امکان سازش گواهی از دادگاه خانواده: دادگاه خانواده این موضوع را مورد بررسی قرار می دهد که آیا واقعا زن و شوهر امکان زندگی مشترک را دارند یا خیر. در صورتی که برای دادگاه محرز شود که زوجین امکان زندگی با یکدیگر را ندارند، گواهی عدم امکان سازش را صادر می کند.
مراجعه زن و مرد به دفاتر ازدواج و طلاق: زوجین برای جاری شدن خطبه طلاق در مرحله آخر طلاق از طرف مرد ملزم هستند تا در یکی از دفاتر ثبت ازدواج و طلاق حضور پیدا کنند و از نظر شرعی نیز از یکدیگر جدا شوند.
ارجاع به داوری برای طلاق از طرف مرد
قانون حمایت خانواده زوج را ملزم کرده است تا برای طلاق توسط مرد به دادگاه خانواده مراجعه نماید. در ابتدا لازم است مرد با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضائیه دادخواست مربوط به طلاق را تنظیم نماید و پس از آن مرد ملزم می شود تا مرحله داوری در طفلاق را نیز پشت سر بگذارد. در واقع پس از قرار ارجاع به داوری زوجین مکلف هستند در ظرف یک هفته اقدامات زیر را به انجام برسانند.
در واقع برای ارجاع به داوری هر یک از زوجین مکلف هستند تا فردی از اقوام خود که متاهل است و حداقل 30 سال سن دارد را به دادگاه معرفی نمایند. البته باید دقت داشته باشید که فرد مورد نظر لازم است به مسائل شرعی خانواده و اجتماع احاطه داشته باشد. البته این امکان وجود دارد که زوجین نتوانند چنین فردی را از میان اقوام خود برگزینند و یا اینکه فرد مورد نظر از اقوام آن ها برای داوری خودداری نماید. در این صورت زن و مرد از نظر قانونی می توانند شخص دیگری را حتی خارج از خویشاوندان خود برای داوری به دادگاه خانواده معرفی نمایند.
ممکن است طرفین تمایلی برای انتخاب داور نداشته باشند. در این صورت دادگاه نسبت به انتخاب داور برای هر یک از زوجین اقدام می کند. لازم به ذکر است که مراحل طلاق از طرف مرد همواره با پیچیدگی هایی همراه است و بهتر این می باشد پیش از هر گونه اقدام برای جدایی از همسر با یک وکیل مجرب و خبره در ارتباط باشید و از دانش حقوقی و تجربیاتی که وی در این زمینه دارد بهره مند شوید. در این صورت است که می توانید تصمیمات عاقلانه تری را برای ادامه زندگی خود اتخاذ نمایید.
گواهی عدم امکان سازش در طلاق از طرف مرد
پس از اینکه دو طرف مراحل مربوط به ارجاع به داوری را پشت سر گذاشتند لازم است حکم داوری را به دادگاه مربوطه ارائه دهند. در واقع ارجاع به داوری نوعی اقدام تشریفاتی در طلاق از طرف مرد است. دادگاه خودش به بررسی دقیق طلاق به درخواست مرد خواهد پرداخت و تمامی جوانب امر را تحت ارزیابی قرار می دهد. در واقع دادگاه در تلاش است تا نوعی صلح و سازش میان زوجین ایجاد کند؛ اما در صورتی که برای دادگاه محرز شود که زوجین امکان ادامه زندگی مشترک را ندارند، گواهی عدم امکان سازش صادر خواهد کرد.
در گذشته دفاتر ازدواج و طلاق در گذشته به درخواست مرد اقدام به طلاق دادن زن می نمودند؛ اما در قانون جدید لازم است مرد و زن مراحل یاد شده را به طور دقیق پشت سر بگذارند و در آخر به دفاتر ازدواج و طلاق مراجعه نمایند. دفاتر ثبت طلاق تنها با در اختیار داشتن گواهی عدم امکان سازش از سوی مرد، نسبت به جاری نمودن خطبه طلاق اقدام می کند. نکته ای که لازم است درباره معایب طلاق از طرف مرد به آن اشاره کنیم این است که مرد ملزم می شود تمام حقوق مالی زن را به طور کامل به او پرداخت کند.
حقوق مالی زن شامل تنصیف اموال (تنها در صورتی که در عقدنامه شرط شده باشد)، مهریه، نفقه، اجرت المثل، نحله و… می شود. باید در نظر داشته باشید که گواهی صادر شده از سوی دادگاه مبنی بر عدم سازش زوجین فقط سه ماه اعتبار دارد و زوجین در این زمان فرصت دارند که به دفاتر ازدواج و طلاق مراجعه کرده و پس از جاری شدن صیغه طلاق، مراحل جدایی خود را تکمیل نمایند.
باید دقت داشته باشید که اگر مدت زمان سه ماهه به پایان برسد و گواهی عدم امکان سازش از سوی مرد یا زن به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق تحویل داده نشود و یا اینکه مدارک لازم برای درخواست طلاق از طرف مرد به دفاتر مربوطه ارجاع داده نشود، گواهی مربوطه منقضی شده و زوجین ملزم هستند که مجددا این گواهی را از دادگاه دریافت نمایند. شاید مهم ترین دلیل برای تعیین مهلت برای گواهی عدم امکان سازش این است که جلوی طلاق های عجولانه گرفته شده و فرصتی دوباره به زوجین داده شود.
طلاق از طرف مرد در دوران عقد به چه صورت است؟
در واقع باید اشاره داشته باشیم که مرد در دوران عقد نیز می تواند برای جدایی از همسرش اقدام نماید. طلاق در دوران عقد در واقع تفاوتی با طلاق در دوران زندگی زناشویی ندارد. مرد در زمان عقد در صورتی که برای طلاق تمایل داشته باشد می تواند با در دست داشتن عقدنامه، شناسنامه و سایر مدارک مورد نیاز به دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضائیه مراجعه کرده و مدارک مربوطه را تکمیل نماید تا روند قانونی طلاق شروع شده و به درخواست او در دادگاه رسیدگی شود.
در واقع مرد برای دریافت گواهی عدم امکان سازش لازم است حقوق مالی زن را به طور کامل در اختیار او قرار دهد تا به این شکل بتواند زن را مطلقه کند. این حقوق شامل مهریه، نفقه، اجرت المثل، نحله و تنصیف اموال می شود. باید در نظر داشته باشید که منظور از تنصیف اموال آن قسمت از اموالی است که مرد در زمان زندگی مشترک آن ها را به دست آورده است. در واقع اگر تنصیف اموال در عقدنامه ذکر شده باشد، مرد ملزم است نیمی از این اموال را در اختیار زن قرار دهد.
تنها تفاوتی که بین طلاق به درخواست مرد در دوران عقد و زندگی مشترک وجود دارد این است که اگر زوجین با یکدیگر رابطه جنسی داشته باشند مرد ملزم است تمام مهریه زن را به او پرداخت نماید؛ اما در صورتی که در زمان اقدام برای طلاق، زوجه همچنان باکره باشد و رابطه ای میان آن ها شکل نگرفته باشد، مرد ملزم می باشد تا نیمی از مهریه را به او پرداخت کند. دقت داشته باشید که مرد همواره ملزم است تا مهریه زن را پرداخت کند و امکان فرار از دین مهریه در طلاق وجود ندارد.
شرایط طلاق از طرف مرد
در قسمت های قبل تلاش کردیم به این موضوع اشاره داشته باشیم که مرد برای اقدام در خصوص طلاق لازم است مراحلی را طی نماید. در این بخش نیز قصد داریم به این مسئله اشاره داشته باشیم که مرد در صورت تصمیم برای جدایی از زن لازم است شرایطی را رعایت نماید. برخی از این شرایط در ادامه توضیح داده خواهد شد.
پرداخت مهریه زن: در واقع مرد ملزم است پیش از طلاق حقوق مالی زن را به او پرداخت نماید. یکی از مهم ترین حقوق زن که باید از طرف مرد به طور کامل پرداخت شود، مهریه است؛ اما ممکن است مرد توانایی مالی لازم برای پرداخت مهریه را نداشته باشد. در این صورت مرد می بایست درخواست اعسار دهد تا عدم توانایی وی برای پرداخت مهریه مورد بررسی قرار بگیرد. در این صورت است که مهریه قسط بندی می شود و او می تواند با شرایطی که دادگاه تعیین می کند، مهریه را پرداخت کند.
پرداخت نفقه زن: نفقه نیز یکی دیگر از شرایطی است که باید پیش از طلاق به طور کامل پرداخت شود. نفقه در واقع به معنای تامین نیازهای اولیه زن به مانند خوراک، پوشاک، مسکن و… است. باید در نظر داشته باشید که میزان مهریه از سوی دادگاه تعیین می گردد و در آن شئونات اجتماعی زن در نظر گرفته می شود. در واقع طلاق از طرف مرد از نوعی رجعی است یعنی مرد می تواند در زمان تعیین شده بابت عده، به زن رجوع کرده و پشیمانی خود را اعلام دارد.
دقت داشته باشید که زن تا پایان مدت زمان عده می تواند در منزل شوهر زندگی کرده و از او عده دریافت کند. ذکر این نکته ضروری است که اگر زن حامله باشد، مرد ملزم می شود تا پایان مدت زمان وضع حمل مبلغی را به عنوان نفقه به او پرداخت نماید. دقت داشته باشید که در ابتدا زوجین می توانند در زمان طلاق به صورت توافقی میزان نفقه را تعیین کنند؛ اما در صورتی که نتوانند میزان نفقه را به صورت توافقی مشخص کنند، دادگاه کارشناسانی را برای این منظور مشخص می کند.
پرداخت اجرت المثل: در صورتی که زوجه درخواست دریافت اجرت المثل نماید، دادگاه به سه موضوع مهم دقت خواهد داشت. در واقع لازم است اثبات شود که زن کارهایی را در منزل انجام داده است که از نظر شرعی و قانونی هیچ تکلیفی برای انجام آن ها نداشته است. در گام دوم این موضوع مورد بررسی قرار می گیرد که زن در این مدت قصد رایگان کار کردن را نداشته است. سوما اینکه کارهای انجام شده از سوی زن باید عرفا دارای مزد باشند.
پرداخت نحله: باید در نظر داشته باشیم که در طلاق از طرف مرد لازم است بخششی تحت عنوان نحله به زوجه انجام شود. همچنین باید در نظر داشته باشیم که شرط پرداخت نحله این است که دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف مرد وجود نداشته باشد. دقت داشته باشید که اگر به هر دلیلی به زن اجرت المثل تعلق نگیرد، دادگاه مبلغی را به عنوان نحله به زن پرداخت می کند.
پرداخت نصف اموال مرد به زن: باید در نظر داشته باشید که پرداخت نصف اموالی که مرد در زندگی مشترک به دست آورده است یکی از شروط دوازده گانه ازدواج می باشد. البته برای پرداخت این حق به زن لازم است مرد در زمان نکاح آن را امضا کرده و پذیرفته باشد. از سوی دیگر لازم است زن در دادگاه درخواستی مبنی بر دریافت آن داشته باشد. در صورتی که مرد برای طلاق پیش قدم شود و دلیل محکمه پسندی هم نداشته باشد می بایست حق زن در تنصیف اموال را پرداخت کند.
لزوم مراجعه به وکیل برای طلاق از طرف مرد
در نظر داشته باشید که در زمان اقدام برای طلاق از طرف مرد درست است که حق طلاق با زوج است، اما مرد ملزم می شود تمامی حقوق زن را تمام و کمال به او پرداخت نماید. چرا در بسیاری از موارد زن راضی به طلاق نیست و سعی می کند با دریافت مهریه، نفقه، اجرت المثل و… از حقوق مالی خود به عنوان عاملی بازدارنده استفاده کند. دقت داشته باشید که در این صورت است که خسارت های جبران ناپذیری به مرد وارد می شود و چه بسا آینده او نیز از نظر عاطفی و مالی با مخاطراتی جدی رو به رو شود.
در صورتی که قصد اقدام برای این نوع از طلاق را دارید باید از یک وکیل مجرب و خبره استفاده کنید تا با استفاده از تجربه و تخصصی که او در زمینه طلاق در اختیار دارد، خسارت های موجود را به حداقل کاهش دهد. همواره برای تنظیم دادخواست، پیگیری پرونده، مذاکره با همسر، ارائه دفاعیات و دریافت مشاوره حقوقی نیازمند استفاده از یک وکیل مجرب و توانمند هستید. در صورتی که قصد استخدام وکیل را دارید باید با در نظر گرفتن معیارهای موجود به سراغ شاخص ترین آن ها بروید.
کلام آخر
از اینکه تا پایان مقاله در کنار ما بودید از شما تشکر می کنیم. در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با چند و چون طلاق از طرف مرد آشنا کنیم تا به این شکل به تمامی سوالات شما در این خصوص پاسخ بگوییم. در ابتدا تعریف دقیقی از این نوع از طلاق ارائه دادیم و پس از آن مراحل طلاق را مورد بررسی قرار دادیم. گذشته از این، تلاش کردیم تکلیف این نوع از طلاق را در دوران عقد ارزیابی کنیم. در پایان نیز به مهم ترین حقوق زن در طلاق اشاره داشتیم تا مهم ترین شرایط طلاق از سوی مرد مشخص شود. اکنون که به پایان مقاله رسیده ایم از شما درخواست می کنیم که تجربیات و نظرات خود را در قسمت دیدگاه با سایر مخاطبان سایت برترین وکلا به اشتراک بگذارید.