نفقه دختر بالای ۱۸ سال +【نفقه دختر از پدر چقدر است؟💵】
در نظر داشته باشید که پدر موظف است نیازهای اولیه زندگی فرزندان خود را به طور کامل تامین نماید و آن را در قانون تحت. اصطلاح نفقه میشناسند. هرگاه زن و مرد در عقد دائم یا عقد موقت صاحب فرزندی شوند وظیفه تامین نیازهای اولیه زندگی او در قالب نفقه بر عهده پدر میباشد و این پدر است که موظف است تامین مسکن یا خوراک و پوشاک فرزندش را تامین نماید. در تامین نفقه فرزندان تفاوتی بین فرزند متولد شده از نکاح دائم یا موقت و حتی فرزند متولد شده از رابطه نامشروع وجود ندارد. حال سوال این است که آیا پدر موظف به پرداخت نفقه دختر بالای ۱۸ سال است یا خیر؟ برای پاسخ دادن به این سوال میبایست قوانین و مقررات کشور را مورد بررسی قرار دهیم بنابراین از شما درخواست میکنیم تا انتهای مطلب در کنار ما باشید.
منظور از نفقه دختر بالای ۱۸ سال چیست؟
زمانی که از نفقه دختر بالای ۱۸ سال سخن به میان میآید منظورمان آن حقی است که فرزند در ازای تامین نیازهای اولیه زندگی خود از سوی پدر دارد. وقتی در قانون سخن از نفقه میشود هیچ گونه اشارهای به جنسیت فرزند نمیگردد در واقع پدر موظف است که نیازهای اولیه زندگی دختر یا پسر خود را تامین نماید.
از نظر قانونی فرزند با هر جنسیتی خواه پسر باشد یا دختر میتواند نیازهای اولیه زندگی خود و تامین آنها را از پدرش مطالبه کند. مرد وقتی برای تشکیل خانواده اقدام میکند از نظر قانونی و شرعی مسئولیت تامین نیازهای مالی آن را نیز متحمل میشود. علاوه بر اینکه همسر میبایست نفقه زن خود را به طور کامل پرداخت کند در ازای پرداخت نفقه فرزندان خود نیز دارای مسئولیتهای قانونی و شرعی میباشد و هرگونه کوتاهی در این زمینه جرم تلقی میشود.
نیازهای اولیه زندگی دختر و پسر شامل خوراک، پوشاک، مسکن و سایر هزینههای جاری زندگی میباشد البته این نیازها باید به صورت متعارف شناسایی شده و از سوی پدر برطرف شود. بر اساس ماده ۶۴۲ از قانون تعزیرات قانون مجازات اسلامی هرگونه خودداری پدر از پرداخت نفقه فرزندانش جرم تلقی میشود و در این شرایط است که پدر با مجازاتهایی متناسب با وقوع جرم روبرو خواهد شد.
البته این در شرایطی است که پدر تمکن مالی داشته باشد و به عمد از پرداخت نفقه فرزندان و دختر بالای ۱۸ سال خود خودداری نماید. در چنین شرایطی دادگاه پرونده را از جنبههای مختلف مورد بررسی قرار میدهد و اگر وقوع جرم از سوی پدر به اثبات برسد قاضی پرونده در نهایت پدر را به سه ماه حبس تا ۵ ماه حبس محکوم خواهد کرد.
میزان نفقه دختر بالای ۱۸ سال چقدر است؟
باید اشاره داشته باشیم که در قانون در خصوص میزان نفقه دختر بالای ۱۸ سال متن دقیقی ارائه نشده است. در واقع نمیتوان مبلغ مشخصی را برای نفقه فرزندان مشخص نمود و این موضوع به عوامل مختلفی بستگی دارد که بر اساس آنها مقدار نفقه فرزندان مشخص و تعیین میگردد.
یکی از عواملی که میتواند مقدار نفقه دختر را مشخص کند تمکن مالی و توانایی او در تامین نیازهای اولیه زندگی فرزندش میباشد. اگر پدر تمکن مالی لازم برای تامین نیازهای اولیه زندگی فرزند خود را داشته باشد ملزم است در حد متعارف به این نیازها رسیدگی کرده و تمامی دغدغههای مالی فرزندش را برطرف نماید. در پاسخ به این سوال که نفقه دختر بالای ۱۸ سال شامل چه مواردی میشود نمیتوان هرگز لیست معینی را برشمرد.
اما چیزی که به طور معمول میتوان در این خصوص اعلام کرد این است که وظیفه تامین خوراک و پوشاک و مسکن فرزندان اعم از پسر یا دختر بر عهده پدر آنها میباشد و پدر حق ندارد در صورت تمکن مالی در این خصوص کوتاهی به خرج دهد.
آیا جهیزیه جزو نفقه دختر بالای ۱۸ سال است؟
مهمترین سوالی که پیش میآید این است که آیا جهیزیه شامل نفقه دختر بالای ۱۸ سال میشود؟ در پاسخ به این سوال باید اعلام کنیم که از نظر قانونی وظیفه خرید جهیزیه و تامین آن برای زندگی مشترک بر عهده پسر است و به هیچ عنوان جهیزیه دختر شامل نفقه او نمیشود.
اما عرف جامعه در ایران به گونه دیگری پیش رفته است و جهیزیه معمولاً از سوی دختر یا به صورت مشترک از سوی پسر و دختر تامین میگردد. با این حال هرگز نمیتوانیم جهیزیه دختر را جزو نفقه او به شمار بیاوریم. فرض کنید دختر بالای ۱۸ سالی دارای خواستگار است در چنین شرایطی پدر از تامین جهیزیه او خودداری میکند حال این سوال پیش میآید که آیا دختر میتواند در چنین شرایطی از پدر خود برای تامین نکردن جهیزیهاش شکایت کند یا خیر؟
در پاسخ به پرسش بالا نیز باید به این نکته اشاره داشته باشیم که وظیفه تامین جهیزیه به هیچ عنوان بر عهده پدر نیست و دختر بالای ۱۸ سال نمیتواند به بهانه تامین نشدن نفقهاش از پدر شکایت کند.
نفقه دختر بالای ۱۸ سال بر عهده کیست؟
در خصوص نفقه دختر بالای ۱۸ سال لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که وظیفه تامین نفقه به طور کلی بر عهده پدر است. در ماده ۱۱۹۰ از قانون مدنی اشاره شده که پدر موظف از نیازهای اولیه زندگی دختر خود را تامین نماید. البته در قسمتهای قبل نیز به این نکته اشاره داشتیم که جنسیت فرزندان نمیتواند تفاوتی را در برخورداری آنها در نفقه ایجاد کند.
بیان کردیم که وظیفه تامین نفقه فرزندان بر عهده پدر است خواه حضانت فرزند با پدر باشد و یا اینکه حضانت آنها بر عهده مادر باشد. پدر در همه حال موظف است که نفقه فرزندان خود را بپردازد و از وظیفه قانونی خود امتناع نکند؛ اما نکته مهمی که لازم است در این خصوص به آن اشاره داشته باشیم این است که ملاک پرداخت نفقه به دختر تنها رسیدن او به سن بلوغ نیست؛ یعنی نمیتوانیم چنین نتیجه بگیریم که اگر دختری به سن بلوغ رسید پدر دیگر وظیفهای برای پرداخت نفقه به او نخواهد داشت.
در خصوص نفقه دختری که بیشتر از ۱۸ سال دارد لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که بر اساس ماده ۱۱۹۷ از قانون مدنی اگر چنانچه پسر یا دختری بالاتر از ۱۸ سال بوده اما کاری برای تامین معاش نداشته باشد، وظیفه تامین نیازهای اولیه زندگی او بر عهده پدر میباشد.
اما در شرایطی شاهد این هستیم که پدر از پرداخت نفقه فرزند خود عاجز است در چنین شرایطی قانون افراد دیگری را ملزم به پرداخت نفقه به دختر میکند. این افراد موظف هستند که از محل داراییهای خود نیازهای اولیه زندگی دختر را برطرف نموده و اجازه ندهند که او دغدغه مالی برای تامین نیازهای متعارف زندگی خود داشته باشد. همچنین باید اشاره داشته باشیم که در شرع اسلام نیز سن مشخصی برای پرداخت نفقه به فرزندان در نظر گرفته نشده است.
یعنی به صورت خلاصه میتوان چنین گفت که اگر فرزندان پسر یا دختر حتی در بالای ۱۸ سال دارای شغل مشخصی نباشند و در تامین زندگی خود با مشکلات عدیدهای روبرو شوند پدر موظف به پرداخت نفقه به آنها میباشد؛ بنابراین میتوان نتیجه گرفت که اگر دختر کارمند نباشد یا اینکه در تامین نیازهای زندگی خود با مشکل روبرو باشد پدر وظیفه دارد که به او نفقه پرداخت کند.
تامین نفقه دختر بالای ۱۸ سال بعد از ازدواج با کیست؟
یکی از سوالات مهم که درباره نفقه دختر بالای ۱۸ سال به وجود میآید این است که اگر چنین دختری اقدام به ازدواج کند وظیفه تامین نفقه او با چه کسی است؟
در پاسخ به پرسش بالا باید بگوییم که اگر دختر ازدواج کند وظیفه تامین نفقه بر عهده پدر نیست. همچنین ممکن است دختر از همسر خود طلاق بگیرد که در این شرایط نیز پدر مسئولیتی برای پرداخت نفقه به فرزند خود ندارد.
اگر دختر ازدواج کند وظیفه تامین نفقه او به عنوان همسر بر عهده مردی است که با او ازدواج کرده همچنین اگر دختر از همسر خود طلاق بگیرد میبایست هزینههای جاری زندگی خود را از محل مهریهای که دریافت کرده است تامین نماید.
تنظیم دادخواست مطالبه نفقه توسط دختر بالای ۱۸ سال
اگر پدر یا مادر دختر بالای ۱۸ سال از یکدیگر طلاق گرفته باشند و پدر از پرداخت نفقه خودداری کند میبایست مادر یا خود دختر دادخواستی را تنظیم نموده و در اختیار دادگاه خانواده قرار دهند تا به خواستههای حقوقی آنها رسیدگی شود و دختر بتواند به حقوق مالی خود در این خصوص دست پیدا کند.
ممکن است دادخواست مطالبه نفقه دختر بالای ۱۸ سال توسط شورای حل اختلاف یا دادگاه مورد بررسی قرار بگیرد و اعلام نتیجه شود. در چنین شرایطی است که کارشناسان مربوطه بر اساس سال درخواست تامین نفقه میزان مشخصی را برای تامین نیازهای دختر در نظر میگیرند. همانطور که اشاره کردیم تمکن مالی پدر در تامین نفقه دخترش اثر خواهد داشت.
عوامل دیگری که میتواند بر روی نفقه تاثیر بگذارد شأن اجتماعی دختر است. باید به این نکته توجه داشته باشید که اگر دختری برای مثال دارای مدرک دکتری باشد در مقایسه با دختری که سواد لازم را نداشته باشد مستحق دریافت نفقه بیشتری از اموال پدر خود خواهد شد. از سوی دیگر سن و سال زن میتواند عاملی موثر برای افزایش نفقه او به شمار بیاید و در این خصوص نقش آفرین باشد.
همانطور که اشاره کردیم برای محاسبه نفقه دختر بالای ۱۸ سال فرمول مشخصی وجود ندارد و ممکن است میزان نفقهای که برای یک دختر تعیین میشود در مقایسه با دختر دیگر کاملاً متفاوت باشد. از سوی دیگر باید در نظر داشته باشیم که هر ساله نفقه دچار تغییرات جدی میشود و ممکن است نفقه پرداختی به افراد در یک سال کاملا متفاوت است سال دیگر به نظر برسد.
تورم جاری در کشور میتواند مقدار نفقه را همه ساله دچار تغییرات جدی کند بنابراین کارشناسان دادگستری برای محاسبه نفقه دختر به مواردی از این جنس توجه کرده و مسائل اقتصادی را نیز در نظر میگیرند.
محاسبه آنلاین نفقه فرزند دختر و پسر
حالا سعی داریم نکات مهمی را درباره محاسبه آنلاین نفقه فرزند در اختیار شما قرار دهیم تا اطلاعات جامعی در خصوص حقوق مالی فرزندان به دست آورید و در صورت نیاز از آنها استفاده کنید.
بر اساس ماده ۱۱۹ از قانون مدنی میتوان چنین گفت که وظیفه تامین نفقه فرزندان اعم از دختر یا پسر بر عهده پدر آنها میباشد اما این احتمال وجود دارد که پدر تمکن مالی لازم برای پرداخت نفقه را در اختیار نداشته باشد. در چنین شرایطی است که قانون وظیفه تامین نفقه فرزندان را بر عهده جد پدری آنها قرار میدهد و او موظف است به جای پدر چنین وظیفهای را تقبل کند و هزینههای اولیه زندگی فرزندان را به طور کامل بپردازد.
حال ممکن است در خصوص نفقه دختر بالای ۱۸ سال شاهد این باشیم که او پدر یا جد پدری در قید حیات نداشته باشد و یا این دو شخص توانایی مالی لازم برای پرداخت چنین حقی را در اختیار نداشته باشند. قانون مادر را در این شرایط موظف به پرداخت نفقه فرزندان میکند. در حال ممکن است مادر نیز استطاعت مالی لازم برای پرداخت نفقه به دختر خود را نداشته باشد که در این صورت اجداد مادری موظف به پرداخت هستند.
در این خصوص باید اشاره داشته باشیم که فرمول مشخصی برای محاسبه آنلاین نفقه وجود ندارد و بسته به شرایط فرزندان ممکن است نفقه آنها با یکدیگر متفاوت باشد. اشاره داشتیم که شان اجتماعی دختر میتواند یکی از عوامل موثر در میزان نفقه او به شمار بیاید.
از سوی دیگر میدانیم که سن و سال دختر نیز در برخورداری او از نفقه نقش موثری خواهد داشت بنابراین نمیتوانیم رقم مشخصی را برای نفقه تمامی دخترهای بالای ۱۸ سال اعلام کنیم. اینکه پدر از نظر مالی در چه سطحی قرار دارد نیز عاملی است که همواره بر روی نفقه فرزندان تاثیر میگذارد.
شکایت دختر از پدر برای نفقه
در قانون شرایطی برای شکایت دختر از پدر برای نفقه فراهم شده است. یکی از مسئولیتهای پدر در صورت بچهدار شدن این است که نیازهای اولیه زندگی او را برطرف نماید. اشاره داشتیم که هیچگونه سن و سالی برای پرداخت نفقه وجود ندارد و اگر چنانچه پسر یا دختری نتواند حتی بالای ۱۸ سال شغل مناسبی پیدا کند و زندگی خود را تامین نماید همچنان پدر موظف به پرداخت نفقه میباشد.
عدم پرداخت کردن نفقه در صورتی که پدر دارای توانایی مالی است برای او جرم به شمار میرود و بار کیفری خواهد داشت. عدم پرداخت نفقه از سوی پدر در قانون با عنوان ترک انفاق مورد اشاره قرار گرفته است و یکی از جرایم کیفری مهم قلمداد میشود.
اگر پدر توانایی مالی لازم برای پرداخت نفقه را در اختیار داشته باشد اما به عمد از پرداخت نفقه خودداری نماید دختر میتواند با تنظیم دادخواست از دادگاه درخواست پرداخت نفقه از سوی پدر کند. همچنین در صورتی که پدر نفقه را پرداخت نکند مادر میتواند به ولایت و نیابت از دختر خود در مراجع قضایی حاضر شده و شکایت حقوقی یا کیفری از ولید بابت ترک انفاق داشته باشد.
قانون برای پرداخت نفقه دختر بالای ۱۸ سال ضمانت اجرایی در نظر گرفته است و آن جرم انگاری نمودن در خصوص ترک انفاق است. در صورتی جرم ترک انفاق رسمیت پیدا میکند که پدر استطاعت مالی و امکان پرداخت نفقه را در اختیار داشته باشد و همچنین مشخص گردد که دختر شرایط مالی لازم برای تامین نیازهای اولیه زندگی خود را در اختیار ندارد. در واقع لازم است در دادگاه این موضوع به اثبات برسد که دختر نمیتواند با اشتغال به شغلی مناسب از پس هزینههای معاش خود برآید.
بر اساس ماده ۵۳ از قانون حمایت از خانواده میتوان چنین گفت که اگر فردی با وجود داشتن توانایی مالی برای پرداخت نفقه از این مسئولیت خودداری نماید به حبس تعزیری درجه ۶ محکوم خواهد شد. میزان مجازات حبسی که برای چنین فردی تعیین میگردد ۶ ماه تا یک سال حبس خواهد بود.
نفقه فرزند دختر تا چند سالگی است؟
در پاسخ به این سوال که نفقه فرزند دختر تا چند سالگی است باید به این نکته اشاره داشته باشیم که قانون سن و سال مشخصی را برای پرداخت نفقه به فرزندان تعیین نکرده است. از سوی دیگر میتوان گفت که جنسیت فرزندان نیز در این خصوص نقش آفرین نیست یعنی پسر و دختر تا هر زمانی که پیش از ازدواج به نفقه نیاز داشته باشند پدر ملزم به پرداخت نفقه به آنها میباشد.
بر اساس ماده ۱۱۹۷ از قانون مدنی میتوان چنین گفت که فردی مستحق دریافت نفقه میباشد که توانایی مالی کافی نداشته و نتواند از طریق اشتغال به شغلی مناسب هزینههای اولیه زندگی خود را برطرف نماید.
قضات در این خصوص به عرف جامعه نیز توجه میکنند برای مثال برای پسران بالای ۱۸ سال نفقه آنها پس از پایان یافتن سربازی قطع میگردد البته ممکن است پسر در شرایطی توانایی مالی مناسب نداشته یا اینکه توانایی اشتغال به شغلی را از دست بدهد. در چنین شرایطی است که پدر همچنان باید به او نفقه پرداخت کند.
همچنین در خصوص نفقه دختر بالای ۱۸ سال در سال ۱۴۰۳ میتوان چنین گفت که اگر دختر منبع درآمدی نداشته باشد و همچنین به شغلی مشغول نباشد وظیفه تامین نیازهای اولیه زندگی او در قالب نفقه بر عهده پدر است. در صورتی که دختر بالای ۱۸ سال ازدواج کند وظیفه تامین نفقه او بر عهده شوهر است و پدر دیگر در این خصوص هیچگونه مسئولیتی نخواهد داشت.
نفقه دختر از پدر چقدر است؟
اشاره داشتیم که نفقه دختر بالای ۱۸ سال باید از سوی پدر پرداخت شود البته در صورتی که دختر توانایی مالی لازم را نداشته و به شغلی نیز مشغول نباشد که هزینههای اولیه زندگی او را تامین کند.
اما حقیقت این است که در قانون هیچگونه مادهای در خصوص میزان نفقه دختر بیان نشده است؛ بنابراین درباره این سوال که نفقه دختر از پدر چقدر است باید بگوییم که بسته به شرایط مختلف ممکن است مقدار نفقه افزایش یا کاهش داشته باشد و نمیتوانیم رقم مشخصی را برای آن تعیین نماییم.
لازم به ذکر است که شان اجتماعی دختر میتواند بر روی نفقهای که از پدر خود دریافت میکند اثر بگذارد همچنین سن و سال او نیز دیگر عاملی است که در این زمینه موثر میباشد. همچنین باید این نکته را مد نظر قرار دهیم که استطاعت مالی پدر و اینکه او از نظر مالی در چه سطحی قرار دارد میتواند مقدار نفقه تعیین شده از سوی کارشناسان دادگستری برای دختر را افزایش یا کاهش دهد و آن را با تغییراتی اساسی مواجه کند.
لزوم مراجعه به وکیل برای دریافت نفقه
اشاره داشتیم که اگر دختر درآمدی نداشته و یا اینکه درآمد او کفاف زندگیش را ندهد میتواند از پدر خود درخواست نفقه کند. او زمانی میتواند به حق و حقوقش درباره نفقه دست پیدا کند که پدر نیز توانایی مالی پرداخت مبلغ مورد نظر را به دخترش داشته باشد؛ اما در برخی از شرایط شاهد این هستیم که پدر علی رغم توانایی مالی از پرداخت نفقه به دخترش خودداری مینماید.
در چنین پروندههایی لازم است از یک وکیل مجرب و خبره کمک بگیرید تا او بتواند با تکیه به دانش حقوقی خود راهکار مناسبی را برای مطالبه نفقه پیدا کند. از سوی دیگر باید توجه داشته باشید که وکیل باید در این زمینه تخصصهای لازم را کسب کرده باشد تا بتواند تجربیات بسیاری را به کار گرفته و در نهایت شما را به اهداف مدنظرتان در محاکم قضایی برساند.
با دریافت مشاوره حقوقی از وکلای معتبر میتوانید دانش خود را درباره پروندههای مربوط به نفقه افزایش داده و از حجم اضطراب و استرس خود برای حضور در دادگاه نیز بکاهید. سابقه بالای وکیل نیز میتواند یکی از گزینههای مناسب برای انتخاب او به شمار بیاید.
کلام آخر
امیدواریم که با استفاده از مطالب مندرج در مجله حقوقی برترین وکلا توانسته باشید به میزان قابل توجهی از حجم مشکلات حقوقی خود بکاهید و اطلاعات خود را در این زمین افزایش دهید. در این مقاله کوشیدیم تا مطالب دقیقی را درباره نفقه دختر بالای ۱۸ سال به شما ارائه کنیم. اشاره داشتیم که نفقه به معنای تامین نیازهای متعارف و اولیه زندگی دختر میباشد که تامین آنها بر عهده پدر است. از سوی دیگر اشاره داشتیم که دختر برای مطالبه نفقه خود و محاسبه آن میتواند به دادگاه درخواست بدهد. ممنون میشویم اگر نقطه نظرات خود درباره متن بالا را در قسمت دیدگاه بنویسید.