مسائل حقوقی

اختیارات قانونی دختر بعد از ۱۸ سالگی 👧🏻【قوانین مهم 】✔️

می‌دانیم که در قانون اشاره شده است که سن ۱۸ سالگی برای دختران سن قانونی محسوب می‌شود و از این بابت می‌توانند اختیاراتی را پس از آن به دست آورند. اگرچه دختر در ۱۸ سالگی هنوز هم نوجوان به شمار می‌رود اما خودش را آماده می‌کند تا در جامعه پذیرفته شده و مسئولیت پذیر باشد. در قانون اختیارات بسیار زیادی برای دختران بالاتر از ۱۸ سال در نظر گرفته شده که می‌بایست درباره آنها اطلاعات کامل به دست آورید تا با حقوق و منافع قانونی خود به طور کامل آشنا شده و بتوانید از آنها در تمامی مراحل زندگی خود استفاده نمایید. در این مقاله سعی داریم اختیارات قانونی دختر بعد از ۱۸ سالگی را مورد بررسی قرار دهیم تا اطلاعات شما در این زمینه افزایش پیدا کرده و بتوانید با آسودگی بیشتری تصمیم گیری نمایید. پس تا انتهای مطلب در کنار ما باشید.

منظور از سن قانونی چیست؟

دقت داشته باشید که سن قانونی در واقع سنی است که پس از آن فرد به دوران بزرگسالی خود پای گذاشته و در قانون نیز به رسمیت شناخته شده است. در واقع از نظر قانونی فرد می‌تواند پس از رسیدن به این سن اختیارات مختلفی به دست آورده و اقدامات پدیده‌ای را انجام دهد که تا پیش از این امکان آن برایش فراهم نبود. سن قانونی در هر کشور از سوی دولت آن به عموم جامعه اعلام خواهد شد.

اختیارات قانونی دختر بعد از ۱۸ سالگی یعنی زمانی که او به سن قانونی رسید شامل موارد بسیار زیادی می‌شود. در واقع دختر بعد از ۱۸ سالگی از نظر جسمی و روانی با رشد و بالندگی روبرو می‌شود و می‌تواند در خصوص مسائل جزئی زندگی خود تصمیم گیری کند.

در واقع دختر با رسیدن به سن قانونی مسئولیت‌ های جدیدی در سطح جامعه به دست می‌آورد و در مقابل اقوام و خانواده او مسئولیت‌هایی که در قبالش دارند را از دست می‌دهند. باید اشاره کنیم که در بسیاری از کشورها سن قانونی ۱۸ سال است؛ یعنی فرد زمانی به سن قانونی می‌رسد که ۶۵۷۰ روز از تولد او گذشته باشد.

باید اشاره داشته باشیم که در برخی از کشورها دختران و پسران حتی زیر ۱۸ سال نیز می‌توانند کار کنند و اما از جمله مهم‌ترین شروط آن این است که فرد ازدواج کرده و یا اینکه از نظر اقتصادی مستقل باشد یا اینکه در خدمت سربازی شرکت داشته باشد.

از جمله مهمترین اختیارات قانونی دختر بعد از ۱۸ سالگی می‌توان به زندگی در خانه مستقل، اقدام برای دریافت پاسپورت، انجام عمل‌های زیبایی، گذراندن تمامی مراحل آموزشی، کار در مراکز و شرکت‌های مختلف، مسافرت و موارد دیگر اشاره نمود. البته تنها موردی که دختر حتی پس از رسیدن به ۱۸ سالگی باز هم برای آن به اجازه پدر یا جد پدریش نیاز دارد ازدواج می‌باشد.

منظور از سن قانونی چیست

اختیارات قانونی دختر بعد از ۱۸ سالگی چیست؟

همانطور که اشاره کردیم در ایران نیز ۱۸ سالگی به عنوان سن قانونی در نظر گرفته شده و اختیارات قانونی دختر بعد از ۱۸ سالگی به طور کامل شرح داده شده است. در ادامه این مطلب سعی داریم برخی از مهم‌ترین این اختیارات که دختر برای انجام دادن آنها نیازی به اجازه پدر یا مادر خود ندارد را به طور خلاصه بیان نماییم:

  • یکی از مهمترین اختیارات قانونی که در موارد مختلف به آن اشاره شده است این می‌باشد که دختر می‌تواند پس از رسیدن به سن قانونی در خانه‌ای مستقل سکونت داشته باشد و در آن به صورت جدا از خانواده زندگی کند. اگر دختر اقدام به این کار کند خانواده او هرگز نمی‌توانند علیه او شکایت کرده یا اینکه او را از این کار منع نمایند.
  • دختر بالای ۱۸ سال می‌تواند از نظر قانونی برای پاسپورت اقدام کرده و در نهایت با دریافت پاسپورت از ایران خارج شود. البته این تنها برای دختران مجرد صدق می‌کند و اگر خانمی دارای همسر باشد لازم است برای دریافت پاسپورت و خروج از کشور اجازه او را کسب نماید. همچنین دختر زیر ۱۸ سال برای خروج از کشور به اجازه پدر خود نیازمند است.
  • ممکن است برخی از خانواده‌ها به دلیل مصالح فرهنگی یا اجتماعی از تحصیل کردن فرزندان دختر خود در دانشگاه ممانعت و عمل آورند؛ اما باید اشاره داشته باشیم که یکی از اختیارات قانونی دختر بعد از ۱۸ سالگی این است که می‌تواند حتی بدون رضایت پدر یا مادرش در دانشگاه تحصیل کند. در واقع خانواده نمی‌توانند از این بابت منعی را برای دختر ایجاد کنند.
  • این مسئله را در نظر بگیرید که اگر دختر به سن ۱۸ سالگی برسد قانون به او اجازه می‌دهد که در تمامی فعالیت‌های روزمره خود به صورت مستقل عمل کند یعنی او دیگر برای فعالیت‌های خود در طی روز نیازی به اجازه پدر خود ندارد.
  • گاهی شاهد این هستیم که پدر بدون در اختیار داشتن دلایل منطقی و عاقلانه دختر را از انجام برخی امور منع می‌کند. در واقع اگر اجازه ندادن پدر غیرعقلانی در نظر گرفته شود دختر می‌تواند از نظر قانونی و حقوقی اقدام کرده و پس از این مجوزهای لازم برای انجام این گونه امور را دریافت نماید.
  • می‌دانیم که دختر حتی اگر به سن ۱۸ سالگی نیز برسد برای ازدواج به اجازه پدر یا جد پدری خود دارد. در واقع بدون اجازه پدر هرگونه عقدی که صورت بگیرد باطل است؛ اما در صورتی که دختر دسترسی به پدر یا جد پدری خود نداشته باشد می‌تواند از نظر قانونی ازدواج کرده و زندگی مشترک خود را به پیش ببرد.

از جمله مهم‌ترین اختیارات قانونی دختر مجرد بعد از ۱۸ سالگی این است که او می‌تواند اکثر فعالیت‌های روزمره و اجتماعی خود را بدون اجازه و اذن پدرش به انجام برساند. برای مثال لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که دختر دیگر برای عمل‌های زیبایی و جراحی‌های مربوط به حوزه صورت دیگر نیازی به اجازه پدر خود نخواهد داشت.

رشد عاطفی دختر و تاثیرات آن روی اختیارات قانونی

رشد عاطفی دختر و تاثیرات آن روی اختیارات قانونی بعد از ۱۸ سالگی

در قسمت‌های قبل به این نکته اشاره داشتیم که سن قانونی دختر برای مستقل شدن همان ۱۸ سالگی است که در آن دخترها می‌توانند اختیارات بسیاری را به دست آورند که به برخی از مهم‌ترین آنها اشاره نمودیم.

می‌دانیم که سن ۱۸ سالگی برای دخترها سن حساسی به شمار می‌رود چرا که آنها بسیاری از علایقی که تا پیش از این داشتند را پشت سر گذاشته و بیشتر دچار رشد عاطفی می‌شوند. تا پیش از این ممکن است دختر از برخی اقدامات خود لذت می‌برد اما با رسیدن به سن ۱۸ سالگی دیگر آنها برای او معنایش را از دست خواهد داد و تنها او به دستاوردهای خود نگاه خواهد کرد.

  • نکته دیگری که لازم است درباره رشد عاطفی دختر و اختیارات قانونی دختر بعد از ۱۸ سالگی به آن اشاره داشته باشیم این است که دختر در سن قانونی احساس صمیمیت بیشتری با دوستان و آشنایان خود پیدا می‌کند و سعی می‌کند با اقدامات مثبت نوعی دستاورد را برای خود بسازد. 
  • باید اشاره داشته باشیم که از نظر قانونی دختر بعد از رسیدن به سن ۱۸ سالگی می‌تواند به صورت کاملاً مستقل عمل کرده و دیگر در بسیاری از موارد نیازی به اجازه پدر و مادر خود ندارد اما این بدان معنا نیست که دختر به طور کامل از والدین خود بی‌نیاز می‌شود. در چنین شرایطی باز هم دختر نیاز به عاطفه و محبت خانواده خود و حمایت‌های بی‌دریغ آنها خواهد داشت.
  • دختر در سن ۱۸ سالگی حس قوی‌ تری را از هویت جنسی خود پیدا خواهد کرد و همین مسئله ممکن است در روابط عاطفی او با جنس مخالف اثرات بسیار زیادی داشته باشد. رابطه او پس از این گرم و صمیمی‌تر می‌شود و رنگ و بوی جدی‌تر به خود پیدا خواهد کرد.
  • اگرچه دختر با رسیدن به سن ۱۸ سالگی تازه از سن نوجوانی خارج شده و آماده حضور در جامعه می‌شود اما باید این نکته را در نظر بگیرید که دختر در این سن خود را کاملاً مانند یک فرد بالغ تصور کرده و گمان می‌کند که می‌تواند از پس تمامی مشکلات زندگی بر بیاید. باید این نیاز دختر از سوی خانواده او درک شود و رشد عاطفی او تفهیم گردد.
رشد شناختی دختر

رشد شناختی دختر و تاثیر آن بر اختیارات قانونی بعد از ۱۸ سالگی

در خصوص اختیارات قانونی دختر بعد از ۱۸ سالگی لازم است اشاره داشته باشیم که رشد شناختی دختر نیز از این سن شروع می‌شود و او درک کاملتری در خصوص فضای پیرامونی خود پیدا خواهد کرد. در ادامه این مطلب سعی داریم برخی از مهم‌ترین مصادیق رشد شناختی دختر در سن قانونی را مورد بررسی قرار دهیم:

  • این موضوع را در نظر بگیرید که دختر با رسیدن به سن ۱۸ سالگی و به نوعی پایان دوران نوجوانی دچار احساسات متغیر می‌شود و همین مسئله می‌تواند بر روی درک او از بزرگسالی تاثیرات بسیاری بگذارد. در واقع دختر به دنبال تصمیمات بزرگ برای ادامه زندگی خود است و او می‌اندیشد که پس از این باید چگونه از خود محافظت کرده یا اینکه در چه خانه‌ای قصد زندگی کردن دارد.
  • در نظر داشته باشید که ممکن است دختر با رسیدن به این سه نوعی حس تردید را برای ادامه زندگی خود تجربه کند برای این مثال می‌توان بیان کرد که او نمی‌داند که پس از این واقعاً مایل به کار کردن است یا اینکه قصد ادامه تحصیل دارد. ممکن است برخی از عقاید او در کمترین زمان ممکن دچار تغییرات جدی شده و مفاهیمی که پیش از این با تمام وجود آنها را پذیرفته با رسیدن به سن ۱۸ سالگی دچار تزلزل می‌شوند.
  • حس هویت دختران با رسیدن به سن ۱۸ سالگی افزایش پیدا می‌کنند و همین مسئله می‌تواند بر تجربیات آنها در خصوص مسائل مختلف بیفزاید.
  • تا پیش از این ممکن است دختر علاقه چندانی به آداب و رسوم خانوادگی و اجتماعی نشان ندهد اما با رسیدن به سن ۱۸ سالگی برخی از علایق او در این زمینه افزایش پیدا خواهد کرد.
  • حالا که در خصوص اختیارات قانونی دختر بعد از ۱۸ سالگی مطالب مهمی را بیان نمودیم لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که دختر تا پیش از رسیدن به سن قانونی ممکن است درگیر نوعی ترس باشد اما بعد از رسیدن به این سن سعی می‌کند با برخی از اقدامات و گام‌های مثبتی که برمی‌دارد بر این ترس پیروز شده و بتواند نقش اجتماعی خود را به درست‌ترین شکل ممکن ایفا نماید.
  • دختر در این سن به صورت کاملاً مغرورانه عمل می‌کند و معتقد است که هر چیزی که از ذهن او بیرون بیاید قطعاً درست است و دیگران نباید هیچ گونه شبهه‌ای را به آن وارد نمایند‌ 

دختران بالای ۱۸ سال اغلب نگران دل مشغولی‌ها و نگرانی‌های اطرافیان خود هستند. برای مثال ممکن است دختر به دوست خود اهمیت بسیار زیادی بدهد و تمام دغدغه ذهنی او این باشد که برای مثال دوستش در یک رابطه عاطفی دچار شکست شده است.

قوانین مهم درباره اختیارات دختر بعد از ۱۸ سالگی

در قسمت‌ های قبل به این نکته اشاره داشتیم چه اختیارات دختر بعد از سن قانونی شامل موارد بسیار زیادی می‌شود که در بسیاری از آنها نیاز به اجازه گرفتن از پدر نیست؛ اما لازم است این نکته را ذکر کنیم که در قوانین مختلف و اختیارات دختر اشاره شده است که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • خانواده هر دختری باید منعکس کننده ارزش‌ها و اخلاقیات بوده و دختر را در این زمین تربیت کند و این جزو مهم‌ترین قوانینی است که باید از سوی خانواده‌ها رعایت شده تا دختران سالم و موفقی را تحویل جامعه دهند.
  • قوانین بسیاری سعی دارد حوزه اختیارات دختر بعد از رسیدن به سن ۱۸ سالگی را تعیین نماید این قوانین باید از سوی دختران به طور کامل رعایت شده و! خانواده‌ها نیز باید احترام بسیار زیادی را به آنها بدهند.
  • خانواده‌ها باید درک درستی از احساسات دختران خود بعد از ۱۸ سالگی داشته باشند تا از این بابت دختر را یاری دهند. در قانون نیز اشاره شده اگرچه دختر می‌تواند از نظر اقتصادی کاملاً مستقلانه عمل کند اما همچنان از نظر عاطفی و احساسی به خانواده خود نیاز دارد در چنین شرایطی نقش خانواده می‌تواند موثر باشد.
  • اگر خانواده به قوانین اجتماعی احترام بگذارند در نتیجه فرزندان نیز با الگوبرداری از آنها به قوانین تصویب شده در این حوزه احترام خواهند گذاشت در غیر این صورت نمی‌توان چندان امیدی به رفتار اجتماعی درست فرزندان داشت.
  • باید دختر با خانواده خود به نوعی تعامل برسد تا هر دو طرف بتوانند درک درستی از نیازهای دیگری داشته و در جهت آن گام بردارند. در چنین شرایطی است که دختر می‌تواند در کنار خانواده خود یک زندگی معقول و سرشار از آرامش را تجربه کند و به اهداف مد نظرش نیز برسد.
اختیارات قانونی دختر بعد از ۱۸ سالگی

شرایط نفقه دختر بعد از ۱۸ سالگی

در قسمت‌های قبل درباره اختیارات قانونی دختر بعد از ۱۸ سالگی توضیحات جامعی را به شما ارائه دادیم و اکنون لازم است درباره این سوال پاسخ جامعه ارائه کنیم که بعد از ۱۸ سالگی نفقه فرزند دختر تا چند سالگی است؟

نفقه جزو مهمترین حقوق مالی فرزندان می‌باشد و به معنای تامین نیازهای اولیه زندگی آنها به مانند خوراک، پوشاک و مسکن است که وظیفه پرداخت آن بر عهده پدر می‌باشد. 

در قانون اشاره شده که دو شرط مهم برای دریافت نفقه از سوی دختر این است که او بعد از ۱۸ سالگی استطاعت مالی نداشته باشد و اینکه برای تامین نیازهای اولیه زندگی خود با دشواری‌هایی روبرو باشد. از سوی دیگر دختر زمانی می‌تواند نفقه خود را بعد از ۱۸ سالگی از پدر خود مطالبه کند که پدر دارای توانایی مالی برای پرداخت این حق باشد.

تصور کنید که پدر از نظر جسمی نقصی داشته باشد که کار کردن برای او سخت به نظر برسد از سوی دیگر گاهی شاهد این هستیم که حقوق پدر برای پرداخت نفقه به دختر کافی نیست. در چنین شرایطی پدر از پرداخت نفقه معاف خواهد شد.

حضانت دختر بعد از ۱۸ سالگی با کیست؟

حق زندگی کردن با پدر یا مادر یکی دیگر از اختیارات قانونی دختر بعد از ۱۸ سالگی می‌باشد. قانون جدید حضانت فرزند دختر این است که تا ۷ سالگی با مادرش است و در صورتی که او صلاحیت‌های لازم برای حضانت از دخترش را نداشته باشد، این حق در اختیار پدر قرار می‌گیرد که از فرزند خود مراقبت کرده و مقدمات رشد و تربیت او را فراهم نماید.

باید اشاره داشته باشیم که از ۷ تا ۹ سالگی که در واقع سن بلوغ دختر است حق حضانت با پدر می‌باشد مگر اینکه او صلاحیت‌های لازم برای انجام این مسئولیت را در اختیار نداشته باشد. بعد از رسیدن به سن ۹ سالگی قانون از خود دختر درباره آینده‌اش سوال می‌پرسد و تکلیف دختر برای زندگی کردن در کنار پدر و مادر را مشخص می‌نماید؛ یعنی خود دختر موظف است به این سوال پاسخ دهد که بعد از رسیدن به سن ۹ سالگی می‌خواهد با پدر خود زندگی کند یا اینکه زندگی را در کنار مادر خود تجربه نماید؟

بنابراین می‌توانیم بگوییم که در سن ۱۸ سالگی دختر این حق را دارد که در کنار پدر یا مادر خود زندگی کند یا اینکه زندگی مستقل را تجربه نماید.

اختیارات قانونی دختر بعد از ۱۸ سالگی

سن قانونی دختر برای تصمیم گیری ازدواج

اشاره داشتیم که اختیارات قانونی دختر بعد از ۱۸ سالگی شامل موارد بسیاری می‌شود که می‌تواند اثرات بسیاری را بر روی زندگی او بگذارد. تنها مسئله‌ای که دختر بعد از ۱۸ سالگی همچنان نیاز به اذن پدر و اجازه او دارد ازدواج می‌باشد.

در قانون اشاره شده است که ازدواج دختر باکره بعد از سن ۱۸ سالگی بدون اجازه پدرش امکان‌پذیر نیست؛ بنابراین می‌توانیم بگوییم که سن قانونی دختر برای تصمیم گیری ازدواج مسئله‌ای بی‌معنا به نظر می‌رسد و در همه سن دختر اگر باکره باشد نیاز است تا برای ازدواج از پدر خود اذن دریافت کند.

دختر به سادگی می‌تواند برای دریافت پاسپورت و خروج از کشور اقدام نماید اما ازدواج او همواره باید با اجازه پدر یا جد پدریش صورت بپذیرد. البته اگر پدر با دلایل غیر موجه از ازدواج دخترش با شخص دیگری ممانعت کند در چنین شرایطی است که دختر می‌تواند از نظر قانونی اقدام کرده و با معرفی همسر به دادگاه مجوزهای لازم برای عقد نکاح را دریافت کند.

لزوم مراجعه به وکیل برای تامین حقوق قانونی‌تان

اشاره داشتیم که دختر بعد از ۱۸ سالگی می‌تواند به حقوق قانونی خود دست پیدا کرده و برخی از آنها را تحقق دهد؛ اما ممکن است در زمینه تحقق اختیارات قانونی‌تان با مشکلات جدی روبرو شده باشید. برای مثال ممکن است که به شما اجازه دریافت پاسپورت از سوی پدرتان داده نشود. یا اینکه برای عمل‌های زیبایی با مشکلات عدیده‌ای در مسیر زندگی خود مواجه باشید.

در چنین شرایطی وکیل می‌تواند به دلیل تخصص بالایی که دارد به شما مشاوره حقوقی ارائه داده و شما را در زمینه تحقق اهداف و اختیاراتتان یاری کند. وکیلی که از سوی شما انتخاب می‌شود لازم است دارای سابقه درخشانی باشد تا از مهارت‌ها و توانمندی‌های او اطمینان کافی داشته باشید.

همچنین شاهد این هستیم که در برخی از موارد دخترها نمی‌توانند رضایت پدرشان را برای ازدواج با پسر مورد علاقه‌شان کسب کنند. در این صورت است که دختر می‌تواند با معرفی پسر و خواستگار خود به دادگاه مجوزهای لازم را برای ازدواج کسب نماید. در این صورت نیز باید طبق راهنمایی‌های دقیق یک وکیل حقوقی و متخصص پیش رفته و منافع خود را تامین کنید.

سن قانونی دختر برای تصمیم گیری ازدواج

کلام آخر

از اینکه تا پایان مقاله در کنار مجله حقوقی برترین وکلا بودید و با علاقه متن را تا آخر دنبال کردید از شما تشکر و قدردانی می‌کنیم. ما کوشیدیم تا اختیارات قانونی دختر بعد از ۱۸ سالگی را به طور کامل شرح دهیم تا شما با حقوق قانونی‌تان به طور کامل آشنا شده و آنها را عملی کنید. همچنین قوانینی که در این خصوص وجود دارد را به طور خلاصه بیان نمودیم تا اطلاعات شما درباره مسائل حقوقی افزایش داشته باشد. خواهشمندیم نظرات خود را در قسمت دیدگاه برای ما بنویسید.

1/5 - (1 امتیاز)

میثم امینی

من عاشق دنیای کتاب و نویسندگی هستم و نمیدونم دست سرنوشت چجوری من رو به سمت تهیه متون حقوقی هل داد. خیلی خوشحالم بابت جایگاهی که دارم. چون حس میکنم جایی قرار گرفتم که هم بهش علاقه دارم و هم راهی برای خدمت به شما عزیزانه!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 + هفت =

دکمه بازگشت به بالا