مسائل حقوقی

تفاوت حق طلاق و وکالت در طلاق⚡ ️+【متن وکالت حق طلاق به زن】

از نظر فرهنگ جامع و شرع مقدس اسلام همواره ازدواج توصیه شده و به عنوان یک فریضه مقدس از آن یاد می‌شود اما در بسیاری از موارد ممکن است دو طرف نتوانند آنطور که باید در کنار یکدیگر زندگی مشترک را تجربه کرده و به اهداف مد نظرشان نرسند. در چنین شرایطی است که طلاق نیز از آنها پذیرفته می‌شود و آنها می‌توانند با طی نمودن چند مرحله قانونی از یکدیگر جدا شوند. طلاق از نظر لغوی به معنای آزاد شدن از هرگونه قید و بندی است. در نظام حقوقی کشور حق طلاق بر عهده مرد است و زن تنها می‌تواند با اثبات عسرو حرج خود در دادگاه و یا با در اختیار داشتن وکالت در طلاق درخواست جدایی خود را به دادگاه ارائه کند. در این مطلب سعی داریم تفاوت حق طلاق و وکالت در طلاق را به طور کامل بیان نماییم پس درخواست می‌کنیم تا انتهای مطلب کنار ما باشید.

تفاوت حق طلاق و وکالت در طلاق چیست؟

با توجه به تفاوت حق طلاق و وکالت در طلاق باید بگوییم که در قانون مدنی اشاره شده است که مرد حق طلاق را در اختیار دارد. باید اشاره داشته باشیم که مرد می‌تواند هر زمان که اراده کرد همسر خود را طلاق دهد اما برای این کار لازم است مراحل قانونی را پشت سر گذاشته و حق و حقوق زن به مانند مهریه و نفقه را به او پرداخت نماید.

مرد به هیچ عنوان نمی‌تواند حق طلاق خود را به زن بدهد چرا که قانون مدنی تنها مرد را دارای حق طلاق می‌داند. بر اساس آن چیزی که در قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده ذکر شده است مرد هرگز نمی‌تواند از حق طلاق خود بگذرد؛ یعنی از نظر قانونی نمی‌توان شرایطی را فراهم نمود که مرد دیگر حق طلاق دادن همسرش را نداشته باشد.

اما بارها در اصطلاحات عامیانه با این عبارت روبرو شده‌ایم که زن توانسته حق طلاق را از مرد بگیرد. حال سوال مهمی که در اینجا مطرح می‌شود این است که حق طلاق زن چیست؟ در اینجا ممکن است برخی از تصورات غلط پیش بیاید که زن دارای حق طلاق نیست و تحت هیچ شرایطی نمی‌تواند از همسرش جدا شود.

در پاسخ به این ادعای غلط باید تفاوت حق طلاق و وکالت در طلاق را بدانیم تا بتوانیم در این خصوص اظهار نظر کنیم. همچنین لازم است این موضوع مورد بررسی قرار بگیرد که وقتی می‌گوییم زن توانسته حق طلاق را از مرد دریافت کند منظورمان چیست؟ در ادامه به برخی از تفاوت‌های میان این دو اصطلاح حقوقی اشاره خواهیم کرد:

  • مجدداً لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که حق طلاق از نظر قانون مدنی با مرد است و او می‌تواند در زمانی که خواست به دادگاه مراجعه کرده و به شرط پرداخت کردن حقوق و منافع قانونی همسرش از او جدا شود. آن حقی که به زن اجازه می‌دهد که از همسرش جدا شود در واقع وکالت در طلاق است نه حق طلاق. این موضوع به غلط در اصطلاحات عامیانه باب شده است.
  • یکی دیگر از تفاوت‌هایی که میان حق طلاق و وکالت در طلاق وجود دارد این است که مرد می‌تواند وکالت برای طلاق را به هر شخصی به جز زن نیز منتقل کند اما حق طلاق از مرد منتقل نمی‌شود و تنها جزو حقوق اختصاصی او است.
  • البته درخواست طلاق از طرف زن تنها با در اختیار داشتن وکالت در طلاق امکان‌پذیر نیست بلکه روش‌های دیگری نیز در قانون حمایت از خانواده پیش بینی شده است که زن با استفاده از آنها می‌تواند برای پایان دادن به رابطه زوجیت اقدام کند.
  • در صورتی که مرد شروط ۱۲ گانه را در هنگام نکاح پذیرفته باشد و به شروط ضمن عقدنامه پایبند نباشد زن می‌تواند با اثبات کردن آنها در محضر قاضی درخواست طلاق خود را تقدیم دادگاه خانواده کند. از جمله مهم‌ترین شروط ضمن عقد نامه می‌توان به عدم حضور مرد در منزل به مدت ۴ سال و سوء رفتار مداوم او اشاره نمود.
  • علاوه بر این اگر زن بتواند در محیط دادگاه این نکته را به اثبات برساند که زندگی او با مشقت و سختی روبرو شده است و عسرو حرج او برای قاضی پرونده نیز به اثبات برسد در نهایت به او اجازه خواهد داد که از همسرش جدا شود؛ اما باید دقت داشته باشیم که در این صورت نیز دادگاه به نیابت از مرد حق طلاق را پیدا خواهد کرد و این موضوع نیز نمی‌تواند به زن حق طلاق بدهد.
  • از سوی دیگر باید اشاره داشته باشیم که زوج و زوجه در هنگام نکاح می‌توانند شروطی را برای همدیگر تعیین نمایند که اگر در خصوص آنها به توافقات کامل رسیده و آنها را پذیرفته باشند در صورتی که در زندگی مشترک هر یک از این شروط محقق نشود، دیگری می‌تواند به دادگاه خانواده درخواست طلاق بدهد.
تفاوت حق طلاق و وکالت در طلاق

اگر حق طلاق به زن داده شده باشد آیا مرد می‌تواند درخواست طلاق بدهد؟

حالا که مهم‌ترین تفاوت حق طلاق و وکالت برای طلاق مورد بررسی قرار گرفت لازم است اشاره داشته باشیم که اگر مردی وکالت در طلاق را به همسر خود داده باشد مهمترین سوالی که در این خصوص پیش می‌آید این است که آیا خود مرد می‌تواند طلاق بگیرد؟

در واقع عده‌ای گمان می‌کنند که اگر حق طلاق به زن انتقال داده شده باشد خود مرد دیگر نمی‌تواند از طریق دادگاه درخواست طلاق بدهد و تنها این زن است که چنین حقی را خواهد داشت. البته باید بگوییم که منظورمان از انتقال حق طلاق از سوی مرد در واقع همان وکالت در طلاق است که در بالا اشاره نمودیم که در اصطلاحات عامیانه به این شکل درآمده است.

اگر زن حق طلاق داشته باشد می‌تواند هر زمان که اراده نمود به دادگاه خانواده مراجعه نموده و دادخواستی مبنی بر طلاق تنظیم نماید و پس از طی نمودن پروسه قانونی از همسرش جدا شده و به رابطه زوجیت پایان بدهد.

باید اشاره داشته باشیم که وکالت در طلاق اگر به زن داده شود هرگز نمی‌تواند حق مرد برای طلاق را نفی کند. برای توضیح این موضوع باید اشاره داشته باشیم که اگر مرد به زن حق طلاق داده باشد همچنان خودش نیز دارای این حق است و می‌تواند هر زمان که اراده نمود به دادگاه مراجعه کرده و زن را طلاق بدهد.

البته باید اشاره داشته باشیم که مرد زمانی می‌تواند برای طلاق دادن همسرش اقدام کند که حقوق مالی او مانند مهریه و نفقه و موارد این چنینی را پرداخت کرده باشد. البته ممکن است در شرایطی زن حق طلاق را دریافت کرده باشد که مهریه یا قسمتی از آن را در اختیار مرد قرار دهد. چرا که می‌دانیم در بسیاری از موارد مرد می‌تواند برای اعطای وکالت برای طلاق شروطی را داشته باشد و در وکالت قید کند.

چگونه می‌توان حق طلاق را باطل کرد؟

در توضیح فرق حق طلاق و وکالت در طلاق بیان نمودیم که در اصطلاحات عامیانه اگرچه هر دو مورد معنای یکسانی دارند اما در علم حقوق دارای مفاهیم متفاوتی هستند. حق طلاق در واقع حقی است که در قانون مدنی به مرد داده شده برای اینکه بتواند هر زمان که اراده کرد به شرط پرداخت حقوق مالی و غیر مالی زن از او طلاق بگیرد؛ اما وکالت در طلاق از سوی مرد می‌تواند به هر شخصی اعطا گردد.

می‌دانیم که در صورت پشیمانی در انواع وکالت می‌توان آنها را باطل نمود. وکالت در طلاق در واقع در هنگام جاری شدن عقد نکاح بین زن و مرد از سوی مرد به شخص دیگری که معمولاً زوجه است منتقل می‌شود؛ بنابراین می‌توانیم بگوییم که اگر وکالت از نوع بلاعزل باشد یعنی اگر مرد برای طلاق به زن وکالت بلاعزل داده باشد دیگر در صورت پشیمانی نمی‌تواند آن را پس گرفته و باطل کند.

اما در شرایطی ممکن است که مرد وکالت برای طلاق را در سندی عادی به مرد اعطا کرده باشد که در این صورت چنین وکالتی فاقد اعتبار است؛ بنابراین اگر در زمانی پس از جاری شدن عقد نکاح مایل هستید که وکالت در طلاق را از همسر خود دریافت کنید لازم است در دفاتر اسناد رسمی حاضر شده و اقدام به این کار نمایید.

تفاوت حق طلاق و وکالت در طلاق

تکلیف مهریه در صورت داشتن حق طلاق و وکالت در طلاق

حالا که درباره تفاوت حق طلاق و وکالت در طلاق نکات مهمی را بیان نمودیم جا دارد به این سوال نیز پاسخ دهیم که تکلیف مهریه در صورت داشتن حق طلاق چه می‌شود؟

در واقع ممکن است مرد در هنگام بخشیدن حق طلاق به زن شرط کرده باشد که او نیز مهریه و نفقه را به مرد ببخشد. در واقع در بسیاری از موارد مرد تنها در صورتی حاضر می‌شود که وکالت برای طلاق را در اختیار همسرش قرار دهد که او نیز از حق خود برای دریافت مهریه بگذرد. می‌دانیم که حق طلاق با مرد است و جزو حقوق قانونی او به شمار می‌رود و در مقابل این زن است که حق برخورداری از مهریه، نفقه و اجرت المثل را خواهد داشت. 

دو طرف می‌توانند در هنگام اعطای وکالت در طلاق در خصوص این مسائل و حقوق مشترکشان به توافق برسند. در شرایطی شاهد این هستیم که مرد در وکالت در طلاق شرط می‌کند که تنها در صورتی راضی به چنین قراردادی شده است که زن نیز تمام مهریه خود را ببخشد که در این صورت زن دیگر نمی‌تواند به مهریه خود در صورت طلاق گرفتن رجوع کند.

در واقع اگر زن حق طلاق داشته باشد و از این حق خود استفاده کند و به دادگاه درخواست طلاق بدهد دیگر نمی‌تواند به حقوق خود مانند مهریه و نفقه دست پیدا کند البته این تنها زمانی صدق می‌کند که مرد در وکالت در طلاق قید کرده باشد که زن حقی برای مهریه نخواهد داشت. در غیر این صورت زن می‌تواند هم از حق طلاق خود استفاده کند و هم مهریه و سایر حقوق مالی خود را مطالبه نماید.

مراحل طلاق با داشتن وکالت طلاق چیست؟

حالا که تفاوت حق طلاق و وکالت برای طلاق را به خوبی فهمیدیم جا دارد تا مراحل طلاق با داشتن وکالت طلاق را نیز مورد ارزیابی قرار دهیم.

در قسمت‌های قبل اشاره نمودیم که زن در صورت محقق نشدن شروط ۱۲ گانه ضمن عقد، اثبات عصر و حج در دادگاه و همچنین با در اختیار داشتن وکالت در طلاق می‌تواند به دادگاه درخواست پایان دادن رابطه زوجیت بدهد.

در میان انواع روش‌هایی که برای طلاق از طرف زن بیان نمودیم می‌توانیم بگوییم که وکالت در طلاق به صورت ساده‌تری دنبال می‌شود و زن در این روش ساده‌تر می‌تواند به منافع خود دست پیدا کند و از مرد جدا شود.

  • برای تکمیل مراحل طلاق در صورت داشتن حق طلاق لازم است ابتدا وکالت در طلاق و سایر مدارک مورد نیاز را با خود همراه داشته و به نزدیک‌ترین دفتر خدمات الکترونیکی قوه قضاییه به محل زندگی خود مراجعه کنید.
  • در این مرحله لازم است که دادخواستی مبنی بر طلاق از طرف زن تنظیم شده و در اختیار مقامات مسئول در دفاتر الکترونیکی قوه قضاییه قرار بگیرد البته شما می‌توانید برای تنظیم دادخواست طلاق از یک وکیل مجرب و خبره کمک بگیرید.
  • در این مرحله لازم است زوجین در سامانه تصمیم نام نویسی کرده و از آنجا برای حضور در جلسات مشاوره وقت بگیرند.
  • در این مرحله است که دادخواست طلاق با در دست داشتن وکالت در طلاق مورد بررسی قرار خواهد گرفت و از طریق پیامک زمان مقرر برای تشکیل جلسه دادگاه به دو طرف اعلام خواهد شد.
  • با در نظر گرفتن تفاوت حق طلاق و وکالت برای طلاق باید بگوییم که قاضی در جلسات دادگاه اگر زن وکالت در طلاق داشته باشد شرایط مختلف را بررسی می‌کند تا در نهایت حکم عادلانه‌ای در این خصوص صادر نماید.
  • در این مرحله است که زن با در دست داشتن حکم دادگاه می‌بایست به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق مراجعه کرده و در آنجا صیغه طلاق جاری می‌شود و دو طرف از یکدیگر جدا می‌شوند.
تفاوت حق طلاق و وکالت در طلاق

متن وکالت حق طلاق به زن

حالا که با تفاوت حق طلاق و وکالت برای طلاق آشنا شدیم لازم است تا اطلاعات جامعی را درباره متن وکالت حق طلاق به زن به دست آوریم. شما می‌توانید وکالت‌نامه مد نظرتان را بر اساس نمونه‌ای که در زیر به شما ارائه می‌دهیم تنظیم نمایید:

  • نام و نام خانوادگی موکل
  • نام و نام خانوادگی وکیل
  • موضوع: حق وکالت در طلاق

اینجانب نام و نام خانوادگی به عنوان وکیل نام و نام خانوادگی متعهد می‌شوم با داشتن اختیارات کامل کلیه امور مربوط به دادرسی در امور قضایی و محاکم عمومی خانواده و دیگر مراجع مربوط و ذی صلاح را انجام دهم.

این امور شامل مواردی مانند تنظیم دادخواست، انتخاب وکیل دادگستری برای رسیدگی به پرونده، انعقاد قرارداد وکالت و مطلقه کردن زن در صورت صدور حکم طلاق با هر یک از انواع طلاق از جمله طلاق بائن و طلاق رجعی، طلاق خلع و طلاق مبارات، با هر شرط و قرار و قبول با بذل عین مهریه یا معادل یا کمتر یا بیشتر از آن باشد. همچنین حق حضانت و ملاقات با فرزندان مشترک اعم از قبول یا رد سرپرستی معرفی و انتخاب داور و قبول یا رد نظریه داوری، حق اعتراض به رای، تجدید نظر و فرجام‌خواهی و حق اسقاط آنها، استرداد دعوی یا دادخواست و حضور در دفاتر رسمی ثبت طلاق، جاری شدن صیغه طلاق و امضای ذیل و تمامی اوراق و اسناد مربوطه و دفاتر و ثبت طلاق در شناسنامه موکل می‌تواند شامل شود.

همچنین انجام سایر تشریفات لازم و قانونی را به نحوی که در هیچ یک از مراحل نیاز به حضور و امضای مجدد موکل نباشد انجام دهم.

با احترام نام و امضای وکیل

تفاوت حق طلاق و وکالت در طلاق

اگر حق طلاق با زن باشد طلاق چقدر طول می‌کشد؟

اکنون که درباره تفاوت حق طلاق و وکالت برای طلاق توضیحات جامعی را به شما ارائه دادیم لازم است به این سوال نیز پاسخ دهیم که اگر حق طلاق با زن باشد طلاق چقدر طول می‌کشد؟ پاسخ دادن به این سوال تابع عوامل بسیاری است یعنی عوامل بسیاری وجود دارد که می‌تواند مدت زمان طلاق از طرف زن را طولانی‌تر کند.

برای مثال اگر دادگاه صالح برای رسیدگی به پرونده طلاق با شلوغی‌های بسیار زیادی همراه باشد و حجم زیادی از پرونده‌های طلاق به آن ارجاع داده شده باشد به طور قطع در مدت زمان بیشتری به پرونده شما رسیدگی خواهد کرد و حکم مربوطه را در این خصوص صادر خواهد نمود. از سوی دیگر باید اشاره داشته باشیم که شما همواره می‌توانید با استخدام وکیل مدت زمان رسیدگی به دعاوی طلاق در محاکم قضایی را برای خود کاهش دهید.

مدت زمان به دعاوی طلاق اگر زن وکالت در طلاق داشته باشد تقریباً یک ماه خواهد بود؛ یعنی اگر زن با در دست داشتن وکالت در طلاق برای جدا شدن از همسرش دادخواست بدهد دادگاه در نهایت در مدت یک ماه حکم نهایی در این خصوص را صادر خواهد کرد.

البته ممکن است در برخی از شرایط خاص این زمان به مدت بیشتری نیز تغییر پیدا کند؛ اما بر اساس تجربه می‌توان همین زمان را برای رسیدگی به دعاوی طلاق در صورتی که زن دارای حق طلاق باشد اعلام نمود.

پس از صادر نمودن حکم طلاق از سوی دادگاه زن به مدت سه ماه فرصت خواهد داشت که به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق مراجعه کرده و در آنجا صیغه طلاق جاری شود. لازم به ذکر است که در هیچ کدام از مراحل طلاق اگر زن دارای وکالت در طلاق باشد نیازی به حضور مرد نیست.

لزوم مراجعه به وکیل برای وکالت در طلاق

حالا که تفاوت حق طلاق و وکالت در طلاق مشخص شد، اگر تمایل دارید که وکالت در طلاق را از همسر خود دریافت کنید لازم است به این نکته دقت داشته باشید که باید اطلاعات حقوقی شما در این زمینه افزایش پیدا کند تا بتوانید منافع خود را تامین نموده از بروز عواقب ناگوار جلوگیری کنید. از سوی دیگر شما می‌توانید با دریافت مشاوره حقوقی معایب دادن حق طلاق به زن را دانسته و با دید جامع‌تری در این خصوص تصمیم گیری نمایید.

وکیل می‌تواند در تنظیم قراردادهای اعطای وکالت در طلاق به شما کمک کند و تعهدات هر دو طرف را نیز به گونه‌ای ذکر کند که در بلند مدت دچار مشکلات جدی نشوند. از سوی دیگر در شرایطی ممکن است که شما موفق به دریافت حق طلاق از همسر خود شده باشید و بخواهید که با استفاده از این حق درخواست طلاق خود را به محاکم قضایی ارسال کنید.

در چنین شرایطی است که وکیل معتبر و برجسته به دلیل دانش حقوقی و تجربه‌ای که در این زمینه دارد می‌تواند بیشترین کمک را به شما داشته باشد. وکیلی که انتخاب می‌کنید باید دارای سابقه درخشانی باشد و رزومه قابل قبولی را از خود به جای گذاشته و نظر مثبت موکلان سابق خود را جلب کرده باشد. از سوی دیگر باید به سراغ آن دسته از وکلایی بروید که به صورت تخصصی در این زمینه فعالیت کرده‌اند.

کلام آخر

امیدواریم که با مطالعه این مطلب از مجله حقوقی برترین وکلا توانسته باشید بسیاری از مشکلات حقوقی خود را حل و فصل کرده و برای آینده زندگی مشترک خود تصمیم عاقلانه‌تری را بگیرید. در این مطلب کوشیدیم تا تفاوت حق طلاق و وکالت در طلاق را به طور کامل بیان نماییم. همچنین به این موضوع اشاره کردیم که اگر زن دارای حق طلاق باشد در چه مدت زمانی می‌تواند طلاق بگیرد. حالا از شما می‌خواهیم که نظرات خود را در قسمت دیدگاه برای ما و سایر مخاطبان بنویسید.

5/5 - (1 امتیاز)

میثم امینی

من عاشق دنیای کتاب و نویسندگی هستم و نمیدونم دست سرنوشت چجوری من رو به سمت تهیه متون حقوقی هل داد. خیلی خوشحالم بابت جایگاهی که دارم. چون حس میکنم جایی قرار گرفتم که هم بهش علاقه دارم و هم راهی برای خدمت به شما عزیزانه!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا