مسائل حقوقی

مرد تا چند سال می‌تواند زن را طلاق ندهد؟ +【شرایط و راهکارها】

اما ممکن است در زندگی مشترک اختلافاتی بین زن و مرد ایجاد شود که پایان دادن به زندگی برای هر دو یا یکی از آنها به عنوان هدف تعیین گردد. از آنجایی که قانون مدنی حق طلاق را به مرد داده است در بسیاری از موارد این سوال پیش می‌آید که اگر مرد تصمیمی به طلاق دادن زن نداشته باشد آیا زوجه می‌تواند برای طلاق اقدام کند. در واقع بسیاری از زوجین به دنبال پاسخگویی به این سوال هستند که اگر مرد به دلیل داشتن حق طلاق از رضایت به جدایی همسرش خودداری کند او پس از چند سال می‌تواند طلاق بگیرد. برای پاسخ گفتن به این سوال لازم است قوانین و مقررات کشور را به دقت مورد بررسی قرار داده و پاسخ مربوطه را از آنها استخراج کنیم. حال قصد بررسی این مسئله را داریم که مرد تا چند سال می‌تواند زن را طلاق ندهد؟ لطفاً تا انتها با ما همراه باشید.

شرایط طلاق از طرف مرد چیست؟

برای اینکه بتوانیم به این پرسش پاسخ دهیم که مرد تا چند سال می‌تواند زن را طلاق ندهد لازم است انواع طلاق را بشناسیم و قواعد و قوانین مربوط به آنها را نیز مورد ارزیابی قرار دهیم. در قانون مدنی ذکر شده که حق طلاق دادن در دعاوی مطرح شده با مرد می‌باشد و این مرد است که می‌تواند برای طلاق دادن همسرش اقدامات لازم را به انجام رسانده و حتی بدون ارائه دلایل موجه به دادگاه از زن جدا شود.

باید در نظر داشته باشید که در طلاق از طرف مرد لازم است به حقوق مالی زن توجه ویژه‌ای شود و مواردی مانند مهریه و نفقه به زن پرداخت گردد. در گذشته مرد می‌توانست با حضور در دفترخانه همسرش را طلاق بدهد و به این صورت اغلب بانوان در دریافت حقوق مالی خود مانند اجرت المثل و مهریه با مشکلات جدی روبرو می‌شدند؛ اما امروزه تغییرات قانون به گونه‌ای پیش رفته که باید پیش از طلاق از طرف مرد تکلیف مهریه و نفقه زن مشخص شود.

در این صورت است که درخواست مرد در دادگاه خانواده مورد بررسی قرار می‌گیرد و حکم نهایی در این خصوص صادر می‌شود. ممکن است زن به دلایلی با حکم طلاق مخالفت داشته باشد که در این صورت می‌تواند به آن اعتراض کرده و در فرجام خواهی اعتراض خود را دنبال نماید.

به طور خلاصه می‌توان گفت که اگر مرد حقوق مالی زن به مانند مهریه و نفقه را پرداخت نماید در این صورت است که می‌تواند از زن طلاق بگیرد چرا که حق طلاق از نظر قانون مدنی با او می‌باشد.

مرد تا چند سال می‌تواند زن را طلاق ندهد

شرایط طلاق از طرف زن چیست؟

در پاسخ به این پرسش که مرد تا چند سال می‌تواند همسرش را طلاق ندهد باید بگوییم که طلاق از طرف زن نیز یکی دیگر از روش‌های طلاق به شمار می‌رود که در محاکم قضایی رسمیت پیدا کرده است.

اشاره داشتیم که در قانون مدنی حق طلاق به مردان داده شده است اما در تغییرات قانون جدید طلاق، روال دادگاه‌های خانواده به این صورت است که زن نیز با ارائه دلایل محکمه پسند به قاضی پرونده می‌تواند درخواست طلاق خود را ارائه کند. در واقع باید دلایلی که از سوی زن به دادگاه ارائه می‌گردد سختی و مشقت او در زندگی را به اثبات برساند که در اصطلاحات حقوقی آن را عسر و حرج می‌نامند.

برخی از دلایل محکمه پسند برای طلاق گرفتن زن عبارت است از: 

  • عدم حضور مرد در منزل به مدت ۹ ماه یا بیشتر از آن
  • عقیم بودن مرد و عدم توانایی بارور کردن زن
  • اعتیاد به مواد مخدر یا مشروبات الکلی
  • سوء رفتار مداوم با زن
  • دریافت حکم حبس بیش از ۵ سال
  • خودداری از پرداخت نفقه
  • عسر و حرج در زندگی زناشویی

اگر برای شما سوال شده است که اگر مرد طلاق ندهد تکلیف زن چیست باید بگوییم که در این صورت زن می‌بایست عسر و حرج در زندگی خود را برای دادگاه خانواده به اثبات برساند. چنانچه زن موفق شود که دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن را به دادگاه ارائه کند می‌تواند حتی بدون رضایت شوهر از او طلاق بگیرد.

در ماده ۱۰۲۳ قانون مدنی اشاره شده که اگر مرد به مدت ۴ سال زندگی مشترک را به طور کامل ترک نموده و خبری از او نباشد زن می‌تواند پس از پیگیری‌های صورت گرفته در دادگاه درخواست طلاق بدهد و حتی بدون رضایت شوهر از او طلاق بگیرد.

مرد تا چند سال می‌تواند زن را طلاق ندهد

مرد تا چند سال می‌تواند زن را طلاق ندهد؟

اگر شما نیز با این سوال روبرو هستید که مرد تا چند سال می‌تواند زن را طلاق ندهد؟ باید این مسئله را مدنظر قرار دهید که اگر زن به دادگاه درخواست طلاق داده باشد و مرد نیز از طلاق دادن زن خودداری و امتناع کند، زن می‌تواند با استفاده از قوانین و مقرراتی که در این خصوص وجود دارد درخواست طلاق نموده و در پایان کار از مرد طلاق بگیرد.

البته زن در صورتی می‌تواند بدون رضایت شوهرش از او جدا شود که دلایل محکمه پسندی را به قاضی پرونده ارائه داده و آنها را در محیط دادگاه خانواده به اثبات برساند.

در بالا به برخی از مهم‌ترین دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن اشاره نمودیم که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توان به عدم پرداخت نفقه، سوء رفتار مداوم مرد، عسر و حرج در زندگی و مواردی از این جنس اشاره نمود.

در ماده ۲۶ از قانون حمایت خانواده اشاره شده که اگر مرد طلاق ندهد زن می‌تواند با اثبات دلایل محکمه پسند از او طلاق بگیرد. این درست است که در قانون مدنی حق طلاق تنها به مردان داده شده بود اما تغییرات قانون باعث شده است که زن نیز بتواند با در اختیار داشتن وکالت در طلاق یا با اثبات دلایل محکمه پسند از همسر خود حتی بدون رضایت شوهر طلاق بگیرد.

لازم به ذکر است که اگر زن موفق شود وکالت در طلاق را دریافت نماید می‌تواند در هر صورتی که تمایل داشت از شوهرش جدا شود و در اینجا نیز رضایت شوهر اهمیتی نخواهد داشت؛ اما نکته قابل ذکر این است که دریافت وکالت در طلاق از سوی زن به هیچ عنوان نمی‌تواند حق شوهر را برای طلاق دادن زن از بین ببرد؛ یعنی در این شرایط است که هم زن و هم مرد می‌توانند برای طلاق اقدام کنند و دیگری نمی‌تواند مانعی برای طلاق گرفتن او شود.

بنابراین در پاسخ به این سوال که آیا مرد می‌تواند تا همیشه زن را طلاق ندهد؟ باید بگوییم که همچنان حق طلاق با مرد می‌باشد اما اگر زن دلایل محکم پسندی داشته باشد که با استفاده از آنها بتواند سختی و مشقت خود در زندگی مشترک را به اثبات برساند حتی بدون رضایت شوهر نیز می‌تواند طلاق بگیرد؛ یعنی در چنین شرایطی هرگز مرد نمی‌تواند از طلاق دادن او امتناع کند و دادگاه به نیابت از شوهر طلاق زن را صادر خواهد کرد.

آیا مرد می‌تواند زن را بلاتکلیف بگذارد؟

ممکنه شما با دغدغه‌هایی در این خصوص روبرو شده باشید که آیا مرد می‌تواند زن را بلاتکلیف بگذارد؟ باید اشاره داشته باشیم که منظور از بلاتکلیفی زن عدم انجام مسئولیت‌های قانونی از سوی مرد می‌باشد. برای مثال از نظر قانونی مرد موظف است که به همسر خود نفقه پرداخت کند و نیازهای اولیه زندگی او را برطرف نماید در این صورت ممکن است که مرد از انجام این کار خودداری نموده و تعهدات قانونی خود را زیر پا بگذارد.

باید اشاره داشته باشیم که از نظر قانونی مرد به هیچ عنوان نمی‌تواند همسر خود را بلاتکلیف بگذارد چرا که در این صورت است که مرد از مسئولیت‌های قانونی خود شانه خالی کرده و به حقوق زن احترام نگذاشته است.

در چنین شرایطی است که زن باید دادخواست تعیین و تکلیف خود را به دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضاییه ارائه کند تا دادگاه تکلیف او را روشن نموده و مرد را ملزم به انجام تعهدات قانونی خود در قبال زن کند.

در قسمت قبل به این سوال پاسخ دادیم که مرد تا چند سال می‌تواند از طلاق دادن زن خودداری کند و اکنون لازم است به این نکته نیز اشاره‌ای مختصر کنیم که بلاتکلیف گذاشتن زن و انجام وظایف زناشویی باعث می‌شود تا زن بتواند به دادگاه درخواست تعیین و تکلیف داده و اگر مرد همچنان از انجام این تکالیف خودداری کند زن می‌تواند دلایل محکمه پسندی برای ارائه دادخواست طلاق پیدا کند.

همچنین اگر منظور از بلاتکلیف گذاشتن زن این موضوع باشد که زوجه با حضور در دادگاه دادخواست طلاق تنظیم نموده اما مرد از طلاق دادن همسرش خودداری کند، باید اشاره داشته باشیم که اگر زوجه در چنین شرایطی بتواند دلایل محکمه پسندی برای اثبات عسر و حرج در زندگی خود پیدا کند می‌تواند حتی بدون رضایت شوهرش از او طلاق بگیرد و علاوه بر این تمامی حقوق مالی و غیر مالی خود را نیز به دست آورد.

آیا مرد می‌تواند زن را بلاتکلیف بگذارد؟

در چه صورتی مرد می‌تواند مهریه ندهد؟

اگر با این سوال مواجه شده‌اید که مرد در چه صورتی می‌تواند مهریه را ندهد باید بگوییم که مهریه جزو مهم‌ترین حقوق مالی زن به شمار می‌رود که تقریباً در همه حال مرد ملزم به پرداخت آن است.

تنها در شرایطی مرد می‌تواند مهریه نپردازد که عقد نکاح باطل شود و علاوه بر این نزدیکی بین زن و مرد صورت نگرفته باشد. در ماده ۱۰۹۸ از قانون مدنی اشاره شده است که اگر عقد نکاح به هر دلیلی باطل شده در حالی که بین زن و مرد نزدیکی و رابطه جنسی صورت نگرفته باشد هیچ مهریه‌ای به زن تعلق نخواهد گرفت. در صورتی که زن از مرد مهریه دریافت کرده باشد و عقد نکاح باطل گردد مرد می‌تواند مهریه دریافت شده از سوی زن را مطالبه نماید.

گاهی به غلط تصور می‌شود که خیانت از طرف زن به مرد می‌تواند حق برخورداری او از مهریه را از بین ببرد که چنین تصوری کاملاً غلط است. دقت داشته باشید که حتی اگر مرد از همسر خود خیانت ببیند باز هم در صورت طلاق دادن او می‌بایست مهریه پرداخت کند.

نکته دیگر که لازم است در این خصوص اشاره داشته باشیم این است که مطالبه مهریه از سوی زن به هیچ عنوان به طلاق دادن بستگی ندارد یعنی زن حتی پیش از طلاق و در زمان زندگی مشترک نیز می‌تواند مهریه خود را از مرد مطالبه کند. بسته به اینکه نوع مهریه عندالمطالبه یا عندالاستطاعه باشد شیوه پرداخت آن از سوی مرد متفاوت خواهد بود. اگر مرد به هر دلیلی نتواند مهریه را پرداخت کند می‌بایست به دادگاه درخواست اعسار بدهد تا مهریه زن برای او قسط بندی شود.

راهکار برای طلاق ندادن زن چیست؟

در بخش‌های قبلی مقاله به این سوال پاسخ دادیم که مرد تا چند سال می‌تواند زن را طلاق ندهد؟ اکنون به دنبال راهکاری هستیم که مرد با استفاده از آن بتواند همسر خود را طلاق نداده و او را ملزم به زندگی مشترک کند.

دقت داشته باشید که تمکین یکی از مهم‌ترین وظایف قانونی زن به شمار می‌رود. در واقع زن ملزم است که در خانه‌ای که مرد برای او تدارک دیده زندگی کرده و به نیازهای همسرش بپردازد و این موضوع را از نظر قانونی تمکین عام و خاص می‌نامند. در شرایطی ممکن است که زن بدون در اختیار داشتن هیچگونه دلایل موجهی منزل مشترک را ترک نموده و در اصطلاح قهر کند. اگر زن در زمانی که در منزل مشترک سکونت ندارد درخواست طلاق بدهد مرد می‌تواند در شرایطی خاص از طلاق دادن او خودداری کند.

راهکار برای طلاق ندادن زن در چنین شرایطی این است که این مسئله را برای دادگاه به اثبات برسانید که زن بدون در اختیار داشتن دلایل موجه منزل مشترک را ترک نموده و در اصطلاح وظایف قانونی خود را به انجام نرسانده است. از سوی دیگر اگر زن قصد طلاق گرفتن از مرد در چنین شرایطی را دارد باید بداند که عدم سکونت او در منزل شوهر به معنی اثبات نشوز به شمار می‌رود و در چنین شرایطی زن نمی‌تواند درخواست طلاق خود را به نتیجه برساند.

البته ممکن است که زن با در اختیار داشتن دلایل موجه منزل شوهر را ترک کرده باشد که در این صورت از دلایل موجه خود می‌تواند برای اثبات عسر و حرج در زندگی استفاده کرده و به این شکل درخواست طلاق بدهد. به عنوان نمونه زن می‌تواند در دادگاه ادعا کند که مرد او را به صورت مداوم مورد ضرب و شتم قرار می‌دهد و علت اصلی ترک منزل مشترک همین عامل بوده است. در صورت اثبات ضرب و شتم مداوم از سوی مرد حتی اگر مرد طلاق ندهد زن می‌تواند طلاق بگیرد.

اگر مرد طلاق ندهد تکلیف زن چیست؟

اگر مرد طلاق ندهد تکلیف زن چیست؟

حال سوال مهمی که به وجود می‌آید این است که اگر مرد طلاق ندهد تکلیف زن چیست؟ بنا به دلایلی ممکن است زن با در اختیار داشتن دلایل موجه به دادگاه درخواست طلاق داده باشد اما در این صورت مرد به هیچ عنوان به طلاق رضایت پیدا نکند. در این صورت است که زن می‌بایست دادخواست تعیین و تکلیف خود را تنظیم نموده و در اختیار مقامات مسئول قضایی قرار دهد.

در این صورت است که قاضی پرونده موظف می‌شود که وضعیت زندگی زن را در نظر گرفته و در اصطلاح وضعیت مربوطه را تعیین و تکلیف کند. در چنین شرایطی است که قاضی پرونده و کارشناسان قضایی سعی می‌کنند تا تمامی دلایل محکمه پسند زن را مورد بررسی قرار دهند تا برای آنها روشن شود که آیا زندگی زن به صورت واقعی در عسر و حرج و سختی قرار دارد یا اینکه ادعای زن دروغ است.

در بخش‌های قبلی به این سوال پاسخ دادیم که مرد تا چند سال می‌تواند به زن اجازه طلاق ندهد و اکنون در تکمیل این مبحث لازم است تاکید کنیم که اگر دلایل محکمه پسند ارائه شده از سوی زن بتواند سختی او در زندگی‌اش را به اثبات برساند حتی اگر مرد به طلاق دادن زن راضی نباشد باز هم زن می‌تواند برای جدا شدن از مرد مراحل حقوقی را طی نموده و در نهایت از او طلاق بگیرد.

اگر مرد طلاق ندهد زن می‌تواند طلاق بگیرد؟

بیان کردیم که در قانون مدنی حق طلاق تنها به مردان داده شده است و در گذشته زنان نمی‌توانستند در این خصوص درخواستی داشته باشند؛ اما قانون امروزه دچار تغییرات جدی شده است و حتی زنان نیز در برخی از شرایط خاص می‌توانند به دادگاه درخواست طلاق داده و حتی بدون رضایت شوهر از او جدا شوند.

بنابراین می‌توان گفت که اگر مرد طلاق ندهد زن می‌تواند طلاق بگیرد چرا که او می‌تواند با اثبات دلایل محکمه پسند در دادگاه سختی و مشقت خود در زندگی مشترک را به اثبات رسانده و به این شکل مجوز قانونی برای جدا شدن از همسرش را دریافت نماید.

برای مثال ممکن است که زن ادعا کند که مرد به او نفقه پرداخت نمی‌کند در این صورت است که در ابتدا قاضی پرونده سعی می‌کند مرد را ملزم به پرداخت حقوق مالی زن نماید اما اگر مرد همچنان از پرداخت نفقه خودداری نموده و یا اینکه توانایی مالی لازم برای تامین هزینه‌های زندگی زن را نداشته باشد، به زن اجازه طلاق داده خواهد شد.

یکی دیگر از مواردی که زن با استفاده از آنها می‌تواند مشقت و سختی در زندگی مشترک را به اثبات برساند سوء رفتار و ضرب و شتم مداوم از سوی مرد می‌باشد. برای اثبات چنین ادعاهایی لازم است که زن از استشهادیه محلی و یا شهادت چند نفر از آشنایان استفاده کند. البته نباید فراموش کنیم که اثبات دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن قدری دشوار و پیچیده به نظر می‌رسد بنابراین به شما توصیه می‌کنیم که حتماً برای این نوع از طلاق به سراغ یک وکیل متخصص و خبره در این زمینه بروید.

اگر مرد طلاق ندهد زن می‌تواند مهریه بگیرد؟

اگر مرد طلاق ندهد زن می‌تواند مهریه بگیرد؟

در توضیح این مسئله که مرد تا چند سال می‌تواند زن را طلاق ندهد اشاره نمودیم که زن با در دست داشتن دلایل موجه می‌تواند حتی بدون رضایت مرد از او جدا شود؛ اما باید اشاره داشته باشیم که مطالبه مهریه به هیچ عنوان به رضایت یا عدم رضایت مرد بستگی ندارد؛ یعنی زن تحت هر شرایطی می‌تواند مهریه خود را از مرد مطالبه نموده و از طریق قانونی به آن دست پیدا کند.

تنها حالتی که به زن مهریه تعلق نمی‌گیرد در شرایطی است که عقد نکاح باطل اعلام شود و نزدیکی بین زن و مرد صورت نگرفته باشد؛ اما در شرایطی که طلاق از طرف زن باشد و مرد حتی به آن رضایت نیز نداشته باشد باز هم زن می‌تواند به حقوق مالی خود مانند مهریه و نفقه دست پیدا کند.

اما به هر حال باید این نکته را در نظر بگیرید که مطالبه مهریه می‌تواند با چالش‌های بسیار زیادی همراه باشد. در برخی از موارد نیز شاهد این هستیم که زن برای راضی کردن مرد به طلاق حاضر می‌شود بخشی از مهریه یا تمام آن را به شوهر ببخشد. این نوع از طلاق را در اصطلاح طلاق توافقی می‌نامند؛ اما اگر مرد تحت هیچ شرایطی راضی به طلاق دادن زن نشود لازم است که دلایل محکمه پسند برای طلاق را به دادگاه ارائه دهید.

مرد تا چند سال می‌تواند زن را طلاق ندهد

لزوم مراجعه به وکیل برای طلاق از طرف زن

طلاق از سوی زن را می‌توان پیچیده‌ترین نوع طلاق شما را آورد که برای اثبات دلایل محکمه پسند در آن حتماً باید از یک وکیل مجرب و خبره کمک دریافت کنید.

وکیلی که استخدام می‌کنید باید سابقه درخشانی در این زمینه داشته و تخصص و بازدهی زیادی را از خود به معرض نمایش بگذارد چرا که تنها در این صورت است که می‌توانید شانس کسب پیروزی در دادگاه را برای خود به میزان قابل توجهی افزایش داده و حتی بدون رضایت شوهر از او طلاق بگیرید.

به هر حال لازم است تحقیقات کاملی را درباره مهارت وکلا انجام دهید و بر روی توانمندی آنها تمرکز ویژه‌ای داشته باشید تا در نهایت شاخص‌ترین و برجسته‌ترین وکیل را برای رسیدگی به خواسته‌های حقوقی خود انتخاب نموده و به این شکل به اهدافتان برسید.

کلام آخر

کادر مجرب ما در مجله حقوقی برترین وکیل در این تلاش بود تا با بررسی نکات حقوقی مربوط به طلاق به سوالات شما در این زمینه پاسخ بگوید و نیازهای حقوقی شما را به میزان قابل توجهی برطرف نماید. در متن بالا هدف اصلی ما این بود تا به این پرسش پاسخ دهیم که مرد تا چند سال می‌تواند زن را طلاق ندهد؟ اکنون که با ابعاد مختلف این موضوع آشنا شدیم از شما مخاطبان عزیز درخواست می‌کنیم که نظرات خود را در قسمت دیدگاه با دیگر مخاطبان این سایت در میان بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

میثم امینی

من عاشق دنیای کتاب و نویسندگی هستم و نمیدونم دست سرنوشت چجوری من رو به سمت تهیه متون حقوقی هل داد. خیلی خوشحالم بابت جایگاهی که دارم. چون حس میکنم جایی قرار گرفتم که هم بهش علاقه دارم و هم راهی برای خدمت به شما عزیزانه!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − شش =

دکمه بازگشت به بالا