مسائل حقوقی

شرایط طلاق زن باردار + نحوه مطالبه مهریه ⚖️【سال1403】

در تمامی مراحل زندگی ممکن است مشکلاتی جدی پدیدار شود که زوجین را به این نتیجه برساند که راهی برای آن جز جدایی باقی نمانده است. یکی از این مراحل، بارداری زن می باشد. باید اشاره داشته باشیم که طلاق در زمان بارداری زن از نظر قانونی و شرعی بدون مانع است و اما دارای شرایط و ضوابط خاصی است که باید به طور دقیق از سوی طرفین رعایت شود. با رعایت این قوانین و شرایط است که می توان امید داشت که حقوقی از زن پایمال نمی شود و می توان خسارت های ناشی از طلاق به خصوص در زمان بارداری را برای زوجین و فرزند به حداقل رساند. در این مقاله سعی داریم شما را با شرایط طلاق زن باردار آشنا کنیم تا به این شکل به تمامی سوالات شما در این خصوص پاسخ داده باشیم. با ما همراه باشید.

ایا طلاق زن باردار امکان پذیر است؟

ممکن است زن و شوهر در زمان بارداری زن با مشکلات عدیده ای رو به رو شوند و زندگی مشترک به جایی برسد که راهی جز برای طرفین باقی نماند. حال اینجاست که اگر زن باردار باشد همواره این سوال پیش می آید که آیا طلاق زن باردار امکان پذیر است یا خیر؟ در این خصوص باید اشاره داشته باشیم که نه شرع و نه قانون هیچ گونه منعی برای این کار در نظر نگرفته اند. در واقع دو طرف می توانند در هر مرحله ای از بارداری زن برای جدایی از یکدیگر دادخواست تنظیم نمایند.

در واقع تفاوتی میان طلاق عادی با طلاق زن در صورتی که حامله باشد وجود ندارد و تنها در این خصوص برخی از حقوق زن در زمان طلاق دچار تغییراتی می شود که مرد مکلف به انجام و رعایت تمامی آن ها است. برای مثال باید اشاره داشته باشیم که در مباحث حقوقی مانند عده زن حامله و نیز نفقه زن حامله با تغییراتی جزئی مواجه هستیم که در قسمت های بعدی مقاله سعی می کنیم به طور دقیق این مسائل را تشریح نموده و به سوالات شما در این خصوص پاسخ دهیم.

دقت داشته باشید که طلاق یک فرآیند قانونی است و در آن باید حقوق هر دو طرف به طر کامل لحاظ شود. از این رو، در این نوع از طلاق می بایست در ابتدا زوجین در جلسات مشاوره شرکت کرده و ارجاع به داوری نیز صورت بگیرد. پس از این است که زوجین می توانند با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضائیه دادخواست خود مبنی بر انواع طلاق را تنظیم نموده و به مقامات مسئول تحویل دهند تا به این شکل روند قانونی رسیدگی به دادخواست طلاق در دادگاه آغاز و پیگیری شود.

قانون مدنی در ماده 1141 خود به طور صریح در خصوص طلاق زن در ایام بارداری سخن به میان آورده است. این ماده قانونی به صراحت اشاره می دارد که طلاق در این ایام بلا مانع است؛ اما قانون ذکر می کند که طلاق باید با در نظر گرفتن تمامی حقوق زن حامله صورت بپذیرد تا از این بابت ظلمی به زن نشود. در صورتی که تمایل به گرفتن طلاق از همسر خود را دارید لازم است پیش از هر گونه اقدام با وکیل خانوده در تهران مجرب و خبره در این خصوص مشورت کنید.

شرایط طلاق زن باردار

شرایط طلاق زن باردار به چه صورت است؟

نکته ای که لازم است در خصوص شرایط طلاق زن باردار به آن توجه داشته باشیم این است که روند کلی طلاق عادی با زمانی که زن باردار باشد تفاوت چندانی با یکدیگر ندارد. ممکن است زن باردار و شوهر وی از طریق طلاق توافقی برای جدایی از یکدیگر اسستفاده کرده باشند. همچنین این امکان وجود دارد که طلاق از طرف زن باردار یا مرد باشد. در تمامی این شرایط لازم است برای شروع روند قضایی رسیدگی به پرونده، دو طرف دادخواست را تنظیم نموده و به دفاتر خدمات الکترونیکی تحویل دهند.

در این صورت است که روند قانونی رسیدگی به دادخواست آغاز شده و قاضی مربوط به دادگاه خانواده سعی می کند ابعاد مختلف پرونده را ارزیابی نماید. لازم به ذکر است که در این مرحله دادگاه دو طرف را ملزم می کند تا جلسات مشاوره شرکت کنند. شرکت در جلسات مشاوره به زوجین این امکان را می دهد که از طلاق منصرف شده و سازش نمایند؛ اما در صورتی که عزم زوجین برای جدایی از یکدیگر جدی باشد، قاضی در نهایت و پس از طی نمودن جلسات متعدد گواهی عدم امکان سازش را صادر می کند.

در واقع تنها تفاوتی که میان طلاق زن باردار و طلاق عادی وجود دارد این است که لازم می باشد در طلاق توافقی تکلیف هزینه های مربوط به زایمان زن در آینده مشخص شود. از سوی دیگر بحث حضانت فرزند پس از زایمان مطرح می شود. در این خصوص لازم است ذکر شود که حضانت فرزند تا سن هفت سالگی با مادر است. البته ممکن است توافق طرفین به گونه ای دیگر باشد. از سوی دیگر مرد ملزم است تا زمان وضع حمل زن نفقه او را پرداخت نماید. مگر اینکه توافق به گونه ای دیگر باشد.

شرایط طلاق زن باردار

شرایط طلاق از طرف زن باردار

در قانون به صراحت اشاره شده است که حق طلاق با مرد است. از این رو، این مرد است که می تواند به شرط رعایت حقوق مالی زن در زمان طلاق از او جدا شود؛ اما هرگز نباید اینگونه تصور شود که زن هیچ حقی برای پیش قدم شدن در طلاق ندارد. در قانون جدید طلاق زن باردار به صراحت ذکر شده است که زن نیز در شرایطی می تواند برای طلاق از همسر خود پیش قدم شود. برای این کار لازم است زن دادخواست طلاق تنظیم نموده و دلایل محکمه پسند خود را در آن ذکر نماید.

باید این موضوع را در نظر داشته باشید که در واقع هیچ تفاوتی میان درخواست طلاق از سوی یک زن عادی و یک زن باردار وجود ندارد. قانون در این خصوص تفاوتی را ذکر نکرده است. طبق قانون مدنی زن ملزم است دلایل محکمه پسندی را به دادگاه برای جدایی از همسر ارائه دهد. دقت داشته باشید که حق طلاق با مرد است و در عوض زن حق برخورداری از مهریه، نفقه، اجرت المثل و… را در اختیار دارد. پس زن در صورتی که قصد اقدام برای طلاق را داشته باشد باید دلایل موجهی را به دادگاه ارائه دهد.

این دلایل محکمه پسند که می تواند از سوی زن باردار به دادگاه معرفی شود شامل عدم پرداخت نفقه از سوی مرد به مدت شش ماه، مفقود الاثر شدن و ترک زندگی مشترک توسط مرد به مدت چهار سال، سوء رفتار مداوم از سوی مرد، اعتیاد مرد به گونه ای که زندگی زن را با خطر رو به رو کند و هر گونه دلیل دیگری که زندگی زن را با عسر و حرج مواجه کند می شود. به طور کلی اگر زن بتواند دلایلی را به دادگاه ارائه دهد که نشان دهد زن برای ادامه زندگی با مشقت و سختی رو به رو است، حتی در صورت راضی نبودن مرد، زن می تواند طلاق بگیرد.

در خصوص شرایط طلاق زن حامله باید ذکر کنیم که در صورت اثبات یکی از این دلایل زن می تواند ضمن دریافت حقوق مالی خود مانند مهریه، اجرت المثل، نفقه و… حتی در صورت عدم تمایل مرد به جدایی نیز از او طلاق بگیرد. علاوه بر این، ممکن است زن حامله وکالت در طلاق از مرد دریافت کرده باشد. در این صورت زن باردار نیز حق دارد برای طلاق پیش قدم شود و حتی بدون در اختیار داشتن دلیل محکمه پسند نیز از مرد طلاق بگیرد. رضایت مرد در این نوع طلاق شرط نیست.

شرایط طلاق زن باردار

شرایط طلاق توافقی زن باردار

باید اشاره داشته باشیم که طلاق توافقی نیز گونه ای از طلاق است که اقدام برای آن توسط زوجین فراهم شده است. در واقع باردار بودن زن تفاوتی در این خصوص ایجاد نمی کند. در این نوع از طلاق زوجین لازم است در خصوص حق خود به توافقات لازم دست پیدا کنند. برای مثال لازم است تکلیف مهریه را به طور دقیق مشخص کنند. علاوه بر این نیاز است در خصوص حضانت فرزند و نفقه ای که لازم است به زن پرداخت شود به طور کامل تعیین و تکلیف شود.

در این نوع از طلاق لازم است توافق نامه ای تنظیم شده و شرایط طلاق زن باردار در آن مشخص شود تا به این شکل دادگاه نیز این توافق نامه را به رسمیت بشناسد. همچنین باید دقت داشته باشید که طلاق توافقی به هیچ گونه دلیل خاصی نیاز ندارد و در آن تنها توافق طرفین مطرح است. علاوه بر این، تنظیم دادخواست طلاق توافقی در صورتی که زن باردار باشد نیز تفاوت چندانی با دادخواست های دیگر ندارد. در این نوع طلاق زوجین برای دریافت حکم عدم امکان سازش به دادگاه مراجعه می کنند.

لازم به ذکر است که باید تکلیف نفقه زن در ایام بارداری برای دادگاه مشخص شود. علاوه بر این، لازم است زن و مرد در خصوص هزینه های مربوط به زایمان نیز به توافق برسند تا از این بابت نیز در آینده مشکل و اختلافی پدیدار نشود. علاوه بر این، لازم است دو طرف در خصوص حضانت فرزند متولد شده نیز به توافقات لازم دست پیدا کنند. دقت داشته باشید که به طور معمول حضانت فرزند پسر و دختر تا هفت سالگی از نظر قانونی با مادر است. مگر اینکه توافق صورت گرفته به گونه ای دیگر باشد.

شرایط طلاق زن باردار از طرف مرد

قانون مدنی مرد را دارای حق طلاق قلمداد کرده است؛ بنابراین مرد می تواند برای طلاق دادن و جدایی از زن پیش قدم شود. در این نوع از طلاق که به طلاق از طرف مرد نیز مشهور است، باردار بودن زن نمی تواند مانعی برای ترک زندگی مشترک باشد. دقت داشته باشید که مرد حتی در صورت باردار بودن زن نیز می تواند از دادگاه درخواست گواهی عدم امکان سازش داشته باشد. تنها نکته ای که لازم است ذکر شود این است که مرد باید در ابتدا مهریه، نفقه، اجرت المثل، نحله و… را به زن پرداخت کند.

لازم به ذکر است که مرد برای پیش قدم شدن برای طلاق زن حامله هیچ گونه نیازی به ارائه دلایل موجه ندارد. ارائه دلایل موجهی مانند عدم تمکین زن تنها می تواند مرد را از پرداخت نفقه معاف کند. به هر حال در این نوع از طلاق مرد ملزم به پرداخت تمامی حقوق زن به طور کامل است. نشوز زن و اثبات آن در دادگاه به هیچ عنوان نمی تواند زن باردار را از دریافت نفقه محروم کند. به هر حال مهریه و سایر حقوق مالی زن در طلاق از طرف مرد نوعی عامل بازدارنده برای طلاق به شمار می آیند.

نفقه زن باردار چقدر است؟

پیش از اینکه به این سوال پاسخ بدهیم که نفقه زن باردار چقدر است؟ جا دارد تا اندکی در خصوص نفقه و تعریف حقوقی آن سخن به میان آوریم. باید در نظر داشته باشید که در اسلام و به تبع آن وظیفه تامین نیازهای اولیه و متعارف زن در زندگی مشترک به شوهر او سپرده شده است و مرد ملزم است نیازهای زن من جمله خوراک، پوشاک، مسکن، هزینه های بهداشتی و درمانی و… را به عنوان نفقه در اختیار او قرار دهد. در واقع پس از پایان یافتن زندگی مشترک حق برخورداری زن از نفقه نیز قطع می شود.

اما باید به این موضوع اشاره داشته باشیم که در طلاق زن حامله مرد ملزم می شود که حتی در زمان بارداری زن نیز به او نفقه پرداخت نماید. این مورد به زن این امکان را می دهد تا بدون هیچ گونه نگرانی در خصوص هزینه های زندگی دوران بارداری خود را پشت سر بگذارد. دقت داشته باشید که پرداخت نفقه از سوی شوهر به زن حامله تا زمان زایمان و وضع حمل زن ادامه خواهد داشت و پس از آن مرد ملزم به پرداخت نفقه فرزند متولد شده اعم از پسر یا دختر می شود.

شرایط طلاق زن باردار

عده طلاق زن باردار

قانون مدنی که از شرع استخراج شده است زن را مکلف می کند که پس از طلاق تا مدتی مشخص از ازدواج مجدد خودداری نماید. به این زمان در اصطلاحات شرعی و حقوقی عده طلاق می گویند که زمان نگه داشتن آن در انواع طلاق متفاوت است. باید در نظر داشته باشید که زن نمی تواند در این مدت با مرد دیگر نزدیکی داشته باشد و شوهر دیگری اختیار نماید. شاید فلسفه عده طلاق این باشد که اگر زن بلافاصله بعد از طلاق ازدواج کند، در صورت حامله بودن در خصوص پدر فرزند متولد شده شبهه پدید می آید.

از سوی دیگر باید این موضوع را نیز در نظر داشته باشید که اگر نوع طلاق صورت گرفته از نوع رجعی باشد، مرد می تواند در زمان عده به زن رجوع کند و در این صورت است که زن و مرد می توانند بدون عقد مجدد با یکدیگر زندگی نمایند. زن حامله نیز ملزم به نگه داشتن عده است. عده طلاق زن باردار تا به دنبا آمدن فرزند ادامه پیدا می کند و زن در این مدت نمی تواند مجددا ازدواج کند. پس از زایمان، عده زن به پایان می رسد و او می تواند مجددا شوهر اختیار کند.

مهریه زن باردار چقدر است؟

لازم به ذکر است که مهریه زن باردار یکی از مهم ترین حقوق مالی او در زمان طلاق به شمار می آید. همواره مرد و زن در زمان عقد دائم و موقت مالی را به عنوان مهریه در نظر می گیرند و به این دلیل که سبب مهریه نکاح است زن می تواند در هر مرحله ای از زندگی خود که اراده کرد آن را از مرد مطالبه نماید. در واقع زن می تواند با مراجعه به دادگاه دادخواست مطالبه مهریه خود را تنظیم نماید. در این شرایط دادگاه مرد را ملزم به پرداخت مهریه زن خواهد کرد.

عدم پرداخت مهریه از سوی مرد و فرار از دین می تواند عواقب ناگواری را برای او به دنبال داشته باشد. برای مثال زن می تواند حکم جلب مرد را دریافت نماید و یا اینکه اموال او را توقیف نماید. در صورتی که مهریه از نوع عند المطالبه باشد و مرد توانایی مالی لازم برای پرداخت این حق زن را در اختیار نداشته باشد، لازم است به دادگاه درخواست اعسار بدهد. در این صورت است که دادگاه درخواست اعسار مرد را بررسی کرده و در صورت تایید اعسار مرد، مهریه قسط بندی می شود.

لازم به ذکر است که شرایط طلاق زن باردار در خصوص دریافت مهریه هیچ تفاوتی با شرایط عادی طلاق ندارد و در همه حال مرد ملزم می شود که حقوق زن در خصوص مهریه را به او پرداخت نماید. دقت داشته باشید که عدم تمکین زن و یا خیانت وی نیز نمی تواند زن را از دریافت مهریه محروم نماید. گذشت از این، تنها در صورتی که زن در زمان طلاق باکره باشد، نیمی از مهریه به زن پرداخت می شود؛ اما چون در اینجا بحث مهر زن باردار مطرح است، مهریه تمام و کمال به زن تعلق خواهد گرفت.

شرایط طلاق زن باردار

حضانت فرزند متولد شده با چه کسی است؟

باید دقت داشته باشید که طلاق نباید فرزندان را از حقوق شان محروم کند. فرزند برای تربیت و رشد و بالندگی به حضور پدر و مادر خود نیاز دارد ولی از آن جایی که پس از طلاق زن و مرد جدای از یکدیگر زندگی می کنند، لازم است در خصوص حضانت فرزند متولد شده تعیین و تکلیف شود. قانون مدنی به صراحت اعلام می کند که حضانت فرزند متولد شده چه پسر باشد و چه دختر تا سن هفت سالگی با مادر آن ها است و در این مدت مرد ملزم به پرداخت نفقه فرزند است.

اما ممکن است زن و مرد در این خصوص توافق دیگری کرده باشند، یا اینکه حضانت از مادر سلب شود و یا به هر دلیل دیگری مادر از پذیرش حضانت فرزند امتناع کند. در این صورت حضانت به گونه ای دیگر صورت می پذیرد. همچنین حضانت فرزند دختر از هفت سالگی تا سن بلوغ (9 سال تمام قمری) با پدر او است. حضانت فرزند پسر نیز از هفت سالگی تا سن بلوغ (15 سال تمام قمری) با پدر او است. پس از رسیدن به سن بلوغ خود فرزند مختار است انتخاب کند که با کدام یک از والدین قصد زندگی را دارد.

لزوم مراجعه به وکیل برای طلاق زن باردار

اشاره نم. دیم که طلاق یک روند قانونی برای پایان دادن به زندگی مشترک است. از این رو، اقدام برای طلاق همواره باید با دانش حقوقی در این زمینه همراه باشد. در غیر این صورت است که خسارت های جبران ناپذیری به زن و مرد تحمیل می شود. در صورتی که باردار هستید و قصد طلاق دارید و یا اینکه به عنوان یک مرد تمایل به طلاق دادن زن باردار خود را دارید، لازم است با دریافت مشاوره حقوقی و استخدام یک وکیل مجرب، اطلاعات خود در این زمینه را به میزان قابل توجهی افزایش دهید.

طلاق زن باردار تفاوت چندانی با طلاق به شیوه های دیگر ندارد و تنها تفاوت میان این دو برخی از حقوق و شرایط زن در این نوع از طلاق است. در واقع با استخدام بهترین وکیل مهریه در تهران می توانید اطمینان حاصل کنید که در این مسیر حقی از شما ضایع نمی شود و بدون دغدغه می توانید به نفقه، مهریه، اجرت المثل و… دست پیدا کنید. حضانت فرزندی که در آینده متولد خواهد شد نیز دارای اهمیت است و با استفاده از تجربیات یک وکیل توانا می توانید از حقوق خود در این زمینه نیز دفاع کنید.

شرایط طلاق زن باردار

کلام آخر

از اینکه تا پایان مقاله در کنار ما بودید از شما تشکر می کنیم. در این مقاله تلاش کردیم تا در ابتدا امکان پذیر بودن یا نبودن طلاق زن باردار را در فقه و حقوق مورد بررسی قرار دهیم و پس از آن نیز شرایط طلاق زن باردار را مورد بررسی دقیق قرار دادیم. علاوه بر این، به تشریح انواع طلاق برای زن باردار اعم از طلاق توافقی، طلاق از طرف مرد و طلاق از طرف زن حامله پرداختیم و ابعاد مختلف آن را تشریح نمودیم. در پایان مقاله نیز تکلیف مهریه، نفقه و عده طلاق زن باردار را مورد ارزیابی قرار دادیم. اکنون از شما درخواست می کنیم که اگر تجربه یا نظری در خصوص مطالب ذکر شده دارید، آن را در قسمت دیدگاه با سایر مخاطبان سایت برترین وکلا به اشتراک بگذارید.

5/5 - (2 امتیاز)

میثم امینی

من عاشق دنیای کتاب و نویسندگی هستم و نمیدونم دست سرنوشت چجوری من رو به سمت تهیه متون حقوقی هل داد. خیلی خوشحالم بابت جایگاهی که دارم. چون حس میکنم جایی قرار گرفتم که هم بهش علاقه دارم و هم راهی برای خدمت به شما عزیزانه!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × 2 =

دکمه بازگشت به بالا