شروط دوازده گانه طلاق✔️【امکان طلاق با اثبات شروط 12 گانه】
در گذشته تنها حق طلاق به مرد داده می شد؛ اما با تغییرات قانون جدید در سال های اخیر این حق نیز در اختیار زنان قرار گرفت که با در دست داشتن دلایل مشخصی درخواست طلاق نمایند. از این رو، این شروط پیش بینی شده است تا در صورت تحقق آن ها زن بتواند به سادگی از زندگی مشترک جدا شده و طلاق بگیرد. در صورت وجود هر یک از این 12 شرط زن می تواند به دادگاه دادخواست طلاق بدهد. در واقع این شروط سعی دارد تا حقوق مردان در ازدواج را تعدیل نماید. زن می تواند با وجود یکی از این شورط در دادگاه خانواده حاضر شده و آن را برای قاضی به اثبات برساند تا در نهایت با درخواست او موافقت شود. در ادامه مقاله سعی داریم شما را با شروط دوازده گانه طلاق آشنا کنیم. پس با ما همراه باشید.
شروط دوازده گانه طلاق چیست؟
اکنون که سعی داریم شروط دوازده گانه طلاق را مورد بررسی قرار دهیم باید قدری نیز در خصوص قوانین طلاق سخن به میان آوریم. در واقع ازدواج قراردادی قانونی و شرعی بین زن و مرد است که حقوق و تعهداتی را برای آن ها به دنبال دارد. در نظر داشته باشید که قوانین مدنی کشور در بسیاری از موارد از شرع مقدس اسلام استخراج شده است. قوانین طلاق نیز از این قاعده مستثنی نیست و در بسیاری از موارد قوانینی که در خصوص ازدواج و طلاق وجود دارد از آن استخراج شده است.
در قانون در خصوص تعهدات و حقوق طرفین در ازدواج به طور کامل سخن به میان امده است. در واقع لازم است هر یک از زوجین در زمان طلاق با حقوق قانونی خود آشنایی داشته باشد تا به این شکل بتواند برای تحقق آن ها اقدامات لازم را به انجام برساند. ازدواج را می توان به دو دسته ازدواج دائم و ازدواج موقت تقسیم کرد که هر یک از آن ها در قانون دارای شرایط و ضوابط خاص خود است. در قانون به صراحت در خصوص این دو نوع ازدواج توضیح داده شده است.
مهم ترین تفاوتی که بین این دو نوع ازدواج قانونی وجود دارد، زمان آن ها می باشد. در واقع لازم است در عقد موقت زمان پایان یافتن نکاح به طور دقیق مشخص شود. یکی از مهم ترین حقوقی که در قانون به مرد داده شده است، حق طلاق می باشد. از سوی دیگر نیز زن حق برخورداری از مهریه، نفقه، اجرت المثل و… را دارد. البته چنین نیست که زن حق طلاق نداشته باشد. در صورتی که زن بتواند یکی از شروط موجود در عقدنامه را اثبات کند می تواند به سادگی طلاق بگیرد.
شروط دوازده گانه طلاق در سال 1403!
در قسمت قبل در خصوص بهترین شرایط ضمن عقد برای خانم ها سخن به میان آوردیم. در نظر داشته باشید که شروط عمومی برای ازدواج وجود دارد؛ اما علاوه بر آن زن و مرد بر اساس توافقی که انجام می دهند می توانند در خصوص شروط مندرج در عقدنامه نیز به توافقات کامل دست پیدا کنند تا مرد ملزم به امضای آن ها شود. لازم است در اینجا این نکته را تاکید کنیم که زن و مرد می توانند بسته به توافقی که انجام می دهند این شروط را تغییر داده و آن را به توافقات خود نزدیک نمایند.
برای مثال زن و مرد می توانند تعهدات و حقوق یکدیگر را به صراحت در عقدنامه ذکر نمایند. در واقع زوج و زوجه می توانند شروطی را به شروط دوازده گانه ضمن عقدنامه در سال 1402 اضافه کنند که در صورت تخطی طرف مقابل از آن ها، طرف دیگر بتواند به سادگی طلاق بگیرد. البته باید دقت داشته باشید که در تمامی این موارد لازم است زوج یا زوجه تحقق شرط را در دادگاه به اثبات برساند. برای این کار لازم است به طور قطع از بهترین وکیل طلاق در تهران کمک بگیرید.
شروط دوازده گانه طلاق و اثبات عسر و حرج در دادگاه
در واقع شروط دوازده گانه طلاق همان شروط دوازده گانه ضمن عقد نکاح است که شامل مواردی می شود که زن با در دست داشتن و تحقق هر یک از آن ها می تواند به دادگاه خانواده جهت جدایی از همسرش دادخواست طلاق بدهد. از جمله مهم ترین این شروط می توان به استنکاف شوهر از پرداخت نفقه اشاره کرد. می دانیم که نفقه از جمله مهم ترین تعهدات مالی مرد در ازدواج است و اگر مرد از پرداخت آن خودداری نماید به طور قطع زندگی زن با سختی رو به رو می شود.
در گام نخست دادگاه تلاش می کند تا مرد را ملزم به پرداخت نفقه کند. در صورتی که مرد توانایی مالی پرداخت نفقه را نداشته باشد و یا اینکه عمدا از پرداخت خودداری نماید، دادگاه با درخواست طلاق از طرف زن موافقت خواهد کرد. از سوی دیگر ممکن است مرد در زندگی مشترک سوء رفتار یا سوء معاشرت داشته باشد. در چنین شرایطی زن می تواند درخواست طلاق نماید. در واقع مرد اگر این شرط را در زمان نکاح پذیرفته باشد، کار زن برای جدایی از او ساده تر می شود.
اگر مرد به بیماری های صعب العلاج مبتلا باشد، ادامه زندگی برای زن سخت می شود و در چنین شرایطی است که قانون به او این حق را می دهد تا از همسرش جدا شود و ادامه زندگی را بدون سختی دنبال نماید. از سوی دیگر از زوج جنون داشته باشد و فسخ نکاح شرعا ممکن نباشد، زن می تواند از این شروط برای جدایی از مرد استفاده کند. باید اشاره داشته باشیم که لازم است در زمان نکاح مرد این شروط را پذیرفته باشد تا زن بتواند با خیالی آسوده تر برای طلاق اقدام نماید.
از سوی دیگر در خصوص شروط 12 گانه عسر و حرج باید گفت که مرد نباید شغلی داشته باشد که منافی عفت و حیثیت زن باشد. در صورت بروز این شرط زن می تواند درخواست طلاق بدهد. شرط دیگری که زن می تواند با استناد به آن طلاق بگیرد، حبس مرد به مدت پنج سال یا بیشتر از آن است. دقت داشته باشید که در قسمت های بعد در خصوص هر یک از این شروط به طور کامل صحبت کرده و آن ها را تشریح خواهیم کرد.
شروط دوازده گانه طلاق شامل چه مواردی می شود؟
در ایران، حق طلاق به طور سنتی در اختیار مرد است. با این حال، قانون مدنی ایران، شرایطی را برای زن فراهم کرده است که بتواند در صورت تحقق آنها، از دادگاه تقاضای طلاق کند. این شرایط، شروط ۱۲ گانه طلاق نامیده میشوند. این شروط در سند ازدواج رسمی، در بخش شروط ضمن عقد، ذکر شدهاند و به موجب آن، زن در صورت تحقق هر یک از این شرایط، میتواند از دادگاه تقاضای طلاق کند. این شروط به شرح زیر هستند:
عدم پرداخت نفقه به زن: استنکاف شوهر از دادن نفقه زن به مدت شش ماه به هر عنوان و عدم امکان الزام او به تائید نفقه و همچنین در موردی که شوهر سایر حقوق واجبه زن را به مدت شش ماه وفا نکند و اجبارا ایفا هم ممکن نباشد.
سوء رفتار مداوم مرد: سوء رفتار و یا سوء معاشرت زوج به حدی که ادامه زندگی مشترک برای زوجه غیرقابل تحمل باشد. زن می تواند برای اثبات سوء رفتار مرد از همسایگان و آشنایان شاهد بگیرد.
اعتیاد مرد: اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر یا ابتلاء به بیماریهای صعبالعلاج به تشخیص پزشکی قانونی و تشخیص قطعی دادگاه. البته باید اعتیاد مرد به گونه ای باشد که زندگی را کاملا برای زن در سختی قرار دهد.
حبس طولانی مدت مرد: محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر از جمله مهم ترین این شروط به شمار می رود. در صورت حبس طولانی مدت مرد در زندان، زندگی زن با عسر و حرج رو به رو می شود و اینجاست که قانون این حق را به او داده است تا در صورت تمایل بتواند طلاق بگیرد.
عدم انجام وظایف زناشویی: قصور زوج در انجام وظایف و تکالیف زناشویی و عدم مراعات حقوق زن. در نظر داشته باشید که قانون در زمان نکاح تکالیف و تعهداتی را برای مرد در نظر گرفته است که مرد ملزم به انجام تمام و کمال آن ها است. در صورت کوتاهی از این وظایف، زن می تواند درخواست طلاق بدهد.
افشای اسرار زن توسط زوج: ممکن است زن در زندگی خود اسراری داشته باشد که با افشای آن ها زندگی اش با عسر و حرج و سختی رو به رو شود. البته باید اشاره داشته باشیم که تشخیص در عسر و حرج بودن زندگی زن با قاضی پرونده است. از سوی دیگر پذیرفتن این شروط در عقدنامه کاملا اختیاری است و مرد می تواند کامل از پذیرفتن آن ها خودداری نماید.
ضرب و جرح زن از سوی شوهر: ضرب و شتم یا هرگونه سوء رفتار جسمی یا روحی زوج نسبت به زن از جمله مهم ترین شروط دوازده گانه طلاق به شمار می رود. در واقع مرد طبق قانون ملزم است که با زن حسن معاشرت داشته باشد و در صورتی که با ضرب و جرح زندگی را برای او سخت کند، قاضی می تواند با بررسی تمامی جوانب امر، دستور به طلاق بدهد.
خودداری زوج از پرداخت نفقه فرزندان: دقت داشته باشید که وظیفه تامین نیازهای اولیه فرزندان نیز بر عهده مرد است. در واقع مرد ملزم است تا خوراک، پوشاک، مسکن و… را در اختیار فرزندان خود قرار بدهد. در صورتی که مرد از این وظیفه خودداری نماید، قانون او را ملزم به پرداخت خواهد کرد و اگر این موضوع در عقدنامه شرط شده باشد، زن می تواند با استناد به آن از مرد طلاق بگیرد.
عقیم بودن مرد: در صورتیکه پس از گذشت پنج سال زوجه از شوهر خود به جهت عقیم بودن و یا عوارض جسمی دیگر زوج صاحب فرزند نشود. در صورتی که به اثبات برسد که مرد عقیم است و نمی تواند زن را باردار کند، قاضی پرونده به نفع زن رای را صادر خواهد کرد و به او اجازه طلاق گرفتن می دهد. چرا که برداشت قاضی پرونده این است که بدون تولد فرزند زندگی زن با عسر و حرج جدی رو به رو شده و همین مسئله باعث سختی در زندگی مشترک می شود.
غیبت طولانی مدت مرد: در صورتی که چهار سال از مرد خبری نباشد، زن می تواند به استناد همین شرط درخواست طلاق بدهد. در صورتیکه زوج مفقودالاثر شود وظرف شش ماه پس از مراجعه زوجه به دادگاه پیدا نشود. در این صورت است که قاضی حکم فوت فرضی مرد را صادر می کند و به زن اجازه طلاق گرفتن از مرد را خواهد داد.
ازدواج مجدد بدون رضایت همسر: زوج همسر دیگری اختیار کند یا به تشخیص دادگاه نسبت به همسران خود اجرای عدالت ننماید. در واقع مرد لازم است پیش از اقدام برای ازدواج مججد حتما رضایت زن را جلب نماید. البته مرد می تواند در شرایطی خاص مجوز قانونی برای ازدواج مجدد دریافت نماید. به هر حال اگر رضایت زن و یا مجوز قانونی وجود نداشته باشد، زن می تواند درخواست طلاق بدهد.
لازم به ذکر است که این شروط، شروطی هستند که به صورت پیشفرض در سند ازدواج ذکر میشوند و طرفین ازدواج میتوانند با توافق یکدیگر، شروط دیگری را نیز به این لیست اضافه کنند یا برخی از این شروط را حذف کنند. از نظر حقوقی، شروط ذکر شده شروط ضمن عقد هستند و به همین دلیل، برای صحیح بودن آنها، لازم است که در سند ازدواج ذکر شوند. همچنین، این شروط، شروطی هستند که قابل فسخ نیستند و به همین دلیل، حتی اگر زوجین پس از ازدواج، توافق کنند که یکی از این شروط را فسخ کنند، این توافق از نظر حقوقی اعتبار نخواهد داشت.
در صورتیکه زن تقاضای طلاق بر اساس یکی از شروط ۱۲ گانه را داشته باشد، باید دادخواست طلاق خود را به دادگاه خانواده تقدیم کند. دادگاه پس از بررسی دلایل و مدارک ارائه شده توسط زن، در صورت احراز صحت شروط، حکم به طلاق صادر خواهد کرد. البته لازم است این نکته را ذکر کنیم که طلاق از طرف زن یکی از پیچیده ترین انواع طلاق است و اثبات این شروط در دادگاه اغلب زمان بر و دشوار می باشد؛ بنابراین توصیه می کنیم حتما از یک وکیل مجرب و خبره کمک بگیرید.
امکان طلاق از طرف زن با اثبات شروط دوازده گانه
امیدواریم که در زندگی مشترک خود به هیچ عنوان با مشکلات جدی رو به رو نشوید تا هیچ گاه نیاز به طلاق گرفتن شوید؛ اما در صورتی که زندگی زن به هر دلیلی با عسر و حرج رو به رو شود، این شروط می تواند به او کمک زیادی در طلاق بکند. در نظر داشته باشید که عسر و حرج به معنای سختی زن در زندگی مشترک است به گونه ای که دیگر امکان زندگی مشترک برای او فراهم نشود. در چنین شرایطی قانون این حق را به زن داده است تا با استناد به این شروط برای طلاق اقدام نماید.
زن لازم است با حقوق خود به طور کامل آشنایی داشته باشد تا بتواند از آن ها بهره مند شده و برای طلاق اقدامات لازم را به انجام برساند. در نظر داشته باشید که اگر یکی از این شروط محقق شود، لازم است زن آن را در دادگاه خانواده به اثبات برساند؛ اما از میان انواع طلاق می توان گفت که دشوار ترین آن ها طلاق از طرف زن است؛ بنابراین توصیه می شود تا زن در این راه حتما از یک وکیل مجرب و خبره استفاده کرده و تحقق اهدافش را از او مطالبه نماید.
شرط تنصیف اموال در طلاق
یکی از انواع شروط ضمن عقد ازدواج تنصیف اموال می باشد. در واقع این شرط بیانگر مبلغ یا مقداری از مال است که مرد برای همسر خود در نظر می گیرد. در واقع با در نظر گرفتن این شرط ریسک طلاق به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می کند. در واقع تنصیف اموال به معنای این است که نیمی از اموالی که مرد در زندگی مشترک به دست آورده است در اختیار زن قرار بگیرد. البته باید در نظر داشته باشید که مرد در پذیرفتن این شرط مختار است و اجباری نمی باشد.
این شرط را می تواند یکی از مهم ترین شروطی دانست که در عقدنامه ذکر شده است. در صورتی که مرد این حقوق مالی زن را به او پرداخت نکند، زن می تواند از طریق قانونی آن را در دادگاه مطالبه نماید. در چنین شرایطی قانون مرد را ملزم به پرداخت نیمی از اموال خودش به زوجه می کند. البته باید دقت داشته باشیم که این شرط کاملا اختیاری است و شما می توانید حتی بدون این شرط نیز ازدواج کنید. البته در این صورت دیگر نمی توانید در زمان طلاق درخواستی در خصوص آن داشته باشید.
شرط خروج از کشور در زمان نکاح
اکنون که در خصوص شروط دوازده گانه طلاق صحبت کردیم لازم است درباره شرط خروج از کشور نیز توضیحاتی را ارائه دهیم. در واقع مرد می تواند در زمان نکاح به همسرش این حق را بدهد تا هر زمان که تمایل داشت از کشور خارج شود. در نظر داشته باشید که خروج از کشور تنها با اذن زوج امکان پذیر است و بدون آن زن هرگز نخواهد توانست از ایران خارج شود؛ اما در صورتی که زن این شرط را برای عقد تعیین نماید و مرد نیز آن را بپذیرد، خروج زن بدون مانع است.
در واقع در این شرط توافق دو طرف در نظر گرفته شده است. این قانون می تواند به زن کمک کند تا با آسودگی بیشتری از کشور خارج شود. در واقع اگر زن تمایل به خروج از کشور داشته باشد می تواند با مرد در زمان ازدواج توافق کند تا پس از آن نیاز به توافقات و کسب اذن همسر نباشد. البته لازم است پیش از هر گونه تصمیم گیری در خصوص شرط خروج از کشور با یک وکیل مجرب و خبره ارتباط گرفته و از او مشاوره حقوقی دریافت نمایید.
لزوم مراجعه به وکیل در خصوص شروط دوازده گانه طلاق
در میان انواع طلاق قانونی و شرعی، طلاق از طرف زن را می توان سخت ترین و دشوارترین آن ها دانست. چرا که حق طلاق در قانون به مرد داده شده است و زن برای اقدام در خصوص طلاق لازم است شروط ضمن عقد برای زنان را در دادگاه به اثبات برساند. در نظر داشته باشید که این کار از پیچیدگی و حساسیت بالایی برخوردار است و زن به طور قطع باید از یک وکیل مجرب و خبره کمک گرفته و اهداف حقوقی خود را با تکیه بر تجربیات یک حقوقدان خبره محقق کند.
به هر حال وکیل با تحصیل در رشته مربوطه توانسته است دانش حقوقی قابل اتکایی را به دست آورد. از سوی دیگر تجربیات وکیل به اندازه ای است که می تواند گره های موجود در پرونده را شناسایی کرده و برای آن ها راهکارهای مناسبی را پیشنهاد دهد. وکیل می تواند با جمع آوری مدارک و مستندات مربوط به پرونده، تحقق شروط را برای قاضی به اثبات رسانده و او را متقاعد سازد که گواهی عدم امکان سازش را صادر نماید تا در نهایت زن بتواند زندگی مشترک را پایان دهد.
کلام آخر
از اینکه تا پایان مقاله در کنار ما بودید از شما تشکر و قدردانی می کنیم. در این مقاله سعی کردیم تا اطلاعات جامعی در خصوص شروط دوازده گانه طلاق به شما ارائه دهیم. در ادامه این شروط و تغییرات مربوط به آن را در سال جدید برای شما تشریح نماییم. پس از آن امکان طلاق از طرف زن با استناد به این شروط را مورد بررسی قرار دادیم و نقش این شروط در عسر و حرج زندگی زن را مورد بررسی قرار دادیم. گذشته از آن، به تشریح کامل این شروط پرداختیم و در پایان شرط خروج از کشور را ارزیابی کردیم. اکنون از شما می خواهیم که نظرات خود در خصوص مقاله بالا را با مخاطبان سایت برترین وکلا به اشتراک بگذارید.