مبایعه نامه املاک چیست؟ ⚖️ فرق مبایعه نامه و قولنامه ✔️
در واقع میتوان گفت که مبایعه نامه املاک قراردادی است که هنگام خرید و فروش یا اجاره ملک مورد نظر بین خریدار و فروشنده به امضا رسیده و قابل استناد میباشد. در صورتی که اطلاعات کافی در خصوص نحوه تنظیم مبایعه نامه املاک نداشته باشید ممکن است در آینده با خسارتها و عواقب ناگواری روبرو شوید. در هنگام تنظیم مبایعه نامه املاک باید تمامی جزئیات مربوط به قرارداد را در آن ذکر کنید تا اگر در آینده اختلافی از این بابت ایجاد شد با رجوع به آن بتوانید اختلافات و مشکلات پیش آمده را در کمترین زمان ممکن حل و فصل نمایید. میتوانید از مبایعه نامه املاک به عنوان یک سند معتبر در مراجع قضایی استفاده کنید. در این مقاله سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم که مبایعه نامه املاک چیست و چه قوانینی دارد؟ پس با ما همراه باشید.
مبایعه نامه املاک چیست؟
باید بگوییم که تمامی ما حداقل یک بار در عمر خود از طریق امضای قرارداد ملکی را خریداری کرده و یا آنکه آن را به فروش رساندهایم. زمانی که برای خرید و فروش ملک اقدام میکنیم لازم است با تمامی قوانین این حوزه آشنایی کامل داشته و بتوانیم از آگاهی خود در جهت امضای قرارداد و تامین منافع خود استفاده کنیم. لازم است در زمان امضای قرارداد مبایعه نامه تنظیم شده و تمامی شرایط و جزئیات مربوط به معامله ملکی در آن قید شود.
در نظر داشته باشید که مبایعه نامه بین خریدار و فروشنده به امضا میرسد و زمانی از آن استفاده میشود که شخص مالی را در اختیار دیگری قرار داده و او در ازای آن مبلغی را پرداخت مینماید. در صورتی که شرایط بالا در زمان معاملات ملکی حکمفرما باشد میتوانید برای قرارداد خود از تنظیم مبایعه نامه استفاده کنید. در واقع تنظیم مبایعه نامه باعث میشود تا معامله صورت گرفته رسمیت پیدا کرده و بتوانید در صورت بروز مشکلات از سند حقوقی خود به مطلوبترین شکل ممکن استفاده کنید.
این نکته را در نظر داشته باشید که مبایعه نامه دارای جزئیات متفاوتی میباشد برای مثال جزئیات مربوط به مبایعه نامه خرید و فروش املاک به مانند آپارتمان کاملاً متفاوت از مبایعه نامه خودرو میباشد. از سوی دیگر باید در نظر داشته باشید که گاهی در مبایعه نامه چنین قید میشود که مالکیت ملک مورد نظر به طور کامل در اختیار شخص خریدار قرار میگیرد. ممکن است در آینده خریدار و فروشنده بر سر مسائلی با یکدیگر دچار اختلافات جدی شوند در چنین شرایطی میتوانند از مبایعه نامه به عنوان سند استفاده کنند.
فرق مبایعه نامه و قولنامه چیست؟
بسیاری از افراد اطلاعات کمی در خصوص مسائل حقوقی دارند و به همین دلیل تصور میکنند که تفاوتی بین مبایعه نامه و قولنامه وجود ندارد. این در حالی است که میدانیم قولنامه دارای تفاوتهای بسیار زیادی با مبایعه نامه است و هر یک از آنها دارای قوانین و مقررات خاص به خود هستند. این نکته را نیز در نظر بگیرید که تبعات غذایی مربوط به قولنامه نیز دارای تفاوتهای بسیار زیادی با مبایعه نامه املاک و خودرو میباشد. باید در این خصوص اطلاعات کاملی را پیش از خرید و فروش کسب کنید.
در خصوص فرق مبایعه نامه و قولنامه باید به این نکته اشاره داشته باشیم که زمان اقدام برای خرید و فروش کامل یا همان بیع لازم است تمامی شرایط مهیا باشد؛ اما این نکته را نیز باید در نظر بگیرید که در قولنامه برخلاف مبایعه نامه تمامی شرایط و جزئیات قرارداد مشخص نیست و به همین دلیل به آن قولنامه گفته میشود. در واقع دو طرف به یکدیگر قول میدهند که در مدت زمانی که مشخص میکنند تعهدات خود را به طور کامل عملی نمایند تا از این بابت اختلافی بین دو طرف ایجاد نشود.
بررسی مبایعه نامه به کمک بهترین وکیل ملکی در تهران
تفاوت مبایعه نامه و سند رسمی چیست؟
در قسمتهای قبل به این سوال پاسخ دادیم که مبایعه نامه املاک چیست و اکنون سعی داریم تفاوت آن را با سند رسمی مورد بررسی قرار دهیم. دقت داشته باشید که مبایعه نامه به مانند قولنامه از جمله اسناد عادی به شمار میروند که خریدار و فروشنده در هنگام امضای قرارداد در خصوص ملک یا خودرو و یا هر مال دیگری بین خود به امضا میرساند. از سوی دیگر باید این نکته را در نظر بگیرید که مبایعه نامه توسط خریدار و فروشنده به صورت مشترک تنظیم میشود اما سند رسمی توسط ماموران مربوطه تنظیم میگردد.
اما باید توجه داشته باشید که در مبایعه نامه دو طرف تعهد میکنند که شرایط شرایط قرارداد به چه صورت باشد برای مثال جزئیات توافق آنها به این صورت است که در زمان و مکان مشخص مال مورد نظر بین دو طرف تبادل شود و یا اینکه نحوه پرداخت را به طور دقیق مشخص مینماید. در حالت باید توجه داشته باشید که اسناد رسمی دارای تفاوتهای بسیار زیادی با اسناد عادی هستند. شما میتوانید پس از امضای قولنامه یا مبایعه نامه برای دریافت اسناد رسمی در خصوص املاک اقدامات لازم را به انجام برسانید.
انواع مبایعه نامه املاک چیست؟
در پاسخ به این سوال که انواع مبایعه نامه املاک چیست میتوان گفت که این سند به دو صورت عادی و رسمی قابل تنظیم میباشد. در واقع سه روش مختلف وجود دارد که اگر مبایعه نامه به سبک آنها تنظیم شود آن را میتوان یک سند رسمی در نظر گرفت اما اگر مبایعه نامه املاک به روشهای دیگری تنظیم شده باشد در واقع یک سند عادی به شمار میرود. این نکته را در نظر داشته باشید که در مواردی که در پایین اشاره خواهیم کرد سند صادر شده از سوی مراجع قانونی یک سند رسمی به شمار میآید:
- آن دسته از اسنادی که از اداره ثبت اسناد صادر شده باشند
- اون دسته از اسنادی که در دفاتر اسناد رسمی تنظیم شده باشند
- آن دسته از اسنادی که توسط ماموران دولتی تنظیم شده باشند مانند آرای صادر شده از دادگاههای حقوقی و کیفری
لازم به ذکر است که مبایعه نامههایی که در بنگاههای املاک و یا دفاتر مربوطه تنظیم میگردد از نوع مبایعه نامه دستی محسوب میشود و جزو اسناد عادی به شمار میرود. دقت داشته باشید که برای تنظیم مبایعه نامه میبایست به سراغ آن دسته از دفاتر املاکی بروید که از اعتبار بالاتری برخوردار هستند چرا که غیر قابل اعتماد بودن این دفاتر میتواند خسارتهای جبران ناپذیر را از نظر مالی به شما وارد کند. از سوی دیگر برای پیگیری مشکلات ملکی خود بهتر است از یک وکیل معتبر کمک دریافت کنید.
اجزای مبایعه نامه املاک یا مبایعه نامه دستی چیست؟
در قسمتهای قبل به این موضوع پرداختیم که مبایعه نامه املاک چیست و انواع آن را نیز مورد بررسی قرار دادیم تا تفاوتهای بین اسناد رسمی و اسناد عادی برای شما مشخص گردد. همواره باید به این نکته توجه داشته باشید که مبایعه نامه دارای اجزای و بخشهای بسیار مهمی است که باید در هنگام توافق و امضای قرارداد آنها را در نظر گرفته و به دقت برای تنظیم آنها اقدامات لازم را به انجام برسانید.
در ادامه مقاله سعی داریم مهمترین اجزای مبایعه نامه املاک را مورد بررسی و کنکاش قرار دهیم:
- موضوع معامله ملکی
- شروط ضمن عقد در مبایعه نامه
- شرایط و آثار حقوقی قرارداد امضا شده
- شرایط انتقال مدارک و اسناد مربوط به ملک
- مشخصات کامل فروشنده و خریدار ملک مورد نظر
- امضای خریدار و فروشنده و همچنین شاهدان معامله
- شرایط تحویل و تسلیم ملک مورد معامله توسط خریدار و فروشنده
- تمامی جزئیات معامله ملکی که لازم است آنها را در مبایعه نامه قید نمایید
- جرایم در نظر گرفته شده در صورتی که یکی از طرفین به تعهدات خود به صورت کامل عمل نکند.
- قیمتی که خریدار و فروشنده در ازای آن حاضر به معامله شدهاند نیز باید به صورت دقیق در متن موبایل نامه ذکر شود
مراحل امضای مبایعه نامه ملکی چیست؟
در صورتی که تمامی توافقات صورت گرفته بین خریدار و فروشنده نهایی شد و دو طرف در خصوص تمامی جزئیات به توافقات کامل دست پیدا کردند لازم است متن مبایع نامه املاک تنظیم شده و به امضای دو طرف برسد. در چنین شرایطی است که مسئول دفتر املاک لازم است مبایعهنامه را در سامانه مربوط به ثبت برساند و منتظر تاییدیه آن باشد. پس از اینکه معامله صورت گرفته در سامانه مربوطه به ثبت رسید پیامکی به دست خریدار و فروشنده میرسد که حاوی کد رهگیری در خصوص مبایعه نامه میباشد.
این نکته را در نظر بگیرید که کد رهگیری در واقع یک شاخصه ۱۳ رقمی است که میتوانید با وارد کردن آن در سامانه مربوطه در خصوص ملک مورد معامله جزئیات کاملی را به دست آورید. پس از ثبت در سامانه سه نسخه از متن مورد معامله به دست مسئول بنگاه املاک میرسد که میبایست به امضای خریدار و فروشنده برسد تا معامله رسمیت پیدا کند. یکی دیگر از مسائلی که باید در اینجا به آن متذکر شویم این است که پیش از امضای هرگونه مبایعه نامه دستی لازم است متن آن را به طور کامل مطالعه نمایید.
باید به این نکته اشاره داشته باشیم که تمامی جزئیات باید به طور دقیق در متن آن ذکر شوند تا از این بابت دغدغهای وجود نداشته باشد و در آینده اختلاف و مشکلی بین دو طرف ایجاد نگردد. با مطالعه دقیق مبایعه نامه دستی میتوانید از جزئیات معامله ملکی اطلاعات کاملی را به دست آورده و اگر در خصوص مطلبی با مشکل روبرو شدید پیش از امضای قرارداد آن را برطرف کرده و مجدداً قرارداد را به امضا برسانید. در صورت بروز مشکلات ملکی نیز لازم است از وکیل کمک بخواهید.
شرایط ابطال مبایعه نامه املاک چیست؟
دقت داشته باشید که در مبایعه نامه املاک شرایط ابطال نیز به طور کامل درج شده است و شما میتوانید با استناد به آنها در صورت بروز هرگونه مشکلات حقوقی مبایعه نامه مورد نظر را ابطال نمایید. اولین شرطی که میتوان در خصوص این قرارداد به آن اشاره نمود این است که هرگونه شرطی که دو طرف داشته باشند میتوانند در متن مبایع نامه به آن استناد کنند و آن را قید نمایند. از سوی دیگر در برخی از موارد دو طرف میتوانند به روشهای قانونی نیز قرارداد امضا شده را ابطال و فسخ نمایند.
بنابراین میتوان گفت:
اولین شرط برای ابطال قرارداد امضا شده رضایت دو طرف به این کار میباشد. لازم به ذکر است که تمامی جزئیات باید در متن مبایعه نامه مورد اشاره قرار بگیرند تا از این بابت مشکلی در آینده پدیدار نشود در صورتی که این جزئیات به طور دقیق در متن قرارداد ذکر شود در صورت بروز عیب در مال مورد معامله میتوانید برای فسخ و ابطال معامله اقدامات لازم را به انجام برسانید. از سوی دیگر ممکن است شاهد بروز مشکلات جدی در انجام تعهدات مد نظر توسط خریدار و فروشنده باشیم.
علاوه بر موارد ذکر شده میتوان گفت که فریب دادن خریدار و یا عدم پرداخت وجه مورد معامله توسط خریدار میتواند از موارد دیگری باشد که میتوانید با استناد به آنها مبایعه نامه املاک را فسخ نمایید. به عنوان توصیه میتوانیم به شما بگوییم که پیش از تنظیم مبایعه نامه در زمینه املاک به یک وکیل مجرب و خبره مراجعه کرده و از او مشاوره حقوقی دریافت نمایید وکیل اطلاعات کاملی در خصوص قوانین و مقررات دارد و میتواند در این مسیر کمکهای شایانی به شما به عنوان خریدار یا فروشنده داشته باشد.
نحوه تنظیم مبایعه نامه املاک به چه صورت است؟
در قسمتهای قبل به این سوال پاسخ دادیم که مبایعه نامه املاک چیست و نکات مهمی را نیز در خصوص آن بیان نمودیم تا به این شکل بتوانید با اطلاعات حقوقی کاملتری معاملات ملکی خود را انجام داده و دچار عواقب ناگوار کمتری در آینده شوید. به هر حالت باید در نظر داشته باشید که مبایعه نامه املاک یکی از اسناد عادی به شمار میرود که در بسیاری از موارد به صورت دستی تنظیم میگردد بنابراین باید در نگارش و تنظیم آن نهایت دقت را به خرج دهید تا از این بابت دچار ضرر و زیان فاحشی نشوید.
نخستین نکتهای که باید در تنظیم مبایعهنامه املاک به آن توجه داشته باشید این است که میبایست تمامی شرایط که باعث فسخ و ابطال معامله میشود را به طور دقیق قید نمایید برای این کار میتوانید از یک وکیل مجرب و سرشناس کمک دریافت کنید تا او تمامی شرایط که میتواند راهگشای شما باشد را معرفی کرده و نحوه گنجاندن آنها در متن قرارداد را نیز به شما بیاموزد. اگر از یک وکیل برای تنظیم موبایل نامه و سایر اسناد حقوقی خود استفاده کنید میتوانید ریسک معاملات ملکی را به حداقل برسانید.
یکی از مهمترین دغدغهها و نگرانیهایی که همواره با فروشندهها همراه است این میباشد که آیا پس از معامله میتوانند به مبلغ مورد نظرشان دست پیدا کنند یا اینکه دچار خسارتهای جبران ناپذیری در این مورد میشوند. برای برطرف کردن این دغدغه لازم است تا فروشنده سه چهارم از مبلغ مورد توافق را پیش از امضای قرارداد رسمی از فرد خریدار دریافت نماید. دقت داشته باشید که فرد میتواند مبلغ مورد نظر را در قالب چک دریافت نموده و مابقی مبلغ مورد توافق را در زمان امضای سند رسمی دریافت کند.
به این نکته توجه داشته باشید که اگر مبلغی را برای تنظیم اسناد رسمی باقی بگذارید و پس از آن در صدد پرداخت آن برآید ممکن است خریدار نیز به برخی از تعهدات خود عمل نکند. از سوی دیگر باید به این نکته توجه داشته باشید که خریدار و فروشنده میتوانند در ذیل سند شرایطی را که مد نظرشان است را قید نمایند. برای مثال فروشنده میتواند این موضوع را قید کند که اگر یکی از چکهای مورد معامله پاس نشد او بتواند با مراجعه به دفتر املاک معامله صورت گرفته را به طور کامل فسخ نماید.
هرگز نباید از این نکته غافل شوید که مشخصات چک یا سفته مورد نظر میبایست در متن موبایل نامه قید شود تا از این بابت مشکلی پدیدار نگردد. در صورتی که از یک وکیل توانا و مجرب برای تنظیم مبایعه نامه املاک استفاده کنید میتوانید ریسک خسارت مالی را به حداقل برسانید چرا که وکیل به قوانین و مقررات آشنایی و آگاهی کاملی دارد و میتواند از میان انبوه قوانین؛ و مقررات موجود بهترین راهکار را در اختیار شما قرار دهد که با پیگیری آن بتوانید خواستههای حقوقی خود را در مدت زمان کمی برآورده کنید.
چند نکته مهم در خصوص مبایعه نامه املاک
علاوه بر فروشنده ملک خریدار نیز دارای دغدغه و نگرانیهای بسیار زیادی میباشد. برای مثال یکی از دغدغههای مهم خریدار این است که فروشنده به دفاتر اسناد رسمی برای تنظیم سند مراجعه نکند. برای این کار لازم است تضمینهای لازم از فروشنده گرفته شود برای مثال میتوانید در بیعه نامه قید کنید که اگر فروشنده برای تنظیم اسناد رسمی حضور پیدا نکرد وجه الزام از او کسر گردد. با تنظیم سند رسمی فرد میتواند تا میزان زیادی از دغدغههای خود بکاهد؛ اما برای الزام فروشنده به تنظیم اسناد رسمی لازم است شرایطی در نظر گرفته شود.
در واقع اگر فروشنده در دفاتر اسناد رسمی حضور پیدا نکرد خریدار میتواند وجه التزام مورد نظر را دریافت نماید و این جزو بهترین تضمینها برای حضور او در دفاتر مورد نظر است. البته باید دقت داشته باشیم که خریدار زمانی میتواند وجه التزام را دریافت نماید که خود او به تعهداتش به طور کامل عمل کرده باشد برای مثال او لازم است در زمان مشخص شده برای تنظیم اسناد رسمی اقدامات لازم را به انجام رسانده باشد. به هر حال انجام دقیق تعهدات از سوی دو طرف میتواند باعث کاهش نگرانیها در این بابت شده و معامله ملکی مطلوبی را رقم بزند.
لزوم مراجعه و وکیل برای تنظیم مبایعه نامه املاک
دقت داشته باشید که مبایعه نامه املاک یکی از اسناد مهم در امور ملکی به شمار میرود که باید اطلاعات جامعی را در خصوص قوانین و مقررات آن داشته باشید تا بتوانید قرارداد دقیق را امضا نموده و خواستههای حقوقی و ملکی خود را در مدت زمان کمی محقق نمایید. از سوی دیگر باید به این نکته توجه داشته باشید که در تنظیم مبایعه نامه و سایر اسناد حقوقی میبایست اصول نگارش زبان فارسی به دقت رعایت شده و نکات حقوقی در متن مبایعه نامه ذکر شود تا اختلافی از این بابت به وجود نیاید.
بنابراین میتوان گفت که بهتر است این کار را به یک وکیل مجرب و خبره بسپارید تا او بتواند با کمک گرفتن از دانش حقوقی و تبحر بالایی که در زمینه تحریر اوراق حقوقی دارد شما را یاری نماید. از سوی دیگر اگر در زمینه مبایعه نامه و سایر اسناد ملکی با مشکلات حقوقی روبرو شدهاید بهتر است پیش از اتخاذ هرگونه تصمیم شتاب زده و عجولانه از یک وکیل مجرب کمک بخواهید. در واقع وکیل میتواند از میان راه حلهای مختلف برای حل یک موضوع در نهایت بهترین راهکار را به شما ارائه دهد.
کلام آخر
امیدواریم از مطالعه این مطلب نهایت استفاده را کرده باشید و بتوانید از مطالب مندرج در آن در جهت بازگشایی گرههای موجود در پرونده استفاده کنید. در این مقاله این موضوع را مورد بررسی قرار دادیم که مبایعه نامه املاک چیست و همچنین قوانین مختلف مربوط به آن را نیز مورد کنکاش و ارزیابی قرار دادیم. در ابتدا تعریف دقیقی در خصوص مبایعه نامه ارائه شد و پس از آن نیز تفاوت این سند را با قولنامه مورد بررسی قرار دادیم تا ابعاد مختلف آن مشخص گردد. اکنون از شما میخواهیم که اگر نظر یا تجربهای درباره مطالب ذکر شده دارید آن را با سایر مخاطبان سایت برترین وکلا به اشتراک بگذارید.