قرارداد مشارکت در ساخت چیست؟✔️ نکات مهم پیش از قرارداد
بسیاری از افراد ملک قدیمی یا به اصطلاح کلنگی را در اختیار دارند که تمایل آنها بر این است که آن را به یک بساز بفروش سپرده و در پایان ملک مورد نظرشان را از سرمایهگذار یا سازنده دریافت نمایند. در چنین شرایطی است که بین فرد سازنده یا سرمایهگذار و فردی که ملک قدیمی را در اختیار دارد قراردادی بسته میشود تا به این شکل از بروز اختلافات احتمالی در آینده جلوگیری شده و تعهدات دو طرف مشخص گردد. چنین قراردادی با عنوان قرارداد مشارکت در ساخت شناخته میشود که دارای جزئیات خاص به خود است. اگر قصد اقدام برای امضای قرارداد مربوطه را دارید حتماً باید اطلاعات حقوقی خود را در این زمینه افزایش دهید تا در آینده عواقب ناگواری گریبانگیر شما نشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
قرارداد مشارکت در ساخت چیست؟
همواره آن دسته از افرادی که زمین یا ملک قدیمی را در اختیار دارند تمایل به نوسازی آن داشته و تصمیم نهایی خود را در این باره میگیرند. به طور معمول چنین افرادی به سراغ سازندههای ملک و یا سرمایهگذاران میروند و با آنها قراردادی را به امضا میرسانند تا پس از بازسازی بنا و ساخت آپارتمان جدید، بسته به توافقات صورت گرفته چند واحد است آن را در اختیار بگیرند و مالکیت آن را از آن خود کنند. قرارداد امضا شده بین دو طرف را در اصطلاح قرارداد مشارکت در ساخت مینامند.
دقت داشته باشید که در این قرارداد تمامی تعهدات دو طرف به دقت قید شده است تا پس از این اختلافی از این بابت پدیدار نشده و دو طرف بتوانند تصمیم نهایی خود را درباره همکاری مشترک بگیرند. در واقع در این نوع از قرارداد فرد سازنده و یا سرمایهگذار ملک قدیمی را در اختیار گرفته و آن را با هزینه شخصی خود میسازد و پس از اینکه ملک تکمیل شد چند واحد از آن را در اختیار فرد مالک زمین یا ملک کلنگی قرار میدهد. همه چیز در این باره به توافقات صورت گرفته بین دو طرف بستگی خواهد داشت.
این نکته را در نظر بگیرید که مالک زمین یا ملک قدیمی و فرد سازنده در آپارتمانهای جدید با یکدیگر شریک هستند؛ بنابراین لازم است پیش از هرگونه اقدام برای ساخت، توافقات کامل بین دو طرف شکل بگیرد تا از این بابت اختلافی پدیدار نشده و دو طرف بتوانند همکاری مشترک و دقیقی با یکدیگر داشته باشند؛ بنابراین لازم است پیش از هرگونه اقدام در این خصوص با بهترین وکیل ملکی ارتباط گرفته و از او مشورت دریافت نمایید تا از این بابت دغدغهای در ذهن نداشته باشید.
اجزای قرارداد مشارکت در ساخت
به این موضوع توجه داشته باشید که در قرارداد مشارکت در ساخت لازم است به برخی از نکات مهم اشاره داشته باشید و اجزای مهم آن را قید نمایید. در غیر این صورت ممکن است قرارداد امضا شده با ابهامات جدی همراه باشد. میدانیم که وجود ابهامات جدی در قراردادهای ملکی میتواند خسارتهای مالی بسیار سنگینی را به همراه داشته و حقوق قانونی فرد را تحت تاثیر قرار دهد؛ بنابراین آشنایی کامل با قوانین و مقررات حقوقی میتواند در این زمینه راهگشا بوده و شما را به سمت قرارداد مطلوب سوق دهد.
شما هم باید در قراردادهای مربوط به مشارکت ساخت در خصوص آپارتمان و یا هرگونه ملک دیگری مشخصات دقیقی را از طرفین معامله ذکر نمایید این مشخصات میتواند شامل نام و نام خانوادگی، آدرس طرفین، کد ملی و مشخصات دقیق دیگری باشد. بهتر از چنین مشخصاتی از روی اوراق هویتی افراد تکمیل شود تا خللی از این بابت وجود نداشته باشد و طرفین را با عواقب ناگوار در آینده روبرو نکند. همچنین در انواع قراردادهای ملکی لازم است نکات دیگری را نیز مد نظر قرار دهد.
یکی دیگر از مسائل مهمی که باید در قرارداد مشارکت در ساخت به آن اشاره داشته باشید مشخصات ملک قدیمی مورد نظر است. شما باید آدرس دقیق ملک را به همراه مساحت آن در متن قرارداد خود ذکر نمایید. از سوی دیگر باید پلاک ثبتی ملک در قرارداد قید شود تا ابهامی از این بابت وجود نداشته باشد. شاید بتوان گفت مهمترین نکتهای که باید در قراردادهای مربوط به مشارکت در ساخت به آن اشاره داشته باشید مسائل مربوط به سهم شراکت است که همواره به صورت توافقی تعیین میگردد.
باید مشخص کنید که در آپارتمانهای جدید چه میزان از طبقات و واحدها به فرد سازنده رسیده و چه میزان از آن در اختیار مالک اصلی زمین یا ملک کلنگی قرار خواهد گرفت. علاوه بر این ممکن است تعهدات بین دو طرف وجود داشته باشد که باید به آنها نیز توجه داشته باشید و آنها را در قرارداد ذکر کنید. برای مثال ممکن است فرد سازنده متعهد شود که پس از ساخت آپارتمان جدید آن را به صورت تکمیل شده در اختیار مالک قرار دهد. باید این موضوع به صورت شفاف و بدون کم و کاست در قرارداد قید و نوشته شود.
از دیگر نکاتی که باید در قرارداد به دقت مورد اشاره قرار بگیرد مراحل ساخت و زمان مربوط به آن است. اگر شرطی بین شما و سازنده مورد نظرتان وجود دارد میتوانید آن را در خصوص زمان ساخت و مراحل مربوط به آن ذکر نموده و در صورت توافقات صورت گرفته در قرارداد بنویسید. از سوی دیگر ممکن است در تمامی مراحل ساخت ملک جدید بین مالک و سازنده یا سرمایهگذار اختلافات جدی پدیدار شود در چنین شرایطی لازم است این نکته را در قرارداد پیشبینی نموده و محل حل اختلاف را مشخص نمایید.
برای مشاوره با بهترین وکیل ملکی در تهران کلیک کنید!
پیش از امضای قرارداد مشارکت در ساخت باید به چه نکاتی توجه کرد؟
پیش از اینکه برای امضای قرارداد مشارکت در ساخت اقدامات لازم را به انجام برسانید لازم است نکاتی را رعایت کنید تا از این بابت مشکلات جدی در آینده برای شما به وجود نیاید و بتوانید همکاری مطلوبتر و حرفهایتری را داشته باشید. به عنوان نخستین نکته باید به این مسئله اشاره داشته باشیم که پیش از اقدام برای ساخت لازم است مجوزهای مربوطه را دریافت نمایید و از سند مالکیت ملک کلنگی استعلام بگیرید. این موضوع به شما کمک خواهد کرد که درک بهتری از مسائل حقوقی مربوط به ملک داشته باشید.
هرگونه اقدام به ساخت بدون دریافت مجوزهای مربوطه جرم محسوب میشود و میتواند باعث نابسامانیهای بسیاری در همکاری مشترک شما با شخص سازنده شود. باید تکلیف دریافت مجوزها را پیش از امضای قرارداد مشخص کنید. یکی دیگر از نکات مهمی که باید در اینجا به آن اشاره داشته باشیم سابقه سازنده و شخصی است که با او همکاری دارید. باید درباره او تحقیقات کاملی را انجام دهید تا حسن فعالیت و رفتارهای حرفهای او برای شما به اثبات برسد تا اطمینان و اعتماد متقابل ایجاد گردد.
برای این کار میتوانید درباره سازنده مورد نظرتان تحقیقات جامعی را انجام دهید و سابقه او را به دقت مرور کنید. در صورتی که مشخص شود او به هیچ عنوان رفتارهای حرفهای را رعایت نمیکند و یا اینکه بدقول است بهتر این میباشد که قید همکاری با او را بزنید و یا اینکه قرارداد سفت و محکمی را با او به امضا برسانید. دقت داشته باشید که بدعهدی شخص سازنده میتواند خسارتهای مالی بسیاری را برای شما به همراه داشته باشد بنابراین در این خصوص به هیچ عنوان نباید ریسک کنید.
همواره برای تنظیم قراردادهای ملکی و حقوقی باید از یک وکیل ماهر و خبره مشاوره حقوقی دریافت نمایید و یا اینکه تنظیم و تحویل قرارداد مشارکت در ساخت را به او بسپارید. در واقع وکیل اطلاعات کاملی در خصوص قوانین و مقررات دارد و میتواند قرارداد را به گونهای تنظیم نماید که حقوق شما به طور کامل حفظ شده و خسارتی از این بابت به شما تحمیل نگردد. برای این کار لازم است به سراغ آن دسته از وکلایی بروید که در زمینه شغلی خود جزو سرآمدترین و سرشناسترین گزینهها هستند.
چرا مشارکت در ساخت؟
حالا که در خصوص قرارداد و مشارکت در ساخت اطلاعات جامعی را در اختیار شما قرار دادیم لازم است به این سوال نیز جواب بدهیم که چرا افراد تمایل زیادی به مشارکت در ساخت دارند و خودشان به تنهایی دست به کار ساخت زمین یا ملک قدیمیشان نمیشوند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که امروز تعداد زمینهایی که در موقعیت بسیار خوبی برای تبدیل شدن به ملک مسکونی یا تجاری قرار داشته باشند کم میباشد و همین مسئله باعث میشود تا سازندگان به سراغ مالکان چنین زمینهایی بروند.
در واقع افراد بساز و بفروش سعی میکنند تا مالکان این زمینها را متقاعد کنند تا زمین مورد نظرشان را در اختیار آنها قرار داده تا این افراد با دریافت مجوزهای لازم اقدام به ساخت آنها نمایند. در بسیاری از موارد خرید چنین زمینههایی از مالکان کار بسیار دشواری است حال آنکه میتوان آنها را به سادگی بیشتری برای مشارکت در ساخت ترغیب نمود. از سوی دیگر افزایش روزافزون جمعیت باعث شده است تا تمایل برای ساخت بناهای مسکونی هر روزه افزایش داشته باشد و سازندگان به دنبال املاک قدیمی بگردند.
از طرف دیگر هزینه ساخت مسکن بسیار بالا است و ممکن میباشد فرد دارای زمین یا ملک قدیمی توانایی مالی لازم برای ساخت آپارتمان را در اختیار نداشته باشد در چنین شرایطی است که مالکان زمین تمایل دارند تا با سازندگان سرشناس و معتبر همکاری داشته و هر دو طرف به سود قابل توجهی دست پیدا کنند. از سوی دیگر بالا بودن قیمت زمینهای با موقعیت مکانی عالی باعث شده است تا تمایل سازندگان نیز برای احداث آپارتمانهای بزرگ در این املاک نیز در مقایسه با زمانهای دیگر افزایش پیدا کند.
یکی دیگر از دلایلی که میتوانیم برای امضای قرارداد و مشارکت در ساخت بیان نماییم این است که ساخت مسکن به تجربه و اعتبار بسیار بالایی نیازمند است. اکثر افرادی که ملک کلنگی یا زمین بزرگی را در اختیار دارند به هیچ عنوان دارای چنین تجربیاتی نیستند و به همین دلیل تصمیم میگیرند تا ساخت و ساز را به آن دسته از سازندگان معتبر و با سابقه بسپارند. البته در اینجا لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که منافع شما زمانی محقق میشود که قرارداد مطلوب و حرفهای را با طرف مقابل به امضا برسانید.
معایب امضای قرارداد مشارکت در ساخت
یکی از مهمترین معایب امضای قرارداد مشارکت در ساخت این است که در صورت عدم آگاهی در خصوص قوانین و مقررات ممکن است به سراغ آن دسته از افرادی بروید که با استفاده از روشهای نوین سعی در کلاهبرداری از شما را دارند. در واقع این افراد سعی میکنند با استفاده از روشهای متقلبانه و فریبکارانه به اموال و املاک شما تصاحب پیدا کند. شما برای جلوگیری از کلاهبرداری لازم است در خصوص سابقه و تجربه سازنده مورد نظرتان تحقیقات کاملی را به انجام برسانید.
یکی دیگر از معایبی که در این خصوص وجود دارد این است که هنوز قوانین و مقررات مشخصی برای تقسیم واحدها به وجود نیامده است و ممکن میباشد در توافقات صورت گرفت اختلافات شدیدی پدیدار شود. البته قیمت زمین و یا موقعیت مکانی آن میتواند نقش موثری در تقسیم بندیهای صورت گرفته داشته باشد اما بهتر این است که قوانین دقیقی در این خصوص به تثبیت برسد تا اختلافات پیش آمده بین سازنده و مالکان زمین و یا خانههای قدیمی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
گاهی اوقات برخی از شرایط پیشبینی نشده ممکن است تمام توافقات صورت گرفته را زیر سوال برده و آن را به تعویق بیندازد. در چنین شرایطی فرد نمیتواند در زمان مقرر به اهداف مد نظرش دست پیدا کند و این موضوع میتواند یکی از مهمترین معایب قرارداد مشارکت در ساخت به شمار بیاید. بیشتر افراد اطلاعات کافی در خصوص قوانین چک ندارند و همین موضوع باعث میشود تا شرایط کلاهبرداری از آنها تسهیل شود شاید بتوان گفت که این موضوع یکی از مهمترین معایب مشارکت در ساخت آپارتمان به شمار میآید.
در صورتی که شما پول کافی در اختیار داشته باشید میتوانید برای ساخت آپارتمان در ملک قدیمی و یا زمین خود اقدام کنید در چنین شرایطی میتوانید حاشیه سودای خود را به میزان قابل توجهی افزایش دهید اما در صورتی که برای امضای قراردادهای مربوط به مشارکت در ساخت اقدامات لازم را به انجام برسانید مجبور هستید به دریافت چند واحد بسنده کنید. البته اگر پول کافی برای ساخت ملک مسکونی را در اختیار نداشته باشید اقدام برای مشارکت در ساخت از این بابت دارای معایبی برای شما نیست.
لزوم مراجعه به وکیل در دعاوی مشارکت در ساخت
قراردادی که در زمینه مشارکت در ساخت تنظیم میکنید باید به شکل دقیق و کامل تنظیم شود تا از این بابت دغدغهای در خصوص تامین منافع خود نداشته باشید. به هر حال لازم است قرارداد مشارکت در ساخت را به کمک یک وکیل مجرب و متخصص تنظیم نمایید تا از این بابت خطری منافع شما را تهدید نکرده و بتوانید حقوق قانونی خود را به بهترین شکل ممکن تامین نمایید. به هر حال دریافت مشاوره حقوقی از یک وکیل مجرب و خبره میتواند نقش تعیین کنندهای در کسب دانش حقوقی در این زمینه داشته باشد.
از سوی دیگر گاهی در قراردادهای مربوط به مشارکت در ساخت شاهد کلاهبرداری یکی از طرفین هستیم که در چنین شرایطی لازم است دعاوی مطرح شود تا فرد بتواند در دادگاه از حقوق قانونی خود دفاع کرده و خسارتهای پیش آمده را به حداقل برساند. در نظر داشته باشید که وکیل میتواند بهترین دفاعیات را برای تامین منافع شما به قاضی پرونده ارائه داده و راهکارهای مناسبی را پیش روی شما بگذارد تا بتوانید مال خود را مجدداً به دست آورده و از بروز خسارتهای احتمالی در اثر کلاهبرداری جلوگیری نمایید.
کلام آخر
امیدواریم از مطالعه این مطلب حقوقی بینهایت استفاده را کرده باشید و بتوانید مشکلات حقوقی خود را در زمان کم حل و فصل کنید. در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با مسائل حقوقی مربوط به قرارداد مشارکت در ساخت آشنا کنیم تا اطلاعات شما در این زمینه افزایش پیدا کرده و بتوانید از بروز خسارتهای احتمالی در این زمینه جلوگیری کنید. در ابتدا تعریف دقیقی از این نوع قرارداد داشتیم و پس از آن نیز اجزای مختلف قرارداد را مورد بررسی قرار دادیم. همچنین تلاش کردیم نکات مهم که باید پیش از امضای قرارداد رعایت شود را مورد بررسی قرار دهیم. اکنون از شما میخواهیم که نظرات و تجربیات خود را با مخاطبان سایت برترین وکلا به اشتراک بگذارید.