مسائل حقوقی

ازدواج سفید چیست؟⚖️ 4 علت گرایش جوانان به ازدواج سفید!

در کشور ما تنها ازدواج‌هایی که در دفترخانه ها به صورت رسمی، ثبت می شوند، به رسمیت شناخته خواهند شد. بعد از عقد نکاح هر اتفاقی که رخ دهد، قانون مسئولیت زوج و زوجه را مشخص کرده است. اما  ازدواج سفید رابطه ای با مدت زمان نامعلوم بین دو فرد است. در واقع این رابطه فاقد مشروعیت اجتماعی و حقوقی است. به همین سبب، فرزند حاصل از این روابط بیشترین لطمه را می خورد. در این مقاله سایت برترین وکلا قصد داریم به بررسی صفر تا صد این موضوع بپردازیم و مجازات این ازدواج را بیان کنیم. با ما همراه باشید.

ازدواج سفید چیست؟

همانطور که می دانید، ازدواج سفید نوعی از ازدواج و تشکیل زندگی زناشویی است که به صورت رسمی در دفاتر اسناد رسمی ثبت نمی‌ شود. به عبارتی بهتل و ساده تر، معمولا در چنین روابطی، اطلاعات مربوط به ازدواج، در هیچ دفتر ثبت اسنادی به طور رسمی ثبت نمی شود. شاید برایتان سوال شده باشد که آیا این پدیده‌ ای جدید در دنیای امروز است؟ در پاسخ باید بگوییم که سال ها است که کشورها و فرهنگ غرب با این پدیده رو به رو هستند. از این رو، این نوع ازدواج موضوع جدید و تازه‌ای در جهان به شمار نمی آید. ولی در کشور ما ایران با توجه به دین، فرهنگ و جامعه چنین موضوعی نوعی شوک فرهنگی برای عده‌ ی زیادی از مردم به حساب می آید.

ازدواج سفید در ایران ناشناخته است، و حتی از طرف عموم مردم پذیرفته و قابل اعتبار هم نیست. متوجه شدیم که چنین رابطه ای دارای ثبت رسمی در دفاتر اسناد نیست، از این رو، هیچ تعهد قانونی بین زن و مرد وجود نخواهد داشت. خانم و آقایی که ازدواج سفید می‌ کنند، بدون ثبت رسمی و داشتن تعهد، آزادانه زندگی مشترک خود را آغاز می‌ کنند. سوالات مهمی که در اینجا مطرح می شود این است که شما چقدر با این موضوع آشنایی دارید؟ آیا نسبت به مجازات آن آگاه هستید؟ در ادامه بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت.

به طور کلی و در حال حاضر، این ازدواج به یکی از مسائلی تبدیل شده است که سرعت رشد بسیار بالایی در بین جوانان داشته است. چنین پیوندی هر چند از دیدگاه برخی جوانان و حتی خانواده های آن ها، به ظاهر یک راهکار خوب و بدون عیب به نظر می رسد، اما آسیب ها و ضررهای آن برای جامعه، جوانان و به خصوص دخترها، به قدری زیاد است که نمی توان به سادگی آن را نادیده گرفت و از آن عبور کرد.

ازدواج سفید چیست؟

آیا چنین رابطه‌ای جرم تلفی می شود؟

همانطور که متوجه شدید، برای این که ازدواج منعقد شده بین دختر و پسر ارزش قانونی داشته باشد، باید اصول و مقررات قانونی در آن رعایت شود. در غیر این صورت، رابطه شکل گرفته مورد حمایت قانون قرار نخواهد گرفت. در رابطه با ازدواج سفید از منظر قانون تصویب شده در کشور باید گفت؛ باتوجه به این که در این نوع ازدواج اصول شرعی و قانونی رعایت نمی شود، این ازدواج از لحاظ قانون رسمیت ندارد و چنین رابطه ای بر پایه رابطه نامشروع و زنا قابل مجازات است.

باتوجه به ماده 221 قانون مجازات اسلامی، زنا به معنای مباشرت جنسی مرد و زن است که رابطه زوجیت بین آن‌ ها شکل نگرفته است. حال باتوجه به این که چنین ازدواجی در قانون ما کشور ما با عنوان رابطه زوجیت قابل قبول نیست، از این رو، اگر وجود این رابطه‌ اثبات شود، می ‌تواند تحت عنوان زنا مورد بررسی قرار بگیرد و برای دختر و پسر آن مجازات تعیین شود. از طرفی دیگر، اگر یکی از طرفین یا هر دوی آن‌ها متاهل باشند و این رابطه‌ را برقرار کنند، به مجازاتی سنگین ‌تر از زنای محصنه یا سنگسار محکوم خواهند شد.

ازدواج سفید چه مجازاتی دارد؟

همانطور که در قانون ذکر شده است، هر زمان دختر و پسری که بین آنها علقه زوجیت وجود نداشته باشد و مرتکب روابط نامشروعی گردند، به 99 ضربه شلاق محکوم خواهند شد و اگر عمل زنای محصنه باشد، علاوه بر ضربات شلاق، به حبس تعزیری تا 7 سال نیز محکوم خواهند شد. از این رو، اگر طرفین در این نوع ازدواج رابطه جنسی برقرار کنند، مرتکب جرم رابطه نامشروع شده‌اند. بنابراین مجازات شلاق تا 99 ضربه در انتظار خواهد بود. فرزندان متولد شده از این نوع ازدواج از لحاظ قانونی مشروع به حساب نمی آیند. همچنین از حقوق و مزایای فرزندان حاصل از ازدواج قانونی برخوردار نیستند.

ماده 1158 قانون مدنی، فرزند را این‌گونه تعریف می‌کند؛ فرزند یعنی از نسل انسان از صلب یا رحم. از این رو، فرزند متولد شده از ازدواج سفید، از نظر قانونی فرزند محسوب نمی‌شود و از حقوق و مزایای فرزندان حاصل از ازدواج قانونی و رسمی برخوردار نیست. در صورت بروز اختلاف بین زن و مرد در این ازدواج، آن ها از هیچ حمایت حقوقی برخوردار نیستند.

معایب ازدواج سفید برای دختر و پسر

برقراری ارتباط بین دختر و پسر، امری اجتناب ناپذیر است. هنگامی چنین رابطه هایی بین دختر و پسر به عنوان معضل اجتماعی و آسیب زا یاد می شود که به صورت روابط پنهانی، غیر عادی و به دور از هرگونه شناخت کافی باشند. در واقع چنین روابطی به صورت هیجانی، تخیلات و رویاهای غیر واقعی شکل می گیرند.

این ازدواج علاوه بر معایبی که برای دختر و پسر دارد، جامعه را نیز درگیر می کند و تاثیرات منفی بر روی جامعه می گذارد. این معایب عباتند از:

  • اثرات برگشت ناپذیر روحی حاصل از ازدواج سفید. چنین روابطی هدفی جز سرگرمی ندارد. از این رو، تعهد و مسئولیتی را شکل نمی دهد.
  • افزایش فساد در جامعه و کم اهمیت جلوه دادن بنیان خانواده
  • به ثبت نرساندن این رابطه به صورت رسمی
  • رایج شدن خیانت طرفین و عدم تعهد در قبال هم
  • کاهش تمایل دختر و پسر به ازدواج رسمی
  • طرد شدن طرفین از سوی خانواده ها
  • کاهش آمار و ارزش ازدواج رسمی
  • عدم برقراری توارث بین طرفین
معایب ازدواج سفید برای دختر و پسر

4 دلیل که موجب می شود جوانان به ازدواج سفید روی آورند!

به نظر شما چرا جوانان امروزی گرایش زیادی به چنین رابطه‌ای دارند؟ در از مهم ترین علل گرایش به چنین ازدواج، به شرایط و وضعیت کنونی جامعه برمی گردد. که در ادامه مهم ترین دلایل را به طور خلاصه توضیح خواهیم داد و پیامدهای آن را ذکر خواهیم کرد:

هزینه ‌های بسیار بالا و مهریه های سنگین:

ازدواج دائم و رسمی، به طور معمول هزینه‌ های بالایی را به همراه خواهد داشت. برخی این هزینه ها عبارتند از هزینه های سنگین مهریه با توجه به شرایط امروزی و هزینه ‌های مربوط به مراسم ازدواج. بعضی از تمایل دارند که از چنین هزینه ‌هایی فرار کنند. بنابراین به روابط ناپایدار و ازدواج سفید پناه می آورند.

عدم مسئولیت ‌پذیری و عدم تعهد:

برخی از دختر و پسرها ممکن است از تعهد و مسئولیت ‌پذیری مربوط به ازدواج دائم و تشکیل زندگی مشترک دوری کنند. آن ‌ها می ‌توانند به سادگی به این نوع روابط پایان دهند یا در صورت لزوم بدون هیچ گونه مشکلات حقوقی از یکدیگر جدا شوند.

تشریفات مراسم ازدواج و بالا رفتن آمار طلاق:

باتوجه به شرایط و وضعیت اقتصادی کنونی، برخی از جوانان ممکن است درگیر دغدغه‌های مربوط به مراسم ازدواج مانند تهیه جهیزیه و هزینه‌های مرتبط با آن ها باشند. همچنین ممکن است بخواهند از این هزینه‌ ها و مسائل فرهنگی که به ازدواج مربوط است، دوری کنند.

از این رو، تمایل آن ها به برقراری روابط ناپایدار افزایش می یابد. از طرفی دیگر، بالا رفتن آمار طلاق در جامعه ممکن است باعث شک و ناامنی درباره ازدواج دائم در میان جوانان شود. همچنین این امر می‌ تواند باعث شود که برخی از جوانان به جای ازدواج، روابط ناپایدار و غیررسمی را انتخاب کنند.

رفع نیاز جنسی از راه نامشروع:

یکی از دلایلی که جوانان روی به ازدواج سفید می آورند، این است که نسبت به این مسئله نگاه جنسی دارند و صرفا برای رفع نیاز خود تمایل به برقراری رابطه دارند. همچنین این تصور برای آن ها وجود دارد که برقراری رابطه عاطفی بدون ثبت رسمی کافی است.

راهکاری برای جلوگیری از گسترش ازدواج سفید

3 راهکار مهم برای جلوگیری از گسترش ازدواج سفید در جامعه

تاثیرات عاطفی و روحی که در پی چنین رابطه‌ای به وجود می آید، متفاوت است. در واقع می توانیم اینطور بیان کنیم که برای جلوگیری از گسترش این پدیده میان جوانان، کلیدی ترین عامل، فرهنگ سازی در این زمینه است. همچنین لازم است زیرساخت های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی راهکارهای مقابله با چنین رابطه‌ای را ایجاد کنیم.

در وهله اول، آگاه سازی و اطلاع رسانی برای عموم مردم انجام شود. در این صورت است که تأثیرگذارترین و مهم ترین راه مقابله و جلوگیری از هر ناهنجاری و رفتار اشتباه اخلاقی، اجتماعی، بالا بردن آگاهی مردم و اطلاع رسانی دقیق و اقناع افکار عمومی است.

دومین راهکار موثر برای حل این بحران، آسان کردن زمینه ها و مقدمات ازدواج و تشکیل خانواده برای جوانان است.

بالا بردن میزان پایبندی جوانان به ارزش ها و باورهای دینی و تشویق جوانان به ازدواج رسمی و دائم را می توان به عنوان راهکار سوم نام برد. در واقع راهکار سوم، راهی برای کاهش میزان تمایل جوانان به روابط نامشروع و غلط مانند ازدواج سفید است. با رعایت کردن این سه راهکار، به راحتی می توان جامعه را از عوارض و معایت این پیوند و رابطه های نامشروع مصون نگه داشت.

کلام آخر

فشارهای اجتماعی و اقتصادی یکی از مهم‌ترین علل گرایش جوانان به روابط ناپایدار است. برخی از جوانان ممکن است در شرایط مالی نامطلوب قرار گرفته باشند و برای این که بتوانند به تعهدات ازدواجی پاسخ دهند، به روابطی بدون ثبت رسمی روی می آورد. در این مقاله به بررسی موضوع ازدواج سفید پرداختیم و متوجه شدیم که این رابطه باتوجه به قانون کشور، جرم است. از این رو، مجازاتی را در پیش خواهد داشت که در این مقاله به طور کامل با آنها آشنا شدید. از این که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید، از شما ممنونیم. اگر انتقاد یا پیشنهادی در این زمینه دارید، می توانید آن را با ما مطرح کنید.

لطفا به این مقاله امتیاز دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

9 − 1 =

دکمه بازگشت به بالا