مسائل حقوقی

مراحل شکایت از کلاهبرداری اینترنتی و چگونگی پیگیری شکایات!

امروزه با پیشرفت تکنولوژی و با افزایش دسترسی عموم مردم به اینترنت و روند رو به رشد کسب و کارهای اینترنتی، کلاهبرداران مسیرهای گوناگونی را برای سوء استفاده کردن از حساب های مردم را دارند. از این رو، کلاهبرداری اینترنتی یکی از جرائمی است که روزانه قربانیان زیادی دارد. این نوع کلاهبرداری خسارت های زیادی به افراد وارد می کند. در این مقاله قصد ما بر این است که به طور کامل در خصوص این نوع کلاهبرداری صحبت کنیم. همچنین نحوه شکایت از کلاهبرداری اینترنتی را خدمت شما مخاطبان عزیز توضیح دهیم. با ما همراه باشید.

کلاهبرداری اینترنتی چگونه صورت می گیرد؟

در واقع باتوجه به قوانین مجازات اسلامی، کلاهبرداری جرمی است که با استفاده از تقلب و ترفندها، اقدام به تحصیل مال یا منافع دیگران از طریق شرایط غیر قانونی می نمایند. کلاهبرداری فقط مخصوص فضای حقیقی و فیزیکی نیست! همانطور که ابتدای مقاله گفتیم؛ با گسترش فضای مجازی، به دلیل پنهان کردن هویت مجرم کلاهبرداری راحت تر نیز شده است. بنابراین، بسترهای کلاهبرداری امروزه تغییراتی پیدا کرده و گسترش یافته است.

به عبارتی دیگر، اگر فضای مجازی را جایگزین فضای فیزیکی و حقیقی کنیم، در این صورت حمله های سایبری، هک شدن حساب های کاربران، به سرقت رفتن اطلاعات شخصی افراد، دزدی از حساب بانکی کاربران و فیشینگ به وقوع می پیوندند. همانطور که متوجه شدید، فضای مجازی و آنلاین، محلی برای رخ دادن کلاهبرداری اینترنتی است. به نوعی کلاهبرداری در فضای مجازی و آنلاین صورت می گیرد.

نکته حائز اهمیت این است که ردیابی فردی که مرتکب جرم کلاهبرداری شده است، دشوار و سخت تر است. هر چند که امروزه این نوع کلاهبرداری ها گسترش یافته است، نیاز مردم به یافتن راهی برای شکایت از کلاهبرداری اینترنتی نیز بیش از پیش شده است. لازم به ذکر است که نحوه شکایت در این نوع کلاهبرداری سخت و در برخی مواقع نیز غیر ممکن است. در این مقاله قصد ما بر این است تا شما با صفر تا صد نحوه شکایت از کلاهبرداری اینترنتی آشنا کنیم.

کلاهبرداری اینترنتی چگونه صورت می گیرد؟

انواع کلاهبرداری های اینترنتی را بشناسید!

قبل از پرداختن به نحوه شکایت، ابتدا بهتر است با انواع این نوع کلاهبرداری آشنا شوید. در واقع آشنا بودن با انواع این روش ها امری مهم و حائز اهمیت است. زیرا به افراد این امکان را می دهد تا اقدامات لازم را انجام دهد و از افتادن در دام مجرمان جلوگیری کند. اگر با دقت بیشتری به جرائم سایبری نگاه کنیم، متوجه اشکال مختلف آن ها خواهیم شد. که در ادامه به بررسی مهم ترین روش های آن خواهیم پرداخت.

هک کردن حساب کاربری – Account Hacking

در این روش که معمولا قربانیان زیادی را می گیرد، مجرمان اینترنتی تلاش زیادی برای دستیابی به کلمه عبور حساب کاربری افراد می کنند. در واقع با استفاده از تکنیک هایی، اقدام به بررسی مشخصات و هک حساب کاربری افراد می کنند. پس از هک کردن حساب کابردی فرد، از آن حساب برای انجام فعالیت ها و اقدامات کلاهبرداری استفاده می کنند.

فیشینگ – Phishing

بیشتر شکایت از کلاهبرداری اینترنتی افراد مربوط به عمل فیشنیگ است. در این نوع کلاهبرداری، مجرمان در قالب یک سازمان معتبر به شما پیام متنی یا ایمیل ارسال می کنند و شما را ترغیب به کلیک بر روی لینک های ارسالی و شما را به سایت هایی که شباهت بسیار زیادی با سایت های حقیقی دارند، هدایت می کنند. در این صفحات جعلی، اطلاعات مهم شما به سرقت می رود.

فیشینگ یکی از روش های بسیار خطرناک و متداول است. از این رو، همیشه توصیه پلیس فتا این است که همیشه از صحت صفحات و مخرب نبودن لینک ها اطمینان حاصل نمایید. جالب است بدانید که یکی از اقدام رایج فیشینگ، پیام جعلی سامانه ثنا است که با ورود به صفحه جعلی و ارسال اطلاعات، همه اطلاعات حساب خود را در اختیار مجرمان قرار خواهید داد.

بدافزار – Malware

در واقع برخی بدافزارها هستند که می توانید از طریق سایت های خاص یا حتی ایمیل به سیستم شما نفوذ کنند و بر روی سیستم شما نصب شوند. پس از نصب، مجرمان به اطلاعات مالی و شخصی شما نفوذ پیدا خواهند کرد. برای جلوگیری از این کار و نیوفتادن در دام کلاهبرداران، باید اطلاعات کافی در این زمینه داشته باشید و یک سری راهکارها و ابزارهای امنیتی استفاده کنید تا از این نوع کلاهبرداری در امان بمانید.

برای ثبت شکایت از کلاهبرداری اینترنتی به کجا مراجعه کنیم؟

اگر در دام کلاهبرداران اینترنتی افتاده اید و تصمیم به شکایت از آن ها دارید، اما نمی دانید به چه صورت باید اقدام به انجام این کار کنید، نگران نباشید! در این قسمت می خواهیم به بررسی این موضوع بپردازیم. زمانی که افراد با حملات سایبری مواجه می شوند، اولین سوالی که در ذهنشان به وجود می آید این برای شکایت باید به کدام ارگان مراجعه کنیم؟ برخی افراد نیز تصور می کنند که برای ثبت شکایت، باید به صورت حضوری به مراجعه قضایی مراجعه نمایند.

در صورتی که روش ساده تری جایگزین این مراجعه حضوری شده است. بنابراین شما می توانید شکایت از کلاهبرداری اینترنتی را به صورت آنلاین در سامانه ثنا به ثبت برسانید. بعد از ثبت شکواییه در این سامانه، پرونده شما به دادسرای جرائم اینترنتی ارجاع داده خواهد شد. دادسرا جرائم اینترنتی یک نهاد اختصاصی برای رسیدگی به جرائمی که در فضای مجازی و اینترنتی رخ می دهد، است.

بعد از ارجاع دادن پرونده به این دادسرا، مقامات مرتبط که شامل بازپرس تحقیقات مقدماتی درباره پرونده و دادیار، تحقیقات میدانی را آغاز می کنند. نکته قابل توجه این است که اگر نیاز به تحقیقات تخصصی بود، پرونده به پلیس فتا نیز برای انجام تحیقیات کامل تر و تخصصی تر، ارجاع داده خواهد شد. به این صورت است که افراد قربانی می توانند شکایت خود را به مراجع ذی ربط به صورت آسان و آنلاین برسانند.

برای ثبت شکایت از کلاهبرداری اینترنتی به کجا مراجعه کنیم؟

مراحل ثبت شکایت از کلاهبرداری اینترنتی

انجام مراحل برای ثبت شکایت، کار چندان سختی نیست. از این رو، شما می توانید به صورت آنلاین و به راحتی شکایت خود را به ثبت برسانید. حتی در برخی مواقع نیز می توانید به دفاتر پلیس فتا نیز به صورت حضوری مراجعه نمایید. مراحل ثبت شکایت به شرح زیر اند.

  • ارائه و جمع آوری مدرک: نخستین مرحله برای اثبات کلاهبرداری، جمع آوری مدارک است که وقوع جرم را نشان دهد. در واقع این مدارک می تواند شامل پیام متنی ارسالی توسط مجرم، ایمیل، رسیدهای پرداختی و سایر مدارک مرتبط است.
  •  ثبت در سامانه ثنا یا مراجعه به پلیس فتا: پس از این که مدارک مورد نظر برای اثبات جرم را جمع آوری کردید، می توانید به صورت آنلاین به سامانه ثنا مراجعه نمایید یا به صورت حضوری به دفاتر پلیس فتا بروید. این مرحله، مرحله مهمی است. زیرا با ثبت شکایت، شروع فرایند رسمی حل اختلاف آغاز خواهد شد.
  • بررسی و تحقیقات پلیس فتا: بعد از این که شکایت خود را به ثبت رساندید، پلیس تحقیقات خود را آغاز می کند. تحقیقاتی که پلیس فتا انجام می دهد، عبارتند از؛ بررسی مدارک ارائه شده برای اثبات جرم، پیدا کردن مجرم، جمع آوری اطلاعات و شواهد مرتبط با کلاهبردار و…
  • فرستادن پرونده به دادسرا: در صورتی که وقوع کلاهبرداری ثابت شد، پرونده به دادسرا فرستاده خواهد شد. در این مرحله، کارهای قضایی پرونده آغاز خواهد شد و متهم برای پاسخ دادن به سوالات و انجام اقدامات قانونی، احضار خواهد شد.
  • رسیدگی به پرونده در دادگاه: با تشکیل دادگاه، متهم و شاکی فرصت دارند تا مدارک خود را به دادگاه ارائه دهند و از خود دفاع کنند. سپس با بررسی مدارک و شواهد، حکم توسط دادگاه صادر می شود تا عدالت برقرار شود.

همچنین برای طرح و پیگیری شکایت از کلاهبرداری اینترنتی می توانید از بهترین وکیل کلاهبرداری در تهران مشاوره و کمک بگیرید.

چه مدارکی برای ثبت شکایت لازم است؟

اگر قصد ثبت شکایت از کلاهبرداری اینترنتی را دارید، باید مدارک زیر را به همراه خود داشته باشید تا فرایند به ثبت رساندن در سریع ترین زمان ممکن انجام شود. لازم به ذکر است که ابتدا باید در سامانه ثنا ثبت نام کرده باشید. سامانه ثنا یک پلتفرم رسمی برای ثبت شکایت است. پس از ثبت نام، باید احراز هویت را انجام دهید. برای احراز هویت غیر حضوری می توانید از پلتفرم یوآیدی در سریع تر زمان ممکن و با کمترین خطا استفاده کنید.

چگونگی پیگیری شکایت

همانطور که متوجه شدید، دادسرای جرائم اینترنتی، مسئولیت رسیدگی به جرائم و کلاهبرداری های رایانه ای را به عهده دارند. دادسرا با کمک پلیس فتا تحقیقات لازم را انجام خواهد داد. ولی در نهایت تصمیم مجازات مجرم بر عهده این ارگان نیست. بلکه اگر شکایت مورد تایید واقع شد، پرونده باید به دادرسی ارجاع داده شود.

در دادرسی، رای نهایی به دادگاه کیفری فرستاده خواهد شد. شما برای پیگیری درخواست خود و مشاهده کردن قرارهای ارسال شده توسط دادسرا و رای های صادره دادگاه، می توانید مجددا به سامانه ثنا مراجعه کنید. در این سامانه فضایی تعبیه شده است که به شما این امکان را می دهد تا به صورت آنلاین اطلاعات مربوط به پرونده را پیگیری نمایید.

کلام آخر

حتما شنیده اید که پیشگیری بهتر از درمان است! این موضوع در اینجا نیز صدق می کند. از این رو، بهتر است با کمک راهکارها و روش های امنیتی و بالا بردن آگاهی از افتادن در دام مجرمان و کلاهبرداران اینترنتی جلوگیری کنید. همچنین حتما به هشدارهای پلیس فتا نیز در این رابطه دقت کافی را داشته باشید. در این مقاله سایت برترین وکلا، ما به طور کلی در خصوص شکایت از کلاهبرداری اینترنتی، نحوه، مراحل و چگونگی پیگیری توضیح دادیم. از این که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید از شما ممنونیم.

لطفا به این مقاله امتیاز دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده − 7 =

دکمه بازگشت به بالا