مسائل حقوقی

دیه کامل انسان در سال 1403 چقدر است؟ ⚖️ نحوه دریافت دیه

یکی از مهم ترین قوانین اسلام مربوط به بحث دیه یا خون بهای انسان است. در تعریف های حقوقی، دیه یک نوع کیفری نقدی است که از فرد مجرم به کسی که به او خسارت وارد شده پرداخت می شود. باتوجه به تعریف های فقهی موجود در این زمینه، دیه به پولی گفته می شود که در عوض آسیب دیدن به انسان پرداخت می شود. حال ممکن است این آسیب به صورت عمد یا غیر عمد باشد. اگر در اثر صدمه دیدن فرد فوت شود، دیه او به بازماندگانش پرداخت می شود. مقدار دیه کامل انسان توسط دادگاه و باتوجه به جرم صورت گرفته تعیین می شود. در ادامه بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

دیه کامل انسان به چه معناست؟

بر اساس قانون کشور ما، خون بها یا دیه به پولی گفته می شود که باید به بازماندگان فرد به قتل رسیده پرداخت گردد. به عبارتی دیگر، دیه کیفر نقدی است که از قاتل به اولیای دم می رسد. البته مقدار و مبلغ دیه برای زن و مرد یکسان نیست. نکته قابل توجه نیز این است که اگر قتل عمد و غیر عمد در یکی از ماه های حرام سال مانند محرم، رجب، ذی القعده، دی الحجه با نرخ بیشتر حساب خواهد شد. البته افزایش نرخ دیه کامل انسان در ماه های حرام، برای دیه فوت لحاظ می شود. بنابراین دیه اعضای بدن در ماه های حرام با تعرفه معمولی و عادی حساب خواهد شد.

دیه به چهار نوع، دیه قتل، دیه اعضای بدن، دیه منافع اعضا بدن و دیه جراحت تقسیم بندی می شود. حال این سوال پیش می آید که دیه کامل انسان به چه معناست؟ در واقع دیه کامل مبلغی است که توسط قانون برای قتل غیر عمد در نظر گرفته شده است. از این رو، مجرم باید حتما این دیه را به طور کامل پرداخت کند. نکته قابل توجه این است که اگر مجرم باعث نقص عضو فرد شود که تنها یک عدد از آن عضو در بدن وجود داشته باشد، در این صورت نیز مجرم باید دیه را به طور کامل پرداخت نماید. مقدار این دیه از طرف رئیس قوه قضائیه تعیین می گردد.

دیه کامل انسان به چه معناست؟

دیه به کسانی تعلق می گیرد؟

همانطور که می دانیدد، در هنگام بروز تصادف، افراد حاضر در خودرو در صورت آسیب دیدن مشمول دریافت دیه خواهند شد. روش دریافت خسارت این نوع افراد از طرف بیمه شخص ثالث راننده مقصر است. از طرفی دیگر، سرنشینان وسیله نقلیه مقصر نیز مشمول دریافت دیه هستند. به طور کلی افرادی که مشمول دریافت خسارت هستند، آن ها را به عنوان شخص ثالث می شناسیم. این افراد عبارتند از:

  • سرنشینان و راننده خودروی آسیب دیده: این دو گروه افراد مشمول دریافت دیه هستند و می توانند دیه خود را از محل بیمه نامه راننده ای که مرتکب این خطا شده است، دریافت نمایند.
  • سرنشینان راننده مقصر: در برخی مواقع سرنشینان راننده مقصر نیز مشمول دریافت دیه خواهند شد. از این رو، می توانند دیه خود را از محل بیمه نامه راننده مقصر دریافت کنند.
  • عابرین پیاده: عابرین پیاده نیز به عنوان شخص ثالث در نظر گرفته می شوند. حتی در صورتی که عابرین پیاده مقصر باشند، باز هم به آن ها دیه تعلق خواهد گرفت.
  • راننده مقصر: در واقع راننده مقصر جز شخص ثالث به حساب نمی آید. ولی این فرد می تواند از طریق حق بیمه حوادث راننده، دیه خود را از بیمه دریافت نماید. موضوع مهمی که باید در دیه راننده مقصر به آن توجه شود این است که تعدد دیات شامل راننده مقصر نمی شود.

تعرفه دیه کامل انسان در سال 1403 چقدر است؟

شاید این سوال برایتان به وجود آمده باشد که نرخ و تعرفه دیه را چه کسانی تعیین می کنند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که هر ساله رئیس بانک مرکزی، تعرفه دیه را باتوجه به نرخ تورم اعلام شده توسط بانک مرکزی کشور، تعیین می کند و به اطلاع عموم مردم می رسانند. از این رو، نرخ دیه کامل انسان در سال 1403، در ماه های حرام سال، مبلغی معادل یک میلیارد و دویست میلیون تومان است. همچنین این مبلغ در ماه های عادی و غیر حرام، معادل نهصد میلیون تومان است.

به طور کلی، تعیین نرخ دیه کامل به این معناست که افرادی که در تصادفات محکوم به پرداخت باید چه مبلغی را باتوجه به نوع آسیب باید پرداخت نمایند. نکته قابل توجه این است که دیه، یوم الادا است. به این معنی که اگر در سال های گذشته فردی محکوم پرداخت خون بها شده است، باید حتما آن را با نرخ سال جرید محاسبه نماید. مبلغ تعیین شده، هر ساله از اول فروردین لازم الاجرا است.

تعرفه دیه کامل انسان در سال 1402 چقدر است؟

نرخ دیه کامل مرد و زن در سال 1403 چقدر است؟

همانطور که در قسمت قبل گفتیم، نرخ دیه کامل مرد در سال 1403 در ماه های عادی یا غیر حرام برابر است با نهصد میلیون تومان و در ماه های حرام، یک سوم مقدار دیه ماه ها عادی به آن اضافه می شود. در نهایت، دیه کامل مرد در ماه ها حرام معادل یک میلیارد و دویست میلیون تومان است.

اما در خصوص دیه کامل زن، موضوع کمی متفاوت تر می شود. در واقع یکی از چالش برانگیزترین موضوعات قضایی کشور ما مربوط به دیه زنان است. زیرا در قانون مجازات اسلامی ایران، نرخ دیه قتل مردان دو دیه زن است. این موضوع باعث شده است که نقدهای زیادی به آن وارد شود.

این قانون دو برابر بودن نرخ دیه مردان در مقابل زنان، زمانی لحاظ می شود که مبلغ دیه بیش از یک سوم دیه کامل باشد. در صورتی که نرخ دیه کمتر از یک سوم باشد، این مبلغ میان زنان و مردان تفاوتی وجود نخواهد داشت. از این رو، دیه کامل زن نیز در سال 1403، در ماه های غیر حرام و عادی مبلغی معادل چهارصد و پنجاه میلیون تومان است. همچنین ششصد میلیون تومان در ماه های حرام محاسبه می شود.

قطع یا از بین رفتن کدام اعضا مشمول دیه کامل می شوند؟

در واقع بر اساس فقه، برای آسیب رسیدن به برخی اندام های بدن انسان در صورتی که کارکرد خود را از دست بدهند حتی اگر ظاهر آن ها سالم باشد، دیه کامل تعلق می گیرد. بنابراین از بین رفتن منافع و کارکرد برخی اندام ها مثل حواس بینایی، بویایی، تعقل و شنوایی مشمول دریافت دیه کامل انسان هستند.

  • چشم: از بین رفتن بینایی و دو چشم، دیه کامل تعلق می گیرد. به صورتی که هر کدام از چشم ها نصف دیه را شامل می شود.
  • بینی: از بین رفتن نرمه که پایین استخوان بینی است یا قطع کامل بینی نیز دیه کامل دارد.
  • زبان و لب: از بین رفتن دو لب دیه کامل دارد و از بین رفتن هر کدام از آن ها، شامل نصف دیه کامل می شوند. همچنین به قطع زبان نیز دیه کامل تعلق می گیرد.
  • لاله گوش: از بین رفتن هر دو لاله گوش شامل دیه کامل و قطع هر لاله گوش مشمول نصف دیه کامل می شود.
  • مو و ریش مردان: از بین رفتن تمام مو سر یا ریش مرد، به صورتی که دیگر نروید نیز مشمول دیه کامل خواهد بود.

نحوه دریافت دیه کامل انسان

در قسمت قبل متوجه شدیم که زمان تقریبی دریافت دیه یا خون بها، به طور میانگین سه الی چهار ماه است. در این بخش از مقاله قصد داریم در خصوص نحوه دریافت خون بها، توضیحاتی خدمت شما مخاطبین عزیز ارائه دهیم. سوالی که برای اکثر افراد پیش می آید، این است که حال که رای دادگاه صادر گردیده، چگونه باید دیه کامل انسان فوت شده را دریافت نماییم؟

در واقع نحوه واریز خون بها در تصادف به عوامل گوناگونی مثل تعیین نرخ و نحوه پرداخت دیه بستگی دارد. هنگامی که دادگاه برگزار می گردد، قانونگذار زمانی را برای پرداخت دیه مشخص می نماید و فرد مقصر وظیفه دارد مقدار دیه مشخص شده را در زمان مقرر به فرد مقابل پرداخت نماید. البته مهلت پرداخت خون بها بر اساس عمدی یا غیر عمدی بودن تصادفات کمی متفاوت است. به طور کلی، زمان تقریبی پرداخت خون بها به شرح زیر است. البته در صورت توافق طرفین، مهلت پرداخت یک سال بعد از تاریخ توافق شده است.

  • زمان پرداخت خون بها در تصادفات غیر عمدی: فردی که مرتکب جرم شده است، باید در طول سه سال قمری، یک سوم مبلغ دیه در تصادف را پرداخت نماید.
  • زمان پرداخت خون بها در تصادفات شبه عمدی: در طول دو سال، فردی که مقصر است باید هر سال نصف دیه را پرداخت کند.
  • زمان پرداخت خون بها در تصادفات عمدی: بعد از گذشت یک سال قمری از وقوع حادثه، فردی که مرتکب جرم شده است باید تماما مبلغ مشخص شده را پرداخت کند.
دریافت دیه معمولا چقدر طول می کشد؟

دریافت دیه معمولا چقدر طول می کشد؟

بعد از رخ دادن حادثه و برگزار شدن جلسه دادگاه، به طور معمول مدت زمان تقریبی خون بها، پانزده روز بعد از صادر شدن رای نهایی دادگاه است. نکته قابل توجه این است که مدت زمان دریافت دیه باتوجه به شرکت های بیمه متفاوت است و ممکن است کمی بیشتر به طول بیانجامد. به طور کلی، برخی شرکت بیمه ها مبلغ دیه تعیین شده توسط دادگاه را در طول 3 الی 4 ماه است. همچنین برخی دیگر در طی یک سال پرداخت می کنند.

کلام آخر

امیدواریم هیچ کدام از شما هیچ وقت درگیر مسائلی که مربوط به دیه می شوند، نشوید! زیرا در هر صورت حادثه تلخی پشت این ماجرا است. به طور کلی، افراد در زمان های گوناگون و در برخورد با چنین مواقعی، نیازمند یک سری اطلاعات هستند. در سایت برترین وکلا و در این مقاله سعی ما بر این بود که به طور اختصاصی در خصوص دیه کامل انسان صحبت کنیم. امیدواریم جواب تمامی سوالات خود را در این خصوص گرفته باشید. از این که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم. اگر انتقاد یا پیشنهادی در این زمینه دارید، می توانید با بهترین وکیل دیه معرفی شده در سایت مطرح کنید.

لطفا به این مقاله امتیاز دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 − سه =

دکمه بازگشت به بالا