نفقه زن باردار درسال جدید✔️تفاوت نفقه در ازدواج دائم و موقت
یکی از اتفاقات تلخ و ناخوشایند زندگی زناشویی هر فردی، مسئله طلاق است. زن و مرد در اوایل رابطه با شوق و امید وارد یک مسیر و زندگی مشترک با هم می شوند. اما برخی از مشکلات و اختلافات باعث می شود که دیگر قادر به ادامه زندگی با یکدیگر نباشد. در اینجاست که پس از بررسی های لازم، تصمیم به جدا شدن از یکدیگر می گیرند. سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که آیا امکان طلاق در دوران بارداری زوجه وجود دارد؟ اگر جواب بله است، نفقه زن باردار چه می شود؟ در این مقاله از سایت برترین وکلا درخصوص نفقه زن باردار در زمان جدایی و شرایط طلاق در زمان بارداری توضیح می دهیم. با ما همراه باشید.
نفقه چیست و انواع آن کدام اند؟
خوب است قبل از پرداختن به موضوع اصلی، ابتدا با مفهوم نفقه آشنا شویم و انواع آن را بشناسیم. ماده 1107 قانون مدنی، به بررسی موضوع نفقه پرداخته است. باتوجه به این ماده قانونی، نفقه به معنای تامین کردن هزینه های متعارف و متناسب زوجه توسط زوج است. همه هزینه هایی که مربوط به مسکن، خوراک، پوشاک، تهیه اسباب و اثاثیه زندگی، هزینه های درمان، هزینه های استخدام کارگر و مستخدم و مواردی از این قبیل هستند. به طور کلی، لازم است که مرد تمامی این موارد را برای همسرش تامین کند.
همچنین به عنوان یک زن لازم است انواع مختلف نفقه را بشناسید تا از حق و حقوق قانونی خود کاملا آگاه باشید. برخلاف باور عموم مردم، نفقه انواع و اقسامی دارد. در واقع، نفقه ای که مرد ملزم به پرداخت آن است، شامل دو نوع نفقه زوجه و نفقه اقارب است. از طرفی دیگر، نفقه اقارب نیز خود به سه دسته نفقه نسبی، رضایی و سببی تقسیم می شود.
نفقه زوجه یعنی همان هزینه هایی که زوج برای خوراک، پوشاک و غیره زوجه می کند. نفقه ارقاب نیز مربوط به افرادی مانند فرزندان، پدر و مادر و غیره می شود که با واسطه خط خونی با مرد در ارتباط هستند. اما نفقه سببی به مواردی گفته می شود که بعد از عقد، خویشان زن و مرد به هم محرم می شوند.
منظور از نفقه رضاعی، افراد رضایی هستند که طفل از مادری به غیر از مادر خودش شیر خورده باشد. به همین سبب نیز به او و محارم او، کاملا محرم شود. در ادامه به موضوع نفقه زن باردار خواهیم پرداخت.
از چه زمانی نفقه به زن تعلق خواهد گرفت؟
سوالی که ذهن اکثر افراد را درگیر کرده، این است که از چه زمانی نفقه به زن تعلق خواهد گرفت؟ برای پاسخ دادن به این سوال، بهتر است به ماده 1102 قانون مدنی مراجعه کنیم. باتوجه به این ماده قانونی، از هنگامی که عقد نکاح به صورت رسمی و قانونی به وسیله افراد ذی صلاح بین زن و مرد جاری شود، رابطه زوجیت ایجاد شده و زوج و زوجه باید تابع حقوق و تکالیف تعیین شده برای یکدیگر باشند. به عبارت بهتر، هنگامی که عقد نکاح بین زن و مرد جاری می شود، زن استحثاق و شایستگی دریافت نفقه یا هزینه زندگی روزمره را دارد. مرد نیز وظیفه دارد که آن را پرداخت کند.
البته باید توجه داشت که بر اساس قانون مدنی در صورتی زن مستحق دریافت نفقه از مرد است که از او تمکین کند، اگر زن به دلایل غیر موجه از مرد تمکین نکند، مرد الزامی برای پرداخت نفقه به او نخواهد ندارد. همچنین پس از جاری شدن عقد نکاح اگر هنوز زن به خانه شوهر نرفته باشد، در صورتی که آمادگی خود را برای شروع زندگی مشترک به همسر اعلام کرده باشد، مرد موظف به پرداخت هزینه و نفقه زندگی روزمره او است. اگر مرد از این امر استنکاف کند زن می تواند با ارائه مدارک به مراجع قانونی، درخواست نفقه نمایند.
برای مشاوره با بهترین وکیل نفقه در تهران کلیک کنید!
نفقه زن باردار در عقد دائم چقدر است؟
همانطور که می دانید، عقد نکاح، از جمله عقودی است که دارای جنبه مالی و غیر مالی است. تشکیل خانواده و بقای نسل از جمله اهداف عقد نکاح هستند. در هر عقدی، طرفین در برابر همدیگر دارای حق و حقوقی خواهند بود. از این رو، عقد نکاح نیز از این امر، مستثنی نیست. تکلیف زوجه، تمکین در برابر همسر خود و تکلیف مرد، پرداخت نفقه در قبال تمکین است. همچنین پرداخت سایر حقوق مالی زوجه، مانند مهریه و اجرت المثل، در صورت مطالبه او، بر عهده مرد است.
براساس ماده 1107 قانون مدنی، نفقه به معنای تامین همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زوجه، مانند مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و غیره است. طبق این ماده 1107 قانون مدنی، کاملا مشخص است که نفقه شامل چه مواردی است. همچنین، در ماده 1106 قانون مدنی ذکر شده است که در نکاح دائم، نفقه زن بر عهده شوهر است.
بارداری زن یکی از وضعیت هایی است که در ازدواج دائم، ممکن است پیش آید. سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که وضعیت نفقه زن باردار در ازدواج دائم خواهد بود؟ در پاسخ به این سوال، باید گفت: نفقه زن باردار در ازدواج دائم، هیچ تفاوتی با نفقه او در غیر ایام از بارداری نخواهد داشت. از آنجا که مطابق قانون، پرداخت نفقه در ازدواج دائم بر عهده مرد است، وظیفه پرداخت نفقه زوجه باردار در ازدواج دائم نیز با همسر او خواهد بود. تعیین مقدار نفقه زن باردار در ازدواج دائم و موقت یا سایر شرایط، در صورت عدم توافق زوج و زوجه، با تصمیم دادگاه خانواده خواهد بود.
نفقه زن حامله در دوران صیغه یا ازدواج موقت
همانطور که می دانید، در صیغه یا عقد موقت زن و مرد برای مدت مشخصی به عقد ازدواج با همدیگر در می آیند. از جمله شرایط صحت عقد موقت، تعیین مهریه عقد موقت و تعیین مدت این عقد از جمله شرایط صیغه است. بدون رعایت هر کدام از این موارد ذکر شده، عقد موقت باطل خواهد بود.
بر اساس قانون، الزامی نیست به ثبت عقد موقت نیست. مگر در سه مورد که باید این عقد موقت ثبت شود. این موارد عبارتند از بارداری زن، توافق زن و مرد برای ثبت نکاح موقت یا شرط ضمن عقد نکاح، مبنی بر ثبت عقد موقت. از طرفی دیگر، بر طبق ماده 1113 قانون مدنی،در دوران صیغه، نفقه به زنان تعلق نخواهد گرفت، مگر اینکه این مورد را ضمن عقد نکاح شرط کرده باشند. حال سوالی که پیش می آید این است که نفقه خانم باردار در ازدواج موقت یا دوران صیغه، چگونه خواهد بود؟ میزان نفقه زن حامله در ازدواج موقت چگونه است.
در خصوص نفقه زن باردار در ازدواج موقت، باید ذکر کرد که با توجه به این که تعلق نفقه به زوجه، در عقد موقت صرفا هنگامی است که شرط شده باشد، نفقه زن حامله نیز، مشمول همین شرط است. اما، از آنجا که بارداری خانم در عقد موقت، از موارد الزام آور ثبت عقد موقت است، زن می تواند بعد از ثبت نکاح موقت با ارائه دادن مدارک لازم به دادگاه، از حیث نفقه فرزند خود که بر عهده پدر است، اقامه دعوا نموده و مرد را بر طبق حکم دادگاه، ملزم به پرداخت نفقه در ایام بارداری اش از جهت نفقه فرزند نماید.
نفقه زن باردار در دوران طلاق
پس از جدا شدن زن و مرد از یکدیگر، زنان، ملزم به رعایت عده هستند. باتوجه به ماده 1150 قانون مدنی، عده، به این معناست که از هنگامی که زمان عده مشخص شده است تا انقضای آن، زنی که عقد نکاح او منحل شده است، نمی تواند مجدد ازدواج کند و شوهر دیگری برگزیند. بر طبق این ماده قانونی، بانوان، بعد از انحلال عقد نکاح به هر علتی اعم از فوت یا طلاق، باید مدت زمان مشخص عده را نگه دارند.
باتوجه به ماده 1151 قانون مدنی، عده انواع طلاق، سه ظهر یا سه ماه است. ولی در مورد زنان باردار، موضوع کمی متفاوت تر می شود. عده طلاق برای زنان حامله، تا پایان وضع حمل و زمان بارداریشان خواهد بود. بر اساس ماده 1109 قانون مدنی، نفقه زن حامله ای که در عده طلاق به سر می برد، تا پایان عده طلاق اوست. به عبارتی بهتر، تا زمان وضع حمل و صرف نظر از نوع طلاق، پرداخت هزینه های مالی او بر عهده شوهرش است.
نفقه زن حامله در زمان فوت همسرش چگونه است؟
در قسمت های قبل در خصوص نفقه خانم باردار در ازدواج دائم، موقت و دوران طلاق مطالبی را ارائه دادیم. حال ممکن است که این سوال برایتان ایجاد شده باشد که نفقه زن حامله در زمان فوت همسرش به عهده چه کسی است؟ در واقع، باتوجه به ماده 1110 قانون مدنی، نفقه زن حامله در عده وفات، یعنی تا پایان وضع حمل و بارداری اش، بر عهده اقاربی که پرداخت نفقه بر عهده آنان است، می باشد.
این اقارب شامل افرادی مانند خویشاوندان همسر فوت شده، یعنی فرزندان او، پدر و سایر افراد او هستند. در صورت امتناع یا استنکاف آنان از پرداخت نفقه خانم باردار، عند المطالبه، از اموال اقاربی که پرداخت نفقه به عهده آنان است، قابل وصول و تامین است.
مدارک مورد نیاز برای دریافت نفقه
مدارکی مانند کارت ملی، شناسنامه زوجه و اصل سند ازدواج برای ثبت شکایت عدم پرداخت نفقه زن از سوی همسرش لازم است. این مدارک باید به مراجع قضایی یا خدمات الکترونیک قضایی ارائه شود. همچنین نکته حائز اهمیت این است که اگر برای عدم پرداخت نفقه زن، در مراجع قضایی طرح دعوای کیفری انجام شود، برای به اثبات رساندن جرم و صدور حکم شهادت، دو شاهد عاقل و بالغ ضروری است.
ارائه مدارک و دلایل محکمه پسند از سوی زن به دادگاه ها و مراجع قضایی، دال بر عدم پرداخت نفقه از سوی مرد می تواند در صدور حکم از سوی قاضی در محکومیت زوج به پرداخت نفقه زن موثر باشد.
کلام آخر
در این مقاله قصد ما بر این بود که به بررسی موضوع نفقه زن باردار بپردازیم. همچنین خوب است بدانید که وکیل نفقه زن به وکلایی گفته می شود که به صورت تخصصی در این زمینه فعالیت می کند. همچنین این وکلا از تجربه کافی برای پیگیری چنین پرونده هایی برخوردار هستند. نحوه دریافت نمودن نفقه یا هزینه های روزانه و متعارف زن پس از جاری شدن عقد نکاح به صراحت در قوانین جاری مورد تاکید قرار گرفته است. از این رو، کمک گرفتن از وکیل، کمک زیادی به شما در این راستا خواهد کرد. از این که تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید از شما بسیار ممنونیم. اگر انتقاد یا پیشنهادی در این زمینه دارید برای ما ارسال کنید.