مسائل حقوقی

مراحل ثبت طلاق در دفترخانه ⚖️ مدارک و نحوه ثبت ✔️

برای رسیدگی به هر کار حقوقی باید مراحلی طی شود. طلاق توافقی نیز از این قاعده مستثنی نیست و مراحل ثبت طلاق در دفترخانه نیز باید طی شود. همانطور که می دانید، برای جلوگیری از بی نظمی در روند پرونده های موجود، لازم و ضروری است که قانونگذار مراحلی را برای هر امر حقوقی و قانونی وضع کند که رعایت نکردن هر کدام از این مراحل می تواند روند کار را مختل کند. از این رو، در این مقاله ما سعی داریم به بررسی مراحل ثبت طلاق در دفاتر رسمی بپردازیم. با ما همراه باشید.

مراحل ثبت طلاق در دفترخانه

صفر تا صد مراحل ثبت طلاق در دفترخانه

اگر زوجین بخواهند به صورت توافقی از یکدیگر جدا شوند، ابتدا باید به دادگاه مراجعه نمایند. پس از صدور حکم طلاق از سوی دادگاه خانواده، زوج و زوجه باید به دفترخانه رسمی ثبت ازدواج و طلاق مراجعه نمایند. سپس مدارک مورد نیاز برای ثبت طلاق را به سردفتر محضر تحویل دهند. هر کدام از زوجین برای طی کردن مراحل ثبت طلاق در دفترخانه این امکان را دارند که از وکیل طلاق کمک بگیرند و در دفترخانه حضور پیدا نکنند. البته برای ثبت کردن طلاق حضور طرفین یا وکلای آن‌ها در دفترخانه الزامی است.

زوج و زوجه برای ثبت طلاق در دفترخانه، باید مدارکی از جمله، حکم طلاق، مدارک شناسایی و هویتی، اصل عقدنامه، گواهی عدم بارداری زوجه و غیره را به سردفتر محضر تحویل دهند. البته اگر اگر زوجه باکره باشد، بر اساس قانون دادگاه خانواده برای معاینه به پزشکی قانونی معرفی خواهد شد. در ادامه، زوج و زوجه پس از امضا دفاتر مربوط به طلاق و اجرای صیغه طلاق، اصل عقدنامه خود را باید سردفتر محضرخانه تحویل بدهند. سردفتر با امضا و مهر کردن شناسنامه‌ ها، طلاق نامه را به زوجه تحویل خواهد داد. طلاق نامه ممکن است در همان روز یا چند روز بعد به زوجه تحویل داده شود.

نکته قابل توجه این است که مدت زمان و اعتبار رای دادگاه از هنگام صدور حکم طلاق تا سه ماه معتبر است. از این رو، اگر زوج و زوجه پس از گذشت این مدت، به دفترخانه مراجعه نکرده و طلاق خود را در دفترخانه ثبت نکرده باشند، رای دادگاه باطل خواهد شد و هیچ اعتبار قانونی ندارد. بنابراین زن و شوهر باید مراحل طلاق را مجددا انجام دهند تا دوباره دادگاه حکم طلاق را صادر کند.

گواهی عدم سازش چیست؟

یکی از مهم ترین مدارک در انواع طلاق، گواهی عدم امکان سازش است. در واقع این گواهی مجوز لازم برای ثبت طلاق در دفترخانه است. از طرفی دیگر، تا زمانی که صادر گواهی عدم امکان سازش صادر نشود، امکان ثبت طلاق بدون گواهی مربوطه وجود این گواهی وجود نخواهد داشت. برای دریافت این گواهی باید تمامی مراحل طلاق به طور کامل انجام شده باشد. همچنین دادگاه زمانی این گواهی را صادر می کند که تکلیف پرداخت مهریه و دیگر حقوق زوجه، مشخص و تعیین شده باشد.

در وهله اول و برای دریافت گواهی عدم امکان سازش، زوج بایستی مراحل اولیه طلاق که شامل ثبت نام در سامانه تصمیم و شرکت در جلسات مشاوره طلاق است را انجام دهد. در مرحله بعد، با تنظیم و ثبت دادخواست طلاق، پرونده وارد مرحله دادرسی شده و با انجام مرحله داوری، دادگاه اقدام به رسیدگی پرونده خواهد کرد.

اگر برای دادگاه ثابت شود که تمامی حق و حقوق زوجه پرداخت شده یا تعیین تکلیف وضعیت پرداختی آن انجام شده است، در این صورت است که طبق نظر دادگاه، گواهی عدم امکان سازش برای آن ها صادر خواهد شد. هنگامی که این گواهی صادر شد، به منزله این است که دادگاه مجوز طلاق و جدایی زوج و زوجه را صادر کرده است. بنابراین، از این طریق می‌توانند برای ثبت طلاق اقدامات لازم را انجام دهند. به طور کلی، دریافت گواهی عدم امکان سازش، یکی از مهم ترین مراحل ثبت طلاق در دفترخانه است.

مراحل ثبت طلاق در دفترخانه

برای ثبت طلاق در دفترخانه چه مدارکی لازم است؟

همانطور که از نام طلاق توافقی پیداست، طرفین با توافق، تصمیم به طلاق از یکدیگر می گیرند. بنابراین، اگر زوجین برای جدا شدن از هم رضایت کامل دارند، بهتر است که طلاق به صورت توافقی صورت بگیرد. نکته حائز اهمیت این است که در طلاق توافقی، زوجین با هم توافق می‌کنند که از هم جدا شوند. البته که تنها توافق طرفین در مورد این نوع از طلاق کافی نخواهد بود بلکه باید در مورد موضوعات گوناگون نیز توافق داشته باشند. با توجه به این که مبنای طلاق توافقی در واقع توافق طرفین است، باید به صورت توافقی نیز موضوع مهریه و حقوق دیگر زوجه و حضانت فرزندان را مشخص و تعیین تکلیف کنند.

برای صادر شدن حکم طلاق توسط مراجع قضایی، صرفا توافق زن و مرد کافی نیست. بلکه ارائه توافق نامه کتبی که در آن تمامی توافقات در خصوص مهریه، نفقه و غیره ذکر شده، باید به دادگاه ارائه شود. سپس این حکم باید برای طی مراحل ثبت طلاق در دفترخانه، به محضر ارائه شود.

همچنین، زن می تواند تمام مهریه خود را در زمان طلاق مطالبه نماید یا حتی تمام آن را ببخشد. از طرفی دیگر، حضانت فرزند می‌تواند طی توافق طرفین، به یکی از زوجین داده شود. در صورتی که زوجین در خصوص بحث حضانت به توافق نرسیده باشند، دادگاه در این خصوص تعیین تکلیف خواهد کرد. البته این موضوع در خصوص فرزندانی است که به سن بلوغ نرسیده باشند، است. در هر حال برای طلاق باید مدارک زیر به دفترخانه ارائه شود.

  • مدارک شناسایی زوج و زوجه
  • اصل عقدنامه ازدواج
  • گواهی عدم امکان سازش و عدم بارداری زوجه

مدارک مورد نیاز برای ثبت طلاق در محضر برای انواع طلاق تقریبا یکسان است. به جز ارائه گواهی عدم بارداری که در طلاق توافقی و طلاق از طرف زوجه، ضروری است. بقیه مدارک در همه طلاق‌‌ها یکسان هستند.

نکات مهم مراحل ثبت طلاق در دفترخانه

پس از بررسی و توضیح مراحل، خوب است به چند نکته مهم که در ادامه خواهیم گفت، توجه ویژه ای داشته باشید. ابتدا به بررسی دو ماده قانونی مهم خواهیم پرداخت.

  • براساس ماده 34 قانون حمایت از خانواده، مدت زمان و فاصله تقریبی بین ابلاغ اخطاریه و جلسه اجرای صیغه نباید کمتر از هفت روز یا یک هفته باشد. در مواردی که مکان یا محل زندگی زوج یا زوجه مجهول باشد، دعوت از طریق نشر آگهی در جراید کثیر الانتشار یا هزینه درخواست کننده به وسیله محصضر به عمل می‌آید.
  • باتوجه به ماده 35 قانون حمایت از خانواده، هرگاه زوج در زمان مقرر به دفتر رسمی ازدواج و طلاق مراجعه کنند و گواهی عدم امکان سازش را به دفترخانه تحویل دهند، در صورتی که زوجه در طول یک هفته در دفترخانه حاضر نشود سردفتر به زن و شوهر اخطار می دهد تا برای اجرای صیغه طلاق و ثبت آن به صورت رسمی در دفترخانه حاضر شوند. در صورتی که زوجین به دفترخانه مراجعه نکنند، سردفتر صیغه طلاق را جاری و بعد از ثبت به وسیله دفترخانه مراتب انجام شده به اطلاع زوجه خواهید رسید.
  • نکته قابل توجه در خصوص مراحل ثبت طلاق در دفترخانه این است که اگر زن باکره باشد، پس از صدور حکم طلاق به دستور دادگاه خانواده، زن به پزشکی قانونی معرفی شده و سلامت بکارت زوجه مورد بررسی قرار خواهد گرفت. اگر که زوجه باکره باشد و طلاق بگیرد، نصف مهریه به او پرداخت خواهد شد. ولی اگر زوجه باکره نباشد، می تواند تمام مهریه خود را از زوج طلب کند.
  • پس از صادر شدن گواهی عدم امکان سازش یا حکم طلاق، هر کدام از طرفی، حق بر هم زدن طلاق را ندارد. فقط در صورتی طلاق باطل خواهد شد که با توافق زوج و زوجه انجام شود.

آیا حتما باید در مشاوره قبل طلاق شرکت کرد؟

اگر بخواهیم به صورت کوتاه پاسخ بدهیم، جواب بله است. در واقع شرکت در این جلسه مشاوره اجباری است. به طور کلی، اولین گام در زمینه طلاق توافقی مراجعه به سامانه نوبت دهی طلاق است. در این سامانه باید درخواست ثبت طلاق بدهید. سپس زوجین باید به مراکز غربالگری و مشاور خانواده مراجعه نمایند. بعد از انجام مشاوره های لازم، گواهی عدم انصراف از طلاق را توسط مراکز مشاوره دریافت خواهند کرد.

همچنین پس از دریافت گواهی عدم انصراف از طلاق، دومین گام تقدیم درخواست به دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی است. بدین منظور زوجین و یا وکلای طلاق توافقی ایشان می بایست مدارکی مانند شناسنامه، کارت ملی و عقدنامه را همراه با گواهی دریافت شده به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی تقدیم کند.

مراحل ثبت طلاق در دفترخانه

کلام آخر

هنگامی که زن و شوهر به این نتیجه می رسند که امکان ادامه زندگی را با هم ندارند، تصمیم به جدا شدن از یکدیگر می گیرند. برای جدا شدن نیست باید مراحلی را طی کنند و یک سری نکات را رعایت کنند. در واقع در این مقاله قصد ما بر این بود که به بررسی کامل مراحل ثبت طلاق در دفترخانه و ضرورت مراجعه به محضر بپردازیم. همچنین شما می توانید جهت دریافت نتیجه بهتر و سریع تر، از وکیل طلاق کمک بگیرید. با سپردن کارهای حقوقی خود به وکیل  طلاق،  دیگر نیازی به حضور زوج و زوجه در تمامی مراحل طلاق نیست. از طرفی دیگر، وکیل طلاق کمک زیادی در این راستا به شما خواهد کرد.

از این که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید، از شما بسیار ممنونیم. اگر هر گونه انتقاد یا پیشنهاد در این زمینه دارید، می توانید با وکیل ها نام برده در سایت برترین وکلا مطرح کنید.

لطفا به این مقاله امتیاز دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 + چهارده =

دکمه بازگشت به بالا