اگر مرد درخواست طلاق دهد و زن راضی به طلاق نباشد❌
اختلافات خانوادگی و مشکلات به وجود آمده میان زوجین به عنوان یکی از دعاوی پرتکرار در محاکم قضایی به شمار میرود. هر روزه بر آمار طلاق افزوده میشود و کمتر شاهد انجام تلاشهایی در این زمینه از سوی نهادهای فرهنگی کشور هست. بر اساس ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی طلاق جزو حقوق مرد به شمار میرود و او برای پایان دادن به رابطه زوجیت نیازی به رضایت زن ندارد؛ یعنی او تنها با پرداخت حقوق مالی زن میتواند برای طلاق گرفتن از او از طریق دادگاه خانواده اقدامات لازم را به انجام برساند؛ اما باید در نظر داشته باشید که طلاق یک فرایند حقوقی است و برای آن باید مراحل مختلفی طی شود. در این مقاله سعی داریم شرایطی را بررسی کنیم که اگر مرد درخواست طلاق دهد و اگر زن راضی به طلاق نشود تکلیف زوجین چیست؟ با ما همراه باشید.
اگر مرد درخواست طلاق دهد و زن راضی نباشد
در خصوص اینکه اگر مرد درخواست طلاق دهد و اگر زن راضی به طلاق نباشد باید به این نکته اشاره داشته باشیم که بر اساس ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی طلاق جزو مهمترین حقوق مرد به شمار میرود. مرد میتواند به شرط تعیین و تکلیف کردن حقوق مالی زن از او درخواست طلاق داشته و در نهایت رابطه زوجیت را حتی بدون رضایت زن پایان بدهد.
در گذشته روال کار به این صورت بود که مرد تنها میتوانست درخواست طلاق بدهد اما تغییرات قانون به گونهای پیش رفته است که اگر زن در زندگی خود با مشقت و سختیهای روبرو گردد میتواند به دادگاه درخواست طلاق داده و حق طلاق را به دست آورد.
در خصوص طلاق از طرف مرد باید اشاره داشته باشیم که این نوع از طلاق هیچ ارتباطی به رضایت یا عدم رضایت زوجه ندارد؛ اما در قانون حقوق مالی و غیر مالی برای زن در نظر گرفته شده است که از جمله مهمترین آنها میتوانیم به مهریه و نفقه و اجرت المثل و مواردی از این جنس اشاره داشته باشیم.
اگر مرد قصد ارسال دادخواست طلاق به دادگاه خانواده را داشته باشد باید پس از طی نمودن مراحل قانونی و حقوقی تکلیف مهریه و موارد ذکر شده را مشخص کند. چرا که در غیر این صورت از سوی قاضی پرونده به او مجوزهای لازم برای طلاق داده نخواهد شد. اعتراضهای زن به حکم صادر شده از سوی دادگاه هیچگونه اثری بر روی اصل طلاق از طرف مرد نخواهد داشت.
اگر مرد درخواست طلاق بدهد مهریه چه میشود؟
اشاره داشتیم که اگر مرد درخواست طلاق دهد و اگر زن راضی به طلاق نباشد باز هم مرد میتواند با طی نمودن مراحل قانونی برای جدایی از همسرش اقدامات لازم را به انجام رسانده و در نهایت از او طلاق بگیرد؛ یعنی اگر مرد راضی به طلاق باشد عدم رضایت زن نمیتواند در جدایی نقشی داشته باشد و در نهایت دادگاه حکم طلاق را صادر خواهد کرد.
اما باید اشاره داشته باشیم که مرد زمانی میتواند برای جدایی از همسرش اقدام کند که حقوق مالی او را پرداخت کرده و یا اینکه آنها را تعیین و تکلیف نماید. یکی از مهمترین حقوق مالی زن در طلاق از طرف مرد، مهریه میباشد که شرایط پرداخت و قوانین خاص به خود را دارد.
برای مشاوره با بهترین وکیل طلاق در تهران کلیک کنید!
مرد پیش از اقدام برای طلاق باید بداند که پرداخت مهریه از سوی او قطعی میباشد. پس بر اساس تجربه میتوان گفت که مرد باید پیش از اقدام تمامی تصمیم گیریهای خود را در این زمینه داشته باشد تا پس از این دچار مشکلات جدی نشود. مهریه جزو مهمترین حقوق مالی زن به شمار میرود که تقریباً تحت هر شرایطی میبایست از سوی مرد به زن پرداخت شود مگر اینکه عقد نکاح باطل شود که آن هم در شرایط خاصی انجام میشود.
در طلاق از طرف مرد بدون رضایت زن لازم است تا مرد تمام مهریه زن را پرداخت کند و اگر توانایی مالی او اجازه نداد که چنین کاری را به انجام برساند او میتواند به دادگاه دادخواست اعسار بدهد. او میتواند با تنظیم استشهادیه و تهیه مدارک و مستنداتی عدم توانایی مالی و اعسار خود را برای دادگاه به اثبات برساند. در صورت اثبات اعسار از پرداخت مهریه در نهایت مهر زن قسطبندی خواهد شد.
در گذشته روال کار به این صورت بود که مرد تنها با حضور در دفترخانه میتوانست همسر خود را بدون دلایل موجه طلاق بدهد؛ اما امروزه لازم است که بر اساس قانون جدید طلاق، زوج و زوجه در دادگاه خانواده حضور پیدا کرده و فرایند حقوقی را طی نمایند. در این صورت است که ابتدا باید تکلیف حقوق مالی و غیر مالی زن مشخص شده تا پس از آن به مرد مجوز طلاق داده شود.
مراحل تنظیم دادخواست طلاق از طرف مرد اگر زن راضی به طلاق نباشد
بیان کردیم که اگر مرد درخواست طلاق دهد و اگر زن راضی به طلاق نباشد باز هم از سوی دادگاه به مرد برای پایان دادن به رابطه زوجییت مجوز داده میشود اما لازم است که مرد در خصوص حقوق مالی زن به مانند مهریه، نفقه و مواردی از این جنس تعیین و تکلیف نماید.
مرد ابتدا باید اقدام به تنظیم دادخواست کرده و آن را در اختیار دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه قرار دهد. دقت داشته باشید که برای تنظیم دادخواست طلاق از طرف مرد میبایست به اصول نگارشی زبان فارسی به طور کامل پایبند باشید. همچنین لازم است که شرح کاملی درباره خواستههای حقوقی خود داشته و به قوانین و مقررات مربوطه اشاره کنید.
درخواست طلاق از طرف مرد در دادگاه بدوی مورد بررسی قرار میگیرد و در نهایت قاضی پس از ارزیابی پرونده رای نهایی خود را صادر میکند. حال ممکن است زن به حکم دادگاه بدوی در خصوص طلاق از طرف مرد اعتراض داشته باشد. اعتراض زن به حکم بدوی در دادگاه تجدید نظر مورد بررسی قرار میگیرد و اگر باز هم زن به حکم صادره از این دادگاه اعتراض داشته باشد پرونده به صورت شکلی در دیوان عالی کشور مورد بررسی قرار میگیرد.
مرجع صالح برای رسیدگی به طلاق در واقع دادگاه خانواده محل سکونت زوجه میباشد. در نظر بگیرید که برای طلاق و انواع مختلف آن لازم است حتماً در دادگاه خانواده حضور پیدا کرده و مراحل قانونی آن را طی نمایید چرا که طی نکردن این مراحل و صرف طلاق دادن زن با حضور در دفترخانه جرم محسوب میشود.
طلاق از طرف مرد بدون رضایت زن چقدر طول میکشد؟
حال سوالی که پیش میآید این است که اگر مرد درخواست طلاق دهد و اگر زن راضی به طلاق نباشد فرایند طلاق چقدر طول میکشد؟ برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که نمیتوان وقت مشخصی را برای طلاق از طرف مرد در نظر گرفت چرا که این مسئله به عوامل مختلفی بستگی دارد و هر یک از آنها میتواند تغییراتی را در مدت زمان به نتیجه رساندن پرونده ایجاد کند.
این مسئله را در نظر بگیرید که دادگاه رسیدگی کننده به پرونده و حجم کاری آن میتواند یکی از این عوامل باشد که بر روی مدت زمان رسیدگی به دعاوی طلاق اثر میگذارد. اگر حجم پروندههای موجود در دادگاه خانواده محل سکونت زن کم باشد میتوانید به این نکته امیدوار باشید که در مدت زمان کمتری به نتیجه رسیده و فرایند طلاق را تکمیل نمایید اما اگر حجم پروندهها بیشتر باشد طلاق در مدت زمان بیشتری به طول خواهد انجامید.
از سوی دیگر درباره مدت زمان طلاق از طرف مرد بدون رضایت زن میتوان به این نکته اشاره کرد که اعتراض زن به حکم صادر شده از دادگاه بدوی و تجدید نظر میتواند نقش موثری در افزایش مدت زمان رسیدگی به پرونده و تکمیل مراحل دادرسی داشته باشد.
لازم به ذکر است که طلاق از طرف مرد ممکن است از چند ماه تا یک سال به طول بینجامد و نمیتوان برای آن زمان مشخص و دقیقی را اعلام نمود. به هر حال استخدام یک وکیل مجرب و متخصص در این زمینه و دریافت مشاوره حقوقی از او میتواند مدت زمان طلاق از طرف مرد را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
اعتراض زن به حکم دادگاه برای طلاق از طرف مرد
لازم به ذکر است که اگر مرد درخواست طلاق دهد و زن موافق نباشد هیچ نتیجهای بر روی تصمیم دادگاه نخواهد داشت و در نهایت قاضی پرونده مجوز طلاق را به مرد خواهد داد.
علت این است که در ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی اشاره شده است که حق طلاق با مرد بوده و زن در عوض میتواند مهریه و نفقه و سایر حقوق مالی خود را از مرد مطالبه نماید. حال تصور کنید که حکم دادگاه خانواده برای طلاق از طرف مرد صادر شده است و اگر زن راضی به طلاق نباشد، از نظر قانونی میتواند به حکم صادر شده از سوی دادگاه اعتراض کند.
اما نکتهای که لازم است به آن اشاره داشته باشیم این است که حق طلاق از آنجایی که با مرد است و قانون صراحتاً در این باره اشارههایی داشته است اعتراض زن به حکم صادر شده از دادگاه بدوی و دادگاه تجدید نظر تقریباً بیفایده و بینتیجه خواهد بود. در نهایت مرد موفق به طلاق خواهد شد اما زن میتواند چنانچه درباره دریافت حقوق مالی و حقوق غیرمالیش اعتراضی دارد آن را به دادگاه ارائه کند.
حقوق مالی زن به مانند مهریه و حقوق غیر مالی او به مانند حضانت فرزند میتواند چالشهای بسیار زیادی را برای طلاق از طرف مرد ایجاد کند. اگرچه اعتراض زن در اصل فرایند طلاق هیچگونه تاثیری نخواهد داشت اما او میتواند برای دریافت حقوق مالی و غیر مالی خود اعتراض تنظیم کرده و در اختیار دادگاه تجدید نظر و دیوان عالی کشور قرار دهد. به هر حال اگر زن در خصوص تمامی حقوق خود رضایت پیدا نکند ممکن است طلاق حتی یک سال نیز به طول بیانجامد.
معایب طلاق از طرف مرد
در بالا توضیحات جامعی را در این خصوص ارائه دادیم که اگر مرد درخواست طلاق دهد و اگر زن راضی به طلاق نباشد تکلیف طلاق چه میشود. به عنوان مهمترین مزایای طلاق از طرف مرد اشاره کردیم که او میتواند بدون هیچ گونه دلیل موجهی به دادگاه درخواست طلاق داده و حتی بدون رضایت همسرش نیز از او جدا شود.
اما جا دارد که اشارهای نیز به معایب طلاق از طرف مرد داشته باشیم. به هر حال میدانیم که طلاق از طرف مرد بدون رضایت زن انجام میشود و این مسئله میتواند خسارتهای زیادی را برای مرد به همراه داشته باشد. به این مسئله اشاره مختصر داشتیم که مرد پیش از اقدام برای پایان دادن به رابطه زوجیت لازم است تکلیف تمامی حقوق مالی زن را مشخص کند.
از آنجایی که زن راضی به طلاق نیست مرد نمیتواند با او بر سر موضوعاتی مانند مهریه و نفقه به توافقات کامل دست پیدا کند. از سوی دیگر ممکن است که مرد نتواند حضانت فرزندان را در اختیار بگیرد و بر سر این موضوع نیز با همسرش به توافقات کامل برسد. حال آنکه در طلاق توافقی به دلیل اینکه هر دو طرف یعنی زوج و زوجه به طلاق تمایل دارند امکان هرگونه توافقی وجود دارد.
بنابراین میتوان گفت که عدم توافق بر روی حقوق مالی و حقوق غیر مالی را میتوان جزو مهمترین معایب طلاق از طرف مرد بدون رضایت زن به شمار آورد. در بسیاری از موارد نیز شاهد این هستیم که زن به دلیل اینکه راضی به طلاق نیست اقدام به لجبازی کرده و بر مطالبه حداکثری حقوقش تاکید دارد. گاهی نیز این عمل در جهت منصرف کردن مرد از طلاق به انجام میرسد.
البته این امکان برای مرد فراهم شده است که اگر توانایی مالی لازم برای پرداخت مهریه زن را ندارد به دادگاه درخواست اعسار بدهد و پس از اثبات نمودن آن مهریه را قسط بندی کند. البته اگر مهریه نیز قسط بندی شود میتواند معایب بسیاری را برای مرد به همراه داشته باشد برای مثال او لازم است زمان زیادی از عمر خود را صرف پرداخت هزینههای مربوط به مهریه کند.
حقوق زن در طلاق از طرف مرد چیست؟
در قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده اشاره شده است که اگر مرد قصد درخواست طلاق داشته باشد و زن راضی به این کار نباشد لازم است تا پیش از صدور حکم طلاق درباره حقوق مالی و غیر مالی زن تعیین و تکلیف کرده و آنها را در اختیار زوجه قرار دهد.
حقوق زن در طلاق از طرف مرد شامل مهریه، نفقه، اجرت المثل، نحله، حق حضانت فرزندان و حق تنصیف اموال میشود. در حال مرد ملزم است تا این حقوق را ابتدا به زن پرداخت نموده یا اینکه در خصوص آنها تعیین و تکلیف انجام دهد و سپس موفق به دریافت حکم طلاق شود.
بسته به اینکه مهریه در زمان عقد نکاح از نوع عندالمطالبه یا عندالاستطاعه تعیین شده باشد شرایط پرداخت آن متفاوت است. به هر حال مرد میتواند اعسار از پرداخت مهریه و دادخواست مربوط به آن را تقدیم دادگاه خانواده کند تا به این شکل اگر قاضی پرونده موافقت نمود مهریه را قسطی پرداخت نماید.
همچنین نفقه به معنای تامین نیازهای اولیه زندگی زن میباشد که شامل نیازهای متعارف و مطابق با عرف زن است. در واقع نفقه شامل هزینههای مربوط به خوراک و پوشاک و مسکن و هزینههای دیگر میشود که وظیفه پرداخت آن بر عهده مرد است. در زمان طلاق لازم است که مرد نفقه زن را پرداخت نموده و رضایت او را در این خصوص جلب نماید اغلب برای محاسبه نفقه از کارشناسان دادگستری کمک گرفته میشود.
اگر مرد درخواست طلاق دهد و زن راضی به طلاق نباشد یکی از مهمترین حقوقی که به زن میرسد حق تنصیف اموال است. البته میدانیم که حق تنصیف اموال جزو شروط ضمن عقدنامه است و برای این لازم است که مرد در عقدنامه این شرط را پذیرفته باشد. در صورتی که طلاق از طرف مرد باشد نصف اموالی که مرد توانسته در خلال زندگی مشترک جمع آوری کند به زن تعلق خواهد گرفت.
حق حضانت فرزندان نیز جزو مهمترین حقوق غیر مالی زن در طلاق از طرف مرد به شمار میرود. در قانون حمایت از خانواده اشاره شده است که زن میتواند حضانت فرزندان خود اعم از پسر یا دختر را تا ۷ سالگی در اختیار داشته باشد. به دلیل اینکه زن راضی به طلاق نیست بنابراین توافقی درباره حضانت اتفاق نمیافتد و زن میتواند فرزندان زیر ۷ سال را کنار خود نگه دارد.
دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف مرد
همانطور که اشاره کردیم در ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی اشاره شده است که مرد برای طلاق دادن همسرش نیاز به دلایل موجه ندارد و تنها کافی است که حقوق مالی و غیرمالی او را در اختیارش قرار دهد.
اما باید به این نکته اشاره داشته باشیم که اگر مرد برای طلاق دادن همسرش دلایل محکمه پسندی نیز در اختیار داشته باشد میتواند از پرداخت برخی از حقوق. مالی زن خودداری نماید. باید در نظر داشته باشید که سبب پرداخت مهریه نکاح است یعنی به محض اینکه عقد نکاح جاری شود مرد ملزم به پرداخت مهریه به زن میشود مگر در شرایطی که عقد نکاح باطل بوده و نزدیکی بین زن و مرد اتفاق نیفتاده باشد.
اما نفقه اینطور نیست و پرداخت نفقه از سوی مرد در شرایطی اتفاق میافتد که زن از او تمکین داشته باشد و نشوز او در دادگاه به اثبات نرسد. برای مثال اگر زن منزل شوهرش را ترک کرده و در منزل دیگری سکونت داشته باشد و مرد بتواند این موضوع را به اثبات برساند میتواند از پرداخت نفقه به زن به دلیل عدم تمکین او خودداری نماید.
البته لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که در طلاق از طرف مرد بدون رضایت زن اثبات عدم تمکین ونشوز زن در محاکم قضایی قدری دشوار است. لازم است که مرد برای دستیابی به این هدف به طور قطع از یک وکیل مجرب و خبره استفاده کرده و طبق راهنماییهای او عمل کند.
حتی اگر زن از شوهرش تمکین نداشته باشد و به طور عمدی و بدون دلایل موجه منزل مشترک را ترک کرده باشد باز هم مرد ملزم به پرداخت مهریه میباشد و این موضوع هیچ گونه ارتباطی به این مسئله نخواهد داشت نکته دیگری که باید ذکر کنیم این است که اگر زن برای عدم تمکین خود دلایل موجهی داشته باشد میتواند با ارائه آنها به دادگاه حق برخورداری از نفقه را مجدداً به دست آورد.
لزوم مراجعه به وکیل برای درخواست طلاق
طلاق یک فرآیند پیچیده حقوقی است که در آن لازم است فرد با حقوق و منافع خود به طور کامل آشنایی داشته باشد. چرا که در غیر این صورت ممکن است بر اثر برخی از تصمیمات نادرستی که اعمال می کند، با مشکلات جدی رو به رو شود. در طلاق از طرف مرد نیز با دشواری هایی رو به رو هستیم. چرا که مرد ملزم است بر اساس قانون حقوق مالی زن مانند مهریه را تمام و کمال بپردازد.
بهترین کار این است که پیش از اتخاذ تصمیمات غلط که از عدم آگاهی نشات می گیرند، به سراغ وکلای متخصص بروید و از آن ها در این زمینه مشاوره حقوقی دریافت کنید. مشاوره حقوقی با وکیل این مزیت را به دنبال دارد که که اطلاعات مفیدی در خصوص پرونده به دست خواهید آورد و می توانید عاقلانه تر از منافع قانونی خود دفاع کنید.
در نظر داشته باشید که استفاده از وکلای متخصص و اعطای وکالت به آن ها در دعاوی طلاق از طرف مرد باعث می شود تا شانس کسب موفقیت و تامین حقوق قانونی در طلاق به میزان قابل توجهی افزایش داشته باشد؛ اما وکیلی که انتخاب می کنید می بایست دارای سابقه قابل دفاع و روزمه قوی باشد. چرا که در این شرایط است که می توانید با دردسر کمتری برای طلاق اقدام کنید.
کلام آخر
از همراهی شما مخاطبان عزیز با سایت برترین وکلا و وقتی که بابت مطالعه این مقاله گذاشتید تشکر و قدردانی می کنیم. در این مطلب کوشیدیم تا شرایطی را ترسیم کنیم که اگر مرد درخواست طلاق دهد و اگر زن راضی به طلاق نشود در نهایت تکلیف چه خواهد شد؟ از سوی دیگر اشاره داشتیم که مرد برای درخواست طلاق به دلیل خاصی نیاز ندارد و رضایت زن به هیچ عنوان نمی تواند او را از این تصمیم حقوقی باز دارد. حالا اگر احساس می کنید نکته ای از قلم افتاده است، آن را با ما به اشتراک بگذارید.