اگر مرد طلاق ندهد تکلیف زن چیست؟ ⚖️【بررسی راهکار ها】
میدانیم که طلاق به روشهای مختلفی انجام میشود که از جمله مهمترین آنها میتوانیم به طلاق از طرف مرد، طلاق از طرف زن و طلاق توافقی اشاره کنیم که هر یک از آنها دارای شرایط و قواعد خاص به خود میباشد. در قانون مدنی اشاره شده است که طلاق جزو مهمترین حقوق مرد به شمار میرود اما نباید به این نکته را فراموش کنیم که زن نیز تحت شرایط خاص میتواند به دادگاه خانواده درخواست طلاق بدهد؛ اما باید به صورت تخصصی این سوال مورد بررسی قرار بگیرد که اگر مرد طلاق ندهد تکلیف زن چیست؟ برای پاسخ دادن به این سوال لازم است تمامی قوانین مصوب در کشور در خصوص دعاوی طلاق را مورد بررسی دقیق قرار دهیم و با حقوق مرد در نکاح آشنا شویم پس تا انتهای مطلب در کنار ما باشید.
برای مشاوره با بهترین وکیل در تهران کلیک کنید!
آیا طلاق از طرف زن امکانپذیر است؟
در این قسمت سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم که اگر مرد طلاق ندهد تکلیف زن چیست؟ اما برای پاسخ دادن به این سوال لازم است که قوانین و مقررات مربوط به دعاوی طلاق را به دقت مورد بررسی قرار دهیم و از جزئیات آن کسب اطلاع کنیم. طلاق را میتوان از نظر درخواست دهنده آن به سه دسته طلاق توافقی و طلاق از طرف مرد و طلاق از طرف زن تقسیم بندی کرد.
در اینجا مرد راضی به طلاق دادن همسرش نیست یعنی بحث کردن درباره طلاق توافقی به کلی از میان برداشته میشود و باید سایر انواع طلاق را مورد بررسی قرار دهیم تا برای ما مشخص شود که آیا زن امکان طلاق گرفتن بدون رضایت شوهر خود را دارد یا خیر؟ برای پاسخ دادن به این سوال میبایست به قانون مدنی سری بزنیم و حقوق زن و مرد را مورد بررسی قرار دهیم.
حق طلاق را میتوان یکی از مهمترین حقوق مرد به شمار آورد یعنی در قانون اشاره شده است که طلاق دادن زن و پایان دادن به زندگی مشترک تنها با رضایت مرد امکانپذیر میباشد؛ یعنی مرد است که به شرط پرداخت نمودن تمامی حقوق مالی و غیرمالی زن میتواند برای جدا شدن از او پیش قدم شده و زندگی مشترک را خاتمه ببخشد؛ اما در قوانین جدید مقدر شده است که زن نیز در برخی از شرایط خاص بتواند حتی بدون رضایت شوهرش از او جدا شود.
متاسفانه در گذشته روال قانونی برای طلاق دادن زن به گونهای بود که مرد میتوانست به راحتی با حضور در دفترخانه مراحل جدا شدن از زن را به پایان رسانده و او را بدون تعیین نمودن حقوق مالیش طلاق دهد؛ اما قوانین جدید به گونهای تصویب شدهاند که مرد در همه حال باید در دادگاه حاضر شده و مراحل حقوقی برای طلاق را پشت سر بگذارد؛ یعنی تا زمانی که تکلیف حقوق مالی و غیر مالی زن مانند مهریه و نفقه و همچنین حضانت فرزندان مشخص نشود به مرد اجازه طلاق داده نخواهد شد.
بنابراین در خصوص این سوال که اگر مرد طلاق ندهد زن میتواند طلاق بگیرد؟ باید بگوییم که تغییرات قانون به گونهای پیش رفته است که زنان نیز حق طلاق را در برخی از شرایط خاص به دست آوردهاند. برای این کار لازم است زن در محاکم قضایی بتواند عسر و حرج خود را به اثبات برساند. در این صورت است که قاضی پرونده سعی میکند دلایل محکمه پسند ارائه شده از سوی زن را بررسی کرده و در نهایت با آن مخالفت یا موافقت نماید.
امروزه طلاق از طرف زن را میتوان در کنار طلاق از طرف مرد و طلاق توافقی به عنوان یکی از تقسیم بندیهای مهم پایان دادن به زندگی مشترک به شمار آورد؛ اما نکتهای که لازم است در این خصوص به آن اشاره داشته باشیم این است که طلاق از طرف زن میتواند با پیچیدگیهای بسیار زیادی همراه باشد. از طرف دیگر میدانیم که این نوع از طلاق در مدت زمان بیشتری در مقایسه با سایر انواع طلاق به انجام خواهد رسید.
اگر مرد طلاق ندهد تکلیف زن چیست؟
اکنون زمان آن فرا رسیده است تا به این پرسش پاسخ دقیقی بدهیم که اگر مرد طلاق ندهد تکلیف زن چیست؟ همانطور که در قسمتهای قبل به آن اشاره نمودیم حق طلاق با مرد است یعنی این مرد میباشد که از نظر قانونی میتواند همسر خود را طلاق بدهد؛ اما در تغییرات قانون جدید طلاق روال به گونهای پیش رفته است که زنان نیز در برخی از شرایط میتوانند برای جدایی از همسرشان پیش قدم شوند.
اشاره داشتیم که زن در دادگاه خانواده میتواند ادله و مستندات خود را ارائه داده تا وکیل پس از بررسی دلایل محکمه پسند ارائه شده از سوی زوجه رای نهایی را صادر نماید. اگر برای قاضی پرونده عیان شود که زندگی زن با نوعی از سختی و عسر و حرج روبرو شده است به طور قطع حتی اگر مرد به طلاق رضایت نداشته باشد باز هم با جدایی زوجین موافقت خواهد کرد.
در گذشته تنها به ماده ۱۱۳۲ از قانون مدنی اشاره میشد چرا که در این قانون بیان شده است که حق طلاق تنها با مرد است؛ اما تغییرات قانون به گونهای پیش رفته که امروز زنان نیز میتوانند با ارائه دلایل محکمه پسند به قاضی پرونده برای جدایی از همسرشان پیش قدم شوند. نکته جالبتر اینکه زن میتواند علاوه بر دریافت حق طلاق از همسرش در شرایطی خاص تمام حقوق مالیش به مانند مهریه و نفقه را نیز از او دریافت نماید.
همچنین در بررسی این سوال که اگر مرد طلاق ندهد تکلیف زن چه میشود باید بگوییم که اگر زن وکالت بلاعزل برای طلاق از مرد دریافت کرده باشد میتواند حتی بدون رضایت او اقدام به طلاق کند. در این شرایط نیازی به ارائه دلایل محکمه پسند به قاضی پرونده نیست و زن بدون هیچ گونه دلایل و تنها به تمایل خودش میتواند از همسر قانونیش جدا شود.
البته لازم است به این نکته دقت داشته باشید که اعطای وکالت بلاعزل به زن هرگز نمیتواند مرد را از حق طلاق محروم کند. برای مثال فرض کنید که مردی به همسر خود حق طلاق داده باشد. در این صورت است که هم مرد حق طلاق خواهد داشت و هم زن میتواند با مراجعه به دادگاه خانواده درخواست طلاق بدهد.
مرد تا چه مدت میتواند طلاق ندهد؟
یکی از سوالات مهمی که برای افراد به وجود می آید این است که اگر زن درخواست طلاق داده باشد مرد تا چه مدت میتواند طلاق ندهد؟ تا اینجای کار فهمیدیم که حق طلاق بر اساس قوانین با مرد است اما او در شرایطی میتواند حق طلاق خود را با استفاده از وکالت بلاعزل در اختیار زن قرار بدهد.
از سوی دیگر اشاره داشتیم که زن میتواند با ارائه دلایل محکمه پسند به قاضی پرونده و اثبات آنها درخواست طلاق بدهد. برخی از دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن شامل عقیم بودن مرد، محکومیت مرد به حبس بیشتر از ۵ سال، بدرفتاری مداوم مرد، عدم پرداخت نفقه و مواردی از این جنس میشود.
در واقع اگر زن بتواند یکی از دلایل محکمه پسند که باعث ایجاد عسر و حرج در زندگی او شده است را برای قاضی پرونده به اثبات برساند حتی بدون رضایت شوهر نیز میتواند درخواست طلاق بدهد.
در چنین شرایطی ممکن است که مرد با درخواست طلاق که از سوی زن مطرح شده به طور کامل مخالف باشد؛ اما حقیقت این است که اگر زندگی زن به سختی بیفتد و یا اینکه اگر او وکالت بلاعزل در طلاق از مرد داشته باشد حتی بدون رضایت مرد نیز میتواند در مدت زمان بسیار کمی برای طلاق اقدام کرده و زندگی مشترک را به پایان برساند.
بنابراین در توضیح اینکه اگر مرد طلاق ندهد تکلیف زن چیست باید بگوییم که زن در چنین شرایطی ملزم است مدارک مورد نیاز برای طلاق از طرف زن را جمع آوری کرده و به دادگاه خانواده ارائه دهد. در چنین شرایطی است که قاضی مرد را ملزم میکند تا علت عسر و حرج زندگی زن را برطرف کند و اگر مرد موفق به این کار نشود با درخواست طلاق زن موافقت خواهد شد.
برای مثال تصور کنید که علت طلاق گرفتن زن عدم پرداخت نفقه از سوی مرد باشد. در چنین شرایطی ابتدا قاضی پرونده مرد را ملزم میکند که حقوق مالی زن در خصوص نفقه را به او پرداخت نماید و اگر مرد به هر دلیلی اعم از فقر یا لجبازی حاضر به پرداخت نفقه نشود در پایان کار درخواست طلاقی که از سوی زن ارائه شده است موافقت خواهد شد.
آیا مرد میتواند زن را بلاتکلیف بگذارد؟
یکی از سوالات پرتکرار این است که آیا مرد میتواند زن را بلاتکلیف بگذارد؟ برای پاسخ دادن به این سوال باید بگوییم که مرد و زن از نظر قانونی و شرعی در قبال یکدیگر دارای مسئولیتهایی هستند. هر یک از زوجین میبایست در انجام تعهدات و مسئولیتهای خود تلاش نماید تو از این بابت مشکلی پدیدار نشود.
برای مثال مرد ملزم است تا همه روزه به زن نفقه پرداخت نماید. نفقه به معنای تامین نیازهای اولیه زندگی زن به مانند خوراک و پوشاک و مسکن است. دقت داشته باشید که بلاتکلیف گذاشتن زن در درجه اول به معنای عدم انجام مسئولیتهای قانونی از سوی مرد میباشد.
بنابراین در پاسخ به این سوال که اگر مرد طلاق ندهد تکلیف زن چیست باید بگوییم که اگر مرد زن را بلاتکلیف بگذارد و او را طلاق نداده و به مسئولیتهای قانونی خود نیز عمل نکند، زن میتواند به دادگاه خانواده درخواست تعیین تکلیف بدهد.
در این شرایط زن میتواند به دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضاییه مراجعه کرده و دادخواستی مبنی بر تعیین تکلیف تنظیم نماید و آن را در اختیار مقامات مسئول قرار دهد. در چنین شرایطی است که قاضی پرونده درخواست زن را مورد بررسی قرار داده و در نهایت مرد را ملزم میکند که یا مسئولیتهای خود در قبال زن را به انجام برساند و یا اینکه با درخواست طلاق او موافقت کند.
در چه شرایطی مرد میتواند مهریه ندهد؟
در قسمتهای قبل به این موضوع اشاره داشتیم که اگر مرد طلاق ندهد تکلیف زن چیست؟ به این مسئله اشاره نمودیم که زن میتواند با ارائه دلایل محکمه پسند به دادگاه و اثبات آنها در محضر قاضی درخواست طلاق بدهد چرا که در قانون جدید شرایطی برای اعطای حق طلاق به زن پیش بینی شده است. اگر درخواست طلاق از سوی زن باشد بسیاری از بانوان با این دغدغه مواجه هستند که آیا باز هم میتوانند به حقوق مالی خود در خصوص مهریه دست پیدا کنند یا خیر؟
باید اشاره داشته باشیم که مهریه از جمله مهمترین حقوق مالی زن به شمار میرود که در قانون شرایط خاصی برای مطالبه آن در نظر گرفته شده است. در محاکم قضایی بارهای اشاره میشود که سبب مهریه نکاح است یعنی اگر نکاح بین دو طرف به درستی انجام شده باشد مرد تحت هر شرایطی ملزم به پرداخت مهریه میباشد.
یعنی حتی اگر زن درخواست طلاق داده باشد باز هم میتواند مهریه خود را دریافت نماید. عدهای به غلط گمان میکنند که اگر طلاق از طرف زن باشد دیگر به او مهریهای تعلق نخواهد گرفت. در پاسخ به این شبهه غلط باید بگوییم که زن تقریباً تحت هر شرایطی میتواند مهریه خود را از مرد مطالبه کرده و به آن دست پیدا کند.
اگر بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که در چه شرایطی مرد میتواند مهریه ندهد؟ باید بگوییم که در ماده ۱۰۹۶ از قانون مدنی اشاره شده است که اگر عقد نکاح دائم یا موقت باطل باشد در صورتی که نزدیکی بین زن و مرد صورت نگرفته باشد به زن مهریه تعلق نخواهد گرفت. در چنین شرایطی اگر مهریه از سوی مرد پرداخت شده باشد مرد میتواند آن را استرداد نماید.
یعنی تنها عاملی که باعث میشود زن از دریافت مهریه محروم شود باطل بودن عقد نکاح است. در نظر داشته باشید که مواردی مانند عدم تمکین زن از شوهر یا خیانت زن به شوهر هرگز نمیتواند او را از مهریه محروم نماید. نکته دیگری که باید در این خصوص اشاره داشته باشیم این است که اگر دختر در زمان طلاق باکره باشد تنها میتواند نیمی از مهریه خود را از مرد مطالبه نماید.
زن بعد از چند سال میتواند طلاق بگیرد؟
حال با این سوال روبرو میشویم که زن بعد از چند سال میتواند طلاق بگیرد؟ اشاره داشتیم که طلاق از طرف زن یکی از روشهای قانونی برای جدایی زوجین به شمار میرود که در این صورت باید زوجه دلایل خود را برای قاضی به طور کامل و اثبات برساند با درخواست او موافقت شود.
اما نکتهای که لازم است در اینجا به آن اشاره داشته باشیم این است که از میان انواع طلاق در قانون حقوقی ایران میتوان گفت که طلاق توافقی در مدت زمان کمتری به انجام میرسد چرا که زوجین بر روی جدایی نقطه نظر مشترکی دارند؛ اما در این بین طلاق از طرف زن در مدت زمان بیشتری به انجام میرسد اما به طور دقیق نمیتوان مدت زمان مشخصی را برای آن در نظر گرفت.
- بنابراین اگر مرد طلاق ندهد تکلیف زن این است که برای طلاق یک طرف اقدام کند و دلایل محکمه پسند خود را به قاضی پرونده ارائه دهد اما نمیتوان به طور دقیق گفت که زن پس از چه مدتی میتواند به خواستههای خود برای پایان دادن به زندگی مشترک دست پیدا کند.
- این مسئله میتواند به عوامل مختلفی مانند شروط ضمن عقدنامه و دلایل محکمه پسند بستگی داشته باشد؛ اما نکتهای که به طور قطع میتوان گفت این است که اگر زن در مسیر دادرسی از کمک یک وکیل متخصص بهرهمند باشد میتواند مدت زمان پایان دادن به زندگی مشترک را به میزان قابل توجهی کاهش دهد و به اهداف مد نظرش برسد.
- زن میبایست در زمان نکاح شروط ضمن عقد دقیقی را تنظیم نموده و در سند ازدواج بگنجاند تا در زمان طلاق بتواند با سهولت بیشتری عسر و حرج در زندگی خود را به اثبات برساند. نکته قابل ذکر این است که برای مثال زن میتواند این نکته را در عقدنامه به عنوان شروط ضمن عقد بگنجاند که اگر مرد برای مدت ۶ ماه نفقه او را پرداخت نکرد او میتواند درخواست طلاق بدهد.
- اما بر اساس روال قانونی قابل مشاهده در دادگاههای خانواده میتوان گفت که طلاق از طرف زن از ۶ ماه تا چند سال به طول خواهد انجامید. اگر زن بتواند دلایل محکمه پسند دقیق را به دادگاه ارائه داده و آنها را در مدت زمان کمتری به اثبات برساند کار برای جدایی سادهتر خواهد شد ولی در غیر این صورت باید مدت زمان بیشتری صرف تکمیل مراحل دادرسی شود.
- بنابراین در پاسخ به این سوال که اگر مرد طلاق ندهد تکلیف زن چیست باید بگوییم که استخدام وکیل مجرب و متخصص در زمینه دعاوی خانواده میتواند مدت زمان رسیدن به اهداف را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. از سوی دیگر میتوان طلاق از طرف زن را جزو پیچیدهترین انواع طلاق به شمار آورد که برای رسیدن به مقصود نیاز به استخدام و اعطای وکالت به وکلای پایه یک دادگستری خواهید داشت. اگر زن تمکین نکند میتواند طلاق بگیرد
- در توضیح این پرسش که اگر زن تمکین نکند میتواند طلاق بگیرد باید بگوییم که تمکین یکی از مهمترین وظایف قانونی زن در زندگی مشترک به شمار میرود. تمکین را میتوان به دو دسته تمکین عام و تمکین خاص دستهبندی کرد.
- تمکین عام به معنای پذیرش ریاست مرد بر خانه و انجام خواستههای متعارف و قانونی او میباشد. از سوی دیگر یکی از ابعاد تمکین عام این است که زن در منزلی که مرد برای او تعیین نموده است سکونت داشته باشد. تمکین خاص نیز به مسائل زناشویی اشاره دارد و رابطه جنسی زن و مرد را شامل میشود.
- تمکین به خودی خود عاملی برای طلاق به شمار نمیرود. عدم تمکین زن از شوهر تنها میتواند او را از دریافت نفقه محروم نماید چرا که اگر در دادگاه ناشزه بودن زن به اثبات برسد او از حقوق مالی خود درباره مهریه محروم میگردد. البته این در شرایطی است که زن برای عدم تمکین وشوذ خود دلایل محکمه پسند و موجهی در اختیار نداشته باشد.
- اگر زن برای عدم تمکین خود دلایل محکمه پسند داشته باشد میتواند همان دلایل را به دادگاه ارائه داده و با اثبات آنها قاضی را متقاعد کند تا به طلاق از طرف زن رضایت پیدا کند. برای مثال فرض کنید عدم سکونت زن در منزل شوهر به دلیل سوء رفتار مداوم مرد باشد در این صورت زن میتواند این موضوع را برای قاضی به اثبات رسانده و درخواست طلاق بدهد.
چرا باید برای طلاق از طرف زن به وکیل مراجعه کرد؟
در این مطلب به این موضوع اشاره داشتیم که اگر مرد طلاق ندهد تکلیف زن چیست؟ بیان کردیم که در این صورت بر اساس قوانین جدید زن نیز میتواند درخواست طلاق بدهد و حتی بدون رضایت شوهر نیز به زندگی مشترک پایان دهد؛ اما لازم است این نکته را تاکید کنیم که در میان انواع مختلف پایان دادن به زندگی مشترک طلاق از طرف زن با پیچیدگیهای بیشتری همراه است.
بهتر است برای اثبات دلایل محکمه پسند در محاکم قضایی از یک وکیل مجرب و متخصص در زمینه دعاوی خانواده کمک بگیرید. این وکیل تجربیات بالایی در اختیار دارد و میتواند شما را در مسیر دادرسی یاری دهد.
باید از میان وکلای متخصصی که در این زمینه مشغول به فعالیت هستند در نهایت با سابقهترین آنها را انتخاب نمایید چرا که این مسئله میتواند شانس کسب پیروزی را برای شما به میزان قابل توجهی افزایش دهد؛ بنابراین شما ملزم هستید که درباره توانمندی و مهارتهای وکیل خود تحقیقات جامعی را به انجام برسانید.
کلام آخر
امیدواریم از مطالبی که در سایت برترین وکلا به شما ارائه دادیم نهایت استفاده را کرده باشید و بتوانید مشکلات حقوقی خود را با استفاده از آنها حل و فصل کنید. در این مقاله سعی کردیم به این پرسش پاسخ دهیم که اگر مرد طلاق ندهد تکلیف زن چیست؟ همچنین تلاش کردیم اطلاعات دقیقی را در خصوص طلاق از طرف زن به شما ارائه دهیم و شما را با پیچیدگیهای مسیر دادرسی آشنا کنیم. اکنون از شما میخواهیم که اگر نظر یا تجربهای درباره مطالب بالا دارید آن را در قسمت دیدگاه با سایر مخاطبانی که این سایت را مطالعه میکنند در میان بگذارید.